Από το “Α” έως το “Ω”…

ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ: Στην πρόσφατη παρουσίαση των αποτελεσμάτων της Alcoa υπήρχε ένα ξεχωριστό τμήμα στο οποίο γίνονταν αναφορά στις προοπτικές της ζήτησης του μετάλλου στην παγκόσμια οικονομία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Alcoa η παγκόσμια αγορά αλουμίνας εμφανίζει έλλειμμα 2.755 χιλιάδες τόνους. Συγκεκριμένα η αγορά της Κίνας εμφανίζει ανάγκες για 62,8 εκατ. τόνους αλουμίνας ενώ ο υπόλοιπος κόσμος 53,7 εκατ. τόνους. Η πρόσφατη μείωση των τιμών προς την περιοχή των 1450 $/τόνος μείωσε την προσφορά κατά 3,6 εκατ. τόνους στην Κίνα και 2,1 εκατ. τόνους για τον υπόλοιπο κόσμο. Σε ότι αφορά το αλουμίνιο το έλλειμμα εκτιμάται σε 1,225 χιλ. τόνους με την Κίνα ωστόσο να εμφανίζεται πλεονασματική κατά 816 χιλιάδες τόνους για το 2016.

ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ (Ι): Ως αποτέλεσμα των εξελίξεων στην προσφορά και την ζήτηση τα premiums παράδοσης έχουν υποχωρήσει προς την περιοχή των 200/τόνος. Η ταχύτητα μετακίνησης αποθεμάτων εμφανίζεται μειωμένη κατά 4 ημέρες, γεγονός που δείχνει ότι η ζήτηση κατά την προηγούμενη χρονιά κινήθηκε σε υψηλά επίπεδα. Για το 2016 η Alcoa αναμένει μέση αύξηση της ζήτησης κατά 6% εκ των οποίων το 8% προέρχεται από την Κίνα και 4% από τον υπόλοιπο κόσμο. Από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτή η επίδραση του κινεζικού παράγοντα στην διαμόρφωση των θεμελιωδών του Αλουμινίου καθώς πάνω από το 50% της προσφοράς και της ζήτησης καθορίζονται από μία και μόνο χώρα (Μάνος Χατζηδάκης).

Σχετική εικόνα
ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ με χάσμα: H αντίδραση που λίγο πολύ περιμέναμε πλησίασε στον ελάχιστο στόχο του 157 που είναι και το stop μας στο short σε ώρα. Μία κατοχύρωση μπορεί να μας φέρει στο κύριο επίπεδο αντίστασης του 161-163. Αντίστοιχα το 153 είναι κοντινή στήριξη που διάσπαση θα μας δώσει το 150 επίπεδο.

ΒΡΑΖΙΛΙΑ: Από τις αναδυόμενες αγορές που έχει μεγάλη έκθεση σε εμπορεύματα και επηρεάζεται σημαντικά από τις διακυμάνσεις των διεθνών τιμών. Η αδυναμία που παρατηρείται θα επηρεάσει και τον σχετικό χρηματιστηριακό δείκτη (Bovespa) του Βραζιλιάνικου Χρηματιστηρίου.

Σχετική εικόνα
ΓΕΡΜΑΝΙΑ-ΔΟΚ: Στις 10,2 μονάδες υποχώρησε τον Ιανουάριο ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος της Γερμανίας, που καταρτίζει το Ινστιτούτο ZEW, έναντι των 16,1 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, αν και η ένδειξη ήταν υψηλότερη του αναμενόμενου..Καθώς αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν πως ο δείκτης θα διαμορφωθεί στο 8,2. Αντιθέτως, ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών αυξήθηκε στο 59,7 από 55 τον προηγούμενο μήνα, σημαντικά υψηλότερα από το 54 που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Σχετική εικόνα
ΔΕΙΚΤΗΣ DAX: Θα υποχωρήσει στις 8.000 μονάδες το 2016. Την εκτίμηση αυτή, στην οποία προχώρησαν τέσσερις οικονομικοί αναλυτές, δημοσίευσε η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, τονίζοντας παράλληλα πως οι εκτιμήσεις των εν λόγω αναλυτών επιβεβαιώθηκαν τα τρία προηγούμενα χρόνια. Αναλυτικότερα, οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο δείκτης DAX, ο οποίος έχει χάσει το 11% της αξίας του από την αρχή του έτους, θα συνεχίσει να υποχωρεί έως τις 8.000 μονάδες, από τις περίπου 9.525 μονάδες σήμερα. Σημειώνουν, εντούτοις, ότι δεν αναμένουν απότομη πτώση σε αυτά τα επίπεδα, αλλά ότι ο δείκτης θα συνεχίσει να διολισθαίνει σταδιακά. «Το 2016 δεν είναι η χρονιά των μετοχών», σημειώνει χαρακτηριστικά ένας από τους αναλυτές, ο Frederik Altmann, προσθέτοντας ότι ο κίνδυνος έχει αυξηθεί κατακόρυφα για τους επενδυτές. Η Handelsblatt τονίζει, παράλληλα, πως οι ειδικοί εμφανίζονται ανήσυχοι για την καθοδική πορεία των τιμών των εμπορευμάτων.Κανένας από τους τέσσερις αναλυτές, που συμβουλεύτηκε η Handelsblatt, δεν «βλέπουν» πτώση του DAX κάτω από τις 8.000 μονάδες.

