6.9.2021- Ο εχθρός λοιπόν έφτασε και είναι προ των πυλών μας (από τον ΟΑΚ)

Αγαπητοί αναγνώστες του Μικρομετόχου, 

Κάπου το 2020  είχα γράψει μια μακρόσυρτη ανάλυση για την επίδραση του τυπώματος στις επενδύσεις και στην καθημερινότητα μας. Οποίος θυμάται το άρθρο « η αυταπάτη των μετρητών» θα θυμάται πολύ καλά τι έγραφα τότε. Αλλά το 2020 είναι λίγο πιο μακριά και τον Ιούνιο του 2021 επανήλθα με νέο κείμενο με τίτλο « και τώρα τρέχουμε». Τι σας έγραψα τότε; 

  • « Τι έχει αλλάξει λοιπόν από το 2020 και το τελευταίο άρθρο; Πολύ απλά, ΞΕΚΙΝΗΣΕ ο πληθωρισμός. Το χρήμα είναι παράξενο. Όταν τυπώνεται, πρώτα ανεβαίνουν οι μεγάλες αξίες. Π.χ Ομόλογα. Ακολουθούν τα ακίνητα και οι μετοχές. Τίποτα από τα παραπάνω δεν επηρεάζουν την πλειοψηφία του κόσμου. Και αφού δεν επηρεάζει τον κόσμο, δεν υπάρχουν.

Και όμως υπάρχουν. Απλά ο μέσος πολίτης δεν έχει μετοχές και ομόλογα να καταλάβει ότι κάτι γίνεται. Και το ακίνητο του δεν το πουλάει, οπότε δεν βλέπει ότι ακρίβυνε. Αυτό όμως είναι το πρώτο κύμα. Σαν ένα τσουναμι που στην αρχή βλέπεις το νερό απλά να υποχωρεί.

  • Τώρα αρχίζει να αχνοφαινεται και το κύμα που έρχεται. Ο χάλυβας σε νέα υψηλά, τα σιτηρά επίσης, ο χρυσός κοντά στα υψηλά του, το πετρέλαιο έφτασε στα 70 δολ., ο πληθωρισμός στην Αμερική άγγιξε τα υψηλά του 2008 με ραγδαίους ρυθμούς ανόδου και το Χριστινάκι μας (η γνωστή Lagarde ) μίλησε για πρώτη φορά για πληθωρισμό.

Ναι κύριοι, βρισκόμαστε μπροστά σε σημαντικές ανατιμήσεις. Ξεχάστε τις φτηνές πρώτες ύλες, ξεχάστε τα φτηνά μεταφορικά, ξεχάστε ότι ξέρατε. » 

Από τον Ιούνιο και αφού πέρασε το ωραίο μας καλοκαίρι τι έγινε; Έφτασε ο πληθωρισμός στα καταναλωτικά προϊόντα που επηρεάζουν την καθημερινότητα μας. Το ρεύμα ήδη 20% πάνω (λένε δηλαδή, γιατί εγώ με την οριακή τιμή έφτασα να πληρώνω +70% ), το πετρέλαιο τρέχει, το φυσικό αέριο επίσης, τα αυτοκίνητα ακριβυναν, το ψωμί ακριβαίνει, οι υπηρεσίες ακριβαίνουν, ετοιμαστείτε και μια γερή δόση ανόδου των ενοικίων και γενικά ότι πληρώνατε μέχρι χτες, σε 12 μήνες από τώρα θα είναι πανάκριβα.

Ο εχθρός λοιπόν έφτασε και είναι προ των πυλών μας και άρχισαν οι τίτλοι ειδήσεων για τις ανατιμήσεις και την ακρίβεια που φτάνει. Εσείς φυσικά είχατε προειδοποιηθεί 2 χρόνια τώρα εδώ μέσα στον Μικρομέτοχο. Θα μου πεις και τι έγινε; Θα στοκαρίζατε φυσικό αέριο; Προφανώς όχι. Αλλά ας μην γελιόμαστε. Οσοι είχατε κατανοήσει τι γράφαμε είχατε πάρει θέση στα διάφορα χαρτιά που ακολουθούν τις πληθωριστικές τάσεις.

Κοινώς, ο.κ κακός ακριβαίνουν τα σιτηρά και το ψωμί μαζί με αυτά, αλλά αν έχετε αγοράσει μετοχές ΛΟΥΛΗ κάτι θα εισπράξετε πίσω. Αν είχατε τοποθετηθεί στις 2 εταιρίες πωλήσεων οχημάτων ΠΕΤΡΟ και ΜΟΤΟ θα είχατε πάρει ένα 100% ανόδου και θα είχατε καλύψει το κόστος του νέου σας αυτοκινήτου. Αν είχατε αγοράσει μετοχές της ΡΕΒΟΙΛ θα είχατε εισπράξει ένα 100% και δεν θα σας έπιανε κατάθλιψη από τον επόμενο λογαριασμό φυσικού αερίου. 

  • Θα μου πεις, αγαπητέ μου καρβουνιάρη καλά όλα αυτά, αλλά η πλειοψηφία του κόσμου τι να κάνει; Δεν έχω λύσεις για την πλειοψηφία του κόσμου. Έχω όμως για εσάς που ανήκετε ακόμα στην μεσαία τάξη και μπορείτε να αμυνθείτε κάπως στην νέα πραγματικότητα.

Την ίδια την πραγματικότητα προφανώς δεν μπορούμε να την αλλάξουμε αλλά προσαρμοζόμαστε σε αυτήν και παλεύουμε όλοι για να αντιμετωπίζουμε το προβλήματα καταρχήν και δευτερευόντως να εκμεταλλευτούμε τις συγκυρίες.

Για εσάς λοιπόν, ήταν σφάλμα σε ένα περιβάλλον που αργά η γρήγορα θα εκτίνασσε τιμές μετοχών και θα δημιουργούσε πληθωριστικές τάσεις να μένετε μόνο με μετρητά. Εδώ πλησίαζε ένα τεράστιο τσουνάμι ανατιμήσεων και ο κοσμάκης κοίταζε την υποτίνουσα και το αν ο Μυτιληναίος έπρεπε να κοστίζει 8 ή 9 ευρώ. Όχι Δάσος δεν είδανε, ούτε δέντρο ούτε γκρεμό δεν πρόσεξαν.   

Και τώρα γέμισε το διαδίκτυο με άρθρα και πανικό ότι ακριβαίνουν όλα. Η τηλεόραση σήμερα είχε 5 λεπτά αφιέρωμα για τις αυξήσεις. ΤΩΡΑ; Τώρα έφτασε το νέρο στην πόρτα μας. Ετοιμάστε βάρκα, ζεστά ρούχα και τρόφιμα πρώτης ανάγκης. 

Ο εχθρός είναι εδώ και βρισκόμαστε ακόμα στην πρώτη επαφή. Να είσαστε βέβαιοι πάντως ότι κάποιες εταιρίες θα επωφεληθούν από τις ανατιμήσεις και θα δούμε νέα κέρδη στο επόμενο 12 μηνο. Το ίδιο το ΧΑΑ, δεν αποκλείεται να ακολουθήσει το κύμα. Εδώ θα είμαστε, να εντοπίζουμε τις περιπτώσεις αυτές και να τοποθετηθούμε ανάλογα. 

Φιλικά

ΟΑΚ