ΧΡΥΣΟΣ: Η δίκαιη τιμή βρίσκεται χαμηλότερα κατά 33% από τα σημερινά επίπεδα

Η δίκαιη τιμή του χρυσού βρίσκεται χαμηλότερα κατά το 1/3 από τα σημερινά επίπεδα που διαπραγματεύεται το μέταλλο σήμερα.

.
Δηλαδή στα 824 δολ./ουγκιά, και όχι στα 1.235 δολ./ουγκιά που είναι σήμερα η τιμή του στις αγορές. Η υπόνοια ότι ο χρυσός μπορεί να διαπραγματευτεί σε μία τόσο χαμηλή τιμή μπορεί να μοιάζει αστεία σε κάποιους.

.
Το πολύτιμο μέταλλο βρίσκεται ήδη 700 δολάρια χαμηλότερα από τα ιστορικά υψηλά του, τα οποία σημείωσε το 2011. Μάλιστα, μπορεί κανείς να θεωρήσει αυτή την πρόβλεψη ως απόδειξη της υπερβολικής απαισιοδοξίας, η οποία είναι πιο χαρακτηριστική όταν η αγορά πιάνει πάτο και όχι όταν πιάνει ταβάνι.

.
Ωστόσο, μην βιάζεστε να απορρίψετε αυτή την πρόβλεψη, επισημαίνει σε άρθρο του το MarketWatch. Αυτή η πρόβλεψη είναι το αποτέλεσμα σοβαρής ακαδημαϊκής έρευνας, που έγινε από αναλυτές οι οποίοι δεν έχουν καμία προκατάληψη έναντι του χρυσού.

.
Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι ότι το μοντέλο δίκαιης αξίας μπήκε σε εφαρμογή το 2011, όχι και πολύ αργότερα αφότου ο χρυσός έπιασε τα ιστορικά υψηλά του, στα 1.900 δολ./ουγκιά.

.
Η έρευνα, με τίτλος «Ένα Χρυσό Δίλημμα», συνετάχθη από τον καθηγητή Οικονομικών στο Duke University, Campbell Harvey, και τον πρώην διαχειριστή χαρτοφυλακίου εμπορευμάτων στην TCW Group, Claude Erb.

.
Το βασικό τους εύρημα ήταν ότι ο χρυσός αποτελεί αξιόλογη αντιστάθμιση έναντι του πληθωρισμού μόνο όταν τον μελετά κανείς μακροπρόθεσμα, δηλαδή σε εύρος δεκαετιών, ακόμη και αιώνων, αντί για μερικά χρόνια.

.
Πάντως, οι αναλυτές δεν προβλέπουν ότι ο χρυσός θα πέσει άμεσα στα 824 δολ./ουγκιά, καθώς το δικό τους «εργαλείο» δεν αφορά το βραχυπρόθεσμο καθορισμό της δίκαιης τιμής.

.
Οπότε, δεν θα ήταν τόσο λάθος σε σχέση με την έρευνά τους ο χρυσός να βιώσει μία bull market για 1 ή 2 χρόνια.

* ,