10.5.2021 – Θοδωρής Σεμερτζίδης: Αναμενόμενες οι απώλειες στο Χ.Α ελέω… Πειραιώς(!) και Συστήματος

Με αρνητικό πρόσημο διαπραγματεύθηκε ο γενικός δείκτης σχεδόν σε όλη την διάρκεια της συνεδρίασης, καταγράφοντας ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 891,85 μονάδες, κυρίως λόγω της σημαντικής πτώσης που κατέγραψε η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς (πραγματοποιώντας όγκο 85,65 εκατ. μετοχών), κάτι που επηρέασε τεχνικά μόνο τον γενικό δείκτη, καθώς αρκετές μετοχές κατάφεραν να κλείσουν με θετικό πρόσημο, με αυτό να αποτυπώνεται και στην σχέση ανοδικών/καθοδικών μετοχών η οποία διαμορφώθηκε στο 1,1 προς 1.

Μεγαλύτερη άνοδος/Μεγαλύτερη πτώση

Ούτε κι αυτή την εβδομάδα υπήρξε κάποια διαφοροποίηση στην τεχνική εικόνα του γενικού δείκτη, ο οποίος διατηρεί την ανοδική του τάση, με το αγοραστικό ενδιαφέρον να παραμένει στραμμένο κυρίως σε μετοχές της μεγάλης και μικρής κεφαλαιοποίησης, έπειτα και από την ολοκλήρωση των ανακοινώσεων των οικονομικών αποτελεσμάτων για την χρήση του προηγούμενου έτους.

Υψηλό/Χαμηλό 52 εβδομάδων

  • Aνεβάζει την τιμή στόχο για την Τέρνα Ενεργειακή στα 16,5 ευρώ, η Euroxx
Στην ανάλυση της η χρηματιστηριακή διατηρεί τη σύσταση overweight ενώ αποδίδει την αυξημένη τιμή-στόχο στις χαμηλότερες εκτιμήσεις wACC της τάξης του 7,1% (έναντι 7,5% προηγουμένως) και στα νέα PVs στην Ελλάδα, τα οποία αντισταθμίζουν την αρνητική επίπτωση της αποδέσμευσης των assets στο Τέξας.
  • Όπως εξηγεί η Euroxx Research, μετά από την πτώση της τιμής που αποδίδεται στο Τέξας (χαμηλότερα 9% από την αρχή του έτους, υποαποδίδοντας της εγχώριας αγοράς κατά 22%) και συνυπολογίζοντας το χαμηλότερο EBITDA, το εκτιμώμενο EV/EBITDA της Τέρνας Ενεργειακή γι το 2021 συνεχίζει να συνεπάγεται discount 5% έναντι των διεθνών ανταγωνιστικών.
Επίσης, οι στόχοι για το 2030 στην Ελλάδα -σταδιακή κατάργηση του λιγνίτη, εξορθολογισμός της διαδικασίας αδειών ΑΠΕ και οριστικοποίηση του νέου νομοθετικού πλαισίου για υπεράκτια projects αιολικών και αποθήκευσης (αναμένονται τον Ιούνιο του 2021), είναι θετικά βήματα τα οποία θα βοηθήσουν στο ξεκλείδωμα των σημαντικών επενδύσεων στον εγχώριο τομέα των ΑΠΕ. “Κατά την άποψη μας, η Τέρνα ενεργειακή, με το ισχυρό της ιστορικό και τις ικανότητες εκτέλεσης, είναι σε σωστή θέση για να καταλάβει ένα σημαντικό μερίδιο  των απαραίτητων προσθηκών χωρητικότητας”.(mikrometoxos.gr)
……..

Στα διεθνή χρηματιστήρια, στο ημερήσιο διάγραμμα ο δείκτης Dow Jones παρέμεινε με σήμα strong buy, ο δείκτης S&P 500 μετέτρεψε το σήμα του από buy σε strong buy, ενώ ο δείκτης Nasdaq μετέτρεψε το σήμα του από strong sell σε neutral. Στην Ευρώπη, ο δείκτης DAX 30 άλλαξε το σήμα του από neutral σε strong buyενώ οι δείκτες FTSE 100 και CAC 40 παρέμειναν με σήμα strong buy, όπως διακρίνουμε στον παρακάτω πίνακα.

Πιέσεις δέχθηκε ο γενικός δείκτης, με τον όγκο να διαμορφώνεται (ελέω Πειραιώς) σημαντικά υψηλότερα του μέσου όρου των τριάντα ημερών. Η αντίσταση βρίσκεται στις 923,0 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 874,0 μονάδες (γραμμή ΓΔ), με το σήμα αγοράς να παραμένειΟ όγκος διαμορφώθηκε στα 132,4 εκατ. τεμάχια, έναντι 45,99 εκατ. τεμαχίων του μέσου όρου των τριάντα ημερών.

Απώλειες και για τον δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, ο οποίος διατήρησε το σήμα αγοράς, με τον δείκτη RSI να κλείνει και σήμερα κάτω από το όριο της υπεραγορασμένης ζώνης. Η αντίσταση βρίσκεται στις 2.323 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 2.117 μονάδες (γραμμή ΓΔ).

Δεύτερη μέρα απωλειών για τον δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ο οποίος συνεχίζει να διαπραγματεύεται σε κρίσιμα τεχνικά επίπεδα, με το σήμα αγοράς να παραμένει, και τον δείκτη RSI να κλείνει ξανά κάτω από το όριο της υπεραγορασμένης ζώνης. Η αντίσταση βρίσκεται στις 1.356 μονάδες (γραμμή ΑΒ) και η στήριξη στις 1.160 μονάδες (γραμμή ΓΔ).

Σημαντικές απώλειες κατέγραψε ο τραπεζικός δείκτηςμε τον δείκτη RSI να υποχωρεί κάτω από το όριο της υπεραγορασμένης ζώνης, και με το σήμα αγοράς να διατηρείται. Η αντίσταση βρίσκεται στις 655,0 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 565,0 μονάδες (γραμμή ΓΔ)Ο όγκος διαμορφώθηκε στα 119,5 εκατ. τεμάχια, έναντι 35,7 εκατ. τεμαχίων του μέσου όρου των τριάντα ημερών.

Μικτά πρόσημα κατέγραψαν οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, με αυτή του πενταετούς να διαμορφώνεται στο 0,226με άνοδο 10,54%, και του δεκαετούς στο 0,986με άνοδο 1,49%.

Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

follow us on twitter:

https://twitter.com/neweconomygr

https://twitter.com/TheodorosSem