Δημ. Τζάνας: Εξελίξεις διπλής ανάγνωσης σε σχέση με τον πολιτικό κίνδυνο

OI Ειδικοί σχολιάζουν: Σε “Χιτσκοκικό σκηνικό” στο Χ.Α. αναφέρεται ο Δημήτρης Τζάνας, που επισημαίνει:

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις του τελευταίου 24ωρου: δίμηνη παράταση του προγράμματος από το Eurogroup, επίσπευση της διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας τον τρέχοντα μήνα και αναγγελία του υποψήφιου προσώπου.

Εξελίξεις διπλής ανάγνωσης σε σχέση με τον πολιτικό κίνδυνο, καθώς η εκλογή Προέδρου τον μειώνει αφού παρατείνεται ο βίος της Κυβέρνησης, ενώ το αντίθετο τον αυξάνει καθώς οδηγούμαστε σε πρόωρες εκλογές με ενδεχόμενο επανάληψής τους, δημιουργώντας συνθήκες όξυνσης των συνθηκών ρευστότητας στην Οικονομία.

Πρόκειται για σενάριο “χιτσκοκικών” καταβολών καθώς διεγείρει τη διάθεση στοιχηματισμού για την έκβαση των εξελίξεων, διαμορφώνοντας την ιδανική συνταγή για εκτόξευση της μεταβλητότητας στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Έτσι, σε συνέχεια των κινήσεων επιλεκτικής ανόρθωσης των τιμών που προηγήθηκε τις προηγούμενες ημέρες, αναπτύσσοντας θύλακες αισιοδοξίας για συντήρηση του Γενικού Δείκτη στην περιοχή των 1000 μονάδων, ακολούθησε η βίαιη σημερινή ρευστοποίηση ωθώντας το Γενικό Δείκτη στην περιοχή των 900 μονάδων και τις αποδόσεις των 10ετών ομόλογων προς το 8%.

Οι κινήσεις αυτές είναι απόρροια και πρόσθετων λόγων πέραν εκείνων που αφορούν τα του ελληνικού πολιτικού κινδύνου: οι συνθήκες στην Ευρωζώνη σε σχέση με την αδυναμία συνεννόησης για την προώθηση των κατάλληλων δράσεων (κινήσεις του Μάριο Ντράγκι και υλοποίηση πακέτου Γιούνκερ) εδραιώνουν την πεποίθηση ότι οι συνθήκες αποπληθωρισμού θα συνεχιστούν, διαπίστωση που επισημάνθηκε και από τον επικεφαλής της J.P. Morgan, τον Ελληνικής καταγωγής Jimmie Dimon.

Η ταραχή στις αναδυόμενες Αγορές, σε συνέχεια της απόφασης του OPEC και ειδικότερα της Σ. Αραβίας να μη μειώσει την παραγωγή του πετρελαίου ωθώντας σε πτώση τις τιμές του ώστε να πληγούν “άλλοι παραγωγοί” όπως εκείνοι των σχιστολιθικών κοιτασμάτων.

Συμπαρασύρονται έτσι σε πτωτική κίνηση και τα λοιπά Εμπορεύματα, ενώ η Ρωσία ήδη πλήττεται ιδιαίτερα, σε συνέχεια και των κυρώσεων που της έχουν επιβληθεί. Έτσι, τα hedge funds καταγράφουν ζημιές (στο -27% είναι η φετινή απόδοση για το fund του Paulson !) και ρευστοποιούν θέσεις από Αγορές όπου η αβεβαιότητα είναι πιθανό να κυριαρχεί τους επόμενους μήνες, όπως συμβαίνει στη Χώρα μας.

Άλλωστε, η συμμετοχή κεφαλαίων μακράς πνοής θα αποτελεί για καιρό “ευσεβή πόθο” για την Ελληνική Αγορά.
Καταληκτικά και σύμφωνα με την άποψη του συμβούλου επενδύσεων της TecGroup, η ένταση των διακυμάνσεων θα είναι το κυρίαρχο στοιχείο για τις επόμενες εβδομάδες του Δεκεμβρίου, καθώς είναι αδύνατη η ασφαλής πρόβλεψη της έκβασης των ψηφοφοριών για την εκλογή Προέδρου.

Σε συνδυασμό δε με την αναμενόμενη συνέχιση της αναταραχής στις αναδυόμενες οικονομίες, η επάνοδος της αισιοδοξίας δύσκολα θα επανέλθει στο εγγύς μέλλον, παρά μόνο για βραχύβιες κινήσεις με στόχο την αποκόμιση βραχυπρόθεσμων κερδών υπό συνθήκες αυξημένου επενδυτικού κινδύνου…