9/4/21- Χ.Α & Μarkets: Πολλά εν ολίγοις και εν ολίγοις πολλά (2)

ΠΕΙΡΑΙΩΣ – καμαρώστε λεβεντιά: 238 εκατ.!!!!!!!!!!! κεφαλαιοποίηση αισίως η τράπεζα. Η συνέλευση μας ανακοίνωσε αυτή την εξαίσια Αμκ με τον τρόπο που γίνεται. Το Χρηματιστήριο Παραγώγων αξιώθηκε επιτέλους να βγάλει ανακοίνωση.

ΕΛΧΑ: Αυτά είναι δώρα!!

ΓΕΒΚΑ και ΚΤΗΛΑ: Ανεβαίνουν όμορφα, στρωτά και χωρίς να προκαλούν. Αυτές οι κινήσεις μας αρέσουν περισσότερο και όχι τα πυροτεχνήματα των 2-3 ημερών που μετά χάνονται και δεν ξαναεπανέρχονται.

ΩΡΑΙΑ ΚΙΝΗΣΗ από τον ΔΡOMEA που αφήνει πίσω του και τα 0,5000 ευρώ.

ΒΙΟΤΕΡ -απάντηση: Αντε να σας το ξαναγράψουμε… Κινείται υπό την προστασία του ερυθρόλευκου ηγέτη κι ας είναι η οικογένεια παναθηναϊκών φρονημάτων. Τον λόγο τον έχουμε γράψει… Το που μπορεί να φτάσει στο ταμπλό; Απλά, δεν έχουμε δει τίποτα.

 • Ανεξάρτητα του καθεστώτος επιτήρησης της μετοχής και των αποτελεσμάτων χρήσης 2020 που θα δημοσιεύσει. Ολα αυτά ανήκουν στο παρελθόν. Ο επενδυτής που ανακοίνωσε ότι κατέχει ποσοσατό οριακά άνω του 5% δεν μας λέει προσωπικά κάτι. Καλά κάνει που αυξάνει πάντως την συμμετοχή του…

ΛΟΓΙΣΜΟΣ – απάντηση: Να έχετε υπομονή, δεν μπορούν να διπλώνουν τα χαρτάκια σε χρόνο dt. Και βιαστικοί και άπληστοι, καθόλου καλός συνδυασμός. Αλλά συγχωρείστε μετά από τόση ταλαιπωρία…

ΣΕΝΤΡ: Πολλά κομμάτια το χαρτί κι αν τελείωσε ή τελειώνει ο μεγάλος πωλητής, τότε μην την είδατε μην την απαντήσατε…

 • Βραχυκυκλωμένη εδώ και πολλά τέρμινα στο στενό εύρος των 0,2100 με 0,2400 ευρώ θα έκανε κι αυτή την δική της ανοδική διαφυγή.

Με τιμή στα 0,2630 ευρώ στο ξεκίνημα του 2021 και -12,50% μέχρι χθες. ΕΝΤΟΝΑ ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΣΗΜΕΡΑ, με 375 χιλ. τμχ να αλλάζουν χέρια μέχρι στιγμής. Στο +17% με την τιμή να γράφει… 0,2670 ευρώ. 

ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ Η ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ- είναι κάτι πολύ σημαντικότερο

ΝΑ ΣΑΣ ΘΥΜΙΣΟΥΜΕ και πρόσφατη – προ διμήνου –  αναφορά μας: 

 • CENTRIC: ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ!!!

Προσπάθεια για την επανεκκίνηση του ομίλου, υπό την νέα διοίκηση, πραγματοποιεί η Centric Συμμετοχών, έχοντας ως παρακαταθήκη την υψηλότατη ρευστότητα και ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο χρεογράφων και συμμετοχών, ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων, ένα ξενοδοχείο μπουτίκ στην Μύκονο και μία θυγατρική παγκόσμιο leader στην εν πλω ψυχαγωγία (κρουαζιερόπλοια και επιβατηγά πλοία), ενώ στις αρχές του 2020 προέβη στην αγορά δύο γιωτ.

