9 Αυγούστου 2021- Χ.Α: Πολλά μικρά και μεγάλα ενδιαφέροντα…

Τη μεγαλύτερη παρηγοριά την δίνει η υψηλή τέχνη. Όποτε φτάνω στο αμήν, θυμάμαι, ανατρέχω στον αριστουργηματικό μονόλογο του Άντον Τσέχοφ.

  • “Τι να κάνουμε; Πρέπει να ζήσουμε! Θα ζήσουμε, θείε Βάνια! Θα ζήσουμε πολλές-πολλές μέρες κι ατέλειωτα βράδια. Θα υποφέρουμε υπομονετικά τις δοκιμασίες. Θα δουλεύουμε και για τους άλλους και τώρα και στα γηρατειά μας, χωρίς ξεκούραση.

Και όταν φτάσει η ώρα μας, θα πεθάνουμε ήσυχα, δίχως κανένα παράπονο. Τότε θα κοιτάξουμε πίσω τα τωρινά μας βάσανα και τις πίκρες με καλοσύνη, με χαμόγελο… Και θα αναπαυτούμε… Πιστεύω, θείε Βάνια! Θα αναπαυτούμε.”

ΜΑΣ ΤΟ ΘΥΜΗΣΕ ΣΗΜΕΡΑ ο Χρ.Χωμενίδης στο άρθρο του στο capital…

****

Η φωτιά στο Πευκί το κατέστρεψε… Το σπίτι μου (εκεί έμεναν οι γονείς μου επί μία ολόκληρη 30ετία πριν φύγουν) βρέθηκε… 200 μέτρα από την τελευταία εστία. Προς το παρόν σώθηκε, αλλά η περιοχή ρήμαξε για τα επόμενα 5 τουλάχιστον χρόνια. Σε απόγνωση οι κάτοικοι, που τους περισσότερους γνωρίζω προσωπικά και πολύ καλά μάλιστα. Καταστρέφονται επαγγελματικά, πόσα άλλα μπορούσαν να αντέξουν; Θα περάσουν πολλά χρόνια μέχρι να επανέλθει η ζωή στο 50% του μέχρι προ 10ημέρου ρυθμού της. Και φυσικά δεν είναι μόνον το ΠΕΥΚΙ, αλλού έχουν συμβεί πολύ χειρότερα. Η ζωή όμως συνεχίζεται, κοιτάμε πάντα μπροστά με αισιοδοξία.

ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Με 10 εκατ. ευρώ ελεύθερες ταμειακές ροές και καθαρό δανεισμό 4 εκατ. ευρώ, τι να συζητήσει κανείς; Μιλάμε για εξωπραγματικά επιτεύγματα σε εποχές κρίσης για τους κλάδους που δραστηριοποιείται. Βέβαια, οι βραχυπρόθεσμοι σήμερα θα πουλάνε για να πάρουν τα κέρδη τους. Κάποιοι άλλοι θα τους τα αγοράζουν και θα τα.. μπαουλιάζουν.

ΤΖΙΡΑΚΙΑΝ: Η σύγκριση της εταιρείας με τις υπόλοιπες του κλάδου της αρκεί για να της αποδώσει κανείς τον χαρακτηρισμό της καρα-υποτιμημένης. Πόσο μάλλον, όταν η σημερινή εικόνα της δεν θυμίζει σε τίποτα την επί 20ετίας τουλάχιστον περίοδο της μακαριότητας. Προσθέστε τώρα την εν δυνάμει δυναμική της και βγάλτε συμπέρασμα. Η νέα γενιά έχει βάλει υψηλούς στόχους, ενώ η μετοχή της ΤΖΚΑ πραγματοποιεί συναλλαγές που φάνταζαν αδιανόητες πριν μόλις λίγους μήνες. Εκκρεμεί το γνωστό ζήτημα, που αναμένεται να βρει την λύση του σύντομα, δίνοντας ταυτόχρονα άλλον αέρα και στη μετοχή. Δεν είναι δυνατόν ο ΜΠΤΚ να αποτιμάται πιο πολύ από την ΤΖΚΑ.