ΕΛΛΑΔΟΣ: Ψίχουλα μοιράζει, μόλις το 1,2% των κερδών της!! Και επαναλαμβάνει το περσινό της μέρισμα (0,672 ευρώ…) παρά τον 2πλασιασμό της κερδοφορίας της… Απίστευτα πράγματα, νοσηρά φαινόμενα!!

ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ: Η αλητεία, η αναλγησία, η υποκρισία, η απάτη κ.λπ κ.λπ εκ μέρους εκείνων που μας κουνούν το δάκτυλο… Λοιπόν, να τα ξαναπούμε… Η Deutsche Bank, για κάθε ένα ευρώ ιδίων κεφαλαίων, διαθέτει 44 ευρώ ξένα κεφάλαια, δανεικά δηλαδή – οπότε ξεπερνάει τη Lehman Brothers, κατά τη στιγμή της χρεοκοπίας της. Τεχνικά λοιπόν η τράπεζα θα έπρεπε να χρεοκοπήσει, εάν υποχρεωνόταν να αποσβέσει περισσότερα από το 2,27% των δανείων της – αφού το ποσόν, η ζημία δηλαδή, θα υπερέβαινε πλέον τα δικά της κεφάλαια. Η πιθανότητα αυτή δεν είναι σε καμία περίπτωση φανταστική – πόσο μάλλον όταν η τράπεζα απειλείται με πλήθος δικαστικών προστίμων, λόγω της συμμετοχής της σε διάφορες μορφές χειραγώγησης.

Η ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Η επόμενη κίνηση 5% για τις μετοχές θα είναι ανοδική, σύμφωνα με τον αναλυτή της Deutsche Bank, David Bianco. Ο ίδιος, σε σημείωμα που απέστειλε στους επενδυτές, ανέφερε πως «το χειρότερα ξεκίνημα της επενδυτικής χρονιάς δεν αποτελεί λόγο πανικού». Ειδικότερα διευκρίνισε πως η διόρθωση στις αγορές απηχεί την «ύφεση στα κέρδη των εταιρειών» και την «επαναξιολόγηση της βάσης» του ενεργειακού τομέα και άλλων τομέων. «Αναμένουμε ότι επόμενη κίνηση 5% και πάνω στον S&P 500 θα είναι προς τα πάνω και ότι θα γίνει γρήγορα», έγραψε ακόμα ο Bianco, ο οποίος, εντούτοις, προχώρησε σε ήπια καθοδική αναθεώρηση της εκτίμησης των 2.200 μονάδων για τον S&P 500 το 2016 «ίσως κατά 50 μονάδες».

ΗΠΑ: Η εμπιστοσύνη των Κατασκευαστών παρέμεινε αμετάβλητη τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τον δείκτη της Εθνικής Ένωσης Κατασκευαστών Κατοικιών. Ο δείκτης της NAHB διαμορφώθηκε στις 60 μονάδες. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα ανέλθει στις 62 μονάδες. Τον Οκτώβριο ο δείκτης είχε σκαρφαλώσει στις 65 μονάδες, επίπεδο που ήταν το υψηλότερο των τελευταίων 10 ετών.

ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ: Τα θεμελιώδη των Τραπεζών της Νότιας Ευρώπης συνεχίζουν να σταθεροποιούνται, αν και με διαφορετικούς ρυθμούς ανάκαμψης σε κάθε Χώρα”, σύμφωνα με την Fitch. Σημειώνει ότι στη Νότια Ευρώπη 44 Τράπεζες έχουν σταθερό outlook, 11 έχουν θετικό και μόνο μία αρνητικό, ενώ οι Τράπεζες με τα θετικά outlooks βρίσκονται κυρίως στην Ισπανία, κάτι που αντανακλά τις ανοδικές προοπτικές τους, λόγω του βελτιωμένου λειτουργικού περιβάλλοντος στη Χώρα.

