7 Ιανουαρίου 2022– Το πρωϊνό χρηματιστηριακό μαγκαζίνο του μικρομέτοχου

ΜΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ που συμβαίνουν– ευτράπελα και μη – έχουμε ξεχάσει να σας… ξαναθυμίσουμε ότι στο ταμπλό δεν υπάρχουν μόνον οι 6 τράπεζες αλλά και καμμιά 100σταριά ακόμη!!!

  • Κι αυτό, γιατί για τον κάθε μεγαλομέτοχο (πλην ορισμένων εξαιρέσεων) το ταμείο της εταιρείας του είναι και μία ιδιωτική τράπεζα. Μοιράζει χαρτί και εισπράττει χρήμα για να έχει και να πορεύεται.

Κι αν δεν μπορεί να το σπρώξει στην μαρκέτα, υπάρχουν πρόθυμα παιδιά έναντι κομίστρου για να τον εξυπηρετήσουν…

***
ΚΕΚΡ: Πλησιάζει η 23η του μήνα (κάτσε να δω στο ημερολόγιο τι μέρα πέφτει) κι όσο να είναι αναμένουμε με … τεράστια αδημονία. Και μετά γύρισαν πλευρό…
  • ΕΛΣΤΡ: ΟΡΓΙΟ ΥΠΟΤΙΜΗΤΙΚΗΣ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΑΣ… στο υπ.αρ.1 φθηνότερο χαρτί του Χ.Α αναλογικά και συγκριτικά αυτή την περίοδο!

REALCONS: Με συναλλαγές που δεν μας έχει συνηθίσει (138.450 τεμάχια) έκλεισε για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση με σημαντική άνοδο 5,91% στα 2,3300, μια τιμή που είχαμε να δούμε από τις πρώτες μέρες διαπραγμάτευσής της στις αρχές Αυγούστου του ΄21. Για να την δούμε και σήμερα, δεν εμπνέει πάντως για την ώρα τουλάχιστον

  • ΠΡΟΦ- απάντηση: Έχει σημειώσει σημαντική άνοδο και η τωρινή κεφαλαιοποίησή της δεν νομίζουμε να την αδικεί, κάθε άλλο μάλιστα.

ΔΟΜΙΚΗ: Έντονη συναλλακτική δραστηριότητα εσχάτως για τα δεδομένα της (τρεισήμισι μήνες είχαμε να δούμε ανάλογη). Δείχνει να ξεκολλάει από τα 0,7000. Σαν να της άνοιξε την όρεξη η δημοπράτηση του τρίτου οδικού έργου του ΒΟΑΚ

  • ΕΥΡΩΒ: Παρουσιάζει επί μακράν την καλύτερη εικόνα στον τραπεζικό χώρο με την κεφαλαιοποίησή της να απέχει σημαντικά (σχεδόν 1 δις) από ΕΤΕ και ΑΛΦΑ που κονταροχτυπιούνται για τη δεύτερη θέση. Βέβαια η απόσταση θα ήταν πολύ μικρότερη αν δεν είχε προστεθεί η κεφαλαιοποίηση της Grivalia.

ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ: Λέτε να μας φωτίσει το Άγιο Πνεύμα να έχουμε καθαρό μυαλό για να κάνουμε τις σωστές κινήσεις στο σωστό χρόνο;; Μόνο …ευκολάκι δεν είναι!

****NIKOΣ KAYKAΣ – Λ.ΔΕΠΟΛΑΣ: Τα πρακτικά της FED ανέδειξαν την πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων ακόμα και από τον Μάρτιο, γεγονός που οδήγησε τις αγορές σε αυξημένες απώλειες στις ΗΠΑ την Τετάρτη και στην Ευρώπη χθες. Φυσιολογικό, λοιπόν το αρνητικό άνοιγμα του ΓΔΧΑ σήμερα καθώς η εγχώρια επενδυτική κοινότητα αναμένεται να τηρήσει στάση αναμονής για την συνέχεια.

  • Παράλληλα, οι 10ετείς κρατικές αποδόσεις σε ΗΠΑ και Ευρώπη συνεχίζουν να κινούνται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο με δυόμιση ετών με εξαίρεση τον Ευρωπαϊκό Νότο (υψηλότερα 1.5 έτους περίπου). Την σκυτάλη του πτωτικού ρίσκου φαίνεται ξεκάθαρα ότι παίρνει η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.

Σε αυτό το πλαίσιο, η συσσώρευση του ΓΔΧΑ εντός του εκτιμώμενου εύρους τιμών ενδέχεται να αποτελεί το πιθανότερο σενάριο για τις επόμενες ημέρες αναβάλλοντας μια άμεση ανοδική διαφυγή για άλλη μία φορά. Σήμερα δημοσιεύονται τα στοιχεία πληθωρισμού (Δεκεμβρίου_αρχική εκτίμηση) λιανικών πωλήσεων (Νοεμβρίου) και καταναλωτικής εμπιστοσύνης (Δεκεμβρίου_τελική μέτρηση) της  Ευρωζώνης, ενώ βαρύτητα θα δοθεί και στα στοιχεία εργασίας  των ΗΠΑ.

***


Calendar of Events by Optima

Macros

10/01/22 | Industrial Production Index NOV

13/01/22 | CPI DEC

14/01/22 | Import Price Index in Industry NOV

EGM / AGM

18/01/22 | OTE (EGM)

19/01/22 | Jumbo (EGM)

Ex-Dividend

24/01/22 | Jumbo (extraordinary dividend EUR 0.385/share)

01/02/22 | Quest Holdings (interim dividend EUR 1.25/share)

Results

27/01/22 | Mytilineos (FY21 Flash Note)