7.5.2021- Χ.Α: Η χρυσή τιμή και η ρητή εντολή (Του Απόστολου Μάνθου)

Ξεκινάει η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών της Πειραιώς και μαζί με αυτές μπαίνει σε λειτουργία και το πολλά υποσχόμενο “γαϊτανάκι” της εύρεσης, από τη μία, της χρυσής τιμής αγοράς για όσους επενδυτές, θεσμικούς και μη, θέλουν να εισέλθουν στο μετοχικό κεφάλαιο, και από την άλλη, της αντίστοιχης χρυσής τιμής πώλησης για όσους θέλουν να εξέλθουν από αυτό.

PEIR 06052021
Το κράτημα από τις χειρολαβές αναμένεται να είναι ισχυρό με τις στροφές της μεταβλητότητας και του όγκου των συναλλαγών να χτυπάνε υψηλές ταχύτητες. Και δεν είναι μόνο αυτό, καθώς λένε ότι υπάρχει -σύμφωνα με πληροφορίες της χρηματιστηριακής πιάτσας- ρητή εντολή από τους υψηλά ιστάμενους “άλλων” τραπεζών, η κεφαλαιοποίηση της Πειραιώς να μην αφεθεί να σταθεροποιηθεί πάνω από αυτήν της Alpha των 2,082 δισ. ευρώ και κυρίως πάνω από αυτήν της Εθνικής των 2,40 δισ. ευρώ.

Το γεγονός αυτό μπορεί να οδηγήσει και σε ένα άτυπο “κυνηγητό” τιμών ανάμεσα στις συστημικές τράπεζες, καθώς όσο θα ανεβαίνει η κεφαλαιοποίηση της Πειραιώς τόσο θα επιδιώκεται και η ανάλογη άνοδος στις υπόλοιπες.

Με βάση αυτήν τη σκιώδη και αμφιταλαντευόμενη παραδοχή, οι τιμές που αναμένεται κυρίως να παίξουν τον ρόλο τους, καθώς υπάρχουν και τα απρόβλεπτα peak των παλμών μεταβλητότητας, είναι η περιοχή των 1,60 ευρώ και των 1,80 ευρώ, που αντικατοπτρίζουν κεφαλαιοποίηση 2 δισ. ευρώ και 2,25 δισ. ευρώ, αντίστοιχα. Βέβαια υπάρχει στο τραπέζι και το επίπεδο των 2 ευρώ ή κεφαλαιοποίηση των 2,50 δισ. ευρώ, αλλά εκεί όπως προ είπαμε θα υπάρχουν έντονες αντιδράσεις και… λιποθυμίες.

Το σίγουρο είναι πάντως ότι το υψηλό που γράφτηκε στις 27 Απριλίου στα 3,30 ευρώ και απευθυνόταν σε μια ιλιγγιώδη κεφαλαιοποίηση των 4,125 δισ. ευρώ, πολύ πάνω δηλαδή και από τη κεφαλαιοποίηση της Eurobank των 3,1 δισ. ευρώ, δε πρόκειται προς το κοντινό παρόν να το ξαναδούμε, ελπίζοντας γιατί όχι σε κάποια μελλοντική χρονική στιγμή να το ακουμπήσει. Επίσης, υπάρχει και το στρατόπεδο των αναλυτών αγοραστών που θεωρούν ως fair value τιμή το εύρος των 1,46 ευρώ (1,825 δισ. ευρώ) με 1,40 ευρώ (1,75 δισ. ευρώ).

Χρησιμοποιώντας τώρα τη διαγραμματική ανάλυση στο 30λεπτο chart τιμών της μετοχής, μιας που δυστυχώς τα δεδομένα πέραν τις 21ης του Απρίλη δεν ενδείκνυνται, εντοπίζουμε ως πρωταρχικό σημείο επαφής τη σαθρή στήριξη που παρέχει η γραμμή “S” στην περιοχή των 1,85 με 1,80 ευρώ. Η καθοδική τμήση της εν λόγω γραμμής και η παραμονή της μετοχής κάτω από αυτήν σε κλεισίματα 30λέπτων θα σπρώξουν τη μετοχή προς το επίπεδο των 1,70 με 1,60 ευρώ. Αντιθέτως, η σθεναρή διακράτησή της θα φέρει τη μετοχή προς τα 2,10 με 2,20 ευρώ(!) βάζοντας “φωτιά” στο ταμπλό των τραπεζικών μετοχών.

Το προαναφερόμενο πάντως “γαϊτανάκι” εύρεσης τιμών εισόδου και εξόδου αναμένεται να κρατήσει περίπου 3 με 5 συνεδριάσεις ή τόσες όσες χρειάζονται για να πραγματοποιηθεί ένας x αριθμός μετοχών.

  • Πιθανότατα, ο αριθμός αυτός να ξεπερνάει τις 100 εκατ. μετοχές καθώς θα εμπεριέχει, πέρα από το “intraday trading”, ένα μεγάλο ποσοστό από τα 67,2 εκατ. μετοχών των επενδυτών που τις έλαβαν χωρίς δικαίωμα προτίμησης στα 1,15 ευρώ και των 25,85 εκατ. μετοχών που δόθηκαν σε ειδικούς επενδυτές χωρίς δικαίωμα προτίμησης.

Επίσης, θα εμπεριέχει ένα μικρό ποσοστό από τα 382,8 εκατ. μετοχές που δόθηκαν σε ξένους θεσμικούς (όλο και κάποιοι θα θελήσουν να βγάλουν το χέρι από το μέλι) και ένα μικρό ποσοστό από τα 74,56 εκατ. μετοχών των παλαιών που τα έλαβαν μέσω του δικαιώματος προτίμησης. Αυτοί θεωρητικά θα παίξουν το ρόλο των πωλητών.

  • Αγοραστές τώρα αναμένεται να βγουν, πέρα από τους απλούς επενδυτές, αρκετοί θεσμικοί λόγω της αναγκαστικής ποσόστωσης που έχουν σε διάφορους δείκτες, ελληνικούς και ξένους, ενώ θεωρείται πολύ πιθανό να αυξήσουν περαιτέρω το ποσοστό τους στο μετοχικό κεφάλαιο της Πειραιώς τόσο ο Paulson (18%) όσο και ο Μυστακίδης (3%).

Το σκηνικό αυτό της έντονης και άμεσης ζήτησης μετοχών της Πειραιώς από επενδυτές με μακροπρόθεσμο ορίζοντα δύναται να απλώσει ένα ισχυρό δίχτυ ασφαλείας πάνω από τιμές που θα ήθελαν οι περισσότεροι να ψωνίσουν, σπρώχνοντας έτσι τη μπίλια σε άλλο σημείο σταθεροποίησης από αυτό που περιμένει η πλειοψηφία.

Το θετικό αυτό σενάριο θα καλλιεργήσει ανοδικές ορμές σε όλο τον τραπεζικό κλάδο, ενώ η ρευστότητα που θα απελευθερωθεί στο σύστημα θα διοχετευθεί και σε άλλες μετοχικές αξίες του Χρηματιστηρίου Αθηνών, φέρνοντας έτσι ακόμα πιο κοντά το ψυχολογικό όριο κατάκτησης των 1.000 μονάδων του Γενικού Δείκτη.

* Ο κ. Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής στην Aenaon Markets.