9.11.2020 – Ψαρεύοντας στον βυθό (του Απόστολου Μάνθου)

Του Απόστολου Μάνθου

Έχοντας μόλις διαβεί τη στενή πόρτα του δεύτερου lockdown, “αρχικής διάρκειας” τριών εβδομάδων, το πλάνο ανάρτησης των μέχρι πρότινος επενδυτικών σχεδιασμών έχει καταλήξει κατά ένα μεγάλο ποσοστό στον κάλαθο των αχρήστων. Τα μόνα επενδυτικά κάδρα που έχουν παραμείνει στη θέση τους είναι εκείνων των εταιρικών ομίλων που έχουν μέχρι τώρα επιδείξει αξιοθαύμαστη δυναμική και οικονομική αντοχή.

  • Στις επόμενες μέρες αναμένεται η πλειονότητα των επενδυτών, θεσμικών και μη, να αρχίσουν τροχιοδεικτικές κινήσεις ανεύρεσης ισχυρών σημείων στήριξης σε καλές εισηγμένες εταιρείες που κατά κάποιον “x” τρόπο θα πληγούν βραχυπρόθεσμα από τη νέα υγειονομική κρίση.

Σε κάποιες, μάλιστα, από αυτές τις εταιρείες που οι μετοχές τους έχουν ήδη οδηγηθεί από άλλες αιτίες, π.χ. γεωπολιτικές εντάσεις, σε πτωτικά μονοπάτια, η ανεύρεση σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών σημείων αγοραστικής τοποθέτησης μπορεί να προσδώσει σε έναν μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα σημαντικές υπεραξίες.

Θα ξεκινήσουμε με τον ΟΠΑΠ, όπου, σύμφωνα με τη Eurobank Equities, κάθε μήνας lockdown σε όλο το δίκτυο των πρακτορείων θα κοστίζει σε επίπεδο EBITDA 50 εκατ. ευρώ. Να τονιστεί, όμως, ότι ο όμιλος έχει θωρακιστεί περαιτέρω μετά και τη δημόσια προσφορά του ομολογιακού δανείου ύψους 200 εκατ. ευρώ, ενώ είναι άξια λόγου και η ισχυρή υπερκάλυψη της έκδοσης κατά τρεις φορές, μαζεύοντας, έτσι, το ποσό των 611,9 εκατ. ευρώ.

  • Η μετοχή στις τελευταίες συνεδριάσεις λαμβάνει τιμές πάνω από τα 7 ευρώ, έχοντας όμως πρώτα υποστεί, με 20,2 εκατ. τεμάχια, μια έντονη βύθιση από τις 18 Σεπτεμβρίου. Μέσα σε αυτό χρονικό διάστημα το εύρος διακύμανσης ήταν μεταξύ των 8,60 με 6,855 ευρώ, ενώ ο μέσος όρος ήταν λίγο κάτω από τα 8 ευρώ.

Διαγραμματικά, η μετοχή φαίνεται να έχει χάσει καθοδικά τη σημαντική στήριξη των 7,66 ευρώ και να ανοίγει πάρε-δώσε με την περιοχή στήριξης των 6,40 ευρώ. Σύμφωνα με τα τρέχοντα δεδομένα των τεχνικών ταλαντωτών, μια πιθανή καταγραφή τιμών μέσα στο επίπεδο των 6 με 6,40 ευρώ θα έδινε σημαντικό πάτημα στους εν δυνάμει αγοραστές.

πιν


Τα Jumbo (ΜΠΕΛΑ) στα τελευταία οικονομικά τους στοιχεία σημείωσαν αύξηση 12,7% στον κύκλο εργασιών του Οκτωβρίου, λειαίνοντας ακόμα περισσότερο την άσχημη εικόνα του 2020, καθώς οι πωλήσεις για το πρώτο δεκάμηνο εμφανίζονται πλέον μειωμένες κατά μόλις -7%. Σημαντική πτώση από τις 18 Σεπτεμβρίου (όταν ο Γενικός Δείκτης ήταν στις 658 μονάδες) έχει υποστεί και η μετοχή της ΜΠΕΛΑ, πραγματοποιώντας 6,9 εκατ. τεμάχια και καταγράφοντας απώλειες -15,6%.

