600 σπίτια πλημμύρισαν από την κατάρρευση του φράγματος στη Χερσώνα – «Σαμποτάζ των Ουκρανών» λέει το Κρεμλίνο η ανατίναξη του φράγματος στη Χερσώνα

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η περιφέρεια της Νόβα Καχόβκα στο ελεγχόμενο από τη Ρωσία τμήμα της ουκρανικής επαρχίας της Χερσώνας μετά τη ρήξη του φράγματος της πόλης, εξαιτίας της οποίας πλημμύρισαν περίπου 600 σπίτια, όπως μετέδωσε το κρατικό ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS επικαλούμενο διάταγμα των διορισμένων από τη Μόσχα τοπικών Αρχών.

Σύμφωνα με δήλωση στο TASS του διορισμένου από τη Ρωσία δημάρχου της πόλης, η Νόβα Καχόβκα έχει πλέον πλημμυρίσει.

Διαψεύδει η Ρωσία
Η Ρωσία από την πλευρά της διαψεύδει τα περί ανάμειξής της στην ανατίναξη του φράγματος, τονίζοντας διά στόματος του Ντμίτρι Πεσκόφ ότι πρόκειται για σαμποτάζ των Ουκρανών.

Τεράστια τα προβλήματα
Τεράστια είναι τα προβλήματα από την κατάρρευση του φράγματος, καθώς η στάθμη του νερού στην περιοχή ανέβηκα κατά 5 μέτρα, ενώ πολλά νησιά στον ποταμό έχουν ήδη βυθιστεί.

Η στάθμη των υδάτων γύρω από το φράγμα ανέβηκε κατά πέντε μέτρα και πολλά νησιά στον ποταμό έχουν εξαφανιστεί κάτω από το νερό, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, σύμφωνα με το οποίο κινδυνεύουν να πλημμυρίσουν 14 οικισμοί στη Χερσώνα και απειλούνται 22.000 άνθρωποι που ζουν σ’ αυτούς.

«Αν χρειαστεί, είμαστε έτοιμοι να απομακρύνουμε τους κατοίκους των παρόχθιων χωριών», ανέφερε σε ανακοίνωσή του στη Telegram ο επικεφαλής της κυβέρνησης της περιφέρειας της Χερσώνας Αντρέι Αλεξέγενκο, υπογραμμίζοντας πάντως πως η ζωή τους δεν απειλείται και καλώντας τους «να μην υποκύψουν στον πανικό».

Οι ουκρανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν «πολλαπλά πλήγματα» στο φράγμα της Καχόβκα την περασμένη νύχτα, έγραψε στην εφαρμογή Telegram ο δήμαρχος της πόλης Νόβα Καχόβκα Βλαντίμιρ Λεόντιεφ, προσθέτοντας πως καταστράφηκαν οι βάνες του φράγματος και προκλήθηκε ένας «ανεξέλεγκτος πίδακας νερού». «Το φράγμα δεν έχει καταστραφεί και αυτό είναι τεράστια χαρά», διαβεβαίωσε ο ίδιος.

Από την πλευρά του, ο ουκρανικός στρατός κατηγόρησε με ανακοίνωσή του τη Ρωσία ότι οργάνωσε την έκρηξη στο φράγμα. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι συγκάλεσε επειγόντως το ουκρανικό Συμβούλιο Ασφαλείας, όπως ανακοίνωσε μέσω Telegram ο επικεφαλής της ουκρανικής προεδρικής διοίκησης Αντρίι Γερμάκ καταγγέλλοντας ένα «έγκλημα πολέμου».

Το φράγμα της Καχόβκα, το οποίο είχε καταληφθεί από την αρχή της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, επιτρέπει την υδροδότηση της χερσονήσου της Κριμαίας, που προσαρτήθηκε το 2014 από τη Μόσχα. Το φράγμα δημιουργήθηκε στον ποταμό Δνείπερο το 1956, κατά τη σοβιετική περίοδο και είναι κατασκευασμένο εν μέρει από σκυρόδεμα και χώμα. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες υποδομές αυτού του τύπου στην Ουκρανία.