9/3/2021: Πολλά μικρά και μεγάλα ενδιαφέροντα(;) από τον κόσμο του Χ.Α και των Αγορών (1)

ΟΑΚ – ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ και ΣΧΟΛΙΑ: Πολλές φορές οι επενδυτές παρασύρονται σε έναν κυκεώνα μικροαναλύσεων,διαγραμμάτων, τιμών, δεικτών και χάνουν την μεγάλη εικόνα. Θα θυμόσαστε οι παλαιότεροι την περίοδο 1985-1995 την μανία στην Ελλάδα με τα βιντεοκλάμπ. Κάθε γωνιά και ένα μαγαζί.

 • Όταν έφτασαν τα ψηφιακά μέσα και το διαδίκτυο, κανείς μα κανείς δεν κοίταξε την μεγάλη εικόνα. Αν την κοίταγαν, θα ήξεραν ότι το τέλος της βιντεοκασέτας έφτασε και δεν θα ασχολιόντουσταν με προσφορές ανακαινίσεις ή αλλαγή θέσεων των μαγαζιών τους.

Κάπως έτσι και στα χρηματιστήρια. Κοιτάμε τους δείκτες, δεν βλέπουμε όμως τι γίνεται στον πλανήτη που αλλάζει. Σας μιλάω επι χρόνια για το ξέφτισμα της αξίας του χρήματος λόγω, τυπώματος.

 • Το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε μία νέα τάση.
 • Από την μία συνέχιση του τυπώματος από την άλλη όμως βελτίωση στις αποδόσεις των ομολόγων.
 • Αυτό σε συνδυασμό με μια αξιοπρόσεκτη ενδυνάμωση του δολαρίου δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο.

Πέρυσι κάπου στο Σεπτέμβριο φωνάζαμε «αγοράστε εταιρίες πετρελαίου. Το πετρέλαιο δεν θα μείνει στα 30. Σήμερα έσπασε τα 70 δολάρια. Οι ενδείξεις είναι για 100. Πολύ σύντομα θα δούμε και τις τιμές των εταιριών ( RDSA ShellBPCVX Chevron, κα ) να ακολουθούν. Ήδη από τον Σεπτέμβριο ζουν ένα ράλι 70%.

 • Η εκτίμηση μου είναι, ότι βλέπουμε μια ποιοτική μετατόπιση από τους… Mπούρδες στο real value. Έχει παρατηρήσει κανείς τις μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες πως έχουν κινηθεί; Από τα 95 ευρώ η VW σχεδόν διπλασίασε.

Η Daimler σχεδόν τριπλασίασε. Τα λάστιχα Continental επίσης. Οι τιμές των πρώτων υλών επίσης τρέχουν σαν να προεξοφλούν εκτίναξη της ζήτησης για παραγωγή.  Αυτή η μετατόπιση δεν σημαίνει ότι θα δούμε κραχ ή σπάσιμο κάποιας φούσκας. Ίσως όμως το smart money ξέρει καλύτερα.

 • Στην Ελλάδιτσα μας έχουμε δει τα πρώτα αντίστοιχα σημάδια. ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ,ΤΕΝΕΡΓΑ αλλά και μικρότερες εταιρίες βρίσκουν κάθε μέρα αγοραστικό ενδιαφέρον. Σαφής υποαπόδοση σε σχέση με το εξωτερικό, αλλά όπως ξέρεις η Ελλάδα είναι μία κατηγορία μόνη της.

Εν συντομία:

 • Bullish σε εταιρίες πετρελαίου και ενέργειας, πρώτων υλών και κατασκευαστικές.
 • Προσοχή στις ισοτιμίες ειδικά στους λάτρες της τούρκικης λίρας.
 • Τέλος, ο χρυσός έχει εξαιρετικά παράξενη συμπεριφορά που δεν μπορώ να ερμηνεύσω. 

Φιλικά ΟΑΚ


****

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: ΠAΡΟΥΣΙΟΛΟΓΙΟΝ ΚΑΙ ΧΑΡΑΚΟΛΟΓΙΟΝ

Τεχνικά και ξεκινώντας από την ΑΛΦΑ, όσο ο τίτλος δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 0,92 – 0,91 ευρώ, έχει ελπίδες να αναμετρηθεί με την “σκληροτράχηλη” αντίσταση στα 1,00 ευρώ, με το αισιόδοξο σενάριο να δείχνει ότι μπορεί να εξαντληθεί στα 1,10 ευρώ, καθώς από τα 1,00 έως τα 1,10 ευρώ, οι αγοραστές να κληθούν να αντιμετωπίσουν καταιγισμό από κινήσεις απεγκλωβισμού. Αντίθετα, κλείσιμο χαμηλότερα των 0,91 ευρώ, μπορεί να δώσει πίεση προς τα 0,88, 0,8410 – 0,8372 και 0,77 – 0,762 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Σαφή νικητή τους αγοραστές, δείχνει η βραχυπρόθεσμη τάση, όσο ο τίτλος της ΕΤΕ δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 2,26 ευρώ, ενώ επιβεβαιωμένο κλείσιμο υψηλότερα των 2,39 ευρώ, ανοίγει τον δρόμο αναρρίχησης προς τα 2,60 – 2,65 ευρώ (πέρας αισιόδοξου σεναρίου, με την τρέχουσα ειδησεογραφία). Κλείσιμο χαμηλότερα των 2,26 ευρώ, μπορεί να δώσει υποχώρηση προς τα 2,126 (gap), 2,03 (ημερήσιο “stop long”) και 1,98 ευρώ.

