7.4.2022– Χ.Α+Μarkets (64): Πολλά μικρά και μεγάλα ενδιαφέροντα(;)…

Με έντονη ανοδική τάση οι δείκτες των μετοχών του χρηματιστηρίου Αθηνών μετά τις προηγούμενες πτωτικές συνεδριάσεις, Τρίτη 3 Μαρτίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας
 • SPREADS
ΧΩΡΑ ΑΠΟΔΟΣΗ % Spread vs BUND
ΕΛΛΑΔΑ 2,75 +2,11
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ 1,59 +0,94
ΙΣΠΑΝΙΑ 1,62 +0,98
ΙΤΑΛΙΑ 2,30 +1,65

**

BYTE: Ετσι είναι αυτά τα πράγματα, κοιμίζουν (υποτίθεται, γιατί το μάτι τους είναι ορθάνοιχτο…) και μετά ξεκινούν το παιχνίδι. Οι ψυχροί επενδυτές βλέπουν ότι το υψηλό της στα 3,8000 ευρώ είχε καταγραφεί στις 11 ΜΑΙΟΥ 2020. Ταυτόχρονα παρατηρούν την ΕΠΣΙΛ σχεδόν στα 380 εκατ. ευρώ και την ΕΝΤΕΡΣΟΦΤ στα 165 εκατ., ενώ η ΒΥΤΕ ούτε καν… 50 εκατ. ευρώ. Οπότε, τι κάνουν γνωρίζοντας τα αποτελέσματα της για το 2021 και συγκρίνοντας τα με των άλλων δύο; Δικαιολογείται πχ η σχέση ΕΠΣΙΛ = 7 ΒΥΤΕ ή ΕΝΤΕΡ = 3,5 σχεδόν ΒΥΤΕ; Δίνουν μόνοι τους την απάντηση και πράττουν τα δέοντα.
**
ΙΛΥΔΑ… σε στυλ ΒΥΤΕ – αναλογικά και συγκριτικά καθότι μικρή το δέμας: Ετσι είναι αυτά τα πράγματα και εδώ… Κοιμίζουν (υποτίθεται, γιατί το μάτι τους είναι ορθάνοιχτο…), μαζεύουν όσα μπορούν εκεί που θέλουν και μετά ξαφνικά ξεκινούν το παιχνίδι. Οι γνώστες της μτχ ξέρουν ότι το υψηλό της στα 1,7500 ευρώ είχε καταγραφεί πέρυσι τον Ιούνιο, ενώ τώρα τα πράγματα έχουν αλλάξει άρδην προς το καλύτερο για τον κλάδο. Συγκριτικά με την ΚΟΥΑΛ είναι τζάμπα, ενώ οι δείκτες της βάσει του 9μηνου της είναι αρκετά κατώτεροι του μέσου όρου των άλλων του κλάδου της.
**

ΙΝΛΙΦ: Τα αποτελέσματα του 9μηνου ήταν όπως αναμένονταν κι ακόμη καλύτερα. Τα δύο πιο σημαντικά στοιχεία:

 • ΙΔΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ 117 εκατ. από 109 εκατ. ευρώ
 • Κέρδη προ φόρων 13 εκατ. αυξημένα κατά 125% περίπου.
 • ΜΗΔΕΝΙΚΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ
 • ΣΤΑ 6,4000 η BOOK VALUE στα… 4,7000 στο ταμπλό και κανείς δεν αγοράζει!!!
 • ΔΕΝ τα θέλουν τα σίγουρα κέρδη βρε παιδιά στο Χ.Α.
Να εστιάσω στο εξής: Η κεφαλαιοποίηση της εταιρίας είναι 87 εκατομμύρια και βάση ενός απλού τρόπου αποτίμησης που ισχύει στης ασφαλιστικές θα έπρεπε να αποτιμάται ίσα με τα ίδια κεφάλαια. Δηλαδη εχουμε μια εκπτωση της τάξεως του 25% ή αλλιως θα έπρεπε η μετοχή να ανέβει 35% για να φτάσει στην πραγματική αξία. Μερισματικά το χαρτί με τόσα κέρδη στο 9μηνο προφανώς θα μοιράσει ενα εξαιρετικό μέρισμα.
ΩΣ ΓΝΩΣΤΟΝ πρόσφατα η ΕΥΠΙΚ δέχθηκε πρόταση εξαγοράς από τη ALLIANZ με premium άνω του 20%.

