Ντέιβιντ Κάμερον: Που να βρω πρωθυπουργό που να σου μοιάζει

Ντέιβιντ Κάμερον: Που να βρω πρωθυπουργό που να σου μοιάζει

Χρησιμοποιώντας μία ιδιαίτερα επιθετική ρητορική, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε αργά τα μεσάνυχτα (Σαββάτου) τις γενικές γραμμές της συμφωνίας που κέρδισε από τους Ευρωπαίους εταίρους μετά από τις πολύωρες διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες για τους όρους παραμονής της Μ. Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

leledaki Γράφει η Ευδοκία Λελεδάκη

Η ομιλία του μπροστά στους δημοσιογράφους, απευθυνόταν στο Βρετανικό κοινό, και όπως αναφέρουν όλα τα ΜΜΕ παγκοσμίως, καταγράφηκε ως ξεκάθαρη ένδειξη υπεροχής απέναντι στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο.

Στη χθεσινή σύνοδό τους, οι ηγέτες της ΕΕ ομόθυμα αποφάσισαν την έγκριση ενός πακέτου μέτρων που θα ευνοήσει την παραμονή της Βρετανίας στην ομάδα των 28 χωρών της Ένωσης.

Ο Κάμερον, ξεκαθάρισε ότι η χώρα του δεν θα ενταχθεί ποτέ στην Ευρωζώνη και ότι έχουν εξασφαλισθεί «ζωτικής σημασίας» προστασίες για τη βρετανική οικονομία, τονίζοντας όμως, ότι η Μ. Βρετανία θα παραμείνει στην ΕΕ, επιτυγχάνοντας αυτό που περιέγραψε με τη φράση «having the best of both worlds».

Ο ίδιος ανακοίνωσε θριαμβευτικά ότι κατάφερε να πάρει τη συμφωνία την οποία είχε υποσχεθεί στους Βρετανούς και όπως δήλωσε σήμερα το μεσημέρι έξω από τον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, το δημοψήφισμα για το μέλλον της χώρας του στην ΕΕ θα πραγματοποιηθεί στις 23 Ιουνίου.

Ο Κάμερον κατάφερε ουσιαστικά, αυτό που προετοίμαζε για μήνες και κατά βάθος ήξερε πως θα πετύχει: κέρδισε την συμφωνία που επιδίωκε, πρόβαλε την δύναμη της Βρετανίας και φυσικά την δική του, ενώ έδειξε σε όλους (Αλέξη ακούς;) τι σημαίνει πραγματική διαπραγμάτευση.

Αυτή όμως, ήταν μία ακόμη (μεγάλη) νίκη του Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος λίγους μήνες πριν την απρόσμενη νίκη των Συντηρητικών στις εκλογές του 2015 και έπειτα, δείχνει να εξελίσσεται πολιτικά και επικοινωνιακά όλο και πιο γρήγορα.

Ηγετικές ικανότητες, απόλυτος επικοινωνιακός έλεγχος, σταθερή και νηφάλια κρίση ή όλα μαζί και ακόμη περισσότερα έχουν μετατρέψει τον Βρετανό πρωθυπουργό σε έναν τόσο ζηλευτό ηγέτη; Ο ίδιος πηγαίνει σε Δημοψήφισμα με ένα ξεκάθαρο ερώτημα και σε ένα απρόσμενα ενωτικό κλίμα (που θα δούμε φυσικά, πως θα εξελιχθεί προσεχώς).

Με λίγα λόγια, είναι ένας πρωθυπουργός που θα ήθελα για την δική μου χώρα, ή τουλάχιστον, κάποιον που να του μοιάζει. Αλλά ξέρω, αυτό δεν είναι κάτι περισσότερο  από απατηλό όνειρο. Ειδικά αν σκεφτούμε τις τωρινές συνθήκες.

Ο ίδιος δεν κερδίζει μόνο πολιτικά αλλά και επικοινωνιακά. Κάτι που οι Έλληνες πολιτικοί, δεν γνωρίζουν καν τι σημαίνει.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον είναι cool. Όχι υπερβολικά, όπως ο Μπάρακ Ομπάμα. Όχι τόσο, όσο προσπαθεί η Χίλαρι Κλίντον. Αλλά είναι ένας πρωθυπουργός, που παρά το αδιαμφισβήτητο κύρος του, θα πάει για surf ή τρέξιμο, θα παίξει τένις ή ποδόσφαιρο (ναι, γενικότερα «το έχει» με τον αθλητισμό) και άμα τύχει, θα παίξει και σε βίντεο κλιπ του ποπ συγκροτήματος (ναι, προφανώς βρετανικό).

3  PAY-David-Cameron-on-Polzeath-Beach

article-1259567-08CF008E000005DC-607_634x388    david-cameron_1464630i

Ποιος θα ξεχάσει την συμμετοχή του Βρετανού πρωθυπουργού στο remake του τραγουδιού «OneWay» από τους One Direction; Ο ίδιος μάλιστα δεν κάθισε να το σκεφτεί πολύ, καθώς ήταν για φιλανθρωπικό σκοπό (μπορείτε να τον δείτε παρακάτω, μετά το 02:28).

1

Ο ίδιος δεν θα «κολλήσει» στο να φωτογραφηθεί σε γνωστό έντυπο αγκαλιά με την γυναίκα του (και όχι στο μεγάλο τους σαλόνι, ποζάροντας σαν το κρυστάλλινο ζεύγος) ή να «ανεβάσει» μία γλυκιά φωτογραφία τους στα social media…

article-1272455-096D7F21000005DC-511_634x386

839b72ce-e436-4d5a-a624-4b650c494a52-608x720

Και φυσικά δεν θα διστάσει να ανταγωνιστεί τον Βλαντιμίρ Πούτιν στο ποιος θα ταίσει περισσότερα ζωάκια…

cameron lamb   e3bca79663311bfcd2bc7d74cbec693a

Ή τον Μπάρακ Ομπάμα, στο ποιος θα φάει περισσότερα hot dogs. Πέρα όμως από την πλάκα, η σχέσεις του με τον Αμερικανό πρόεδρο είναι ιδιαίτερα καλές, όπως και η επικοινωνία τους. Κάτι που φυσικά βοηθά τον Βρετανό πρωθυπουργό στις κινήσεις του.

u-s-president-barack-obama-british-prime-minister-david-cameron-eat-hot-dogs   Obama-and-Cameron-team-up-007

To ίδιο ισχύει και για τις σχέσεις του με την Άνγκελα Μέρκελ. Οι διαφωνίες τους πολλές, όπως φάνηκε και στην χθεσινή Σύνοδο Κορυφής, όμως η Γερμανίδα Καγκελάριος ξέρει καλά με ποιον έχει να κάνει, και πότε πρέπει να κάνει ένα βήμα πίσω.

article-2147076-132F89A9000005DC-587_634x391

 

Αυτός είναι λοιπόν ο Ντέιβιντ Κάμερον, που στις 23 Ιουνίου θα διεκδικήσει μέσω του Δημοψηφίσματος την παραμονή της Μεγάλης Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και όπως φαίνεται, θα τα καταφέρει.

* Tα παραπάνω σχόλια μπορείτε να τα διαβάσετε πρώτοι στο viber του mikrometoxos.gr

ΓΙΝΕΤΕ ΜΕΛΟΣ ΕΔΩ

 

ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Ακολουθήστε το mikrometoxos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις