“Ακριβώς στο διαγραμματικό σταυροδρόμι των 565 με 575 μονάδων έχει κοντοσταθεί ο Γενικός Δείκτης, φανερά ‘σκεπτικός’ για την επιλογή του δρόμου που θα ακολουθήσει” αναφέρει ο Απόστολος Μάνθος. Να πάρει δηλαδή τον “ανηφορικό δρόμο” που οδηγεί στις 596 και μετά στις 630 μονάδες, ή να δεχτεί τη “κατηφορική ρύση”, που σπρώχνει προς το 550 και μετά προς τα πρόσφατα χαμηλά των 536 μονάδων.
Όμως όσο ο χρόνος πιέζει και δεν έρχονται οι απαραίτητοι καταλύτες από το μέτωπο της Αξιολόγησης και με τα σύννεφα να πυκνώνουν στις Ευρωπαϊκές Αγορές, το ανοδικό σενάριο θα αρχίζει να φθίνει…
Με αποτέλεσμα την εκδήλωση ενός ξαφνικού ποσοστιαίου κατεβάσματος επαναξιολόγησης της όλης πολιτικοοικονομικής κατάστασης.
Όσον αφορά δε την μέχρι τώρα ανοδική κίνηση οι περισσότεροι ενεργοί επενδυτές περνάνε τη δικιά τους “Οδύσσεια” δίχως όμως να έχουν βρει την “Ιθάκη” του κέρδους…
Αφού- κακά τα ψέματα – εάν αφαιρέσεις την ισχυρή ανοδική κίνηση των Τραπεζών, όπου πολλοί δε συμμετείχαν καθώς δικαίως έχει χαθεί η εμπιστοσύνη μετά τα συνεχόμενά τους “roller coaster” των τελευταίων ετών…
Στους υπόλοιπους τίτλους πλην ελάχιστων εξαιρέσεων (ΑΡΑΙΓ, ΜΠΕΛΑ, ΦΦΓΚΡΠ, ΤΕΝΕΡΓ) η άνοδος έχει παρουσιαστεί αρκετά φειδωλή.
Μάλιστα πολλοί από αυτούς τους τίτλους έχουν σταματήσει με εμφανή σημάδια κόπωσης και φοβούμενοι την συνέχεια σε τιμή Γενικού Δείκτη στις 530 μονάδες.
Πως άλλωστε να μη γίνεται κάτι τέτοιο, αφού οι κατά πλειοψηφία “εισαγόμενες” εντολές, όπως και ο καθημερινός τζίρος πραγματοποιείται κατά 70% στις Τραπεζικές μετοχές…
Με το μεγαλύτερο μέρος παικτών, ή θεσμικών, που ασχολείται με αυτές να χαρακτηρίζονται ως “scalpers”, ή υψηλού ρίσκου Funds…
Καθώς για τους υπόλοιπους “σκεπτόμενους” επενδυτές το έδαφος παραμένει αρκετά “σαθρό”, όχι μόνο γιατί παραμένουν σε capital controls…
Αλλά και γιατί τα τελευταία στοιχεία δείχνουν συνέχεια στη σταδιακή μείωση του “οξυγόνου” τους που δεν είναι άλλο από τις καταθέσεις.
“Ταυτόχρονα μεγάλη ανησυχία υπάρχει για μια πιθανή καθυστέρηση της Αξιολόγησης και την μη καταβολή της προβλεπόμενης δόσης…
Καθώς μπορεί να οδηγήσει σε νέα αφαίμαξη καταθέσεων από τους Δημόσιους Φορείς και μετατροπή τους σε έντοκα γραμμάτια προς καταβολή υποχρεώσεων (δόσεις – μισθοί -συντάξεις)”…
Αυτά επισημαίνει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης, μέλος της επενδυτικής επιτροπής της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ και από τους πλέον αξιόλογους τεχνικούς αναλυτές κ. Απ. Μάνθος...
===========
Μπορεί να μην διακρίνεται η μετοχή της Βιοκαρπέτ με την εμπορευσιμότητά της, ενώ μέχρι πρότινος δεν ήταν λίγες οι φορές που δεν άνοιγε καν στο ταμπλό…Αλλά και σαν εταιρεία παραμένει σε μία φθίνουσα πορείας διαρκείας μίας 10ετίας…
Όμως η μτχ εδώ και δεκαπέντε σερί συνεδριάσεις δεν έχει δει αρνητικό πρόσημο, ενώ έχει να επιδείξει εννέα “πλαφοναρίσματα”…
Με αποτέλεσμα από το σχεδόν ιστορικό χαμηλό της στο 0,1510 ευρώ να βρίσκεται τώρα στο 0,3660 ευρώ, μία απόδοση της τάξης του 142%.
