9η Μαΐου-Iστορική ημέρα της Νίκης της Δημοκρατίας κατά του Γερμανοφασισμού.

  • 9η Μαΐου – Διπλή ιστορική επέτειος
Large placards are set up by the group Avaaz (Persian for voice) displaying portraits of dictators from L-R Franco, Stalin, Hitler, Mussolini and Petain in front of Kaiser Wilhelm Monument (Emperor William monument) at Deutsches Eck in Koblenz, Germany, 21 January 2016. The action coincides with the meeting of European right-wing party ENF, Europe Nations and Freedom in Koblenz. Several leaders of European national right-wing parties speak on the conference organized by German party Alternative for Germany (AFD). Deutsches Eck in Koblenz is the location where rivers Moselle and Rhein meet. EPA/ALEX KRAUS
  • Του ΛΟΥΚΑ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ

Οι λαοί της Ευρώπης αλλά και ολόκληρης της υφηλίου γιορτάζουν την 9η Μαΐου, αφού αυτή η ημερομηνία  σηματοδότησε τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου πολέμου. Είναι η ιστορική ημέρα της Νίκης της Δημοκρατίας κατά του Γερμανοφασισμού. Ο πόλεμος άφησε πίσω του 50 εκ. νεκρούς, ορφανά παιδιά, δυστυχία και κοινωνική εξαθλίωση.

Πρόσθετα, προκάλεσε και τεράστια οικονομική καταστροφή σε όλες τις χώρες, αφού πέραν από την υποχρέωση των χωρών να στραφούν στη στρατιωτική βιομηχανία για την αντιμετώπιση του γερμανικού επεκτατισμού, οι απώλειες σε ανθρώπινο δυναμικό αλλά και οικονομικούς πόρους ήταν τεράστιες έως ολοκληρωτικές.

  • Σε αυτή ακριβώς την άθλια κατάσταση των κρατών και των λαών των Ευρωπαϊκών χωρών, με διακήρυξη του ο Γάλλος Υπ. Εξωτερικών Ρομπέρ Σουμάν, πρότεινε τη δημιουργία μιας κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα ώστε να διαχειρίζονταν από κοινού την παραγωγή αυτών των πρώτων υλών.

Έξη κράτη, η Γαλλία, η Δυτική Γερμανία, η Ιταλία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο, ιδρύουν την Ε.Κ.Α.Χ. (Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα). Πέραν από την οικονομική πτυχή αυτής της Ένωσης, προϋπέθετε- και ήταν πλέον αδιανόητο αλλά και οικονομικά αδύνατο- την ειρηνική επίλυση των προβλημάτων και την αποφυγή οποιασδήποτε πολεμικής σύρραξης ανάμεσα τους.

  • Μέσα από αυτή τη συγχώνευση, επιδιώκετο με αφετηρία την οικονομική παλινόρθωση, ταυτόχρονα και η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των λαών των κρατών μελών της. Απετέλεσε δε τον πρόδρομο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως μετεξελίχθηκε στα επόμενα πενήντα χρόνια. Η προσχώρηση των κρατών ήταν ανοικτή σε όλα τα κράτη που θα επιθυμούσαν να ενταχθούν σε αυτή.

Μια από τις βασικές αρχές της ΕΚΑΧ αλλά και της μετέπειτα ΕΕ είναι η αλληλεγγύη ανάμεσα στα κράτη μέλη, ώστε μέσα από τα επιτεύγματα που θα δημιουργούνταν να  αναπτυχθεί το βιοτικό επίπεδο των λαών των κρατών.

Σήμερα, 75 χρόνια μετά τη νίκη κατά του φασισμού και 70 χρόνια από την ίδρυση της ΕΕ όπως μετεξελίχθηκε η ΕΚΑΧ, βιώνουμε μια ένωση κρατών μέσα σε συνθήκες αφενός παγκόσμιας ειρήνης, αφετέρου με περιφερειακούς πολέμους και τεράστιες οικονομικές ανισότητες.

Σε συνθήκες δε παγκοσμιοποίησης, μπορεί να μην έχουμε ένα Τρίτο παγκόσμιο πόλεμο σε στρατιωτικό επίπεδο, όμως μετά και τη λήξη του Ψυχρού πολέμου, η παγκοσμιοποίηση έφερε αφενός τεράστια οικονομική ανάπτυξη και δημιουργία πλούτου, πλην όμως με τεράστιες ανισότητες στην κατανομή του. Η κοινωνικοποίηση του κόστους από τη μια, σε συνδυασμό με την ιδιωτικοποίηση του παραγόμενου πλούτου, συνέβαλε τόσο στη διεύρυνση της οικονομικής ανισότητας ανάμεσα στις Ευρωπαϊκές χώρες του Βορρά και του Νότου, όσο και σε μια γενικότερη οικολογική καταστροφή.

  • Μια οικολογική καταστροφή για την οποία βέβαια ευθύνονται ιδιαίτερα όλες οι αναπτυγμένες χώρες, με ξεχωριστό βαθμό ευθύνης έκαστη. Για αυτή την οικολογική κρίση θα πρέπει όλοι να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της. Αν όχι, η φύση θα συνεχίσει να εκδικείται ανελέητα.

Είναι για τούτο που επιβάλλεται εδώ και τώρα να διαφοροποιήσουμε το μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης. Σε ένα μοντέλο με κοινωνικό προσανατολισμό που θα συμβάλλει τόσο στην πραγματική βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των λαών, όσο και σε μια ισορροπημένη οικονομική ανάπτυξη, φιλική προς το περιβάλλον.

  • Μέσα από αυτή την ισορροπία, υιοθετώντας τη φιλοσοφία της πράσινης οικονομίας,  θα μπορέσει η ανθρωπότητα με περηφάνια να πει, νικήσαμε το φασισμό 75 χρόνια πριν, και ενωμένοι εδώ και 70 χρόνια ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία.

* Μέλος Κεντρικής Επιτροπής Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών