9.1.2022- Χ.Α: Πολλά εν ολίγοις, από τον… Παρατηρητικό- ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΟΥΝ (1,2,3)

Traders monitor data during the official opening of the stock trading floor at the headquarters of PJSC Sberbank in Moscow, Russia, on Tuesday, Jan. 30, 2018, Photographer: Andrey Rudakov/Bloomber
 • ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΟΥΝ (1)

ΜΗΝ ΤΡΕΛΕΝΕΣΤΕ με την καθημερινή τερματική δραστηριότητα … Ετσι είναι οι αγορές… Τα πελατάκια ανά τον κόσμο πρέπει να μπαινοβγαίνουν για να τα κονομάνε τα Λευκά Κολλάρα (από μέσα πάντως είναι κατάμαυρα, πίσσα, κατράμι, κορακί που λέμε στο χωριό μας).

 • ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΝ μπολιάσει με τα προσήκοντα εμβόλια τόσο πολύ, που οι ρουλέτες στα καζίνο τους φαίνονται ψύλλοι στ’άχυρα.

ΕΜΕΙΣ κοιτάμε τις… Μετοχάρες μας και ας τις βρίζουν στα forum αυτοί που δεν τις έχουν.

 • Βρε παιδιά, στα πολύ σοβαρά τώρα… Οι μετοχές είναι αναλώσιμες, δεν είναι ποδοσφαιρικές ομάδες για να φανατίζεστε τόσο πολύ μαζί τους. Σήμερα ξεχωρίζουν αυτές, αύριο άλλες, μεθαύριο ποιος ξέρει ποιές…

Εμπνευση, ψυχολογία και timing είναι οι αγορές ανά τον κόσμο, το ίδιο και η δική μας. Το μεγαλύτερο πρόβλημα της δικής μας όμως είναι η έλλειψη ρευστότητας + εμπορευσιμότητας σε πολλά χαρτιά.

 • Γι αυτό και βραχυπρόθεσμα δύσκολα μπορεί να βγει κανείς κερδισμένος με τα μπες βγες… Ετσι και δεν του βγει του βραχυπρόθεσμου η κίνηση πουλάει και κυνηγάει την επόμενη που του την σφύριξαν ή την έγραψε ο μ/μ κ.λπ
 • ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΟΥΝ (2)

Βρε παιδιά, μην τρώγεσθε (ανα)μεταξύ σας…

Δεν γίνεται να συμφωνούν όλοι με όλους και σε όλα. Γιατί απλά είναι αδύνατον. Αν γινόταν, δεν θα διαπραγματευόντουσαν μετοχές στο ΧΑΑ. Όλοι πωλητές ή αγοραστές θα ήσαν. Και όπως λέει πολύ σωστά ο Κώστας Χατζής:

 •  Αν δεν υπήρχαμε εμείς, πως θα υπήρχανε οι άλλοι;
 • Αν δεν υπήρχαν οι μικροί, πως θα υπήρχαν οι μεγάλοι;

Όλοι χρήσιμοι είμαστε, όλοι ένα κομμάτι στην μηχανή του Χρηματιστηρίου. Άλλος πουλάει, άλλος αγοράζει, άλλος γράφει, άλλος αναλύει, άλλος κερδίζει, άλλος χάνει την ίδια ώρα. Με τους ρόλους της ενασχόλησης να αλλάζουν φυσικά σε σύντομο χρονικό διάστημα. Μια ζωή την έχουμε, ας την απολαύσουμε τουλάχιστον εκεί που μπορούμε.

 • ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΟΥΝ (3)

Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι μεγαλομέτοχοι που βγάζουν τα προς το ΕΥ ΖΗΝ τους (πολύ ανώτερο από το δικό μας) σε τέτοιες περιόδους ανοδικής τάσης*** στην αγορά του Χ.Α.

 • ***Μην κάνετε το λάθος και κάνετε συγκρίσεις με τις πορείες των δεικτών. Αυτοί απλά είναι ένα κακόγουστο δημιούργημα παρανοϊκών εγκεφάλων, εξ ου και η αναφορά μας σε Παρανοϊκούς δείκτες… Η αγορά του Χ.Α είναι ξεκάθαρα ανοδική εδώ και αρκετό καιρό.

ΣΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ, αρκούνται για το ΕΥ ΖΗΝ τους που προκύπτει μέσω των… εταιρικών τους μεγεθών/καταστάσεων (και πάλι αυτό είναι πολύ ανώτερο από το δικό μας). Οι εξαιρέσεις και προς τις 2 κατευθύνσεις απλά επιβεβαιώνουν τον κανόνα.

ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ να μην ξεχνάμε  ότι:-

 • “Αρχικά και βασικά, για να κερδίσουν οι μικροεπενδυτές στο ταμπλό πρέπει τα συμφέροντα των μεγαλομετόχων να συμπίπτουν με τα δικά τους. Αλλιώς, μαύρο φίδι που τους έφαγε”.

****

ΣΕ ΒΑΘΟΣ ΧΡΟΝΟΥ η πλέον υποσχόμενη μετοχή του κλάδου κατασκευών για μεγάλες αποδόσεις ανήκει στην Επιτήρηση. Και ας πουν κι ας γράψουν διάφορα, συνηθισμένοι είμαστε σε αυτά… Μιλάμε φυσικά για επιδόσεις στο ταμπλό, όπερ και το σπουδαιότερον για τον μικροεπενδυτή φίλο αναγνώστη μας. Λίγα βάζεις, πολλά κερδίζεις. Όπως και λίγα βάζεις, λίγα χάνεις. Αλλά τουλάχιστον θα έχεις κυνηγήσει το όνειρο…

 • ΑΛΜΥ: Μυστήριος ο διαχειριστής, σε μπερδεύει έτσι και είσαι βραχυπρόθεσμος. Μην ξεχνάτε ότι γνωρίζει το μετοχολόγιο και μπορεί να παρακολουθεί τις μεταβολές. Αν κάποιος έχει μεσομακροπρόθεσμες βλέψεις για την μετοχή, να ξέρει ότι την προορίζουν για άλλα νούμερα (έχουμε αναφερθεί πρόσφατα).

REALCONS-(γράφτηκε στις 24.11@2,1100 ευρώ): Το αποκαλούμενο και… Μικρό Διυλιστήριο ή αγγλιστί… Μini Refinery θα ξυπνήσει από τον λήθαργο, με τις γνωστές αναταράξεις του. Οι διορατικοί, δεν δίνουν δεκάρα τσακιστή γαι την βραχυπρόθεσμα κίνηση του. Απλά, στο μπαούλο όλες οι αγορές που έχουν πραγματοποιήσει αλλά και οι νέες ενδεχόμενες.

 • ΙΝΛΟΤ + ΦΡΙΓΟ: Επαναλαμβάνουμε, όχι μπες βγες, ειδικότερα σε αυτές τις δύο. Μάλιστα οι διαχειριστές της δεύτερης τα έχουν μετρημένα τα χοντρά κουκιά…
 • Ο φίλος σας ο Παρατηρητικός (ο κόκκινος)

****

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ 

 • Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

 • Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.