6.7.2021- Η ΑΔΜΗΕ και η ΑΔΜΗΕ “Μαϊμού” (Συμμετοχών)

  • Η ΑΔΜΗΕ και η ΑΔΜΗΕ “Μαϊμού” (Συμμετοχών)

Όταν προχώρησαν στην Εισαγωγή της ΑΔΜΗΕ και πολυδιαφήμισαν την εισαγωγή, μερικοί σκεπτόμενοι πολίτες ασχολούμενοι με το Χρηματιστήριο είχαμε κατηγορήσει ανοιχτά και δημόσια τον τρόπο που εισάγεται η εταιρία. Εκτοτε ακόμα και μετά από 2 χρόνια αρκετοί δεν έχουν πάρει χαμπάρι τι έχει γίνει. 

  • Η εταιρία ΑΔΜΗΕ ΑΕ κάτοχος των γραμμών μεταφοράς υψηλής τάσης της Ελλάδος, εταιρία από την οποία περνούν ολες οι επενδύσεις του κλάδου της ηλεκτρικής ενέργειας, διαθέτει τις διασυνδέσεις των Ελληνικών Νησιών μεταξύ των οποίων και την γραμμή 400kV της Πελλοπονήσου και η διασύνδεση με την Κρητη είναι ουσιαστικά μια εταιρία υψηλής τεχνολογίας, σταθερών επενδύσεων

Και αν με ρωτήσει κανείς, είναι μία από τις πλέον σταθερές επενδυτικές ευκαιρίες της Ελλάδας. Είναι, σαν να αγοράζεις Εθνικό δίκτυο ή ένα λιμάνι ή γενικά βαριές μονάδες υποδομών μη ανταγωνίσιμες και μη αντικαθαστάμενες. 

Η ΑΔΜΗΕ ΑΕ το 2019 είχε τζίρο 250 εκατ. ευρώ και ένα μυθικό EBITDA 224 εκατ. ευρώ με 105 εκατομμύρια καθαρά κέρδη. 

  • Πάμε τώρα στην ΑΔΜΗΕ ΜΑΪΜΟΥ.

Η ΑΔΜΗΕ ΑΕ ανήκει κατά 24% στους Κινέζους της State Grid, κατά 25% στην ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ και 51% στην ΑΔΜΗΕ ΜΑΙΜΟΥ.

  • Ναι, καλά καταλάβατε. Οσοι εχετε μετοχές της εταιρίας ΑΔΜΗΕ (κωδικός ελληνικού χρηματιστηρίου) δεν είσαστε κάτοχος της ΑΔΜΗΕ ΑΕ.

Εισαστε κάτοχος της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών που σε αντιθεση με την Αληθινή ΑΔΜΗΕ, καμία σχέση δεν έχει με επενδυσεις, με τζιρους, με πάγιους εξοπλισμούς.

  • Η μόνη σχέση της είναι ότι έχει το 51% της ΑΔΜΗΕ ΑΕ.

Η ΑΔΜΗΕ ΜΑΙΜΟΥ δεν έχει τζίρο 250 εκατομμύρια αλλα 53 εκατομμύρια. Ουσιαστικά μιλάμε για το μερισμα που έλαβε από την αληθινή ΑΔΜΗΕ.   

Επίσης η διοικηση της εισηγμένης εταιρίας δεν είναι οι κινέζοι της State grid. Είναι ένα κρατικό διορισμένο διοικητικό συμβουλιο.

Αγοράζοντας μετοχές της ΑΔΜΗΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ είναι σαν να αγοράζεις μια επενδυτική εταιρία.  

Προφανώς άλλο είμαι κατοχος του ΟΛΠ και άλλο είμαι κατοχος μιας εταιρίας που εχει το 50% του ΟΛΠ.

ΤΩΡΑ, γιατί το Ελληνικο χρηματιστήριο επέτρεψε να δοθεί το συμβολο ΑΔΜΗΕ σε μια εταιρία που ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΔΜΗΕ δεν το ξέρω. Προφανώς, δεν βοήθησε τον πολύ κοσμο στο να καταλάβει τι αγοράζει. 

  • Τα παραπάνω δεν αφορούν το αν η εισηγμένη είναι φτηνή η ακριβή. Αυτό είναι άλλο ερώτημα. Τα παραπάνω αφορούν μια κακή στοχευμένη κατά την άποψη μου χρήση ενός ονόματος που δεν θα έπρεπε.

Φιλικά ΟΑΚ