8.9.2021- Χ.Α: Ο θόρυβος της ανάπτυξης και ο Λάμπρος (Του Απόστολου Μάνθου)

Η Intracom Holdings (ΙΝΤΚΑ) έχει 3+1 λόγους για να αδράξει ένα σημαντικό κομμάτι από τη γιγάντια πίτα των δισεκατομμυρίων ευρώ που θα πέσουν στην αγορά την επόμενη 5ετία τόσο από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, όσο και από τα γεμάτα επενδυτικά κεφάλαια ακρωνύμια… ΣΔΙΤ, ΕΣΠΑ, ΕΤΕπ και ΠΔΕ.

  • Ο πρώτος είναι η ψηφιοποίηση, με την Intrasoft International να αποτελεί ήδη  μια κορυφαία ευρωπαϊκή εταιρεία παροχής προηγμένων υπηρεσιών και λύσεων πληροφορικής σε θεσμικά όργανα της Ε.Ε., εθνικούς οργανισμούς του δημόσιου τομέα, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις σε 70 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Ο δεύτερος είναι οι αναπτυξιακές υποδομές, με την Intrakat να είναι μια από τις πέντε μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες στην Ελλάδα, υλοποιώντας σύνθετα έργα υψηλής τεχνολογίας στους τομείς των αναπτυξιακών υποδομών, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών, των ακινήτων, και των περιβαλλοντικών έργων.

  • Ο τρίτος είναι η πράσινη ενέργεια όπου μέσω της Γαία Άνεμος που ανήκει πλέον στην Intrakat συγκαταλέγεται μαζί με την ΤΕΝΕΡΓΑ, το Μυτιληναίο, τα ΕΛΠΕ και τη ΔΕΗ στην πεντάδα των πρωταθλητών στα μεγαλύτερα επενδυτικά pipeline, έχοντας ήδη άδειες παραγωγής ενέργειας από αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, συνολικής δυναμικότητας περίπου 1 GW.

Και τέλος ο +1 λόγος έχει να κάνει με την εταιρεία ηγέτη στην Ελλάδα στην ανάπτυξη, παραγωγή ηλεκτρονικών συστημάτων στο τομέα άμυνας και ασφάλειας, την Intracom Defense και τα εμμέσως πλην σαφώς κονδύλια αμύνης.

  • Αυτοί λοιπόν οι 3+1 λόγοι έχουν την ικανότητα να συντηρήσουν το ανοδικό momentum της μετοχής για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από αυτό που πιστεύει η αγορά. Επίσης, παρά τη σημαντική άνοδο που έχει καταγράψει η μετοχή, η κεφαλαιοποίηση του ομίλου παραμένει στα 170 εκατ. ευρώ την ίδια ώρα που από μόνη της η Intrakat, δίχως μάλιστα να συμπεριλάβουμε το κατασκευαστικό κομμάτι, μπορεί σε βάθος χρόνου να προσεγγίσει τα 200 εκατ. ευρώ, έχοντας απλά κατά νου το άμεσο επενδυτικό πρόγραμμα ύψους έως και 1 δισ. ευρώ που ετοιμάζει μέσω της Γαία Άνεμος στον τομέα της πράσινης ενέργειας.

Διαγραμματικά τώρα η μετοχή υπό τον εκρηκτικό ανοδικό στροφέα “Q” φαίνεται να έχει βάλει  στόχο να χτυπήσει την πόρτα των 3,50 ευρώ, καθώς η κλίση που έχει πάρει παρά τις όποιες διορθωτικές κινήσεις οδηγεί προς τα εκεί. Μιλώντας δε από την πλευρά της τεχνικής ανάλυσης η τιμή στόχος που εμφανίζεται διαγραμματικά προς το τέλος του  2022 είναι αυτή των 5 ευρώ που θα αντιστοιχεί σε μια κεφαλαιοποίηση 380 εκατ. ευρώ, πολύ πιο κάτω κατά πολλούς από την αξία της “αυτοκρατορίας” του 2005 -2007 όταν και η τιμή χτύπαγε τα… 16 ευρώ.


Ολυμπιακή Τεχνική (ΟΛΥΜΠ)

  • Ισχυρότατα κέρδη αποκομίζουν όσοι πλοιοκτήτες δραστηριοποιούνται το τελευταίο χρονικό διάστημα στους κλάδους μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, καθώς τα ναύλα έχουν εκτοξευτεί, ενώ φαίνεται ότι αυτή η ανοδική ρουκέτα δε θα έχει τελειωμό για μεγάλο χρονικό διάστημα μιας που η βιομηχανική παραγωγή και οι παραγγελίες έχουν ντυθεί στο κόκκινο της υπερθέρμανσης.

