6.4.2022- X.A: Πόσο κοντά είναι οι 1200 μονάδες άραγε; (από τον ΟΑΚ)

X.A: Πόσο κοντά είναι οι 1200 μονάδες άραγε;

Στον πλειστηριασμό απαισιοδοξίας των διαφόρων εγχώριων δημοσιογράφων και αναλυτών, η Goldman έδωσε τιμή στόχο 40% πιο πάνω από εδώ. Θα μου πεις ως γνωστόν οι ξένοι κάνουν αναλύσεις για να χώσουν τα χαρτιά τους. Τουλάχιστον αυτό ισχυρίζονται οι χιλιάδες καμμένοι του ελληνικού χρηματιστηρίου.

  • Ως γνωστόν, η Κυρία Μαρία, η Λίτσα από τα Πετράλωνα, ο Αλέκος ο υδραυλικός και ο Μπαρμπα Λούτσος ο αγρότης που πούλησε τα χωράφια του και έγινε επενδυτής, αγοράζοντας Κλωνατέξ, Χαλυβδόφυλλα, ΜΑΚΛΩ, Αλτεκ κλπ από το πρωϊ μέχρι το βράδυ παρακολουθούσε Bloomberg και διάβαζε τις αναλύσεις της Morgan Stanley και της Goldman και τα έχασε. Δεν είναι ότι τον συμβούλεψε ο Μπάμπης ο μελιτζάνας, πρώην παραγωγός μελιτζάνων στην Λάρισα και τότε ιδιοκτήτης ΕΛΔΕ στον κάμπο με τις Inhouse πληροφορίες του. Κατά τα άλλα μας έφταιγαν ως συνήθως οι ξένοι.

Οι ξένοι λοιπόν όσες αναλύσεις και να κάνουν χαρτιά δεν μπορούν να χώσουν. Και ο λόγος απλός. Δεν υπάρχει χρήμα στο εγχώριο χρηματιστηριακό γίγνεσθαι. Κάτι ψευτολογαριασμοί των 3000 ευρώ στην πλειοψηφία που παίζουν με 100 τεμάχια ΑΛΜΥ και μερικές εκατοντάδες κωδικοί με 50.0000 – 100.0000 Ευρώ που δεν κινούν ούτε το 10% του χαρτοφυλακίου τους. Το νέο χρήμα, η γενιά των 30αρηδων είτε δεν έχει, είτε έχει και αγοράζει bitcoin. Και φυσικά υπάρχουν και μερικά σοβαρά μαγαζιά, παλιές φαμίλιες κλπ που διαθέτουν 7ψήφια νούμερα που είτε το πιστεύετε είτε όχι δεν πολυδιαβάζουν Μorgan και Goldman. Ούτε συνδρομή έχουν στις database. 

  • Η Goldman γράφει και ξέρει τι γράφει. Η Ελληνική αγορά έχει την δυναμική να σκαρφαλώσει στις 1200 μονάδες. Αν παρακολουθήσατε την πρόσφατη πτώση θα διαπιστώσατε ότι πωλήσεις δεν υπήρχαν.Δεν υπάρχει διάθεση πώλησης των χαρτιών. Ο λόγος είναι απλός. Είναι φτηνά και οι κάτοχοι τους κατά 70% είναι ξένοι επενδυτές που ξέρουν να συγκρίνουν. Φυσικά, μέσα σε αυτούς υπάρχουν και μερικοί αλογομούρηδες που πέταγαν είτε αναγκαστικά λόγο δεικτών είτε λόγω απόφασης. Και αυτές οι ελάχιστες πωλήσεις οδήγησαν και την διόρθωση.

Τι αναμένεται στο μέλλον

  • ΑΝ τελείωσε πάνω κάτω ο πόλεμος, και ΑΝ το ξανθό γένος δεν τραβήξει την μπρίζα της ενέργειας, και ΑΝ δεν δούμε καμμία βίαια συμπεριφορά στο εξωτερικό, τότε οι μερισματικές αποδόσεις και τα εξαιρετικά αποτελέσματα θα οδηγήσουν σειρα εταιριών σε ανοδική τάση της τάξης του 20-25%.

Γιατί πχ τα ΕΛΠΕ όταν ανακοινώσουν το φοβερό τους πρώτο τρίμηνο και σε συνδιασμό με το μέρισμα μαμούθ να μην κάνουν νέο σκαλοπάτι; Προσθέστε ΜΥΤΙΛ, ΜΟΗ, ΟΠΑΠ, ΤΕΝΕΡΓ κλπ. Αναμένουμε επίσης και την είσοδο της ΕΤΕ ίσως και του ΜΥΤΙΛ στους δείκτες και γενικά το επόμενο διάστημα μέχρι τον Νοέμβριο η Ελληνική αγορά μπορεί να αποτελέσει το αγαπημένο παιδί της Δύσης. Υψηλές κερδοφορίες, φτηνές τιμές, αναβαθμίσεις και καλή άνοδος του ΑΕΠ αποτελούν κλασικά εφαλτήρια ανόδου. Ηδη, τα αποτελέσματα των τραπεζών μας ήταν για πρώτη φορά από το 2010 καλύτερα των εκτιμήσεων. 

  • Ας μην είμαστε λοιπόν μόνιμα απαισιόδοξοι και να μην δείχνουμε διαρκώς το κάτω, γιατί αυτό το κάτω από το Brexit έχει καταστρέψει κόσμο που έχασε όλο το rebound. Φυσικά, με 3 ΑΝ στην εξίσωση, δεν μπορείς να είσαι μέσα στην αγορά με το 100% των κεφαλαίων σου ή χωρίς να έχεις το δάχτυλο στην σκανδάλη. Αλλά μέχρις εκεί.

Φιλικά

ΟΑΚ