**

 • QUEST HOLDINGS

 • ΑΠΟΤΙΜΑΤΑΙ σε 661,6 εκατ. ευρώ
 • ΤΙΜΗ ΜΕΤΟΧΗΣ: 6,1700 ευρώ
Διάστημα Ελάχιστη τιμή Μέγιστη τιμή Μεταβολή %
7 ημερών 5,720 6,200 6,93
30 ημερών 5,330 6,410 15,75
3 μηνών 5,330 6,663 -3,94
6 μηνών 4,671 6,663 31,35
12 μηνών 3,565 6,663 73,09

**

 • LAMDA DEVELOPMENT

 • ΑΠΟΤΙΜΑΤΑΙ σε 1,08 δισ. ευρώ.
 • ΤΙΜΗ ΜΕΤΟΧΗΣ: 6,1000 ευρώ
Διάστημα Ελάχιστη τιμή Μέγιστη τιμή Μεταβολή %
7 ημερών 6,065 6,480 -2,40
30 ημερών 5,650 6,480 7,96
3 μηνών 5,650 7,500 -14,98
6 μηνών 5,650 7,640 -17,23
12 μηνών 5,650 8,430 -18,67

**

ΛΑΜΔΑ – ΛΑΒΑΜΕ ΤΟ ΕΞΗΣ ΜΗΝΥΜΑ: Μας κοροϊδεύουν τόσο καιρό τώρα ψιλό γαζί … Ακου εκεί λέει 191 εκ. κέρδη, από ανατιμήσεις στην εύλογη αξία του Ελληνικού 316 εκ. Έχουμε μπει 316-191 = 125 εκ. μέσα κύριοι της διοίκησης. Που πήγαν αυτά τα λεφτά;; Σε αμοιβές δεξιά κι αριστερά και στις τσέπες των στελεχών της Lamda;; Γιατί έχω ακούσει για πολύ υψηλούς μισθούς και πακέτα εκεί μέσα … Και οι μέτοχοι (μικρομέτοχοι) βλέπουν την τιμή της μετοχής να γυροφέρνει πέριξ των 6 ευρώ, αντί να είναι έστω στα 7,70 που λένε ότι είναι το NAV, η δίκαιη τιμή της δηλαδή.

 • Οπως βλέπει ο αποστολέας δεν έχουμε πρόβλημα να το δημοσιεύσουμε όπως υπέθεσε. Τα πάντα δημοσιεύουμε, αρκεί να μην είναι υβριστικά. Και φυσικά ευχαρίστως θα φιλοξενούσαμε την άποψη των διοικούντων την ΛΑΜΔΑ.

**

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑAxia Ventures:  Παρουσίασε την Διοίκηση της στο Λονδίνο την περασμένη εβδομάδα για συναντήσεις με επενδυτές, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για το 2021. Τα συμπεράσματα είναι ότι εντός του μήνα θα υπάρξει εξέλιξη με το Νόμο για το ΤΧΣ και τις μετοχές του.

 • Το ενδιαφέρον των επενδυτών για το μέρισμα και τις πιθανές επιπτώσεις του τρέχοντος γεωπολιτικού περιβάλλοντος βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα, σύμφωνα με την Axia Ventures, η οποία συστήνει ΑΓΟΡΑ και τιμή – στόχο στα 5,50 ευρώ ανά μετοχή. Οι αναλυτές της Axia εκτιμούν ότι με βάση τους στόχους της Διοίκησης για το 2024, η ΕΤΕ διαπραγματεύεται με δείκτη 4,8x σε όρους κερδών και 0,48x τα ενσώματα ίδια κεφάλαια.