Για όσο διάστημα η μετοχή της ΕΥΡΩΒ δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 0,633 ευρώ, οι αγοραστές μπορούν να ελπίζουν σε κίνηση προς τα 0,717 και 0,75 ευρώ. Κλείσιμο χαμηλότερα των 0,633, αφήνει περιθώρια υποχώρησης προς τα 0,5964 (gap), 0,5480, 0,5436 (ημερήσιο “stop long”) και 0,51 ευρώ.

Για την σχετική βελτίωση της τεχνικής εικόνας, ο τίτλος της ΠΕΙΡ θα ήθελε κλείσιμο υψηλότερα των 0,842 ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση, η αμέσως επόμενη αντίσταση εντοπίζεται στα 0,85 (ημερήσιο “stop short”) και 0,882 ευρώ. Πρώτη στήριξη στα 0,768 και αμέσως επόμενη και ισχυρότερη στα 0,70 ευρώ.

ΔΕΗ: Όσο ο τίτλος δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 8,80 – 8,70 ευρώ, οι αγοραστές έχουν τον πρώτο λόγο, ενώ ανοδική διαφυγή υψηλότερα της ζώνης 9,18 – 9,40, μπορεί να δώσει “καύσιμα” κίνησης προς τα 10,14 – 10,25 ευρώ. Αντίθετα κλείσιμο χαμηλότερα των 8,70 ευρώ, μπορεί να επεκτείνει την διόρθωση προς τα 8,35 (ημερήσιο “stop long”) – 8,20 ευρώ.

ΜΟΗ: Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε σήμερα ο τίτλος της Motor Oil (+2,05%), συμπληρώνοντας δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, ακολουθώντας την διεθνή κινητικότητα για τις μετοχές Διύλισης, καθώς το Brent το πρωί βρέθηκε και υψηλότερα των $70, για πρώτη φορά από τον Μάιο του 2019, για να υποχωρήσει σχετικά στη συνέχεια, στον απόηχο των επιθέσεων στις Εγκαταστάσεις της Aramco.

Το σημερινό κλείσιμο της ΜΟΗ υψηλότερα των 12,27 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών), αν ακολουθηθεί και με κλείσιμο υψηλότερα των 13,18 ευρώ, θα φέρει πιο κοντά το στόχο των “buyers” (14,02 ευρώ). Η όποια διόρθωση δεν πρέπει να επεκταθεί χαμηλότερα των 11,57 – 11,27 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

ΦΡΛΚ: Επιμένει πλαγιοανοδικά ο τίτλος του Fourli(+2,21%), ενώ χθες κινήθηκε και μόνιμα με θετικό πρόσημο, ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές σε υψηλά πέντε μηνών. Επόμενες αντιστάσεις στα 4,20 – 4,28 και 4,555 ευρώ. Στα 3,765 ευρώ, το ημερήσιο “stop long”.

*******

Συνεχίστηκε η αργή αναρρίχηση στον ΟΛΘ (+0,38%), νέα υψηλά 245 μηνών για τα Πλ. Θράκης (+2,67%), κινητικότητας συνέχεια στον Logismo (+8,59%), αύξησε συναλλαγές ο Κυριακούλης (+6,05%), χθες θα έβγαιναν τα αποτελέσματα της Ελγέκα (+5,47%), τέσσερις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για τον Άβακα (+4,57%), ενώ σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε η Cenergy (+2,21%).

 • Πλαγιοανοδική κίνηση, αλλά το “bid” χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο για  Vidavo (+3,33%), Space (+1,76%), Doppler (+3%), Έλτον (+0,71%) και Δρομέα (+0,93%), συνεχίζεται η κίνηση μεταξύ 0,135 και 0,1023 ευρώ για την Cairo Mezz (+1,04%), όπως και τα “πονταρίσματα” για θετική είδηση μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα για την Intralot (+2,22%).

Δίπλωσαν τις ανοδικές συνεδριάσεις οι Byte (+1,04%) και ΕΚΤΕΡ (+1,43%), παρουσία πωλητή σε Επίλεκτο (-11,05%), Optronics (-9,85%), Lavipharm (-4,29%), AVE (-1,37%),  Ιασώ (-2,26%), Ευρωσυμβούλους (-7,50%), Τζιρακιάν (-1,61%), Μινέρβα (-2,58%) και ΛΕΒΚ (-9,17%)

 • Ηπιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στον Λύκο (-0,36%), επιστροφή αγοραστών στην Foodlink (+9,63%), ενώ ίσως απαιτήσει αυξημένη προσοχή η Performance (+2,76%), καθώς μετά την Eurobank Eq., ανέλαβε και δεύτερος ε.δ. και πιο συγκεκριμένα η Pantelakis Sec.

