6.9.2021- Ηλίας Ζαχαράκης: Το να προβληματίζει η αγορά του Χ.Α βραχυπρόθεσμα, είναι καλό σημάδι

Greek Market Overview

H εβδομάδα έκλεισε ουσιαστικά αμετάβλητη παρόλα τα νέα υψηλά έτους με εξαίρεση τον τραπεζικό που πήρε την σκυτάλη από τους άλλους κλάδους δίνοντας κέρδη 3,5% κλείνοντας κοντά στα υψηλά του και δίνοντας και εβδομαδιαίο αγοραστικό σήμα.

  • Ο τζίρος συνεχίζει να είναι σε χαμηλά επίπεδα με το rotation να μην επιτρέπει ιδιαίτερα την αύξηση του. Ο τραπεζικός κλάδος διψάει για αποδόσεις έχοντας ολοκληρώσει σχεδόν.. τον κύκλο αυξήσεων. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το καλό κλίμα θέλει να διατηρηθεί μιας και θα δώσει την ευκαιρία και στην Εθνική και γιατί όχι και στην Eurobank να προχωρήσουν σε αύξηση των κεφαλαίων τους.

Άλλωστε τα τελευταία 2 χρόνια ότι ΑΜΚ και να έγιναν έδωσαν κέρδη στους συμμετέχοντες, οπότε οι καλύψεις θα είναι πολύ πιο εύκολες σε σχέση με το παρελθόν. Η EUROBANK φαίνεται να συνεχίζει την υπέρ απόδοση μιας και άνοιξε συζήτηση ακόμα και για μέρισμα κάτι που δίνει σημαντική εμπιστοσύνη στους παλαιούς και νέους επενδυτές.

  • Από την άλλη τα μεγάλα δημόσια έργα που έρχονται με προϋπολογισμό της τάξεως των 13 δις μπορούν να δώσουν φτερά στον κατασκευαστικό κλάδο που ήδη έχει δείξει τα δόντια του μαζί με τον κλάδο της πληροφορικής. Το πακέτο αυτό μπορεί να δώσει σημαντική ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια δίνοντας παράλληλα χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

Το real estate από την άλλη ήδη δείχνει την δυναμική του με το μεγαλύτερο μέρος της Αττικής να είναι εργοτάξιο θυμίζοντας εποχές 2005-2007. Ο τουρισμός έδειξε ιδιαίτερα
ανθεκτικός κάνοντας ήδη το μεγάλο come back αφήνοντας συνάμα την ελπίδα ότι το 2022 θα είναι μία πολύ δυνατή χρονιά.

  • Πλέον όλα τα μάτια είναι στραμμένα στην ΔΕΘ και στις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού που όπως όλα δείχνουν ότι θα δώσει μεγαλύτερη βάση στην οικονομία. Σκοπός είναι η όσον μεγαλύτερη ανάπτυξη για την χώρα με τις προβλέψεις για το 2021 να είναι ανάμεσα στο 3,6-4,5%. Το θετικό είναι πως δεν έχει το βάρος των δημοσκοπήσεων μιας και η απόσταση παραμένει σε διψήφιο νούμερο με την κυβέρνηση να κάνει διορθωτικές κινήσεις στον ανασχηματισμό της προηγούμενης εβδομάδας.

Την Παρασκευή είχαμε την κατάθεση των φακέλων για τον ΔΕΔΗΕ με τους ενδιαφερόμενους να είναι 4 μεγάλα funds όπως είχαμε σημειώσει το προηγούμενο διάστημα. Μένει να δούμε αν υπήρχαν δελεαστικές προσφορές που θα μπορέσουν να περάσουν τον πήχη που
έχει βάλει η ΔΕΗ για την πώληση του 49%.

Όλα δείχνουν ότι οι όποιες θετικές ανακοινώσεις θα γίνουν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό από το βήμα της ΔΕΘ. Η ΔΕΗ ήδη κάνει την διαφορά στο ταμπλό προεξοφλώντας την πώληση αν και οι επόμενες μέρες θα μας δείξουν μία καλύτερη εικόνα.

  • Τεχνικά η αγορά είναι Long τόσο σε ημερήσιο όσο και σε εβδομαδιαίο γράφημα. Τα επίπεδο του 930-935 συνεχίζει να είναι αντίσταση που πρέπει να κατοχυρωθεί αν θέλει να δώσει συνέχιση. Η ζώνη των 890-900 έχει γίνει σημαντική στήριξη θυμίζοντας το stop μας στο 878 σε κλείσιμο ημέρας. Ο τραπεζικός υπολείπεται αισθητά από τα υψηλά του σε σχέση με τον ΓΔ ενώ μεσαία και μικρή κεφ/ση συνεχίζουν να δίνουν ρέστα έστω και με εναλλαγές στο ενδιαφέρον.

Στα στατιστικά μας ο ΓΔ τρέχει με κέρδη 13,11% για το 2021, με τον ftse25 στο +13,75%, τον τραπεζικό στο +10,26% και τον ftsem στο 36,92%. Οι επιλογές μας στο +27,64% υπέρ αποδίδοντας του ΓΔ με 14,53. Από τις επιλογές μας ΣΠΕΙΣ και ENTERSOFT με κέρδη 86%, ο
ΑΒΑΚΑΣ με κέρδη 80%, η ΕUROBANK με 47% , η ΚΟΥΕΣ με 37%, και την ΔΕΗ να τρέχει με 35% κέρδη.

  • Το να προβληματίζει η αγορά βραχυπρόθεσμα είναι καλό σημάδι. Δύσκολα οι day traders βγάζουν αποδόσεις και οι διακρατήσεις κάνουν την διαφορά. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι το 9 μπροστά στον δείκτη δημιουργεί ανασφάλεια τα πολλά τελευταία χρόνια. Αυτό δεν σημαίνει ότι η αγορά δεν πηγαίνει καλά και αυτό το αποδεικνύουν οι αποδόσεις αρκετών τίτλων. Μπορεί οι ξένες αγορές να φοβίζουν για διόρθωση παρόλα αυτά αν κοιτάξει κανείς πιο προσεκτικά την αγορά θα καταλάβει πως

α) οι επιλογές κάνουν την διαφορά. Άλλωστε όταν οι πιθανότητες να έχουμε σημαντική ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια και αύξηση κερδών στις εισηγμένες δείχνει ότι μόνο τον βορά μπορεί να κοιτάμε. Αν δει κάποιος όλη την προηγούμενη 10ετία οι ξένες αγορές
πέταγαν και η Ελληνική οικονομία και οι εισηγμένες απλά ανάσαιναν. Αυτό φυσικά μας το έδειξε το ίδιο το ταμπλό. Ποιος ο λόγος να μην συμβεί το αντίθετο τα επόμενα χρόνια.

  • Από την άλλη, αν κάποιος σκεφτεί τι θα κάνει το χρήμα στις μηδενικές αποδόσεις αμέσως θα απαντήσει ότι το πιο πιθανό είναι να προχωρήσει σε επενδύσεις είτε στο χρηματιστήριο είτε στην πραγματική οικονομία. Ο πληθωρισμός άλλωστε φαίνεται ότι ήρθε για να μείνει και παράλληλα να μειώνει τις καταθέσεις μέρα με την μέρα.ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ 

  • Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

  • Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.