8/1/2020: In και Out – από τον κόσμο του ελληνικού χρηματιστηρίου και των αγορών

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΥΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ:

ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΚΡΙΘΕΙ μία μετοχή στο πίνακα του ελληνικού χρηματιστηρίου πρέπει απαραιτήτως να έχει την έγκριση του κηδεμόνα της. Τουτέστιν, του μεγαλομετόχου ή των μεγαλομετόχων της. Χωρίς αυτήν την συναίνεση – έστω σιωπηρά – δεν υπάρχει η παραμικρά πιθανότης ανόδου της…

Πρόκειται για μία διαπίστωση η οποία δεν επιδέχεται αμφισβήτησης, ενώ μία ενδεχόμενη διάψευσή της δεν μπορεί να  αποτελεί παρά την εξαίρεση η οποία θα επιβεβαιώνει τον κανόνα…

ΤΟ ΠΑΡΗΓΟΡΟΝ της όλης υπόθεσης είναι το αδιαμφισβήτητο γεγονός, ότι κατά τακτά ή άτακτα χρονικά διαστήματα οι κ.κ. μεγαλομέτοχοι πλην των αμοιβών+συναλλαγών τους με την εταρεία ή τον όμιλο αλλά και των μεθόδων τις οποίες μετέρχονται προς προσπορισμόν επιπρόσθετων “ωφελειών” συνηγορούν ή συμμετέχουν – με το αζημίωτο φυσικά- στις αναρριχήσεις των μετοχικών αξιών τους…

ΕΙΝΑΙ επομένως ζωτικής σημασίας ο μικροεπενδυτής – συν τοις άλλοις – να διαθέτει σε αυξημένο βαθμό το αισθητήριον της διορατικότητας προκειμένου να εντοπίζει έγκαιρα τις σχετικές… περιπτώσεις.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ άλλωστε λίγες εκείνες οι μετοχές οι οποίες ενώ επί μακρόν είτε πιέζονταν είτε ευρίσκοντο εν υπνώσει, αιφνιδίως αποκτούν ζωτικότητα και ευλυγισία ξεχωρίζοντας όλως ιδιαιτέρως στις τερματικές παραστάσεις τους…

ΣΧΟΛΙΟ: Μας έχουν αλλάξει τα φώτα εδώ και έτη πολλά (ΔΕΚΑ συγκεκριμένα) στην… ξεπατικούρα (αδιανόητη κατάσταση) και δεν θα δείτε έστω μία φορά αναφορά στη πηγή… Απλά, γελάμε.

***

ΜΙΑ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ δεν βλάπτει…

Σε σχέση με την συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. το άθροισμα μερισμάτων και επιστροφών κεφαλαίου, δείχνει ιδιαίτερα δελεαστικό, σε σύγκριση με πολλές από τις Διεθνείς Αγορές και αυτό δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο από τα Ξένα Funds, ειδικά τώρα που μειώθηκε το ρίσκο Χώρας και ιδιαίτερα μέσα σε ένα περιβάλλον χαμηλών ή και αρνητικών επιτοκίων.

ΣΧΟΛΙΟ (Ι): Μία από τις αιτίες που δεν δίνουμε καμμία σημασία στους δείκτες και στις πορείες τους είναι ότι αυτοί είναι προιόν κυρίως ενός και μόνον κριτηρίου. Αυτού της εμπορευσιμότητας(!!). Δεν τους ενδιαφέρει τίποτα άλλο, παρά το τι φέρνουν στις γκανιότες.
 • ΣΧΟΛΙΟ (ΙΙ): Η αγορά δεν είναι ΕΘΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΤΖΟΓΟ… ‘Οποιος την προσεγγίζει με αυτό το σκεπτικό, πάντα έχει πικρό τέλος στο εγχείρημα του.

ΣΧΟΛΙΟ(III): Υπάρχουν κι άλλες τακτικές για την στάση που μπορεί να τηρήσει ή να ακολουθήσει ένας επενδυτής ακόμη και στην ρηχή και χειραγωγούμενη αγορά του ελληνικού χρηματιστηρίου, από το να ακολουθεί τις γραμμές και τους χάρακες…

 • Καλά και χρυσά αυτά τα εργαλεία προσέγγισης μίας μετοχής και κατ΄επέκταση της αγοράς, αλλά προυποθέτουν πρωτίστως ”ξεσαβούρωμα”… Τουτέστιν, όλα τα σαπάκια στον καιάδα και ενασχόληση με τα υπόλοιπα… Κάτι που καταστρατηγείται στην ελληνική αγορά, στην οποία τον πρωταγωνιστικό ρόλο παίζουν σε ποσοστό τουλάχιστον 60% τα σαπάκια της!!

Ο επενδυτής λοιπόν που θα ασχοληθεί με τις ποιοτικές, δυναμικές και με προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης εταιρείες αποκλείεται να βγει χαμένος, ο κόσμος να χαλάσει.

 • Πρέπει φυσικά να παρακολουθεί σχεδόν σε καθημερινή βάση τα τεκταινόμενα της αγοράς και να μην τα περιμένει από τον… ουρανό, ή από τους… εκθεσιακούς αναλυτές της συμφοράς.
 • Πρέπει να επενδύει μέρος των διαθεσίμων κεφαλαίων του και να έχει διασπορά στο επενδυτικό χαρτοφυλάκιό του.
 • ΜΙΑ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ λοιπόν, δεν βλάπτει…

**

ΚΟΥΙΖ (15 ΔΕΚ. 2019)- ΓΡΑΦΑΜΕ: Αν το προιόν της επιβεβαιώσει τα πειράματα που γίνονται τα τελευταία χρόνια για τις θεραπευτικές ιδιότητες του, τότε στην μετοχή της θα γίνει του… κιγκλ(ε)ιδώματος!!