Όμως επειδή τα επίπεδα των ναύλων έχουν σκαρφαλώσει στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων ετών τόσο στην αγορά spot, όσο και σε αυτή των χρονοναυλώσεων, οι αξίες των εν λόγω πλοίων έχουν πάρει και αυτές την ανηφόρα. Έτσι, όσοι κινήθηκαν γρήγορα και ασχολήθηκαν με αυτό το αντικείμενο από τις αρχές σχεδόν του 2020 έχουν πετύχει “με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια” καθώς βλέπουν ήδη μεγάλες υπεραξίες στις επενδύσεις τους.

  • Υπάρχει και στο Χρηματιστήριο Αθηνών μια εισηγμένη εταιρεία που έχει κάνει σημαντικό άνοιγμα στις αγορές πλοίων που μεταφέρουν  εμπορευματοκιβώτια και μάλιστα σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές, η οποία όμως περνάει σχεδόν “απαρατήρητη” από το ταμπλό και με σοβαρή υποτίμηση.

Μιλάμε για την Ολυμπιακή Τεχνική (ΟΛΥΜΠ), όπου η οικογένεια Στέγγου με την έξυπνη αυτή στροφή προς τη συγκεκριμένη ναυτιλιακή επιχειρηματικότητα έχει προκαλέσει ισχυρές ανατροπές στην αναπτυξιακή πορεία της εταιρείας. Η Ολυμπιακή Τεχνική έχει πλέον το 15% σε 6 πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων (Torrance, Akiteta, Marianna I, Tonberg, Zoi και Stamatis B) των 6700 – 4226 TEU και 1 πλοίο μεγαθήριο των 9784  TEU, όπου κατέχει όμως το 85%.

  • Πέραν τούτου, η εταιρεία διαθέτει και ένα καθαρό κεφάλαιο από την πώληση του Πόρτο Καρράς, μετά και τις διευθετήσεις των δανείων και των άλλων υποχρεώσεων. Μιλάμε για ένα σημαντικότατο κομπόδεμα, που μπορεί να διοχετευτεί πέρα από τη ναυτιλία και σε άλλες προσοδοφόρες επενδύσεις.

Το ταμπλό όπως προανέφερα δεν έχει δει σχεδόν τίποτα από  το στόρι των υπεραξιών που θα παιχτεί στο κλάδο των μεταφορών παγκοσμίως, αρχής γενομένης από τα αποτελέσματα που θα ανακοινώσει για το πρώτο εξάμηνο του 2021, καθώς έχει μείνει χιλιόμετρα πίσω και με μια κεφαλαιοποίηση που με το ζόρι ξεπερνάει τα 76 εκατ. ευρώ, ούτε δηλαδή τα καθαρά της.

  • Διαγραμματικά τώρα η μετοχή έχει στις τελευταίες εβδομάδες “καθαρίσει”  ανοδικά τα 1,68 ευρώ και τα 1,80 ευρώ ανοίγοντας πλέον το έδαφος στους ταύρους για να τρέξουν προς την περιοχή των 2,10 ευρώ. Κανονικά πάντως και με βάση τα μέχρι τώρα οικονομικά στοιχεία, η μετοχή θα έπρεπε ήδη να έχει χτυπήσει την πόρτα των υψηλών του 2020 στα 2,50 με 2,68 ευρώ. Ο στροφέας “Q” που μέχρι τώρα έσπρωχνε τη τιμή με έναν αργό ανοδικό ρυθμό, τώρα δείχνει ότι παίρνει μια πιο “εμφατική” γωνία κλίσης που μπορεί να δώσει έναν άλλο πιο έντονο τόνο στην υπάρχουσα ανοδική τάση.

07092021

Κλείνω με το μηνιαίο διάγραμμα της ΑΛΟΥΜΥΛ (ΑΛΜΥ), όπου συλλαμβάνεται όχι μόνο να έχει διασπάσει ανοδικά την περιοχή των 2 ευρώ, αλλά συγχρόνως και να τη “χτίζει” στη τεχνική ορολογία ως ένα ορμητήριο των αγοραστών για την επόμενη περιοχή αντίστασης των 3 με 3,20 ευρώ. Χαρακτηριστικές είναι δε οι τελευταίες 10 συνεδριάσεις όπου μέσα στο στενό εύρος των 2,18 με 1,98 ευρώ έχουν πραγματοποιηθεί κάτι παραπάνω από 400 χιλ. τεμάχια με  μέσο όρο τα 2,10 ευρώ.  Αυτή η σταθεροποιητική κίνηση δείχνει μέχρι στιγμής να είναι αθόρυβη αλλά ανά πάσα στιγμή μπορεί να τα σπάσει ανοδικά δημιουργώντας τέτοια ηχορύπανση που μέχρι και… ο Λάμπρος ο Φισφής θα καθόταν ανενόχλητος να την ακούσει, καθώς θα έδινε ένα πρώτο βήμα προώθησης  προς τα 2,60 ευρώ. Εδώ η γραμμή τάσης “B” στηρίζει και χορηγεί το προαναφερόμενο σενάριο ανόδου.

07092021

* Ο Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης & επενδυτικής στρατηγικής

ΠΗΓΗ: capital.gr