9.9.2021- Χ.Α: ΔΕΗ και τώρα τι ; (από τον ΟΑΚ)

Το 2020 ήταν αναμφίβολα η χρονιά της ΔΕΗ. Νέα μοντέρνα διοίκηση, turn around story από μυθικές ζημιές σε μυθικά κέρδη, αποκρατικοποιήσεις και δεν συμμαζεύεται. Ο παράδεισος ενός χρηματιστηριακού χαρτιού. Και φυσικά η μετοχή όχι μόνο ανταπέδωσε αλλά έκανε και ένα ράλι 600%.

  • Σε όλο αυτό το διάστημα προσωπικά έκανα ένα χρηματιστηριακό λάθος. Ενώ διαπίστωσα ότι όλη αυτή η λειτουργική κίνηση της επιχείρησης έχει θέματα, δεν εκτίμησα σωστά οτι η αγορά δεν βλέπει ποτέ μα ποτέ πίσω από το βουνό. Κανείς δεν κοιτάει το βάθος. Όλοι κοιτάνε την κάτω γραμμή και αυτή ήταν κατά πράσινη. Και φυσικά η πορεία της ίδιας της μετοχής αυτό έδειξε. 

Δεν θα είμαι εγώ αυτός που θα σας χαλάσω την διάθεση αλλά ειλικρινά δεν μπορώ να μην εξετάσω σειρά παραγόντων που βλέπω. Το βασικό λοιπόν ερώτημα είναι αν η ΔΕΗ έχει μέλλον, τουλάχιστον κερδοφόρο. Και εκτός από αυτό, το δεύτερο ερώτημα είναι η πώληση του ΔΕΔΔΗΕ τι μπορεί να σημαίνει για την ΔΕΗ και την μετοχή της; 

  • Στο πρώτο ερώτημα δυστυχώς και το έχω γράψει και παλαιότερα η ΔΕΗ δεν έχει κάνει καμιά ουσιαστικά λειτουργική αλλαγή. Αναλογικά έχει τρείς φορές περισσότερο προσωπικό από την πορτογαλική. Γράφω για την πορτογαλική, γιατί πολλοί συγκρίνουν την αξία της ΔΕΗ με την αντίστοιχη εκεί.

Η πλειοψηφία του προσωπικού της ΔΕΗ εργάζεται στα γραφεία. Εν έτει 2021 οπου οι γραφειακές εργασίες γίνονται ηλεκτρονικές. Η μόνη λειτουργική αναβάθμιση που έκανε η ΔΕΗ ήταν να κλείσει την λιγνιτική μονάδα της βόρειας Ελλάδας. Και θα μου πείτε πως η ΔΕΗ από ζημιές γύρισε σε κέρδη; 

  • Η ΔΕΗ ή μάλλον η διοίκηση της, εν μέσω πτώσης ζήτησης το 2020, έστρεψε την παραγωγή της στις χαμηλού κόστους μονάδες της. Κοινώς, υπολειτουργούσε τις ακριβές και κάλυπτε την ζήτηση από τις φτηνές. Τώρα όμως που η χώρα περνάει σε ανάπτυξη και ξανανοίγουν εστιατόρια και επιχειρήσεις τι ακριβώς θα κάνει η ΔΕΗ; θα μας αφήσει χωρίς ρεύμα ή θα μετατραπεί από παραγωγός σε εισαγωγέας; Η μήπως θα καλύψει τις ανάγκες με ΑΠΕ που η ίδια σχεδόν δεν διαθέτει και πασχίζει να υλοποιήσει ανεπιτυχώς; Και έφτασε αυτή η κίνηση για να γυρίσει το αποτέλεσμα;

Όχι. Ο Covid αποτέλεσε εξαιρετικό σύμμαχο της εταιρίας. Η πτώση τιμών πετρελαίου λόγο covid δημιούργησε στην ΔΕΗ μια μείωση στις δαπάνες για καύσιμα από 690 στα 460 εκατομμύρια. Αντιλαμβάνεστε για τι νούμερο μιλάμε; Μείον 230 εκατομμύρια ευρώ. Και να ήταν μόνο αυτό; Η οριακή τιμή συστήματος ( ΟΤΣ ) το 2020 μειώθηκε από τα 64 το 2019 στα 45 Ευρω το 2020 η MWH με αποτέλεσμα η ΔΕΗ να εξοικονομήσει 373 εκατομμύρια ευρώ. Καλά νέα, αλλά η ΟΤΣ το 2021 έχει εκτιναχθεί και ενώ ξεκίνησε από το 55 τον Ιανουάριο έφτασε στο 100 τον Ιούνιο.   

  • Και τελειώσαμε εδώ; Προφανώς όχι. Οι δαπάνες για τα δικαιώματα καυσίμων μειώθηκε από 546 σε 393 εκατομμύρια το 2020 επειδή μειώθηκαν οι όγκοι της ΔΕΗ (λόγω υδροηλεκτρικών). Δυστυχώς όμως για το 2021 το κόστος αγοράς των ρύπων εκτινάσσεται.

Συνολικά η ΔΕΗ εξοικονόμησε εν έτη 2020,  875 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το 2019 όλα από παράγοντες εκτός ελέγχου της, επηρεασμένα κυρίως από τον COVID ( σελίδα 12  των ετήσιων αποτελεσμάτων της ) 

  • Η απορία μου λοιπόν και νομίζω είναι εύλογη:-

Ήδη το πρώτο τρίμηνο η ΔΕΗ δείχνει κόπωση στα αποτελέσματα της. Επισημαίνει μάλιστα η ίδια, ότι η αύξηση οφείλεται σε αυξημένη παραγωγή από υδροηλεκτρικά και μονάδες φυσικού αερίου. Με το φυσικό αέριο πλέον να εκτινάσσετε ως κόστος στα ύψη τι ακριβώς να αναμένουμε για τα επόμενα τρίμηνα οπότε και όλοι οι θετικοί παράγοντες της ΔΕΗ του 2020 λειτουργούν πλέον αρνητικά της; 

Και φτάνουν όλα τα παραπάνω να αντισταθμιστούν από μια επιτυχημένη ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ; Θα δείξει. Αν μη τι άλλο, δεν θα είναι η πρώτη φορά που η ίδια η ΔΕΗ θα με διαψεύσει προς το καλύτερο.   

Η συνέχεια στο ταμπλό. 

Φιλικά

ΟΑΚ