****

ΝΕΑ πιλοτική υπηρεσία άμεσης χρηματιστηριακής ενημέρωσης

ΑΝΤΕ ΤΩΡΑ να είσαι μικροεπενδυτής-μικρομέτοχος και να περιμένεις να βελτιώσεις το βιοτικό επίπεδο σου με τα λίγα κεφάλαια που διαθέτεις στις… Χαρτάρες. Γι αυτό και εμείς δεν τους ξεχνούμε, άλλωστα σε ποσοστό 80% τους ανήκει η απόφαση να φτιάξουμε αυτό το site και να τους χαρίσουμε και το όνομα τους.
 • Και δώστου και ΠΑΙΡΗΣ από τα 0,2500, ΔΟΜΙΚΗ από τα 0,2000, ΕΣΥΜΒ από τα 0,2200, ΒΙΟΤΕΡ από τα 0,0800, ΠΛΑΘ από τα 1,4000, ΠΕΡΦ από τα 3,0000 ευρώ, ΕΝΤΕΡ από το μισό ευρώ, ΕΠΣΙΛ από τα 0,3000, ΙΛΥΔΑ από τα 0,2500 ευρώ, ΙΝΛΟΤ  από τα 0,0800, ΡΕΒΟΙΛ από 0,7000, και δεκάδες ακόμα. Από που να ρχίσουμε και που να τελειώσουμε (ΚΕΚΡ, ΠΡΟΦ, ΚΟΥΕΣ, ΚΡΙ ΚΡΙ κλπ πριν μεγαλοπιαστούν κι αυτές)
 • Αλλά οι πονηροί του διαδικτύου θα μου την πέσουν για τον ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗ χωρίς να σκέφτονται οι ηλίθιοι ότι αυτός ήταν πριν την ΠΑΝΔΗΜΙΑ και επλήγη βάναυσα. Οσοι δε αποκαλούν τον ΚΛΜ και την ΕΛΙΝ παλτά, ας πάνε να τους κοιτάξει και κανένας…  τρελογιατρός.
 • Είναι δε τόσον ανεγκέφαλοι που πιστεύουν ότι θα τους πάρει κανένας στα σοβαρά. Περαστικάσ τους και να γράφουν τέτοια, να ευθυμούμε…
ΦΟΥΝΤΛ: Απάντηση… Η μετοχή στις τελευταίες 6 εβδομάδες έχει πραγματοποιήσει συναλλαγές άνω των 900 χιλιάδων τεμαχίων. Μπορούν να την πάνε όπου θέλουν και να μην ξεχνάμε και τον κλάδο της (Logistics) που θα πρωταγωνιστεί προσεχώς και στις εξελίξεις… Η αξία των συναλλαγών για τις 900 χιλ.τμχ ανήλθε στις 450.000 ευρώ. Και μιλάμε για εταιρεία της ΕΝ.Α… Υπάρχει και φιλόδοξη διοίκηση, με όραμα. Η μτχ δεν φοβίζει, κάθε άλλο μάλιστα.
ΕΛΓΕΚΑ: Σήμερα ανακοινώνει την χρήση της για το 2020 – πολύ βιασύνη έπεσε… Ίσως και ενόψει της προγραμματιζόμενης ΑΜΚ. Θα επανέλθουμε.
ΠΕΡΦ: Και όπως είδαμε δεν τους αρκούσε η Eurobank Eq., προσέλαβαν και την εξαιρετική Pantelakis. Φυσικά εδώ κάποια στιγμή και όχι πολύ αργά θα γίνει ένας καλός χαμός, αλλά όχι σαν κι αυτόν που έζησαν οι μικροεπενδυτές φίλοι του μ/μ που επιβιβάστηκαν στα 3, 4 και 5 ευρώ. Αλλά και στα 6 με 7 ευρώ. Οχι οτι θα τους κακοπέσει και στους τωρινούς αγοραστές της μτχ.
ΝΙΚΟΣ ΚΑΥΚΑΣ – Λ.ΔΕΠΟΛΑΣ:  Στο υψηλότερο σημείο από την αρχή της πανδημίας έκλεισε την Παρασκευή ο ΓΔΧΑ κόντρα στους υπόλοιπους Ευρωπαϊκούς μετοχικούς δείκτες. Την εβδομάδα που πέρασε αυξήθηκαν οι 10ετείς ομολογιακές αποδόσεις σε Ευρώπη και ΗΠΑ με εξαίρεση την Ελλάδα και την Αγγλία.
 • Η συνολική εικόνα για την εγχώρια αγορά δεν έχει διαφοροποιηθεί, αλλά η μεταβλητότητα στο εξωτερικό δεν θα μας αφήσει ανεπηρέαστους.
Η εβδομαδιαία ατζέντα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την τελευταία μέτρηση του ΑΕΠ δ΄ τριμήνου της Ευρωζώνης αύριο, την δημοσίευση των πρώτων τραπεζικών αποτελεσμάτων δ΄ τριμήνου από την Eurobank την Τετάρτη (μετά τη συνεδρίαση) και την συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη.
*****


RECENTLY VIEWED

******

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

 • Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

 • Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.