(6.9.2021)- Χ.Α: Πολλά εν ολίγοις από τον… Παρατηρητικό – Για την ώρα είναι στην Black List

ΣΧΕΔΟΝ το 36% της συνολικής κεφαλαιοποίησης του ελληνικού χρηματιστηρίου καλύπτεται από τις Coca Cola HBC, OTE και ΟΠΑΠ(!), που με την σειρά τους καλύπτουν το 25% της διαμόρφωσης του γενικού δείκτη και το 30% της αντίστοιχης του Ftse25.

H επόμενη τριάδα στην κατάταξη των κ/φσεων απαρτίζεται από τις 3 Συστημικές (ΕΥΡΩΒ, ΑΛΦΑ και ΕΘΝΙΚΗ) με το 12,6% της συνολικής κεφαλαιοποίησης, το 16,8% της διαμόρφωσης του γενικού δείκτη και το 24,7% της αντίστοιχης του Ftse25.

Η πρώτη δεκάδα των Κ/φσεων συμπληρώνεται από τις ΔΕΗ, ΜΥΤΙΛ, ΠΡΟΝΤΕΑ και ΕΛΠΕ με το 12,9% της συνολικής κεφαλαιοποίησης, το 9,05% της διαμόρφωσης του γενικού δείκτη και το 13,2% της αντίστοιχης του Ftse25 (Η μτχ της ΠΡΟΝΤΕΑ δεν συμμετέχει σε δείκτες).

***

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Σύνολο ιδίων κεφαλαίων 183 εκατ. ευρώ και σύνολον καθαρού δανεισμού 1,36 δισ. ευρώ. Σχεδόν 7,5 φορές τα ίδια κεφάλαια, οπότε αντιλαμβάνεστε και πόσες ΑΜΚ θα πρέπει να δρομολογηθούν για να μπορέσει να πάρει κάποιες ανάσες.

***

ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ + ΤΣΙΜΕΝΤΑΔΙΚΑ: Οι κλάδοι τους δεν είναι ΙΝ για τους παγκόσμιους διαχειριστές που έχουν λάβει την σχετική… οδηγία για το προς τα που να κατευθύνουν τα υπό διαχείριση τεράστια κεφάλαια τους. Εχουν άλλοι κλάδοι σειρά. Και να σας το κάνουμε, πιο λιανά … Οχι μόνον δεν είναι ΙΝ, αλλά για την ώρα είναι στην Black List. Και με ελληνικά κεφάλαια, δουλειά δεν γίνεται.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ + ΤΣΙΜΕΝΤΑΔΙΚΑ(Ι): Και να ξέρετε… Πρώτα θα ασχοληθούν με τις ξένες μεγάλες δυνάμεις των κλάδων αυτών και αφού οι διαχειριστές των μεγάλων Funds (δημοσίων και ιδιωτικών) δουν τα κεφάλαια τους να αυγατίζουν (όποτε και αν…), τότε θα τοποθετηθούν και στις περιφερειακές.

ΑΒΑΞ: Ο Όμιλος προσέθεσε λίγα μόνο έργα χαμηλής αξίας κατά το 2020, με αποτέλεσμα το ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων του να έχει υποχωρήσει στο €1,0 δις την 31.12.2020, έναντι περίπου €1,3 δις την 31.12.2019.

  • Επισημαίνεται όμως ότι ήδη στους πρώτους μήνες του 2021 έχουν υπογραφεί 4 νέες συμβάσεις δημόσιων και ιδιωτικών έργων και επίκειται η υπογραφή αρκετών ακόμη  συμβάσεων για έργα στην Ελλάδα, συνολικής αξίας σχεδόν €1,0 δις, με τα οποία η αξία του ανεκτέλεστου υπολοίπου ανέρχεται κοντά στα €2,0 δις. Την Γραμμή 4 (1,8 δισ.) την έχει αναλάβει κοινοπραξία ομίλων…

ΑΒΑΞ(Ι): Σύνολο ιδίων κεφαλαίων 76,7 εκατ. ευρώ και σύνολον καθαρού δανεισμού 0,56 δισ. ευρώ. Σχεδόν 7,3 φορές τα ίδια κεφάλαια, οπότε αντιλαμβάνεστε και πόσες ΑΜΚ θα πρέπει να δρομολογηθούν για να μπορέσει να πάρει κάποιες ανάσες.

***

ΓΡΑΦΙΚΟΤΗΤΕΣ: Χρόνια διαβάζουμε για τα μεγάλα έργα που θα αναγεννήσουν τις κατασκευές… Ερχονται έργα 4 δισ. ευρώ, Ερχονται έργα 6 δισ. ευρώ, Ερχονται έργα 7 δισ. ευρώ, Υπερθέρμανση του κλάδου των κατασκευών με νέα έργα ύψους 11 δισ. ευρώ, Προς την αφετηρία οδεύουν τα νέα μεγάλα δημόσια έργα, προσδοκίες για νέα έργα δεκάδων δισ. κι όλο τα ίδια και τα ίδια.

  • Φυσικά, δεν φταίνε οι εταιρείες αλλά τουλάχιστον ας μην παίζουν με τον πόνο τους οι μανδαρίνοι της πολιτικής ζωής της χώρας που κάθε λίγο και λιγάκι αμολάνε κι ένα… δεκάρικο. Τζάμπα είναι άλλωστε. Το παρήγορο είναι ότι πλέον κάτι άρχισε να κινείται ενόψει και του σχεδίου Ανάπτυξης.

***

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ 

  • Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

  • Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.