8 Αυγ.2021- Χ.Α: Φτάνοντας στην Κορυφή- Συνδυάζουμε τιμές, αποτελέσματα και Momentum (by OAK)

M’αυτά και μ’αυτά το ΧΑΑ έφτασε στις 900 μονάδες. Οκ, οι 900 δεν είναι τα υψηλά του Χρηματιστηρίου μιας και έχουμε δει πρόσφατα το 2013 τις 1400, για να μην θυμηθώ τις 6500 του 1999.

  • Aλλά ας υποθέσουμε ότι το έπος του Βαρουφάκη το 2015 οδήγησε την Ελλάδα σε μια νεα πραγματικότητα με τον πρώην πρωθυπουργό μας Αλέξη Τσίπρα, κάπου τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς, τελικά ωρίμασε και κατάλαβε ότι δημοψηφίσματα δεν έχουν θέση στην οικονομική πολιτική μιας χώρας που επιθυμεί να συμμετάσχει στο δυτικό μοντέλο ζωής.

Κάπου εκεί λοιπόν, τον Αύγουστό του 2015, θα έλεγα ότι η Ελλάδα και το Ελληνικό Χρηματιστήριο ξαναγεννιώνται.  Από τότε λοιπόν και μέχρι τώρα το ΧΑΑ παλεύει να ξανασηκώσει κεφάλι. Και κάπου εδώ φτάσαμε στις 900 μονάδες ως το νέο υψηλό της ΝΕΑΣ μετά Βαρουφάκη εποχής.

  • (Να με συγχωρούν οι αναγνώστες για την πολιτική ανασκόπηση αλλα δυστυχώς ακόμα και αν αδιαφορώ για της πολιτική και τους πολιτικούς είναι αδύνατον να μην τους συμπεριλάβεις στην εξίσωση των οικονομικών αναλύσεων).

Το ερώτημα λοιπόν είναι τώρα που είμαστε στα τοπικά υψηλά τι κάνει κανείς; Γιατί στα χαμηλά αν και κανείς δεν αγοράζει, ουσιαστικά είναι πανεύκολο να βρεις φτηνά χαρτια (που πιθανώς να γίνουν και φτηνότερα μόλις τα πάρεις. Τουλάχιστον σε μένα σχεδόν πάντα αυτό συμβαίνει, αν και η πορεία μετά σε αποζημιώνει για τα προσωρινά εγκεφαλικά που περνάς). Στα υψηλά όμως καλείσαι να αγοράσεις σχεδόν τα πάντα, σε τιμές που απέχουν από τα χαμηλά τόσο πολύ, που διστάζεις. 

  • Και όμως, τα υψηλά επίπεδα υπάρχουν για να κατακτηθούν από νέα υψηλά. Το χρηματιστήριο είναι εκ φύσεως δομημένο για να αναπτύσσονται οι ( καλές ) εταιρίες και σταδιακά να μεγαλώνουν. Δείτε τον Μυτιληναίο. Από εταιριούλα έχει γίνει διεθνής παίχτης.

Τι νόημα λοιπόν έχει να συζητάμε για υψηλά; Οι αγοραστές ωστόσο, ειδικά όσοι θυμούνται το ΧΑΑ μόνο στα υψηλά του, πολλές φορές καλούνται να πληρώσουν τσουχτερά μαθήματα.

  • Το πιο σημαντικό μάθημα είναι να καταλάβεις ότι αν αγοράσεις ένα καλό χαρτί στα υψηλά του, ακόμα και αν καταρρεύσει από εκεί, σε 1-2-3 ή και πέντε χρόνια, η ανάπτυξη της εταιρίας θα οδηγήσει μαθηματικά σε νέα υψηλά.

Δεν υπάρχει καμία περίπτωση εταιρία πχ με τιμή στο ΧΑΑ στα 15 ευρώ και με σταθερη κερδοφορία 1 ευρω ανα μετοχή αναπτυσσόμενη κάθε χρόνο να μην ξαναδεί το 15 μέσα στα επόμενα χρόνια ακόμα και αν παροδικά πέσει στα 12.

  • Θα μου πεις, γιατί τότε να μην περιμένω το 15 να γίνει 12; Γιατί απλά, σε ένα χρηματιστήριο που ανεβαίνει με καλές εταιρίες και υψηλές κερδοφορίες, με δείκτες P/ακόμα και κάτω από το 10 πιο πιθανό να δεις το 15 στα 20 και μετά στα 17, παρά στα 12. Συνεπώς, κυνηγάς να πιάσεις τιμές που ίσως δεν θα δεις.

Επι του προκειμένου, η βασική απάντηση στο ερωτημα είναι ΝΑΙ δεν φοβόμαστε τα υψηλά. Φοβόμαστε όμως τις εταιρίες, που δεν ακολουθούν ή δεν δικαιολογούν τα υψηλά τους. Συνεπώς, πριν αγοράσουμε στα υψηλά, κοιτάμε αν αυτά ανταποκρίνονται στην εταιρία ή κατακτήθηκαν από την ψυχολογία των αγοραστών.

  • Στην δεύτερη περίπτωση όχι μόνο δεν αγοράζουμε, αλλά αγνοούμε και το χαρτί. Το επίπεδο από μόνο του δεν λέει πολλά. Συνδυάζουμε τιμές, αποτελέσματα και Momentum. Όταν και εφόσον ταιριάξουν όλα, δεν φοβόμαστε υψηλά ή κορυφές.

Γιατί, να είσαστε σίγουροι ότι κάθε υψηλό θα φαντάζει χαμηλό από το νέο υψηλό του. 

Φιλικα ΟΑΚ