**

ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ: Τι είναι η χειραγώγηση μετοχών και οι συντονισμένες ενέργειες μετόχων εν αγνοία των υπολοίπων; Ψιλά γράμματα σε αγορές σαν την ελληνική. Η έλλειψη διαφάνειας λειτουργεί ως μαγνήτης σε «επενδυτές» που αντιμετωπίζουν τα χρηματιστήρια με τους νόμους της άγριας δύσης:

 • Ο πιο αδίστακτος τα παίρνει όλα! Και δεν πρόκειται να δούμε μια άλλη ποιότητα επενδυτών όσο η Κεφαλαιαγορά κινείται στο γκρίζο. Για την κατάντια του ελληνικού χρηματιστηρίου δεν φταίει μόνο η κρίση. Φταίνε οι ίδιοι οι άνθρωποι αυτής της αγοράς.

Τι είναι η χειραγώγηση μετοχών και οι συντονισμένες πρακτικές μετόχων όπως λ.χ η προσυνεννοημένη άσκηση των δικαιωμάτων ψήφου; Συνηθισμένες πρακτικές για να χάνει ο κόσμος τα λεφτά του. Ο ακριβής καθορισμός των εννοιών αυτών έχει γίνει εδώ και χρόνια, σε μία προσπάθεια των σοβαρών αγορών να βάλουν τάξη στο μαγαζί τους. Δεν χρειάζεται, λοιπόν, να ανακαλύψουμε εκ νέου τον τροχό.

 • Όταν δύο ή περισσότεροι μέτοχοι λειτουργούν εν κρυπτώ και σε πλήρη συνεννόηση, τότε έχουμε εναρμονισμένες πρακτικές. Κι όταν καθορίζουν την πορεία μιας μετοχής, τότε έχουμε χειραγώγηση. Δεν το κάνουν για να σώσουν τις ψυχές τους ή τον πλανήτη, αλλά για να κερδίσουν λεφτά. Ποιος χάνει; Αυτός που δεν ήξερε και έμπλεξε με τα πίτουρα μέσα στην άγνοιά του. Κάποιος ευθύνεται για αυτό το χάλι…

Αναρωτιούνται πολλοί για ποιόν λόγο οι ελληνικές μετοχές παραμένουν σε αυτά τα επίπεδα τιμών, γιατί το χρηματιστήριο δεν μπορεί να φύγει πάνω από τις 1.000 μονάδες. Επειδή η άνοδος γίνεται με λεφτά και η πτώση με χαρτιά. Και για να έρθουν σοβαρά λεφτά στη χώρα θα πρέπει η Κεφαλαιαγορά να πείθει για τη διαφάνεια της. Ποιος σοβαρός άνθρωπος θα πήγαινε να παίξει ακόμη κι έναν ευρώ σε μία λέσχη που έχουν μόνιμο στασίδι παίκτες με φήμη του … κάτω κόσμου;

 • Όσα χρήματα έρχονται σήμερα από ξένους οίκους στην Ελλάδα είναι πολύ λίγα σε σχέση με τα χρήματα που διακινούν οι ίδιοι οίκοι σε άλλες χώρες και στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα κάποιο αντάλλαγμα για τις υψηλές αμοιβές που παίρνουν για τις «επενδυτικές τους υπηρεσίες». Αν δεν υπήρχαν τα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που μοιράζονται σε προμήθειες και αμοιβές, είναι αμφίβολο αν θα υπήρχε ένας άνθρωπος για να μπει σε ελληνική μετοχή. Όχι γιατί δεν υπάρχουν ευκαιρίες στην ελληνική αγορά, αλλά διότι η τράπουλα σε αυτή τη λέσχη είναι σημαδεμένη.

Η ζημιά που γίνεται από την ανομία και την έλλειψη διαφάνειας στην ελληνική οικονομία είναι μεγάλη. Η οικονομία θα είχε μία άλλη τύχη αν εισέρχονταν στη χώρα σοβαρά επενδυτικά κεφάλαια. Και για να γίνει αυτό χρειάζεται να γίνει το πρώτο βήμα. Να βγει κάποιος και να δείξει ότι σε αυτή τη χώρα λειτουργεί ο Νόμος χωρίς εξαιρέσεις. Αυτό και μόνο είναι αρκετό.

