«Συμμαχία για την Ψηφιακή Απασχολησιμότητα»: Στόχος η δημιουργία 500.000 θέσεων εργασίας

Ανακοινώθηκε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου η εθελοντική πρωτοβουλία που ονομάζεται Συμμαχία για την Ψηφιακή Απασχολησιμότητα.

www.enikonomia.gr

Πρόκειται για μία πρωτοβουλία του προέδρου των Ευρωπαίων Πληροφορικών, Βύρωνα Νικολαΐδη, διακεκριμένων ακαδημαϊκών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ.κ. Γιώργου Δουκίδη, Διομήδη Σπινέλλη, Κατερίνας Πραματάρη, Πάνου Λουρίδα, του προέδρου της HePIS Νίκου Φαλδαμή και 40 σημαντικών εταιρειών και επιχειρηματικών φορέων, η οποία στοχεύει στην αντιμετώπιση της ανεργίας, κυρίως των νέων, μέσω της εκπαίδευσής τους και της καλλιέργειας ψηφιακών δεξιοτήτων υψηλού επιπέδου.

Όπως αναφέρθηκε, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη, αυξάνονται οι κενές θέσεις εργασίας προγραμματιστών, επειδή οι ανάγκες για νέους προγραμματιστές δεν καλύπτονται πλήρως από τα παραδοσιακά εκπαιδευτικά συστήματα. Σύμφωνα με τους εμπνευστές της ιδέας, η εθελοντική πρωτοβουλία «Συμμαχία για την Ψηφιακή Απασχολησιμότητα» στοχεύει στην κάλυψη του κενού που εμφανίζεται και στην Ελλάδα στην αγορά της Πληροφορικής, παρότι η χώρα μαστίζεται από την ανεργία των νέων.

Ο στόχος της θα επιτευχθεί με την ταχύρρυθμη εκπαίδευση υποψηφίων σε υψηλού επιπέδου ψηφιακές δεξιότητες και την άμεση απορρόφησή τους από την αγορά εργασίας σε θέσεις προγραμματιστών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, «το πρόβλημα των κενών θέσεων εργασίας στο πεδίο της πληροφορικής είναι διεθνές, με εκτιμήσεις που δείχνουν ότι έχουμε σήμερα 350.000 κενές θέσεις για υψηλού επιπέδου ψηφιακές δεξιότητες (e-skills) στην Ευρώπη. Αυτές αναμένεται να ξεπεράσουν τις 800.000, το 2020.

Η ίδια εικόνα παρουσιάζεται και εκτός Ευρώπης σε τεχνολογικά αναπτυγμένες χώρες. Ενδεικτικά, στις ΗΠΑ υπολογίζεται ότι οι κενές θέσεις προγραμματιστών θα είναι 1,2 εκατ. το 2020, ενώ σημαντικό πρόβλημα αντιμετωπίζει ο Καναδάς, η Αυστραλία, ακόμη και η Ινδία.

Στην Ελλάδα, ενώ το 2012 σε μία αγγελία για θέση προγραμματιστή, μία εταιρεία λάμβανε περίπου 90 βιογραφικά, το 2016, λαμβάνει μόλις 26, ενώ οι αγγελίες για προγραμματιστές έχουν περισσότερο από διπλασιαστεί (στοιχεία kariera.gr)». Όπως ειπώθηκε, απώτερος στόχος της Συμμαχίας είναι όχι μόνο να καλύψει τις κενές θέσεις εργασίας στην Ελλάδα, αλλά και να καλύψει μέρος της διεθνούς ζήτησης για υψηλού επιπέδου ψηφιακές δεξιότητες μέσα στα επόμενα χρόνια. Επισημάνθηκε ότι πολλοί προγραμματιστές μπορούν να εργάζονται από την Ελλάδα, καλύπτοντας ανάγκες επιχειρήσεων που βρίσκονται στο εξωτερικό.