 • Με την πώληση του κλάδου του «στοιχήματος», ο όμιλος άλλαξε οριστικά σελίδα, με αποτέλεσμα να κάθεται πλέον σε ένα τεράστιο μαξιλάρι ρευστότητας, προσωρινά αναξιοποίητο.
 • Ο όμιλος έδωσε βαρύτητα σε νέες δραστηριότητες και ήδη έχουν αρχίσει να φαίνονται τα πρώτα οφέλη. Ωστόσο, ο κορωνοϊός είχε ως αποτέλεσμα το 2020, να αποτελέσει μία χαμένη χρονιά, καθώς ο όμιλος εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό, με ελεγχόμενες όμως απώλειες.

Κάποιες άλλες δραστηριότητες (500 KW Φωτοβολταϊκό, Ταχυφαγείο και τομέας ακινήτων) είναι άνευ ουσίας, λόγω των πολύ μικρών τους μεγεθών. Με βάση το γεγονός ότι ο όμιλος είναι σε φάση επανεκκίνησης, η βέλτιστη μέθοδος αποτίμησης είναι η μέθοδος των μερών (sum of the parts valuation).

 • Αναλυτικότερα:

1) Στις 30/9/20 όμιλος είχε επενδύσει σε άμεσα ρευστοποιήσιμους τίτλους, κυρίως εξωτερικού, ένα ποσό της τάξης των €13,4 εκατ. και διέθετε ταμειακά διαθέσιμα €6,9 εκ., με δανειακές υποχρεώσεις €5,1 εκ. Επιπλέον, διαθέτει μία μακροπρόθεσμη συμμετοχή σε ναυτιλιακό fund ύψους €1,5 εκ., ενώ στα τέλη του έτους εισέπραξε από χορηγηθέν δάνειο σε συνδεδεμένο μέρος €875 χιλ. Συνολικά δηλαδή ο όμιλος έχει καθαρά μετρητά €17,5 εκ. ήτοι €0,175/μετ.

2) Στις 30/6/20, ο όμιλος διέθετε πάγια στοιχεία συνολικής αξίας €7,9 εκ. και επενδυτικά ακίνητα €1,9 εκ., ήτοι €0,098/μετ.

3) Η εταιρεία διαθέτει ξενοδοχείο μπουτίκ στην παραλία του Ορνού στην Μύκονο, δυναμικότητας 24 δωματίων, αποτιμημένο στα €3,9 εκ. Με μία γρήγορη αναζήτηση, μία αποτίμηση στα €5,5-6 εκ. (€0,02/μετ. κρυφή υπεραξία) είναι πολύ πιο ρεαλιστική, μετά και την απαγόρευση έκδοσης οικοδομικών αδειών στο νησί.

4) Ερχόμαστε τώρα και στην αστεία αποτίμηση της θυγατρικής, που δραστηριοποιείται στην εν πλω ψυχαγωγία. Με καθαρά κέρδη €300 χιλ. το 2019 (2018: €250 χιλ.), αποτιμάται στα €1,48 εκ., όταν διαθέτει και καθαρά μετρητά €1,28 εκ., ουσιαστικά δηλαδή μηδενική αποτίμηση!!! Η εν λόγω θυγατρική δραστηριοποιείται, τόσο στα επιβατηγά πλοία, όσο και στα κρουαζιερόπλοια.

Η θυγατρική αυξάνει σταθερά τον στόλο των υπό διαχείριση πλοίων (43 πλοία, έναντι λιγότερων από 30 πριν από δύο χρόνια) και δεν αποκλείεται ακόμα και το 2020 να εμφανίσει έστω και οριακά κέρδη, μόνο με την λειτουργία οχηματαγωγών πλοίων, καθώς ένα μεγάλο μέρος των εξόδων της είναι μεταβλητά.