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΟΤΖΑΜΑΝΗΣ@euro2day.gr: «Πάρτι» στα αποτελέσματα εξαμήνου αναμένεται για τις εισηγμένες που δραστηριοποιούνται στην αγορά του χάλυβα. Η ΣΙΔΜΑ επιστρέφει για πρώτη φορά μετά από χρόνια σε σημαντική κερδοφορία, η Έλαστρον ανέβασε τον όγκο των πωλήσεών της κατά 20% και αναμένεται να βελτιώσει κατά πολύ μεγαλύτερο ποσοστό την «κάτω γραμμή» της (επίδραση από την εκτίναξη της τιμής του μετάλλου), ενώ σαφώς καλύτερη εικόνα προβλέπεται να παρουσιάσουν και οι Αφοί Κορδέλλου. Τα Σωληνουργεία Τζιρακιάν «έτρεξαν» το πρώτο εξάμηνο με ένα υψηλό διψήφιο ποσοστό ανόδου σε ό,τι αφορά τον όγκο των πωλήσεών τους, οι οποίες έγιναν με σαφώς διευρυμένο περιθώριο κέρδους λόγω της αλματώδους ανόδου της τιμής του χάλυβα. Στον κλάδο χάλυβα υπάρχει αισιοδοξία για την πορεία της ζήτησης στο δεύτερο μισό του 2021, δύσκολα όμως θα επαναληφθούν τόσο υψηλά περιθώρια κέρδους.

FRIGOGLASS – απάντηση: Τα αποτελέσματα τα περιμέναμε χειρότερα. Στη δική της περίπτωση δεν μετράνε τα τωρινά θεμελιώδη. Ούτε μπορεί κάθε λίγο κσι λιγάκι να μετράμε τις εταιρείες με μοναδικό κριτήτιο το book value ή το p/e. Aλλιώς δεν θα είχαμε Αγορά παρά μόνον Αγορανομία, η οποία θα καθόριζε τις τιμές βάσει τιμοκαταλόγου κι από εδώ πάνε κι άλλοι. Ο όμιλος της Coca Cola HBC την στηρίζει και δεν μπορεί να κάνει και διαφορετικά για τον απλούστατο λόγο ότι στηρίζεται κι αυτός από αυτήν.

  • Ανώτερο διοικητικό στέλεχος της Coca Cola HBC σε προσωπική συνομιλία μας και όταν του έθιξα το ζήτημα ύπαρξης της FRIGO χαμογέλασε, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει περίπτωση η ΦΡΙΓΟ να (εξ)αφανιστεί. Ηταν βέβαιος ότι αργά ή γρήγορα θα ξαναβρεί τον δρόμο της και χρηματοοικονομικά.

ΟΠΩΣ βρίσκει απ’ότι φαίνεται η ΙΝΛΟΤ τον δρόμο της και την επάνοδο της με αξιώσεις στο προσκήνιο, πιστεύει κανείς ότι δεν μπορεί και η ΦΡΙΓΟ να βρει τον δικό της; Στο κάτω κάτω της γραφής αν δεν μπορέσει η διοίκηση να τα καταφέρει, θα της υποδείξουν τον τρόπο με τον οποίο θα το επιτύχει…

ΣΥΣΤΗΜΙΚΕΣ – απάντηση: Ισχύει ότι γράψαμε προ ημερών… “ΣΥΣΤΗΜΙΚΕΣ: Και επειδή είμαστε αρνητικοί για το κλάδο, τι σημαίνει αυτό; Δεν μπορούμε να αλλάξουμε άποψη; Γράψαμε ενωρίτερα… ” ΤΡΑΠΕΖΕΣ(Ι): Στα 9,3 εκατ. ευρώ η συνολική κεφαλαιοποίηση των συστημικών. Λέτε εν ευθέτω χρόνω να πιάσουν το 13άρι; Οι διαιτητές πάντως, τις σπρώχνουν από όλες τις πάντες. Πόσα να έπιασαν άραγε; Κακόβουλες φήμες απαντούν οι οπαδοί τους.”

