8.10.2021- Χ.Α: Άραγε θα επισκεφτεί ο Άγιος Βασίλης τους λίγους “πιστούς” του Χ.Α.; (Πέτρος Στεριώτης)

ΠΕΤΡΟΣ ΣΤΕΡΙΩΤΗΣ: Ο κινητός μέσος όρος 200 ημερών αποσόβησε τα χειρότερα για τον Γενικό Δείκτη, καθώς από τα επίπεδα αυτά ξεκίνησε στις τελευταίες συνεδριάσεις διπλή ‘αντεπίθεση’ των αγοραστών”, όπως επισημαίνει ο Πέτρος Στεριώτης.

 • Το πολύμηνο χαμηλό που σημειώθηκε στην πρώτη συνεδρίαση του Οκτωβρίου, θα λέγαμε ότι λειτούργησε, τελικά, εξιλεωτικά για τον ΓΔ και αφού, όπως δείχνει το γράφημα τιμών, ενεργοποίησε “στημένες” εντολές διακοπής ζημιών (stop-loss), κινητοποίησε ενεργούς κωδικούς να υποστηρίξουν την εν εξελίξει αναπήδηση των τιμών.

Το εν λόγω rebound δεν σημαίνει ότι ως δια μαγείας οι αγοραστές ανέκτησαν πλήρως τον πρώτο λόγο στην Αγορά. Ο ΓΔ περισσότερο αντανακλαστικά “πιεσμένου ελατηρίου” έδειξε και για να έχει αξιώσεις για κάτι καλύτερο, θα πρέπει να συμπληρώσει το πτωτικό “χάσμα” (gap) που βρίσκεται στις 887 σε κλείσιμο.

 • Η κρισιμότητα αλλά και το “πολλά υποσχόμενο” της τρέχουσας διαγραμματικής συγκυρίας, διαφαίνονται από τον εγκλωβισμό της τιμής του ΓΔ σε πτωτικό κανάλι τιμών, καθώς και από την απόσταση από τα άνω όρια αυτού, τα οποία βρίσκονται πέριξ των 890 μονάδων.

Ας σημειώσουμε ότι όπως ο Αύγουστος έκλεισε με τον ΓΔ σε μετά-κορωνοϊού υψηλά, έτσι ο Σεπτέμβριος με το αδύναμο “φινάλε”, κάθε άλλο παρά τριμηνιαίο “window dressing” θύμισε.

Έχοντας τα παραπάνω δεδομένα, ανεπιτυχής προσπάθεια της Αγοράς να “οικοδομήσει” στο αποκτηθέν ανοδικό της momentum, ώστε να διαφύγει σε νέα πολυετή υψηλά, καθώς και υποψία σχηματισμού “πολλαπλού top”, τα βλέμματα όλων στρέφονται πλέον στους “όρους και προϋποθέσεις” του τελευταίου ημερολογιακού χρηματιστηριακού τριμήνου.

 • Άραγε θα επισκεφτεί ο Άγιος Βασίλης τους λίγους “πιστούς” του Χ.Α., ή η σωρεία παραγόντων ρίσκου τους οποίους όλοι έχουν αποδεχτεί (νομισματική πολιτική, τιμές Ενέργειας, υπερθέρμανση Ξένων Αγορών, γεωπολιτικά, υγειονομικές εξελίξεις κλπ) θα βάλει το “χεράκι” της ώστε, σε ότι αφορά την περιώνυμη Λεωφόρο Αθηνών, αυτή να μπει σε νέα φάση εσωστρέφειας;

Οι Εισηγμένοι Εκδότες τίτλων θα προσπαθήσουν και σε ποιο βαθμό, να “εκμεταλλευτούν” την όποια πλεονάζουσα επενδυτική ρευστότητα και τις βελτιωμένες, σε σχέση με τα τελευταία χρόνια, αποτιμήσεις τους, ώστε να “βγουν στη γύρα” για νέες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου;

 • Πόσο βαθιά θα είναι η δεξαμενή προσφοράς χρήματος και τι ρόλο θα παίξει ο θεωρητικός “μπαμπούλας” της απίσχνασης (dilution) των υφιστάμενων Μετόχων;

Από αυτή την άποψη αναμένουμε με εξαιρετικό ενδιαφέρον τις απαντήσεις των Επενδυτών, Ξένων (είναι διατεθειμένοι να επενδύσουν στο recovery story του Ελληνικού ΑΕΠ;) και Εγχώριων (έχουν αντιληφθεί ότι ο ΓΔ πέρυσι τέτοιο καιρό ήταν στις 640 μονάδες, δηλαδή έχει ανέβει σε αυτό το διάστημα κατά ένα τρίτο περίπου;).

