SSM: Θα εξετάσει τα ομολογιακά των κρατικών επιχειρήσεων λήξης Απριλίου και την ρευστότητα των τραπεζών

Θεσμικός και τεχνοκρατικός ο ρόλος της Λ. Κατσέλη στις συναντήσεις με την Nouy του SSM – Κάλυψε πλήρως τα θέματα του τραπεζικού κλάδου
.
Πλαίσιο 6 βασικών θεμάτων έθεσε η Λούκα Κατσέλη η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και πρόεδρος της Εθνικής στην D. Nouy την επικεφαλής του SSM του μόνιμου εποπτικού μηχανισμού των τραπεζών.
.
Με βάση πληροφορίες η Λούκα Κατσέλη λόγω της θεσμικής αρμοδιότητας της έθεσε 6 βασικά θέματα στην επικεφαλής του SSM που πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη στις 8 και 9 Φεβρουαρίου του 2016.
.
Γενικώς η Nouy κινήθηκε τεχνοκρατικά και επιφυλάκτηκε να απαντήσει καθώς θα πρέπει να συζητηθούν στο Γενικό Συμβούλιο του μόνιμου μηχανισμού τραπεζικής εποπτείας. Ωστόσο σε δύο θέματα ο SSM έδειξε ενδιαφέρον αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα τεθούν προς διερεύνηση.
.
Τα θέματα αυτά είναι
.
1)Τον Απρίλιο του 2016 λήγουν πολλά ομολογιακά εισηγμένων κρατικών επιχειρήσεων τα οποία πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν.
.
Η πρόταση είναι να υπάρξει ευελιξία και ο SSM να εγκρίνει τις διαδικασίες δίνοντας την δυνατότητα στις ελληνικές τράπεζες να στηρίξουν την ρευστότητα.
.
2)Εξετάστηκαν και μια σειρά θεμάτων για την ρευστότητα των τραπεζών και την ανάγκη να γίνονται αποδεκτά περισσότερα assets ως εγγύηση και γενικώς οι τράπεζες να αποκτήσουν πιο ευρύ πλέγμα ρευστότητας.
.
Να σημειωθεί ότι το θέμα του viewer δηλαδή αποδοχής περισσότερων assets ως εγγυήσεις και μείωσης των haircuts των collaterals θα εξεταστούν διεξοδικά από την ΕΚΤ μετά την θετική αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.
.
Στο ζήτημα των αλλαγών στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών έχει καταθέσει εδώ και καιρό πολύ σαφείς και τεκμηριωμένες προτάσεις στηριζόμενη..
.
Α)ότι ο νόμος για τα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών αντιβαίνει ευρωπαϊκές οδηγίες αλλά και την Βασιλεία που κάνουν λόγο για πολυμορφία. Αν όλα τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων είναι τραπεζικά στελέχη δεν θα ισχύει η έννοια της πολυμορφίας.
.
Β)Δεν μπορεί το ΤΧΣ σε τράπεζες που έχει ελάχιστη συμμετοχή να καθορίζει τις αλλαγές στα διοικητικά συμβούλια.
.
Η επικεφαλής του SSM στα θέματα της ρευστότητας δήλωσε ότι θα εξεταστούν στο διοικητικό συμβούλιο του ενιαίου εποπτικού μηχανισμού ενώ στο θέμα των αλλαγών στα διοικητικά συμβούλια ανέφερε ότι δεν έχει αρμοδιότητα αλλά επισήμανε ότι ο ελληνικός νόμος πρέπει να εφαρμοστεί.