6.4.2022: Ε, ναι λοιπόν, αυτός ήταν ισολογισμός… (Από τον ΟΑΚ)

Ε ναι λοιπόν αυτός ήταν ισολογισμός. Όχι κάτι τζούφια πράγματα σαν τον ΟΠΑΠ ή τον ΟΤΕ ή και τον ΜΥΤΙΛ. Εδώ μιλάμε για νούμερα. Και φυσικά μιλάω για την πολυαγαπημένη μου ( και μακριά από εμάς ) ΔΕΗ.  

 • Μερικά λοιπόν μαθήματα οικονομικών από έναν άσχετο.  
 • EBIDTA = EARNINGS Before Interest, Depreciation and Taxes

Στα Ελληνικά Κέρδη προ τόκων, αποσβέσεων και φόρων. Και ενώ οι αποσβέσεις είναι καθαρά λογιστικό νούμερο και δεν μειώνει την αξία της επιχείρησης, οι φόροι και οι τόκοι είναι δαπάνη πραγματική. 

 • Η ΔΕΗ λοιπόν με EBIDTA Μαμούθ 872 εκατομμύρια βγάζει ζημιές προ φόρων 149 εκατομμύρια και μετά φόρων καμιά 20αριά. Εξ αυτών όμως οι αποσβέσεις αποτελούν μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και θα έλεγε κανείς ότι ο.κ λογιστικά βγάζει ζημιές αλλά πραγματικά παράγει χρήμα. Για γυρίιστε πλευρό τώρα.  Η ΔΕΗ λοιπόν μέσα στο 2021 Έλαβε 1.3 ΔΙΣ λόγο της ΑΜΚ και μείωσε το καθαρό της χρέος κατά 1.5 ΔΙΣ. Με απλά Ελληνικά ότι δόθηκε στην αύξηση πήγε στην μείωση του χρέους. Και τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από τις αποσβέσεις τι έγιναν;

Και εκεί αρχίζουν τα πιπεράτα. Η ΔΕΗ έκανε επενδύσεις 437 εκατ.ευρώ. Με τέτοιο επενδυτικό πλάνο στις ΑΠΕ λογικό ακούγεται.  Ξαναγυρίστε πλευρό. Από τα 437 στις ΑΠΕ πήγαν μόλις τα 32!!!!. Όταν σας φωνάζω ότι η ΔΕΗ δεν είναι ικανή να κάνει 30 χρόνια τώρα επενδύσεις στις ΑΠΕ και όλα αυτά τα πράσινα σενάρια θα μείνουν στο συρτάρι εσείς δεν ακούτε.  Και τότε που έκανε επενδύσεις ? 222 στα δίκτυα διανομής. Μιας και αποφάσισε να πουλήσει τον ΔΕΔΔΗΕ τον Οκτώβριο να μην τον παραδώσει όπως πρέπει;

 • Ξαναγυρίστε λίγο πλευρό να μην μου πιαστείτε.  Το επόμενο μαργαριτάρι. Ο όμιλος ΔΕΗ έχει μεικτό περιθώριο 15% κέρδους. Ο ΔΕΔΔΗΕ που μεταβιβάζεται πόσο λέτε να είχε; 60%! Μιλάει ο Γεωργιάδης για αισχροκέρδεια. Αυτό πως λέγεται άραγε; Ξέρετε πολλούς ΔΕΔΔΗΕ στον πλανήτη με περιθώριο 60%; Πλήρωνε ηλίθιε Έλληνα το ρεύμα σου. 

Μήπως μου πιαστήκατε λιγάκι; Ξαναγυρίστε πλευρό. Η δαπάνη για υγρά καύσιμα λόγω αύξησης της τιμής του μαζούτ κατά 18% και του diesel κατά 12%  κόστισε στην ΔΕΗ 86! εξτρά εκατομμύρια. Και αυτά για την πενιχρή αύξηση του 21. Αντιλαμβάνεστε τι θα γίνει το 22 στα νούμερα της ΔΕΗ με το diesel και το μαζούτ να σπάνε ρεκόρ; 

 • Σας ζάλισα; Κουραστήκατε; Πάμε μια γύρα ακόμα. Οι δαπάνες φυσικού αερίου κόστισαν εξτρά 600 εκατομμύρια. Μιλάω για το ήπιο 2021. Το 2022 θα είναι αποκάλυψη. Συνολικά οι δαπάνες ενέργειας και καυσίμων κόστισαν στην ΔΕΗ 1.1 ΔΙΣ ΕΞΤΡΑ από το 2020 του success story. Θυμόσαστε που φώναζα πριν την αύξηση ότι τα νούμερα του 20 ήταν μια μοναδική περίπτωση τύχης και συγκυριών χαμηλού κόστους ενέργειας και κατανάλωσης και ότι θα γράψει η ΔΕΗ μυθικά εξτρά έξοδα;

Δεν θα μπω σε λεπτομερείς γιατί σίγουρα σας κούρασα. Η ουσία από τα αποτελέσματα είναι η εξής:-

 • Αν δεν είχε κάνει την αύξηση η ΔΕΗ δεν θα είχε μειώσει καν τον δανεισμό της. Από εκεί και μόνο καταλαβαίνεις ότι η επιχείρηση δεν παράγει ρευστότητα ουσιαστική.  Επενδύσεις σε ΑΠΕ δεν υπήρξαν ουσιαστικά για άλλη μια χρονιά καμία. Πάμε για το 2022 πλέον. Και το σημαντικότερο. Η ΔΕΗ είναι έντονα εκτεθειμένη στο κόστος φυσικού αερίου και πετρελαίου, δυο στοιχεία που καίνε μήνες τώρα και που αναμένεται να τσουρουφλίσουν το 1ο τρίμηνο της ΔΕΗ. 

Καταλάβατε τώρα γιατί η μετοχή δεν λέει να σπάσει ούτε καν την τιμή της αύξησης; Ο κ. Στάσσης είχε δίκιο για το EBIDTA, αλλά τι να το κάνω το Ebitda όταν στο τέλος της γραμμής έχω πάλι για άλλη μια χρονιά ΖΗΜΙΕΣ και μάλιστα με κακές προοπτικές; Τουλάχιστον στήριξε τον πελάτη με 800 εκατομμύρια ευρώ. Δεν το στήριζες κύριε Στάσση με 700 εκατ. να μοιράσεις και 100 για μέρισμα στους καϋμένους μετόχους σου;

Φιλικά

ΟΑΚ


Σ.Σ μ/μ: 
 • Οι Συνεργάτες του μ/μ καταθέτουν τις προσωπικές απόψεις – εκτιμήσεις τους.
 • Ο μ/μ δεν ασκεί καμμία λογοκρισία.
 • Ούτε όμως σημαίνει “σώνει ντε και καλά” ότι συμφωνεί με τις δικές τους.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

 • Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάση νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

 • Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.