60 μαχητικά Mirage 2000-5 με 960 πυραύλους MICA EM & IR προσφέρει η Ταϊβάν αντί 600 εκατ. δολ. στην Ελλάδα!

H Πολεμική Αεροπορία έλαβε επίσημη ενημέρωση από την Ταϊβάν για την κατάσταση, τον διαθέσιμο αριθμό και την τιμή πώλησης των Mirage 2000-5EI που η νησιωτική χώρα διαθέτει προς πώληση.

Η αγορά του συνόλου των μαχητικών θα κόστιζε μόλις 600 εκατ. δολ. και θα αρκούσαν για να αντικατασταθεί το σύνολο των Mirage 2000EGM/BGM και των F-4E PI που μέχρι το 2025 θα έχουν βγει από την ενεργό δράση.

  • Ακόμα και αν ένας αριθμός από αυτά τα αεροσκάφη χρησιμοποιηθεί ως ανταλλακτικά, αρκούν για να αντικατασταθούν με αναλογία 1:1 τα 17 Mirage 2000EGM/BGM και τa 36 F-4E PI.

Από αυτούς τους οκτώ στόχους το σύστημα μπορεί ταυτόχρονα να εγκλωβίσει τους τέσσερις και να καθοδηγήσει –πάντα ταυτόχρονα- εναντίον τους ισάριθμους MICA EM και IR.

Σε περίπτωση επιλογής βολής ομοβροντίας τεσσάρων MICA, αυτοί εκτοξεύονται με χρονικό διαχωρισμό ενός δευτερολέπτου από τους φορείς οπλισμού του μαχητικού-φορέα, και –είτε διαθέτουν κεφαλή ραντάρ (ElectroMagnetique), είτε αναζήτησης υπέρυθρης ακτινοβολίας (ΙR)- λαμβάνουν στοιχεία καθοδήγησης (ύψος, ταχύτητα, διόπτευση, σχετική ταχύτητα, πορεία) προς το στόχο, εγκλωβίζοντας τον αυτόνομα στην τελική φάση της προσέγγισής τους προς αυτόν.

  • Είναι επίσης επιβεβαιωμένο από ιπτάμενους της ΠΑ ότι ο MICA παρουσιάζει καλύτερες κινηματικές επιδόσεις και είναι πιο ευέλικτος σε σχέση με τον ΑΙΜ-120 AMRAAM σε αυτή την μέση και τελική φάση της πρόσκτησης του στόχου.

Μελλοντικά, η προοπτική αξιοποίησης των νέων κορυφαίων MICA NG προσδίδει χαρακτήρα μιας μη βραχυπρόθεσμης επένδυσης.

Τονίζουμε ότι τα αεροσκάφη Mirage της Ταϊβάν, δεν είναι πολλαπλών αποστολών αλλά έχουν ως μοναδική δυνατότητα τις αποστολές αέρος-αέρος.

To 2001 η Αεροπορία της Ταϊβάν αποφάσισε τη παραγγελία 10 ατρακτιδίων ELINΤ τύπου ASTAC και το 2005 τα ατρακτίδια αυτά πιστοποιήθηκαν στα αεροσκάφη. Στην ΠΑ υπάρχουν επίσης ASTAC από την 348 Μοίρα με τα αεροσκάφη RF-4E. που τώρα δεν χρησιμοποιούνται.

Τα αεροσκάφη Mirage της Ταϊβάν διαθέτουν ψηφιακή αρτηρία δεδομένων MIL-STD-1553B που τους επιτρέπει την ενσωμάτωση Link 16, κάτι το οποίο πρέπει να γίνει και για τα υφιστάμενα ελληνικά.

  • Φυσικά εκτός από τα Mirage 2000EI που δύναται να αξιοποιηθούν ως επιχειρησιακά μπορεί να υπάρξει σημαντικό απόθεμα ανταλλακτικών, γεγονός που θα βελτιώσει κατακόρυφα της υφιστάμενες διαθεσιμότητες.

Η προμήθεια των μεταχειρισμένων Mirage 2000-5 της Ταϊβάν θα επέτρεπε τη συγκρότησητριών Μοιρών πλήρους σύνθεσης και δύναμης με κύριο καθήκον την αναχαίτιση παράλληλα με την απόσυρση των υφιστάμενων Mirage 2000 EGM/ BGM.

Τα αεροσκάφη θα αποτελούσαν μια ανάσα για τη Π.Α και τις καθημερινές ανάγκες, ενώ παράλληλα θα τις προσέδιδαν επιπρόσθετο χρόνο μέχρι την προμήθεια του Νέου Μαχητικού Αεροσκάφους.

Εννοείται πως μαζί με τα αεροσκάφη (το σύνολο ή μέρος αυτών) θα αποκτήσουμε και τα όπλα τους (960 βλήματα MICA EM & IR).

Φυσικά όλα τα παραπάνω απαιτούν σοβαρό σχεδιασμό, έξυπνη διαπραγμάτευση και πολιτική βούληση.

Χαρακτηριστική περίπτωση η διαρκής αδράνεια για τη FOS των υφιστάμενων αεροσκαφών που έχει φέρει τα μαχητικά στα όρια τους.

Για τη FOS των Mirage της ΠΑ οι τελευταίες πληροφορίες μας αναφέρουν πως πρόκειται να είναι της τάξης των 164 εκατομμυρίων ευρώ για 7 χρόνια. Ακολούθως εκκρεμεί η σύμβαση για τις επαναπιστοποιήσεις των όπλων.

Aπαιτούνται επιπρόσθετα περίπου 150 εκατομμύρια ευρώ για την ανανέωση του ορίου ζωής του υφιστάμενου οπλοστασίου που περιλαμβάνει τα βλήματα MICA, EXOCET και SCALP EG και το οποίο τώρα έχει λήξει και κανείς δεν ξέρει αν τα όπλα λειτουργούν!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!