O Βύρων Νικολαΐδης, πρόεδρος του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Ενώσεων Επαγγελματιών Πληροφορικής (CEPIS), με πρωτοβουλία του οποίου εκπονήθηκε από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, την HePIS και το ALBA, η μελέτη (link:http://www.afdemp.org/study) για τη δημιουργία 500.000 θέσεων εργασίας στο χώρο της πληροφορικής, τόνισε:

«Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να στηρίξουμε τη νέα γενιά. Να ενθαρρύνουμε τους νέους να ακολουθήσουν το επάγγελμα του προγραμματιστή. Να διευρύνουν τις επαγγελματικές τους προοπτικές. Ήρθε η ώρα να κάνουμε το άλμα ως χώρα.

Η Συμμαχία των δυνάμεων της αγοράς και η επανειδίκευση των νέων είναι η λύση στο πρόβλημα της ανεργίας». Όπως αναφέρει ο Καθηγητής Γιώργος Δουκίδης, «το Alliance είναι ανοικτό σε όλες τις εταιρείες και οργανισμούς που ενδιαφέρονται να προσφέρουν ποιοτικά/πρακτικά εκπαιδευτικά προγράμματα ή/και να βοηθήσουν στην εξεύρεση εργασίας στους εκπαιδευόμενους». «Η ικανότητα ανάπτυξης λογισμικού είναι σήμερα για έναν νέο ο ασφαλέστερος τρόπος να αποκτήσει δουλειά» σημείωσε ο Καθηγητής Διομήδης Σπινέλλης (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Editor in Chief IEEE Software).

O Ν. Φαλδαμής, πρόεδρος της HePIS, ανέφερε ότι «οι Τεχνολογίες Πληροφορικής αναπτύσσονται ραγδαία, όπως, επίσης και οι απαιτήσεις των επιχειρήσεων και της αγοράς αυξάνονται συνεχώς. Πιστεύοντας ότι ο συνδετικός κρίκος αυτής της αλυσίδας είναι οι άνθρωποι, είμαστε σίγουροι ότι το όραμα των 500.000 θέσεων είναι εφικτό». Η πρώτη δράση της Συμμαχίας θα είναι η πραγματοποίηση του 1ου Coding Bootcamp για επαγγελματίες. Αυτό θα εκπαιδεύσει εντατικά τους πρώτους 40 συμμετέχοντες στον προγραμματισμό για την ανάπτυξη εφαρμογών.

Το 1ο Coding Bootcamp θα διεξαχθεί από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, την CEPIS (www.cepis.org) και την HePIS (www.hepis.gr) και μέσα από μία ταχύρρυθμη εκπαίδευση 12+2 εβδομάδων (Σεπτέμβριος-Δεκέμβριος 2016) οι συμμετέχοντες, κυρίως άτομα με υπόβαθρο θετικών επιστημών, θα εκπαιδευτούν στον προγραμματισμό και θα προσληφθούν άμεσα από εταιρείες-χορηγούς του προγράμματος. Σημειώνεται ότι παρόμοια προγράμματα ταχύρρυθμης εκπαίδευσης επαγγελματιών προγραμματιστών, Coding Bootcamps, λειτουργούν με επιτυχία όχι μόνο στις προηγμένες τεχνολογικά χώρες (π.χ. ΗΠΑ, Καναδά, Ιαπωνία, Αγγλία, Γαλλία), αλλά και στις αναπτυσσόμενες ευρωπαϊκές χώρες (π.χ. Εσθονία, Ρουμανία, Σερβία).

Στόχος της Συμμαχίας είναι η πρακτική αυτή να επεκταθεί και το παράδειγμα να ακολουθήσουν πολλοί άλλοι φορείς, για να επιτευχθεί ένα πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα προς την υλοποίηση του οράματος των 500.000 θέσεων εργασίας. Όσοι θέλουν να υποστηρίξουν τη Συμμαχία για την Ψηφιακή Απασχολησιμότητα, εταιρείες που ενδιαφέρονται να απασχολήσουν προσωπικό και υποψήφιοι που θέλουν να παρακολουθήσουν το Bootcamp, μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στοhttp://www.afdemp.org/bootcamp.