 • Επιπλέον, η εν λόγω θυγατρική είναι πολύ κοντά στην σύναψη δύο σημαντικών συμφωνιών, η μία εκ των οποίων είναι με μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες κρουαζιέρας παγκοσμίως, αυξάνοντας σημαντικά τα υπό διαχείριση πλοία.
 • Σε πλήρη κανονική λειτουργία, η εν λόγω εταιρεία εκτιμάται ότι θα επιτυγχάνει καθαρή κερδοφορία κοντά στις €500-700 χιλ.(η διοίκηση εκτιμά €1 εκ. σε βάθος πενταετίας), οπότε μια αποτίμηση στα €7-8 εκ. είναι απόλυτα λογική, δηλαδή έχουμε μία κρυφή υπεραξία €6,5-7,5 εκ. (€0,065-0,075/μετ.).

5) Τέλος, ο όμιλος έχει και μια ξεχασμένη συμμετοχή 16,2% στην CD Media SE (βιντεοπαιχνίδια Nintendo και άλλες λιγότερο γνωστές φίρμες), η οποία είναι αποτιμημένη μόλις στα €1,33 εκ. (συνολική αποτίμηση €8,2 εκ.), με πωλήσεις και καθαρή κερδοφορία το 2019 €52,6 εκ. και €2,9 εκ. αντίστοιχα (2018: €45 εκ. και €2,3 εκ.), η οποία πέρσι συνεισέφερε €243 χιλ. μέρισμα (18%!!!) (2018: €129 χιλ.), που μπορεί να αποτελέσει άλλο έναν κρυφό άσσο υπεραξιών.

Να σημειωθεί ότι η εταιρεία διαθέτει θυγατρικές σε όλες τις βαλκανικές χώρες και στην Ρουμανία, ενώ στα τέλη του 2018 ξεκίνησε να δραστηριοποιείται στην Τουρκία και πρόσφατα προέβη στην ίδρυση θυγατρικής και στην Πορτογαλία. Για τα επόμενα 2 έτη ο ΔΣ της θυγατρικής αναμένει σημαντική ανάπτυξη. Με βάση μία λογική μέθοδο αποτίμησης, μια δίκαια αξία της συμμετοχής θα ήταν στα €3 εκ., ήτοι €0,03/μετ. (€0,017 μετ. υπεραξία).

Εάν λάβουμε υπόψη ότι ο όμιλος έχει απαιτήσεις €2,1 εκ. (€900 χιλ. είναι το προαναφερθέν δάνειο σε συνδεδεμένο μέρος, που εισπράχθηκε στα τέλη του 2020) και συνολικές υποχρεώσεις €600 χιλ. (εκτός δανείων και υποχρεώσεων από μισθώσεις), δηλαδή συνολική καθαρή απαίτηση €600 χιλ. (€0,006/μετ.), τότε συνολικά έχουμε:

 • Λογιστική αξία 30/6/20/μετ., χωρίς να υπολογίζονται τα κεφαλαιακά κέρδη του τελευταίου  3μηνου €0,29 + €0,02 (υπεραξία ξενοδοχείου) + €0,07 (υπεραξία ψυχαγωγίας εν πλω) + €0,017 (υπεραξία συμμετοχής) = €0,40/μετ.

Συμπερασματικά, έχουμε έναν όμιλο με καθαρά μετρητά και χρεόγραφα ύψους €17,5 εκ.
και πραγματική λογιστική αξία €40 εκ., με πολύ καλές προοπτικές ανάπτυξης να
αποτιμάται μετά βίας στα €23 εκ.!!!

 • Μέτοχοι: Βασικοί μέτοχοι της εταιρείας είναι η Elanatis Ltd με 28,43%, η J&E Investments με 26,30%, ο Ροδόλφος Οντόνι με 8,46%, η Round Rock με 4,99%, ενώ η ίδια η εταιρεία ελέγχει το 2,19%, λόγω αγοράς ιδίων μετοχών. Να σημειωθεί ότι τον Αύγουστο του 2019, αγοράστηκε το ποσοστό του 16,3% του 2ου μεγαλύτερου μετόχου Adion Enterprises, από την J&E Investments.
 • Σημείωση: Στα τέλη Νοεμβρίου 2020 έληξε η ρήτρα μη ανταγωνισμού για την δραστηριοποίηση του ομίλου στα διαδικτυακά τυχερά παιχνίδια, όπου διαθέτει ένα εξαιρετικό know-how, από την προηγούμενη δραστηριοποίησή του, το οποίο δεν παρουσιάζεται στα άυλα!