**

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΙΑΤΡΑΣ: Η ελληνική αγορά, έχει το “πλεονέκτημα” ότι δεν είχε καταγράψει άνοδο κατά τα προηγούμενα χρόνια και συνεπώς, οι όποιες “φούσκες” είναι περιορισμένες. Κατά δεύτερο, η ελληνική οικονομία έχει τη δυναμική για να πετύχει υψηλότερους (από άλλα δυτικά κράτη) ρυθμούς ανάπτυξης κατά το 2022. Τέλος -και αυτό είναι πολύ σημαντικό- από φέτος, επανεμφανίζονται στο προσκήνιο οι τράπεζες, οι οποίες ξεπέρασαν μία εξαιρετικά προβληματική και ζημιογόνα φάση 14 ολόκληρων ετών. Αυτό είναι πολύ σημαντικό και κάνει την ελληνική αγορά να διαφοροποιείται θετικά.

**

TO ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ- Φυσικά από τον Γιώργο Κράλογλου

Πλαφόν στους φόρους θα βάλετε;

Του Γιώργου Κράλογλου

 • Ξεπερνάει τα όρια του αστείου. Το κράτος μπαταχτσής και άγριος κερδοσκόπος με οθωμανικά χαράτσια, ειρωνεύεται τους ιθαγενείς με κόλπα τύπου πλαφόν… Νέα προσφορά στη μαύρη αγορά, στο ρουσφέτι και στο λάδωμα από την 50χρονη ελληνική σοβιετία. Πρόστιμα και πλαφόν. Τώρα να δεις τι θα γίνει. Σωθήκαμε… Ποιος θα μας σώσει; Το κράτος μπαταχτσής…

Ποιος θα εγγυηθεί για τα πρόστιμα και την “ανακύκλωσή” τους στην οικονομία; Το ανίκανο κράτος. Το κράτος-τεμπέλης που θεωρεί μεγάλη επιτυχία να ψάξει τα πετρέλαια και το φυσικό του αέριο (που ανήκουν στον λαό του), μετά από 2 αιώνες, από τότε που τα εντόπισε (!!)

 • Μιλάει για κερδοσκοπία το κράτος – γαργαντούας. Και ο ΕΝΦΙΑ, ο ΕΦΚΑ, οι ΥΚΩ τι είναι και τι ήταν; Δεν ήταν και παραμένουν πάντα φόροι του κράτους-κερδοσκόπου με τους οποίους γδέρνει όποιους μπορεί να γδάρει. Δήθεν στο όνομα φορολόγησης και πάταξης… της πλουτοκρατίας;

Βγάζει από την τσέπη, για καλό χαρτί, το πλαφόν, το κράτος-κερδοσκόπος, σαν να μην καταλαβαίνει ότι το κράτος χρεώνει εντελώς ανεξέλεγκτα επιχειρήσεις και πολίτες, με τιμολόγια των κρατικών του μονοπωλίων στο ηλεκτρικό, στα καύσιμα, στα νερά, σε μεταφορές, σε κίνηση και σε ακίνητα.

 • Βάζει πρόστιμα, το κράτος-ψεύτης, (με τις τηλεοράσεις τριγύρω του) αλλά εντελώς μυστικά (χωρίς τηλεοράσεις) τα βγάζει ή τα μικραίνει με συνεννοήσεις, για να τα εισπράξει (αν τα εισπράξει ποτέ) η άλλη κρατική γενιά…

Βγαίνει στο κυνήγι της ακίνητης περιουσίας, το κράτος-αγιογδύτης, ενώ δεν ολοκληρώνει ποτέ το χωροταξικό, δασικό και σχέδια πόλεως, για να μπορεί να τάζει όποτε του καπνίσει νομιμοποίηση των αυθαιρέτων. Και έτσι να στήνει (αφού γδύσει τους ιθαγενείς του) παιχνίδι άναρχης οικοδόμησης, ώστε να βάζει πρόστιμα (η κάθε κυβέρνηση), μέχρι να έλθει ξανά πριν ή μετά τις εκλογές ο νέος κύκλος νομιμοποίησης των αυθαιρέτων με φορολογικά πρόστιμα.