ΙΣΧΥΡΗ ανάκαμψη αλλά με ισχνό τζίρο στο χρηματιστήριο. Στις 558 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με πρωταγωνιστές Μυτιληναίο, ΕΛΠΕ, ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ, Τιτάνα και τις τράπεζες να ακολουθούν. ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο. Αναρριχήθηκε μέχρι τις 539,38 μονάδες (+2,99%), στις 17.00 βρέθηκε στις 558,17 (+2,77%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 558,25 μονάδες με κέρδη 2,78%. Ο τζίρος υποχώρησε στα 58,3 εκατ. με τις ΑΛΦΑ, Eurobank και Εθνική να αποσπούν το 57% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

ΚΑΡΑΤΖΗ: Στο +25% και στα 3,8000 ευρώ, πολύ κοντά στα υψηλά 12μήνου αλλά και στο ΤΟΡ12 των πλέον άξιων διαχρονικά εισηγμένων εταιρειών του ΧΑΑ!! Μαζί με τις Καρέλιας, Jumbo, Coca Cola HBC, Κυριακίδης, ΚΡΙ ΚΡΙ, Πλαστικά Κρήτης, Πλ. Θράκης, Autohellas, Aegean Airlines, OΛΘ, ΜΛΣ. Kαι χίλια συγγνώμη αν τυχόν αδικήσαμε καμμία άλλη. Εδώ είμαστε για να επανορθώσουμε…

ΛΑΜΔΑ: Lamda Development: Πρόκειται για την μετοχή «στοίχημα της χρονιάς». Εφόσον περάσει η συμφωνία για το Ελληνικό θα πρέπει να υπάρξει εκτόξευση. Οι όποιες καθυστερήσεις είναι μάλλον τιμολογημένες στα επίπεδα τιμών και στο discount 25% που εμφανίζει η μετοχή σε σχέση με την εσωτερική της αξία.

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Είχε πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα να μας δώσει τέτοια απόδοση η μετοχή του ομίλου…Που με το χθεσινό της +8,16% μπόρεσε να καλύψει τις απώλειες των τριών εκ των τελευταίων 4 πτωτικών συνεδριάσεών της…Ενώ είχαν προηγηθεί κι άλλες πέντε σερί με το “μείον” μπροστά τους… Με σκορ 2-9 στις 11 παρουσίες και από τα 3,6700 ευρώ στις 31.12.2015 να βρεθεί προχθές στα 2,9400 ευρώ στα χαμηλά σχεδόν 3,5 χρόνων.

Σχετική εικόνα

ΝΕΑ ΕΚΘΕΣΗ: Επανέρχεται στην κάλυψη των ελληνικών τραπεζών η Credit Suisse, μετά την ολοκλήρωση των αυξήσεων κεφαλαίων, τονίζοντας, όμως, ότι ενώ βλέπει σημαντικά περιθώρια ανόδου, δεν έχουν εκλείψει οι κίνδυνοι στο μακροοικονομικό και πολιτικό επίπεδο. Ειδικότερα, στη χθεσινή 44σέλιδη ανάλυση υπό τον τίτλο «Preferring NPL clean – up stories» (προτιμώντας τις ενέργειες “καθαρισμού” από τα NPLs) δίνει τιμή στόχο στα 2,93 ευρώ για την Alpha Bank, με σύσταση overperform… Και για την Εθνική στα 0,41 ευρώ, επίσης με σύσταση overperform, για την Πειραιώς στα 0,28 ευρώ με σύσταση neutral και για την Eurobank στα 1,06 ευρώ με σύσταση underperform.