.
ΕΥΔΑΠ: Τεχνικά ζητούμενο παραμένει η υπέρβαση της ζώνης αντίστασης 4,38 – 4,50 ευρώ, ενώ η πρώτη στήριξη εντοπίζεται στα 4,15 ευρώ και το “stop” στο “long” στα 3,94 ευρώ.
ΕΥΔΑΠ(Ι): Εμφάνισε πωλήσεις 324,2 εκατ. ευρώ από 326,3 εκατ. ευρώ, EBITDA 83,7 εκατ. ευρώ από 87,5 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 43,6 εκατ. ευρώ από 41,9 εκατ. ευρώ.
ΕΥΔΑΠ(ΙΙ): Η καθαρή θέση είναι στα 966,9 εκατ. οι συνολικές υποχρεώσεις 610 εκατ. με μηδενικές τραπεζικές και ταμειακά διαθέσιμα 260,4 εκατ. Θα δώσει μέρισμα 0,21 ευρώ, αποτίμηση 453,7 εκατ. και p/e λίγο πάνω από 10 φορές..
ΠΡΟΦ: Η Profile είχε πωλήσεις 9,4 εκατ. EBITDA 2,8 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 964 χιλ. ευρώ από 889 χιλ. ευρώ. Καθαρή θέση 16,7 εκατ. συνολικές υποχρεώσεις 13,2 εκατ. και ταμειακά διαθέσιμα 6,5 εκατ. ευρώ. Ανύπαρκτος ο δανεισμός… Αποτίμηση 4,9 εκατ. ευρώ, ήτοι p/e 5,1x.
PROFILE: Στο ταμπλό… 0,4150 ευρώ και για να βρεθεί στην Book value πρέπει να προσθέσουμε ένα ολόκληρο ευρώ (1,4100 η λογιστική αξία της μετοχής δηλ.). Σε εντελώς “ξεφτυλισμένη” τιμή, γεγονός που δεν περιποιεί τιμή σε διοίκηση και μεγαλομέτοχο… Να δούμε πότε θα σοβαρευτούν και στο ταμπλό.
.
ΧΑΑ- Ταμπλό (σχόλια Θαν. Σταυρ.): Την αρνητική παράδοση των τελευταίων ετών διατήρησε η πρώτη συνεδρίαση του μήνα και του δεύτερου χρηματιστηριακού τριμήνου…
Καθώς κατά την τελευταία 5ετια και με εξαίρεση το 2014, η ολοκλήρωση της πρώτης συνεδρίασης του Απριλίου βρίσκει τον Γενικό Δείκτη του Χ.Α.με αρνητικό πρόσημο.
Από τις πρώτες συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας, το ΧΑΑ θα κληθεί να επιβεβαιώσει, είτε αυτούς που υποστήριζαν πως το πρόσφατο ανοδικό κύμα δεν ήταν τίποτα περισσότερο από “καραμπινάτο” “window dressing”…
Λόγω τέλους χρηματιστηριακού τριμήνου” και πως τα “ψέματα θα τελειώσουν την Πρωταπριλιά”, ή η Αγορά πιστεύει σε ακόμα καλύτερες μέρες και θα φέρει σε ακόμα δυσκολότερη θέση τους “short”.
Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, οι ενεργοί παίκτες θα επικεντρώσουν την προσοχή τους στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων της Ελληνικής Κυβέρνησης με τους Πιστωτές…
Πιθανόν μία πρώτη γεύση να έδωσε η χθεσινή τηλεδιάσκεψη στο EWG και στο μείγμα των μέτρων που θα αποφασιστούν τελικά…
Ενώ η ολοκλήρωση των αποτελεσμάτων, για την παρελθούσα χρήση, μπορεί να δώσει ευκαιρίες για αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων.
