(9.2.2021)- Απόστολος Μάνθος: Οι κρυπτο-εξορύξεις καλά κρατούν

Απόστολος Μάνθος: Οι κρυπτο-εξορύξεις καλά κρατούν

Ο γνωστός πλέον CEO της Tesla  και «απόλυτος»  δισεκατομμυριούχος Elon Musk έβαλε το χεράκι του και στο Bitcoin δηλώνοντας  μέσω  του twitter ότι είναι υποστηρικτής του, καθώς βρίσκεται στα πρόθυρα μιας ευρείας αποδοχής από τους συμβατικούς ανθρώπους της αγοράς ενώ έπρεπε να το είχε αγοράσει πριν από 8 χρόνια (!).

  • Τώρα που το λέει και εγώ θα ήθελα να είχα αγοράσει τη Tesla πριν από 8 χρόνια, όταν ήταν στα 5 δολ.  Η δήλωση αυτή φαίνεται ότι έδωσε την ευκαιρία στην ισοτιμία του κρυπτονομίσματος με το δολάριο (BTCUSD) να ξεκολλήσει από την περιοχή των 32350 δολ. και να κινηθεί προς το προπύργιο των 38700 δολ. Σημείο, όπου εάν διασπαστεί ανοδικά θα ωθήσει και πάλι το Bitcoin πάνω στη βραχυχρόνια πύλη αντίστασης των 42000 δολ. Από εκεί και πάνω εάν όντως επιτευχθεί μια εκτεταμένη ανοδική διαφυγή θα ανοίξει το διαγραμματικό ορίζοντα για τα 48000 δολ.

Πέρα όμως από το Bitcoin αρκετοί επενδυτές έχουν αρχίσει και καλοβλέπουν εταιρείες οι οποίες έχουν σχέση με το βασιλιά των κρυπτονομισμάτων.

  • Η MicroStrategy (MSTR) που παρέχει παγκοσμίως λογισμικό και υπηρεσίες εταιρικής ανάλυσης είναι συνεχώς αγοραστής στο Bitcoin. Συνολικά κατέχει 70784 «μάρκες» Bitcoin με μέση τιμή απόκτησης τα 33700 δολ. Η σημερινή αξία του χαρτοφυλακίου της προσεγγίζει τα 2,64 δισεκ. δολ. και  λαμβάνοντας υπόψη ότι η κεφαλαιοποίηση της μετοχής της MSTR βρίσκεται στα 6,87 δισ. δολ. το 39% της αξίας της είναι στο Bitcoin.

Αγοράζοντας δηλαδή τη μετοχή της εταιρείας εκτός από το γεγονός ότι συμμετέχεις στην ανάπτυξη της εταιρείας έχεις και εμμέσως Bitcoin. Στο ημερήσιο διάγραμμα της μετοχής εντοπίζουμε την πεμπτουσία του ανοδικού στροφέα, καθώς ξεκίνησε από τα 140 δολ τον περασμένο Οκτώβρη και έχει φτάσει μια ανάσα από την αντίσταση των 800 δολ.

  • Η Marathon Patent Group, Inc. (MARA)  είναι μια εταιρεία ψηφιακής τεχνολογίας περιουσιακών στοιχείων που «εξορύσσει» κρυπτονομίσματα. Κάτι δηλαδή σαν  ψηφιακοί «ανθρακωρύχοι». Με τη  κεφαλαιοποίηση της εταιρείας να πλησιάζει τα 2,15 δισ. δολ. η μετοχή της έχει κάνει ένα ράλι +118% από τις αρχές του έτους φτάνοντας έως και τα 28,37 δολ. Διαγραμματικά η μετοχή δείχνει να κυβερνάται από τον ανοδικό στροφέα “S” οδηγώντας τη προς το επίπεδο αντίστασης των 28,40 με 32 δολ. Πιθανή αλλαγή σεναρίου με τη καθοδική τμήση των 20 δολ και παραμονή κάτω από εκεί.


Η Riot Blockchain, Inc. (RIOT) επικεντρώνεται στην οικοδόμηση, υποστήριξη και λειτουργία τεχνολογιών Blockchain. Συμμετέχει στη λειτουργία “εξόρυξης” ψηφιακού νομίσματος χρησιμοποιώντας εξειδικευμένους υπολογιστές, που παράγουν ψηφιακό νόμισμα κυρίως Bitcoin. Εδώ όσοι περισσότεροι επενδυτές αγοράζουν κρυπτονομίσματα τόσο η RIOT πρέπει να ενισχύει τις εξορυκτικές της δυνατότητες συμβαδίζοντας με την αυξανόμενη καταχώριση του δικτύου Blockchain.

  • Η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας βρίσκεται κοντά στα 1,18 δισ. ευρώ και η τιμή της μετοχής εντοπίζεται στα 23,08 δολ. Τεχνικά η μετοχή παρουσιάζεται να έχει πάρει αποστάσεις από το στροφέα “S” κινούμενη προς την αντίσταση των 25 δολ. Ανοδική διάσπαση του εν λόγω σημείου θα δώσει έδαφος για τη ζώνη αντίστασης των 29,28 με 32 δολ.

Κλείνουμε με το Dollar Index (DXY), όπου στις τελευταίες συνεδριάσεις δείχνει μια διάθεση ενδυνάμωσης και αλλαγής βραχυπρόθεσμης κατεύθυνσης. Χαρακτηριστική είναι η «δεξαμενή» μαζέματος που έχει αποτυπωθεί στο εβδομαδιαίο chart τιμών μεταξύ των 91,50 με 89,20 δολ.

  • Ο σχηματισμός αυτός εάν ολοκληρωθεί με την ανοδική διαφυγή του DXY πάνω από τα 91,70 δολ μπορεί να δώσει ισχυρή ανοδική κίνηση προς το σαθρό επίπεδο αντίστασης των 93,30 δολ. με ότι αυτό σημαίνει για τις βασικές ισοτιμίες με το αμερικανικό νόμισμα. Πάντως η αλλαγή της μεσοπρόθεσμης τάσης από πτωτική σε ανοδική βρίσκεται ακόμα μακριά.

ΠΗΓΗ: ΚΕΦΑΛΑΙΟ