 • Βάλτε ό,τι στοίχημα θέλετε και θα το κερδίσετε. Στοιχηματίστε πως ούτε τα παιδιά σας, ούτε τα εγγόνια σας θα μάθουν ποτέ τι πήραμε τελικά από τα πρόστιμα που μπήκαν… (μόνο για να έχουν θέμα να λένε οι τηλεοράσεις).

Βάλτε ακόμη ένα στοίχημα. Θα το κερδίσετε και αυτό όποιο και αν είναι το ύψος του. Στοίχημα για τα ποσά που θα εισπράξει, στο τέλος-τέλος, η οικονομία από τα πλαφόν που θα μπουν, όπου μπουν. Και αν κάνουν τη δουλειά για την οποία θα μπουν…

 • Στοιχηματίστε ότι η οικονομία θα έχει τα πλέον ασήμαντα κέρδη από τα πλαφόν (που μπαίνουν πάντα για πολιτικούς και μόνο πολιτικούς λόγους). Κέρδη για γέλια. Βάλτε το στοίχημα. Θα είστε σίγουρα ο νικητής.

Και να το ερώτημα. Ποιος θα είναι ο κερδισμένος από τα πλαφόν στα ακίνητα ή στα καύσιμα ή στα τρόφιμα; Ο καταναλωτής; Ο φορολογούμενος της βαλκανικής μπανανίας; Ή ο ευάλωτος ενοικιαστής…;

 • Και ας πούμε ότι είναι έτσι. Ότι ο ιθαγενής και ο μετανάστης του Ελλαδιστάν νιώθει πως η 50χρονη σοβιετία του τον προστατεύει, πότε στο όνομα του σοσιαλισμού (του ψευτοσοσιαλισμού επί της ουσίας) πότε στο όνομα του φιλελευθερισμού (επίσης ψεύτικου επί της ουσίας). Γιατί όμως ξεχύνεται ασταμάτητα στη Βουλγαρία, στα Σκόπια, στην Τουρκία, να λύσει καθημερινά οικονομικά του προβλήματα;

Στη Βουλγαρία να αγοράσει παπούτσια και να φτιάξει μέχρι και τη σόμπα για τα ξύλα του… Στη Σόφια και στα Σκόπια να φτιάξει τα δόντια του, να κάνει τα ψώνια του, να πάρει ρούχα, να γεμίσει βενζίνη το αυτοκίνητό του. Κάντε μια βόλτα στην Τουρκία, ειδικά στην Αδριανούπολη, να δείτε τον συνωστισμό από λαό μας που κάνει δήθεν πέρασμα στα μνημεία…

 • Γιατί όλοι αυτοί οι εκατοντάδες χιλιάδες, μαζί με τις χιλιάδες της επιχειρηματικής μετανάστευσης της Ελλάδας, της μετανάστευσης των νέων δεν παίρνουν ποτέ στα σοβαρά ότι η ελληνική σοβιετία, το ελληνικό Κρατισταν, θα τους λύσει τα προβλήματά τους;

Μια είναι η απάντηση. Η Ελληνική σοβιετία έχασε την αξιοπιστία της. Και την έχασε όχι μόνο από τους ξένους επενδυτές αλλά και από τον δικό της λαό. Κανείς δεν πιστεύει πλέον ότι το κράτος-μπαταχτσής θα κοιτάξει τα συμφέροντα του λαού σε βάρος των πολιτικών και κομματικών συμφερόντων. Η ιδιωτική οικονομία είναι η πρώτη που δεν πείθεται. Γι’ αυτό βλέπει και θα βλέπει τα πάντα ύποπτα.

george.kraloglou@capital.gr

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

 • Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάση νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα και το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.