Σε Αγορά με αυξημένα αντανακλαστικά, για τα οποία δεν φημίζεται το Χ.Α., τα τελευταία αποτελέσματα έδειξαν πως υπάρχουν ακόμα “επενδυτικές ευκαιρίες”…
Και αρκετές φθηνές εταιρείες, που δημοσίευσαν για μία ακόμα φορά ικανοποιητικά κέρδη και δείχνουν αντοχές στα χρόνια της κρίσης.
Από την άλλη, δεν υπάρχει αμφιβολία πως από την τρέχουσα ειδησεογραφία απουσιάζει οποιοδήποτε ερέθισμα…
Οπότε σημαντικό ρόλο μπορεί να παίξουν οι εκτιμήσεις για το 2016 που κάνουν οι διοικήσεις των εισηγμένων στις τηλεδιασκέψεις (ξεχωρίζει στις 6/4 του ΟΠΑΠ) και το διεθνές κλίμα.
Ρόλο στην εικόνα και στην καταβαράθρωση του τζίρου (ο χαμηλότερος των τελευταίων τριών συνεδριάσεων), έπαιξε και το τεχνικό πρόβλημα εντολοδοσίας, από πλευράς ΧΑΑ που σημειώθηκε κατά την πρώτη ώρα της συνεδρίασης.
Είναι απόλυτα ενδεικτικό, πως για να συμπληρωθεί το πρώτο εκατομμύριο τζίρου, χρειάστηκαν 13 ολόκληρα λεπτά συναλλαγών(!)
Απόλυτα διιστάμενες οι απόψεις των αναλυτών, μετά το πέρας της συνεδρίασης, με τους συγκρατημένα αισιόδοξους να χαρακτηρίζουν “αξιοπρεπή” την χθεσινή εικόνα, τηρουμένων των αναλογιών και της αρνητικής εικόνας των Διεθνών Αγορών…
Και τους περισσότερο συντηρητικούς να παραπέμπουν στις πρώτες συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας για την εξαγωγή “ασφαλέστερων” συμπερασμάτων.
Το χαμηλό ενδιαφέρον στην υποκείμενη Αγορά, διατήρησε τις συναλλαγές απελπισίας στην Αγορά Παραγώγων, όμως απόλυτα διαφορετική εικόνα επικράτησε στην πιο “επαγγελματική” Αγορά ομολόγων…
Οπου δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη η νέα σημαντική αποκλιμάκωση των αποδόσεων, ιδιαίτερα για τα Ελληνικά Κρατικά ομόλογα κοντινής λήξης: 2ετες 8,78%, 5ετες 9,03% και 10ετες 8,7%.
.
ΧΑΡΑΚΙΕΣ: Για τον ΓΔ παραμένει πρώτο ζητούμενο το κλείσιμο υψηλότερα των 582 μονάδων, ενώ το επόμενο “test” εντοπίζεται στην σημαντική βραχυπρόθεσμη ζώνη αντίστασης των 600 – 630 μονάδων.
Για τους μεσοπρόθεσμους δεν χρειάζεται βιασύνη μιας και η άνοδος αν πιστοποιηθεί θα κρατήσει μεγάλο χρονικό διάστημα.
Παραμένουν ανοιχτά τα πτωτικά “gap” στις 588,74 και 613,38 μονάδες και τα ανοδικά “gap” στις 522,98 – 524,24, 544,3, 557,73 και 568,5 μονάδες.
ΧΑΡΑΚΙΕΣ (Ι): Στην περίπτωση του FTSEM και σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, το 157 είναι κοντινή στήριξη ενώ κύρια έχουμε στο 155.
Αντίσταση κοντινή το 161 που διάσπαση μπορεί να δώσει συνέχιση στο 164. Intraday position long με stop τις 149 μονάδες (Hλ.Zax.)
ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ: Για όσους επιμένουν να ασχολούνται με τα στατιστικά, η χρηματιστηριακή εβδομάδα που ολοκληρώθηκε αποδείχθηκε η δεύτερη συνεχόμενη ανοδική…
Δίνοντας κέρδη 2,61% για τον Γενικό Δείκτη και κέρδη 8,37% για τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών, ενώ η μέση ημερήσια μικτή αξία συναλλαγών ενισχύθηκε κατά 37% και πλησίασε τα 68 εκατ. ευρώ.
Από την αρχή του έτους ο Γενικός Δείκτης σημειώνει απώλειες 9,47% και ο Τραπεζικός δείκτης απώλειες 25,08%.