 

*****

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ καθόλου ΣΟΒΑΡΟΙ όσοι θεωρούν τον μ/μ ως ενασχολούμενο αποκλειστικά με τις μικρές και μικρούλες μετοχές. Απλά, αυτές σνομπάρονταν αγρίως από τα μεγάλα τζάκια που ήθελαν και θέλουν τους ιδιώτες επενδυτές να μην φεύγουν από τα κοπάδια τους. Αυτά που έχουν δημιουργήσει εδώ και μία 15ετία, καταστρέφοντας τα με την πάροδο των ετών αφού τα μπαινόβγαζαν, ξέρετε που και πως…

 • ΚΟΝΤΡΑ σε αυτά βγήκε ο μ/μ με σκοπό να έστρεφε το ενδιαφέρον όσων είχαν πιο ανοικτόμυαλο μυαλό προς τα μικρομεσαία και μικρά χαρτιά και χαρτάκια για να δουν χαρές στα χαρτοφυλάκια τους. Οπερ και εγένετο και μάλιστα στην πλέον μαύρη περίοδο της σύγχρονης χρηματιστηριακής ιστορίας μας.

ΟΤΑΝ ΟΜΩΣ έπρεπε να ρίξει το βάρος του στα ΜΕΓΑΛΑ το έκανε πάραυτα, κόντρα στην καταστροφολογία της εκάστοτε περιόδου όπου αυτά δεχόντουσαν μεγάλα χτυπήματα από την συστημική ομάδα που χειραγωγούσε το Χ.Α όλα αυτά τα χρόνια.

 • Διαβάστε λοιπόν τι γράφαμε μεταξύ πολλών άλλων, στις 3 Μαρτίου 2020, δηλ. μόλις ένα χρόνο πριν… 

ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΠΟΛΛΟΙ ΟΙ ΠΕΙΡΑΣΜΟΙ, που δεν θα ήθελα να μεροληπτήσω. Γιατί στο χρηματιστήριο δεν υπάρχουν λόγια, παρά μόνον αξίες. Αν κάποιοι έχουν βαλθεί να τις μηδενίσουν, εδώ είμαστε να υπενθυμίζουμε ότι οι εισηγμένες εταιρείες που έχουν αξία, αργά ή γρήγορα βρίσκουν το δρόμο τους. Το δρόμο που τους αξίζει!

Οι θιασώτες του “CASH IS KING” να μην αισθάνωνται και τόσο σίγουροι του λοιπού… Γιατί αν συμβεί το ΧΕΙΡΙΣΤΟ (αυτό δηλ. που φοβούνται και τους οδηγεί στο CASH), τότε θα δούμε εικόνες Αποκάλυψης, όπου θα εύχονται να είχαν μετοχές και όχι CASH.

AMYNTIKEΣ (TOY ΛOIΠOY): ΑΔΗΜΕ, ΕΧΑΕ, TITC, EYΔΑΠ, OΛΠ, ΤΕΝΕΡΓ, ΟΤΕ

ΕΠΙΘΕTIKEΣ (TOY ΛOIΠOY): ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΒΙΟΧΑΛΚΟ, AUTOHELLAS, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ΠΕΙΡΑΙΩΣ.

ΔΕΙΤΕ και τι τιμές είχαν τότε και ποιές έχουν τώρα… 

(Nο.45 part 2και1) Τρίτη 03/3– Χ.Α: Πολλά ενδιαφέροντα(;), απαντήσεις, σχόλια και αναφορές

******