 • ΤΟΤΕ ΕΙΧΕ… 0,7500 ευρώ και χθές χτύπησε τα 2,1400 ευρώ(!!). ΕΤΣΙ και το είχαν ΠΕΤΥΧΕΙ θα μας τα ζάλιζαν!! Θα το έγραφαν για τα επόμενα 3 χρόνια τουλάχιστον.
 • ΤΩΡΑ το μόνον που ξέρουν να σχολιάζουν, είναι… ΠΡΟΣΕΞΤΕ το ξεφόρτωμα(!!).
 • Και δεν έχουμε και ζέστες, φανταστείτε…
 • ΛΕΣ και οι αναγνώστες του μ/μ είναι τίποτα μπάζα σαν και του λόγου τους.

ΖΗΤΟΥΜΕ συγγνώμη για το λεξιλόγιο και το περιεχόμενο από τους αναγνώστες μας, αλλά μόνον έτσι καταλαβαίνουν τα τρωκτικά του φθόνου και της αρρωστημένης ζήλειας.

**

O ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΓΚΑΝΤΕΜΙΑΣ: Με δείκτη 660 μονάδων τον Μάρτιο του… 2016 η μετοχή της ΤΙΤΚ διαπραγματευόταν στα 22,6000 ευρώ. Όποιοι παρέμειναν, το φυσάνε και δεν κρυώνει… Τους ήρθε από εκεί που δεν το περίμεναν.

**

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ για ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ και ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ: Οι αγορές δεν κρίνονται από τι έγραψε ο κάθε δείκτης και η κάθε μετοχή την 1η ημέρα και την τελευταία ημέρα της εκάστοτε περιόδου. Αυτά είναι για τις… κυριούλες και τα… μικρά παιδάκια…

 • Και για τις… μεγαλοδημοσιογραφάρες κα… μεγαλοαναλυτές- στατιστικολόγους που θέλουν να το παίξουν ειδήμονες, δήθεν, εντυπωσιάζοντας…
 • Και να τους εξηγήσουμε, τι θα καταλάβουν;
 • ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ αυτοί ζουν σε ένα δικό τους κόσμο… Και είναι και πανευτυχείς λόγω αγνοίας, αν μη τι άλλο.

ΠΡΙΝ 3 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ 2 ΜΗΝΕΣ (4/11/2016): Παρά τις προσπάθειες των αγοραστών κατά τη διάρκεια της συνεδριάσεως, το επίπεδο των τιμών στο ταμπλό παρέμεινε πέριξ του αμετάβλητου, κλείνοντας μάλιστα και οριακά αρνητικά στις 578.23 (ΓΔ) και 1529.3 μονάδες (FTSE25). Ο όγκος συναλλαγών κινήθηκε σε μέτρια επίπεδα (34 εκατ. €), ενώ τεχνικά ο 25αρης φλερτάρει με τη σημαντική του βραχυπρόθεσμη στήριξη στις 1524 μονάδες.

Ενδεχόμενη διάσπαση των επιπέδων αυτών μπορεί να φέρει ανισορροπία στην αγορά, καθώς ήδη κάποιες μετοχές εμφανίζουν αδυναμία, ενώ το βασικό χαρακτηριστικό του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης είναι η μεικτή εικόνα που δίνουν επιμέρους χαρτιά.
Κοιτάμε με υπομονή τον ΟΤΕ ο οποίος υποχρεώθηκε σε στάση αναμονής γύρω από τα 8€ παρά το προχθεσινό ξεπέταγμα (λόγω αναμενόμενων εταιρικών νέων), ενώ και ο ΟΠΑΠ διατηρεί επαφή με τα υψηλά του και το θετικότατο momentum λόγω της ειδησεογραφίας.
US OIL: Το πετρέλαιο έχασε πλέον την επαφή του με το σημαντικό 46,50, και πλέον θα ψάξει τα 41$ σε βάθος χρόνου, με ενδιάμεση στήριξη τα 44.10 και 43.50. Από πάνω, τυχόν επιστροφή στα 45.40 ή 46.05 συνιστά σημείο πωλήσεων.
ΕΥΡΩ/ΔΟΛ: Το ευρώ αντέδρασε βίαια επιστρέφοντας στην περιοχή του 1,11, με την αρωγή των Βρετανών. Επόμενη αντίσταση 1,1140 και 1,1165, με στήριξη αντίστοιχα στο 1,1090 και 1,1069.
DAX: Βαρύς ο γερμανικός δείκτης, ο οποίος συνεχίζει να γράφει αρνητικές συνεδριάσεις, απόρροια κυρίως της διστακτικότητας εν μέσω πολιτικών εξελίξεων. Κοιτάμε το 10390 ως κύρια αντίσταση με ενδιάμεση το 10345, ενώ από κάτω ο δρόμος είναι ανοιχτός αν χαθεί το 10265 (ενδιάμεση στήριξη το 10295).
S&P500: Ο 500ρης συνεχίζει να διολισθαίνει, και όσο περνούν οι μέρες τόσο η αγορά γίνεται πιο νευρική σε κάθε ειδησεογραφικό νέο σχετικά με τους δύο μνηστήρες. Αντιστάσεις το 2091 και 2098, με στόχο το 2078.
DOW JONES: O Iνδιάνος δεν έχει να επιδείξει κάποια αξιόλογη συμπεριφορά, και φαίνεται μουδιασμένος εν όψει τις τελικής ευθείας για την ανάδειξη προέδρου. Στενή συσσώρευση, η οποία κάτω από 17920 σε σποτ θα δώσει νέ καθοδική κίνηση, ενώ η αντίσταση βρίσκεται στο 18020 ή 17980.