9.9.2021- Χ.Α: Μεσημεριανά σφηνάκια… (από τον ΟΑΚ)

Μεσημεριανά σφηνάκια… 

Αγορά Ηλεκτρισμού, Σπάνε όλα τα ρεκόρ οι τιμές φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Το ερώτημα είναι το εξής. Οι ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες στην Ελλάδα που παράγουν ρεύμα από φυσικό αέριο πως θα μείνουν ανταγωνιστικές; Φυσικά μιλάμε για Μοτορ ΟιλΓΕΚ ΤΕΡΝΑ( ΗΡΩΝ ), ΕΛΠΕΔΕΗ κλπ. Μιλάμε για επενδύσεις δισεκατομμυρίων που παράγουν ρεύμα από φυσικό αέριο και των οποίων η πρώτη ύλη ΠΕΤΑΕΙ… 

  • ΔΕΗ, και μιας και μιλάμε για ΔΕΗ, είχα γράψει παλαιότερα ότι το turn around της κερδοφορίας της ΔΕΗ στηρίχθηκε αποκλειστικά στην πτώση ζήτησης ρεύματος στην Ελλάδα με την ΔΕΗ να κλείνει ουσιαστικά υψηλού κόστους μονάδες και να καλύπτει την μειωμένη ζήτηση με τα φτηνά υδροηλεκτρικά. Αυτό σε συνδυασμό με την εξαιρετική πτώση τιμών ρύπων οδήγησε την ΔΕΗ σε κερδοφορία.

Και είχα εκφράσει δημόσια τότε την απορία μου πως θα διατηρηθεί η κερδοφορία αυτή όταν δεν γίνονται θεσμικές παρεμβάσεις όπως η μείωση προσωπικού, κλείσιμο γραφείων κλπ. Τώρα περνάμε στην φάση της επαναφοράς του κόστους ρύπων και μάλιστα με άγριο τρόπο, με την επάνοδο της ζήτησης ρεύματος από την αγορά, το υψηλότερο κόστος φυσικού αερίου και αναρωτιέμαι τι θα γίνει με την κερδοφορία της ΔΕΗ στο 4ο τρίμηνο και εφεξής. Φυσικά το ταμπλό ακόμα γλεντάει την πώληση του ΔΕΔΔΗΕ. 

  • MOHτο θέμα του φυσικού αερίου το θίξαμε πιο πάνω αλλά το σημαντικό είναι τα περιθώρια διύλισης τα οποία επανήλθαν σε επίπεδα 2019 ( τότε που η εταιρία είχε 22 ευρώ)Έχω γράψει άπειρες φορές ότι η ΜΟΗ αξίζει όσα όσα με υψηλά περιθώρια και μηδέν με μηδενικά περιθώρια. Κοινώς, διυλίζει πετρέλαιο Και βγάζει ένα κέρδος πι των τόνων διύλισης και τις τιμής διύλισης. Αυτό το κέρδος το μοιράζει μέρισμα. Οι τόνοι πάνω κάτω είναι αυτοί που είναι, η κερδοφορία βγαίνει από το γινόμενο και είναι ο δεύτερος παράγοντας που την διαμορφώνει. Συνεπώς καβαλάμε το άλογο όταν τρέχουν τα περιθώρια και το ξεκαβαλάμε όταν πέφτουν. Όλα αυτά πάντα με χρονοκαθυστέρηση, γιατί η αγορά ψάχνει να δει πόσο κρατάει το ράλι.

ΕΛΠΕ, δεν μου αρέσει γιατί είναι ημικρατική. Δεν έχω άλλο λόγο. Αν δεν υπήρχε η ΜΟΗ θα την γλυκοκοίταγα. Τώρα με ιδιωτική εναλλακτική δεν βλέπω λόγο να ασχολούμαι με κρατικά μαγαζιά. 

  • ΚΤΗΛΑ, τα κρασιά καλά κρατούν. Μην περιμένετε ράλι άμεσα όμως. Την κίνηση της την έκανε από 1 στα 2 ευρώ.  Θα δούμε πρώτα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου και ανάλογος θα κινηθούμε.

ΚΑΡΕΛ, 500 εκατομμύρια διαθέσιμα ( cash!!!! ) και η εταιρία στα 800 και εκει θα μείνει όπως πάει. Γιατί; Γιατι οι βασικοί δεν ασχολούνται με το ταμπλό και το 92% των μετοχών είναι στα χέρια τους. 

  • ΜΕΒΑ, κανονικά το εργοστάσιο της έπρεπε να βγάζε καπνό με τέτοιο ράλι έργων στις ΑΠΕ. Το διαβάζετε κάπου; Όχι φυσικά. Δεν μπορούν να τρέχουν όλα τα χαρτιά μαζί.

ΟΤΟΕΛ, μας κατηγορούσαν όταν η μετοχή είχε πάει 4. Καταστροφές και διάλυση γιατί δραστηριοποιείται στον τουρισμό. Το ότι το ¼ της μόνο δραστηριοποιείται εκεί, δεν το έλεγαν. Αυτή είναι η διαφορά μεταξύ βλέπω και προβλέπω. Για αυτούς που είναι τυφλοί, ας μην το συζητάμε. 

  • ΑΤΤ, τα έγραψα στην υπόγα του Γελαντάλι όταν ήταν 0,17 και ανακοίνωνε την αύξηση, ότι εκτιμώ ότι θα πάει στα λίγα λεπτά η μετοχή.  Κανονικά, με τέτοιες ανακοινώσεις οι μετοχές πρέπει να μπαίνουν σε μόνιμη αναστολή μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Δεν γίνεται να ανακοινώνει ότι θα μπει κάποιος στρατηγικός επενδυτής χωρίς να ξέρεις τιμές και ποσοστά και το κυριότερο πότε και τι θα γίνει με την τράπεζα και να μένει η μετοχή στο έλεος του θεού. Τι σας έγραψα τότε; ΑΠΕΧΟΥΜΕ ΓΙΑΤΙ ΟΤΑΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΤΕΤΟΙΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΥΚΟΛΟ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙΣ ΜΕ ΖΗΜΙΕΣ 40-50-70% σε ελάχιστο χρόνο. Ε, ήδη πιάσαμε τον πρώτο στόχο. 

ΠΕΙΡ, ο Μικρομέτοχος ούτε να τις βλέπει τις τράπεζες, αλλά ξεχνάει τις συγκινήσεις που προσφέρουν στο «επενδυτικό» κοινό. Η Πειραιώς πάντα πρώτη στην προσφορά και αναμένω πριν το κλείσιμο του έτους να κάνει καμία κίνηση αντί να μας βάλει για ύπνο… ( τα γράφω γιατί όταν έλεγε ότι θα κάνει αύξηση, σας έλεγα ότι θα μηδενίσει το χαρτί και μου γράφατε ότι είμαι αρνητικός με την εν λόγω τράπεζα. Φυσικά όταν μηδένισε, δεν βγήκε κανείς να πει ότι καλά μας τα έλεγες. ) 

Φιλικα

ΟΑΚ 

ΥΓ: Για την ΔΕΗ θα επανέλθω δριμύτερος…