(9.9.2021)- X.A: Το τραπέζι της αγοράς (από τον Απόστολο Μάνθο)

Το τραπέζι της αγοράς

Ούτε το εντυπωσιακό νούμερο του +16,2% της ανάπτυξης του ΑΕΠ της χώρας για το δεύτερο τρίμηνο του 2021 δεν κατάφερε να φέρει το ποθητό αποτέλεσμα της ανόδου μέσα στη ζώνη των 920 με 928 μονάδων για το Γενικό Δείκτη. Που να έβγαινε και μονοψήφιο, όπως κάποιοι εδώ και μέρες  διατείνονταν.

  • Βλέπετε είχε την ατυχία να πέσει την ίδια μέρα με το senior ομόλογο ύψους 500 εκατ. ευρώ της Eurobank. Τώρα θα μου πείτε τι σχέση έχει…και όμως υπάρχουν θεσμικά όργανα που βγαίνουν και πουλάνε μετοχές της Eurobank αλλά και ευρέως του 25άρη για να αποκτήσουν κάποιο ποσοστό ρευστότητας όπου θα τοποθετηθεί δικαίως ή αδίκως στο εν λόγω ομόλογο.

Το κακό όμως είναι ότι τα λεφτά πάνω στο τραπέζι της αγοράς είναι λίγα και σημαδεμένα οπότε όταν τραβάνε και τραβάνε και τραβάνε κεφάλαια από το τραπέζι η αγορά χωλαίνει μη μπορώντας να καλύψει ούτε το αυτονόητο των 40 εκατ. ευρώ στο τζίρο συναλλαγών. Αφήστε, που άμα πάρουν μυρωδία ότι πουλάνε θεσμικοί “τραβάνε” της εντολές χαμηλότερα ή κάνουν τους λαγούς στη κατηφόρα.

  • Ευτυχώς δηλαδή που υπάρχουν  στο ταμπλό και οι μικρομεσαίες οι οποίες εδώ και πολύ καιρό προσπαθούν να χαράξουν μια δικιά τους πορεία ανόδου δίχως την εξάρτηση των θεσμικών χαρτοφυλακίων και των σκληρών «μπράβων» της αγοράς. Εκεί άλλωστε θα παιχτεί και το BIG στόρι της ισχυρότατης ανάκαμψης στην επόμενη τριετία με αφετηρία το 2022.

Εκεί επίσης έχουν αρχίσει και τοποθετούνται θαρρετά νέοι επενδυτικοί κωδικοί «χαμηλών» βαλαντίων που θέλουν να συμμετέχουν σε αυτό που έρχεται.  Διαγραμματικά τώρα ο δείκτης παρά τα θετικά μηνύματα της οικονομίας συνεχίζει να διολισθαίνει δίχως ιδιαίτερους τζίρους προς το επίπεδο στήριξης των 908 με 900 μονάδων.

  • Κάτω από εκεί θα πρέπει οι Bears να είναι αποφασισμένοι να το ρίξουν προς το τοίχο των 880 μονάδων για να πούμε ότι θα δυσαρεστήσουν την αρμάδα των Bulls.

Στη περίπτωση βέβαια που δηλώσουν αδυναμία καθοδικής διάτρησης του ψυχολογικού ορίου των 900 τότε οι αγοραστές που τους την έχουν στημένη στη γωνία θα επιχειρήσουν μια βίαιη ανάταση προς τις 930 μονάδες κόβοντάς του τα πόδια,  καθώς πάνω από εκεί ο δρόμος θα είναι πλέον ανοιχτός για το σημείο κλειδί των 950 μονάδων.


Το τραπέζι της αγοράς


Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές.

  • Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων.

Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.