Απάντηση σε όσους τον κατηγορούν έδωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης

Απάντηση σε όσους τον κατηγορούν ότι είναι εκείνος που κατέστρεψε την ελληνική οικονομία δίνει μέσω του Project Syndicate ο Γιάνης Βαρουφάκης.
Όπως αναφέρει «σκοπός όλων αυτών είναι να δαιμονοποιήσουν το θάρρος του ελληνικού λαού να εκλέξει την Αριστερά με σκοπό να εναντιωθεί στην Τρόικα και όταν μας στήριξαν με το εκπληκτικό 62% στο δημοψήφισμα του καλοκαιριού ψηφίζοντας όχι».

Η εκστρατεία όλων αυτών σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Οικονομικών κορυφώθηκε με το διάγραμμα που έδωσε στη δημοσιότητα ο οικονομολόγος του Berenberg, κ. Schmieding που το ονομάζει «ο αντίκτυπος του Βαρουφάκη». «Χρησιμοποιώντας ένα διάγραμμα θέλει να καταδείξει ότι η επιχειρηματική εμπιστοσύνη κατέρρευσε κατά τη διάρκεια της θητείας μου στο υπουργείο Οικονομικών, φορτώνοντας σε εμένα όλα τα δεινά της Ελλάδας».

Το διάγραμμα αυτό επικαλέστηκαν, όπως λέει ο Γιάνης Βαρουφάκης και οι υποστηρικτές της Τρόικας στην Ελλάδα, αναλυτές και δημοσιογράφοι για να οργανώσουν τη δική τους επίθεση εναντίον του.

«Ως απάντησή μου δημοσίευσα το δικό μου άρθρο στο Project Syndicate. Το συμπέρασμα; Ότι η ελληνική οικονομία καταστράφηκε σκοπίμως από τους σκοπούς της Τρόικας να τιμωρήσει τους Έλληνες ψηφοφόρους για την επιλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να αμφισβητήσει τις λανθασμένες πολιτικές της. Ο κ. Schmieding απλώς μετονόμασε «τον αντίκτυπο της Τρόικας» σε «Αντίκτυπο του Βαρουφάκη», χρησιμοποιώντας το παρακάτω διάγραμμα» υποστηρίζει ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

Το διάγραμμα του Schmieding

Ο ίδιος τονίζει πως «η ιστορία δεν τελειώνει εδώ. Το διάγραμμα που επικαλείται ο κ. Scmieding δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Το πρωτότυπο διάγραμμα δείχνει ξεκάθαρα ότι η επιχειρηματική εμπιστοσύνη είχε υποστεί μεγάλη βουτιά στο τέλος του 2014 πριν από την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ στη διακυβέρνηση της χώρας και πριν από τη θητεία μου ως υπουργός Οικονομικών.

Το διάγραμμα Βαρουφάκη

Ως εκ θαύματος στο διάγραμμα του κ. Schmieding που συμπεριέλαβε στο ενημερωτικό του προς τους επενδυτές, ο οριζόντιος άξονας «επιμηκύνθηκε» για να δείξει πως οι επιχειρήσεις δέχτηκαν πλήγμα όταν ήμουν υπουργός».