  • Τώρα, υπό την αναστολή των επαγγελματικών δραστηριοτήτων και των καταστημάτων, η μετοχή του ομίλου προσπαθεί να επεξεργαστεί τα νέα δεδομένα, λαμβάνοντας τιμές στα 13 με 12,80 ευρώ. Διαγραμματικά, η μετοχή δείχνει να έχει απολέσει εδώ και βδομάδες τον κεντρικό άξονα του Pitchfork σχηματισμού στα 13,60 ευρώ, δίνοντας έτσι έδαφος για το επίπεδο σθεναρής στήριξης των 11 με 10,50 ευρώ. Πάντως, η μέχρι τώρα οικονομική πορεία του ομίλου δεν αφήνει και πολλά περιθώρια εγγραφής τιμών χαμηλότερα των 12 ευρώ.

πιν


Ο Φουρλής (ΦΡΛΚ), έπειτα από μια σημαντική πτώση της τάξεως του -22% από τα μέσα του Σεπτέμβρη, έχει πλέον βρεθεί στα 166 εκατ. ευρώ κεφαλαιοποίηση, που, βάσει της ισχυρής του θέσης στο λιανεμπόριο μέσω των ΙΚΕΑ, Intersport και TAF και της εταιρείας ακινήτων Trade Estates ΑΕΕΑΠ, που αποτιμάται 180 εκατ. ευρώ, μόνο ακριβός δεν είναι. Τεχνικά, η μετοχή φαίνεται να έχει πάρει ρότα για το καθοδικό κατώφλι στήριξης των 3 ευρώ.

  • Από εκεί και κάτω, εάν διασπαστεί καθοδικά, θα βρεθεί μέσα σε ένα ισχυρό πλέγμα στηρίξεων, που δύσκολα θα ξεμπλέξουν οι πωλητές. Το γεγονός αυτό θα θέσει αρκετούς swing επενδυτές σε θέση αγοραστικής έγερσης χαμηλότερα ή πέριξ των 3 ευρώ. Στην περίπτωση, όμως, που σταθεί αδύνατη η πτωτική διέλευση κάτω από τα 3 ευρώ, θα αναμέναμε ένα έντονο ανοδικό τίναγμα εκτόνωσης προς το επίπεδο των 3,55 με 3,80 ευρώ.

πιν

Η Πλαίσιο Computers, σε σχέση με τις προαναφερθείσες, φαίνεται να έχει πάρει το άλλο σοκάκι, αυτό με την ανηφορική κλίση, καθώς, παρά το αρνητικό κλίμα, παραμένει πάνω από τα 3 ευρώ, έχοντας προηγουμένως χτυπήσει και το κουδούνι στην αντίσταση των 3,40 ευρώ. Και πώς άλλωστε να μην το έχει πράξει, αφού στα οικονομικά στοιχεία του πρώτου εξαμήνου, παρά το τότε δίμηνο lockdown των καταστημάτων της, όχι μόνο ενίσχυσε τον κύκλο εργασιών της κατά 8%, στα 148,6 εκατ. ευρώ, από 137,5 εκατ. ευρώ, αλλά οδήγησε και την καθαρή κερδοφορία στο +85,5%.

  • Ακόμα, όμως, και σε αυτά τα επίπεδα τιμών, η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας, που φτάνει τα 67,7 εκατ. ευρώ, υπολείπεται σημαντικά της καθαρής θέσης, που είναι τα 93,2 εκατ. ευρώ. Διαγραμματικά, τώρα, η μετοχή, όσο δεν καταστρατηγείται πτωτικά η βάση των αγοραστών στα 3 με 2,94 ευρώ, τόσο θα εκφράζει τη θέληση να ξαναεπισκεφτεί την πόρτα των 3,40 ευρώ.

πιν

* Ο κ. Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής στην Aenaon Markets. 

** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα “Κεφάλαιο”