9 Φεβρουαρίου 2021: Χθες, σήμερα, αύριο (της Καλλιόπης Βαρδάκα)

Καλό είναι να θυμόμαστε, που και που, τις ετυμολογίες των λέξεων:

 • Υπουργώ = υπηρετώ
 • Υπουργός = υπηρέτης
Πρωθυπουργός = Σύνθετο εκ των συνθετικών, πρώτος και υπουργός, δηλαδή, ο πρώτος υπηρέτης.
Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ιδίως μετά τη “στιγμή ανεμελιάς” στη Πάρνηθα.
 • Η εικόνα μιας εξουσίας που αρνείται να υποβληθεί στα μέτρα που θεσπίζει για τους άλλους, γιατί έτσι θέλει και μπορεί ως εξουσία, δηλώνει πλήρη αλαζονεία και είναι σημάδι εκφυλισμού.
Όταν και εφόσον τηρούνται όλα τα μέτρα ασφαλείας, τότε μπορεί και ο λαός αυτής της χώρας, να επιτρέπεται να συμμετέχει σε δημόσιες ή ιδιωτικές συναθροίσεις. Ας βγει σήμερα η κυβέρνηση να θεσπίσει νόμους αντίστοιχους και για τους πολίτες.
 • Δεν μπορείς να απαγορεύεις στους κατοίκους των Αθηνών, να κυκλοφορούν μετά τις 18:00, ούτε και στους κατοίκους της υπόλοιπης Ελλάδας να απαγορεύεις τη κυκλοφορία πέρα από τις 21:00, το βράδυ.
Γιατί ανοιγοκλείνουν τα σχολεία, εφόσον διατυμπανίζουν ότι τηρούνται όλα τα μέτρα ασφαλείας;
 • Γιατί, φτάνεις να καταργείς, άσχετα αν το αναιρείς, το take away?
Γιατί, επιτρέπεις τον καφέ, όχι από ζαχαροπλαστεία και φούρνους, αλλά από καφετέριες; Από πότε ο καφές αποτελεί μέσο μετάδοσης, εφόσον τηρούνται όλα τα μέτρα ασφαλείας;
 • Πόσο ακόμη προσπάθεια θα κάνουν για να μας πείσουν ότι μας “προστατεύουν”, ενώ μας εξοντώνουν;
Δεν ξέρουν πια τι άλλη μάντολα να πουν για να μας τρομοκρατήσουν. Και από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ, αγανακτισμένος με την στάση του πρωθυπουργού στην Ικαρία. Ποιος, ο ΣΥΡΙΖΑ που όλοι θυμόμαστε πόσο “αυστηρά” είχε επιπλήξει τον Πολάκη όταν είχε κάνει κάτι αντίστοιχο.
 • Ο καθένας πορεύεται με τη συνείδηση του !!!
****
Οι μνήμες για όσους πρόλαβαν την εποχή της σχολικής ποδιάς, κάτι τέτοιες μέρες σαν τη σημερινή (6/2), ξυπνούν.
 • Με στρογγυλό γιακά, με τρίγωνο, με πιέτες ή χωρίς, οπωσδήποτε δύο ποδιές για να αλλάζουν οι μαθητές, το ανοικτό ή σκούρο μπλε, το χαρακτηριστικό τους χρώμα.
Σαν σήμερα (6/2) το 1982, πριν από 39 χρόνια,  καταργήθηκαν οι σχολικές ποδιές.
Η απόφαση του Υπ.Παιδείας, με υπουργό τον Λευτέρη Βερυβάκη, ήταν μία τεράστια αλλαγή που έφερε και μία νέα εποχή στο ντύσιμο των μαθητών. Η ιστορική απόφαση ελήφθη ως ένδειξη εκδημοκρατισμού, πλουραλισμού και απόδειξης ελευθερίας  στην ανάπτυξη της προσωπικότητας.
 • Αρκεί να αναλογιστούμε  τις ενδυματολογικές συνήθειες των σημερινών παιδιών στα σχολεία και ευθύς θα καταλάβουμε πόσες “εξελίξεις” υπήρξαν.
Οι πιο προοδευτικοί της εποχής, συμφώνησαν με το μέτρο του υπουργού, γιατί πίστευαν πως η ομοιομορφία στο ντύσιμο των μαθητών  εμπόδιζε την ανάπτυξη της προσωπικότητας τους και έκανε τα σχολεία να μοιάζουν με στρατόπεδα.
 • Οι πιο παραδοσιακοί αντίθετα, υποστήριξαν ότι με την κατάργηση της σχολικής ποδιάς, θα χανόταν η ταυτότητα των μαθητών και θα επικρατούσε ασυδοσία στην εξωτερική εμφάνιση.
Η μπλε σχολική ποδιά, ήταν το σύμβολο μιας εποχής, αλλιώτικης, που κουβαλούσε άλλα πιστεύω και άλλες αξίες, όσο και αν κάποιοι θεωρούσαν ότι δήλωνε τη καταπίεση και την ιδρυματοποίηση.
 • Στην πραγματικότητα, η ποδιά ήταν το τελευταίο κάστρο που έπεσε καθως η δεκαετία του ’80 θεωρούταν εποχή της αλλαγής και της προοδευτικότητας.
****