Πέτρος Στεριώτης (πιστοποιημένος Χρηματοοικονομικός Αναλυτής)


***

Σ.Σ μ/μ:

ΠΕΤΡΟΣ ΣΤΕΡΙΩΤΗΣ: Ως μαθητής βραβεύτηκε από την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία. Εκπλήρωσε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις ως Εύζωνος της Προεδρικής Φρουράς. Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΑΣΟΕΕ) και Χρηματοοικονομικά στη Μεγάλη Βρετανία (Πανεπιστήμιο Leicester).

Έχει εργαστεί στον χρηματοπιστωτικό τομέα στην Ελλάδα, την Κύπρο, τη Βουλγαρία και τη Γερμανία. Κατέχει τις ανώτατες επαγγελματικές πιστοποιήσεις των Επιτροπών Κεφαλαιαγοράς Ελλάδας[5], Κύπρου (CySEC)[6], Βουλγαρίας (FSC)[7] και του Χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης.

Οι απόψεις του δημοσιεύονται σε τακτική βάση στον ελληνικό και ξένο ηλεκτρονικό οικονομικό Τύπο (Euroday[8], Capital[9], Ναυτεμπορική[10], Μικρομέτοχος[11], Investing.com[12]).

 • Ειναι εγγονός του πρώην πρύτανη της ΑΣΟΕΕ, Υπουργού Οικονομικών και Διοικητή της ΕΤΒΑ, Πέτρου Στεριώτη.

ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΠΕΤΡΟ ΣΤΕΡΙΩΤΗ (σεμνός όσο δεν παίρνει)… 

 • Ο μ/μ όμως πάντα φροντίζει τέτοιους ανθρώπους να τους αναδεικνύει στο ευρύ κοινό, να τους επιβραβεύει και να τους συγχαίρει.

Ο Πέτρος Στεριώτης (Μαρούσι, 1979) είναι Έλληνας ποιητής και οικονομικός αρθρογράφος.[1]

Εργογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ποιητικές Συλλογές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • «Ιωνάς και Νινευή: Η δεύτερη ευκαιρία» (2021)[2]
 • «Σεισάχθεια Ψυχής» (2020)[3]
 • «Εκτός των Τειχών» (2019)[4]
 • «Ο Κύκνος» (2018)[5]
 • «Φωτιά στο Σκοτάδι» (2017)[6]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1.  «The Greek books in print».
 2.  «Εκδόσεις Κάκτος».
 3.  «Ηλεκτρονική βάση βιβλιογραφικών δεδομένων»Βιβλιοnet. Ανακτήθηκε στις 13 Μαρτίου 2021.
 4.  «Ηλεκτρονική βάση βιβλιογραφικών δεδομένων»Βιβλιοnet. Ανακτήθηκε στις 13 Μαρτίου 2021.
 5.  «Ηλεκτρονική βάση βιβλιογραφικών δεδομένων»Βιβλιοnet. Ανακτήθηκε στις 13 Μαρτίου 2021.
 6.  «Ηλεκτρονική βάση βιβλιογραφικών δεδομένων»Βιβλιοnet. Ανακτήθηκε στις 13 Μαρτίου 2021.
 7.  http://www.hcmc.gr/aweb/files/announcements/files/2021_1-1_Synolikos_Pinakas.pdf Κατάλογος πιστοποιημένων προσώπων, Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, σελ 70.
 8.  «Δημόσιο Μητρώο Πιστοποιημένων Προσώπων»Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου, σελ. 75.
 9.  «Αποφάσεις Δ.Σ. 9 Ιουλίου 2018»Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Βουλγαρίας, σημείο 5.
 10.  «Τα σινιάλα που στέλνουν τώρα τα ομόλογα»Euro2day.gr. Ανακτήθηκε στις 27 Αυγούστου 2021.
 11.  «Τα ρεκόρ και οι προοπτικές των ελληνικών κρατικών ομολόγων»Capital.gr. Ανακτήθηκε στις 16 Αυγούστου 2021.
 12.  «Market Beat: Η εβδομαδιαία άνοδος εξαρτάται από τις Τράπεζες»Naftemporiki.gr. Ανακτήθηκε στις 13 Μαρτίου 2021.
 13.  «Χ.Α & Markets: Πολλά, μικρά και μεγάλα ενδιαφέροντα»Mikrometoxos.gr. Ανακτήθηκε στις 2 Μαΐου 2021.
 14.  «Analysis & Opinion by Petros Steriotis on Investing.com»Investing.com. Ανακτήθηκε στις 2 Μαΐου 2021.

https://www.kaktos.gr/el/authors/sugchronoi-suggrafeis/steriotis-petros