7.4.2021 – Ενδιαφέροντα μηνύματα από την χθεσινή συνεδρίαση στο Χ.Α.

Σε θετικό έδαφος διαπραγματεύθηκε από την αρχή της συνεδρίασης ο γενικός δείκτης, καταγράφοντας στο πρώτο μισό αυτής ενδοσυνεδριακό υψηλό στις 885,92 μονάδες, με το αγοραστικό ενδιαφέρον να επικεντρώνεται σε επιλεγμένες μετοχές της μεγάλης, μεσαίας, και μικρής κεφαλαιοποίησης, και την σχέση ανοδικών/καθοδικών μετοχών να διαμορφώνεται στο 1 προς 1,1.

Μεγαλύτερη άνοδος/Μεγαλύτερη πτώση


Ο περιορισμός των κερδών για τον γενικό δείκτη στο δεύτερο μισό της συνεδρίασης, καθώς και αρκετών μετοχών της μεγάλης κεφ/σης, δημιούργησε εύλογους προβληματισμούς , αυξάνοντας τις πιθανότητες διόρθωσης στις επόμενες μέρες, καθώς αρκετές μετοχές συνεχίζουν να πραγματοποιούν πολυετή υψηλά, ενώ διαγραμματικά  ανεπιτυχής κρίθηκε η προσπάθεια του γενικού δείκτη να κινηθεί πάνω από το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων την τελευταία τριετία, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι το θετικό κλίμα που επικρατεί τους τελευταίους μήνες στο ελληνικό χρηματιστήριο βαίνει προς το τέλος του.

Υψηλό 52 εβδομάδων


Στα διεθνή χρηματιστήρια, στο ημερήσιο διάγραμμα ο δείκτες Dow Jones, S&P 500, και Nasdaq να παραμένουν με σήμα strong buy. Στην Ευρώπη οι δείκτες DAX 30, FTSE 100, και CAC 40 διατήρησαν το σήμα τους σε strong buy, όπως διακρίνουμε στον παρακάτω πίνακα.

Δεύτερη συνεδρίαση με κέρδη για τον γενικό δείκτη, με τον όγκο να κινείται σήμερα υψηλότερα του μέσου όρου των τριάντα ημερών, και τον δείκτη RSI να παραμένει πάνω από το όριο της υπεραγορασμένης ζώνης. Η αντίσταση βρίσκεται στις 902 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 823 μονάδες (γραμμή ΓΔ), με το σήμα αγοράς να διατηρείταιΟ όγκος διαμορφώθηκε στα 56,47 εκατ. τεμάχια, έναντι 42,76 εκατ. τεμαχίων του μέσου όρου των τριάντα ημερών.

Ανοδικά κινήθηκε και ο δείκτης της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, ο οποίος διατηρεί το σήμα αγοράς, με τον δείκτη RSI να κλείνει σήμερα πάνω από το όριο της υπεραγορασμένης ζώνης. Η αντίσταση βρίσκεται στις 2.168 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 1.989 μονάδες (γραμμή ΓΔ).

Σταθερά σε ανοδική τάση ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ο οποίος διατηρεί το σήμα αγοράς, με την αντίσταση να βρίσκεται στις 1.290 μονάδες (γραμμή ΑΒ) και την στήριξη στις 1.160 μονάδες (γραμμή ΓΔ), με τον δείκτη RSI να συνεχίζει να παραμένει σε υπεραγορασμένα επίπεδα.

Δεύτερη μέρα κερδών για τον τραπεζικό δείκτη, ο οποίος διατηρεί το σήμα αγοράς, με την αντίσταση να βρίσκεται στις 578 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και την στήριξη στις 470 μονάδες (γραμμή ΓΔ)Ο όγκος διαμορφώθηκε στα 46,31 εκατ. τεμάχια, έναντι 32,19 εκατ. τεμαχίων του μέσου όρου των τριάντα ημερών.

Μικτή εικόνα κατέγραψαν σήμερα οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, με αυτή του πενταετούς να διαμορφώνεται στο 0,195με άνοδο 3,17%, και του δεκαετούς στο 0,845με άνοδο 3,36%.

Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA

  • Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

follow us on twitter:

https://twitter.com/neweconomygr

https://twitter.com/TheodorosSem