Το Natura 2000 είναι το μεγαλύτερο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών στον κόσμο. Πάνω από 1.200 είδη φυτών και περισσότερα από 4.000 είδη ζώων δεν υπάρχουν παρά μόνο στην Ελλάδα. Τι θα έχει κερδίσει η χώρα από το έργο LIFE IP for Natura, το μεγαλύτερο σε χρηματοδότηση και χρονική διάρκεια έργο LIFE; Ο δρ. Ioannis Mitsopoulos μίλησε στην

Christina Papadaki για το έργο. Περισσότερα στις «Πράσινες Ιστορίες» αυτής της Πέμπτης, 11 Φεβρουαρίου. Στις 18:00, από τη συχνότητα της ΕΡΤ3

Δείτε περισσότερα
Μπορεί να είναι εικόνα βουνό, φύση και λίμνη
Το τρίτο επεισόδιο των «Πράσινων Ιστοριών» γυρίστηκε στα βουνά του Μετσόβου – στον βιότοπο της αρκούδας, στο Μεσοχώρι Παρανεστίου – εκεί που προστατεύονται οι παραδοσιακοί σπόροι και στη Μήλο – όπου η φύση επανέρχεται στα παλιά ορυχεία. Μπορείτε να το παρακολουθήσετε ξανά μέσα από το ERTflixOfficial, τη δωρεάν ψηφιακή πλατφόρμα της ΕΡΤ Α.Ε. , στο παρακάτω link. Ραντεβού αυτή την Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου, στις 18:00. Τρεις ακόμη «Πράσινες Ιστορίες» από τη συχνότητα της ΕΡΤ3
. #documentary #nature #ertsocial
Μπορεί να είναι εικόνα φύση και γρασίδι
****
 • Αγαπημένε και αξιοσέβαστε, κ.Χαικάλη μας !!!
Τα αρσενικά παλιάς κοπής, στέλνουν λουλούδια !!! Κάθε φορά που εκείνη σηκώνεται από το τραπέζι, σηκώνονται πρώτοι και τη κρατούν από το χέρι !!!
 • Τα αρσενικά παλιάς κοπής, χτυπούν “τυχαία” το κουδούνι της, κρατώντας ένα μπουκέτο λουλούδια, ένα καλό κρασί και ένα κουτί γλυκά !!!
Και το κυριότερο, όσο και αν έχουν πληγωθεί, τα αρσενικά παλιάς κοπής αποχωρούν αξιοπρεπώς όταν νιώσουν απόρριψη.
 • Αφήνουμε τον τίτλο λοιπόν του “άντρα παλιάς κοπής” να τον τιμούν εκείνοι που ξέρουν να τον υπερασπίζονται…
Καλλιόπη Βαρδάκα
Επικοινωνιολόγος – ειδική συνεργάτης του μ/μ