ΣΤΑ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΑ τώρα: Η κατάσταση κάθε άλλο παρά είναι… Ξεκαθαρίσιμη. Παρά τις συνεχείς ΑΜΚ, τις τεράστιες διευκολύνσεις και εξυπηρετήσεις που κάθε λίγο και λιγάκι τους παρέχουν αφειδώς, την απίστευτη βοήθεια που λαμβάνουν από την ΕΚΤ κλπ κλπ δεν μπορούν να πάρουν κυριολεκτικά τα πόδια τους. Και όσο βλέπουμε τις νέες τιμές στόχους (ολοένα και ψηλότερα) που δίνουν τα ΣΠΙΤΙΑ (παραλείπουμε μία… μπροστινή λέξη), τόσο μας πιάνουν τα σύγκρυα.

ΕΜΕΙΣ το καθήκον μας απέναντι στους αναγνώστες το έχουμε κάνει και με το παραπάνω. Τι άλλο να τους γράφαμε από το… ΠΟΥΛΗΣΤΕ τις τραπεζικές μετοχές γιατί δεν θα σας αφήσουν σεντ στη τσέπη! Και μάλιστα πριν κάνουν προχωρήσουν στη πρώτη ΑΜΚ τους. Εκεί να δείτε τι επιθέσεις είχαμε δεχτεί! Και αυτές μηδένισαν τρεις φορές μάλιστα, ενώ οι μετοχές που ξεχωρίζαμε έδιναν αποδόσεις από 500% μέχρι 2000%. Γραμμένα είναι αυτά και δεν ξεχνιούνται.

ΜΑΚΑΡΙ από τώρα και στο εξής να τα πάνε καλύτερα, να μην κάψουν κι άλλους. Να δοθεί ένα τέλος σε αυτή την καταστροφική λαίλαπα. Που ξεκλήρισε οικονομίες και κόπους μίας ζωής. Βλέπετε, όλοι είχαν μεγαλώσει με την πίστη… Αγοράστε τραπεζικές μετοχές για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο. Πράγμα που ίσχυε μεν, αλλά στη ζωή τα πάντα ρει.

  • Και πρέπει κανείς να μπορεί να ερμηνεύει τις περιστάσεις και το που αυτές οδηγούσαν. Αλλά ο Έλληνας είναι αγύριστο κεφάλι, δεν παίρνει από λόγια έτσι και του σφηνωθεί στο μυαλό μία ιδέα. Και μετά του φταίνε όλοι οι άλλοι, εκτός από τον ίδιο.

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Το ποσοστό που δόθηκε σε θεσμικούς έγινε στα 2,0000 ευρώ. Τα 1,8100 είναι η κύρια στήριξη. Τα 1,9500 ευρώ η κοντινή αντίσταση με τα 2,0100 ευρώ STOP στο short σε κλείσιμο στην παρούσα φάση. Λογικά τα αποτελέσματα θα είναι σε νέα ιστορικά υψηλά.


SPACE: Εδώ να δείτε πως θα νοιώσουν οι πωλητές και μάλιστα πολύ σύντομα.’Οχι πως δεν το νοιώθουν ήδη. Απευθυνόμαστε μόνον σε φίλους του μ/μ, που δεν θα μας… πάρουν το κεφάλι αν πέσουμε έξω στο ποιός πήρε το έργο με τις ταυτότητες. Πράγμα εξαιρετικά δύσκολο να συμβεί, αλλά πάντα κρατάμε μία μικρή επιφύλαξη γιατί για τίποτα δεν μπορεί να είναι σίγουρος κανείς. Εχουμε κάνει λόγο σε ανύποπτο χρόνο για 12άρι, αλλά αν πάρει το έργο το νούμερο αλλάζει εξαιρετικά…


ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

  • Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

  • Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.