ΞΕΝΕΣ ΑΓΟΡΕΣ: Σε bear market φαίνεται ότι έχουν εισέλθει οι μεγαλύτερες αγορές παγκοσμίως, καθώς έχουν υποχωρήσει έως και 50,4% από τα πρόσφατα ψηλά, ήτοι από τα υψηλά επίπεδα του 2014 και του 2015. Συγκεκριμένα ο δείκτης TA SI στη Σαουδική Αραβία έχει υποχωρήσει κατά 50,4% από τον Σεπτέμβριο του 2014, ενώ ο ιταλικός FTSE MIB κατά 45,1% από τον Απρίλιο του 2015. Απώλειες 43,7% έχει καταγράψει ο κινεζικός Shanghai από τον Ιούνιο του 2015, ενώ ο βασικός δείκτης στην αγορά της Βραζιλίας υποχώρησε κατά 37,5% από τον Αύγουστο του 2014. Μικρότερες απώλειες έχει υποστεί ο DAX στη Γερμανία, (-23,3% από τα πρόσφατα υψηλά) και ο CAC 40 στη Γαλλία (-20,6% από τα πρόσφατα υψηλά), ενώ ο S&P 500 έχει υποχωρήσει κατά 11,9%, ο Dow Jones κατά 12,9% και ο Nasdaq κατά 14,2%.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ – κι άλλο σενάριο: Η πιθανότητα Παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης, φέτος, ανέρχεται στο 20%, σύμφωνα με το χειρότερο σενάριο, ανέφερε η Morgan Stanley. Η υποτονική καταναλωτική ζήτηση στις ΗΠΑ και στην Ιαπωνία και η αδυναμία στις Αναδυόμενες Αγορές λόγω των ανησυχιών για την υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου και των Εμπορευμάτων, καθώς και οι εκροές κεφαλαίων από την Κίνα περιλαμβάνονται στους βασικούς κινδύνους

ΠΑΝΓΑΙΑ: Διέκοψε ένα σερί πέντε εμφανίσεων στο ταμπλό χωρίς πράξη(!!!), για να κλείσει προχθές στο -14,8% με…64 τεμάχια.!! Χθες χωρίς μεταβολή με…177 κομμάτια. ‘Αλλοι λεβέντες μας προέκυψαν… Στα 1,1 δισ. ευρώ η αποτίμησή της και να δούμε που και πότε θα σοβαρευτεί…

ΠΡΟΣΟΧΗ: Από τους αναλυτές της Alpha Finance, to top4 των φετεινών επιλογών τους… ΕΛΛΑΚΤΩΡ με τιμή στόχου τα 2,9000 ευρώ ( Στα 1,2800 ευρώ τώρα και +130% περίπου) AEGEAN AIRLINES με τιμή στόχου τα 9,6000 ευρώ ( στα 7,0200 τώρα και+37%) Grivalia Properties με τιμή στόχου τα 10,0000 ευρώ ( στα 7,1500 τώρα +39%) Eurobank με τιμή στόχου τα 1,4500 ευρώ ( στα 0,8450 τώρα και +72%). Στην αναφορά τους εκδηλώνουν και την… ευαρέσκειά τους στους τίτλους των Τέρνα Ενεργειακή (τιμή στόχου 4,7000 ευρώ και +115%) και ΑΝΕΜΟΣ (τ.στ. στα 1,3200 και +95%).

ΠΛΑΚΑ ΕΧΕΙ: «Δεν πληρώνουμε πια τόκους, εκτός εάν μας αποδείξουν οι τράπεζες πως μας έχουν δανείσει χρήματα με την ουσιαστική έννοια του νόμου – νόμιμα και πραγματικά, όχι αέρα. Σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε, οι τράπεζες δεν έχουν κόστος χρηματοδότησης του δανείου που μας έχουν δώσει, οπότε δεν δικαιούνται τόκους, με βάση το νόμο» (σύνδεσμος δανειοληπτών της Αυστρίας).

ΡΩΥΤΕΡΣ: Η ελληνική πλευρά αναμένεται να αποτιμήσει σήμερα Τετάρτη την νέα, βελτιωμένη προσφορά της κινεζικής Cosco για τον ΟΛΠ, μετέδιδε χθες το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο δηλώσεις ανώτατου αξιωματούχου του ΤΑΙΠΕΔ.

Σχετική εικόνα

ΣΥΜΦΩΝΑ με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTSE/ASE Large Cap αυξήθηκε στο 42%, ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν απογοητευτικός στα μόλις 3 δικαιώματα!!!!!!!! (όλα πώλησης). Ας σημειωθούν τα 80 δικαιώματα πώλησης για τον ΟΤΕ, λήξεως Μαρτίου, με τιμή εξάσκησης τα 7,20 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΟ: Οι τράπεζες που στηρίζουν το επιχειρησιακό τους μοντέλο στις συναλλαγές παραγώγων προϊόντων όπως λχ η Deutsche Bank, θα βρεθούν αντιμέτωπες με σημαντικά προβλήματα. Και δεν είναι καθόλου απίθανο να βιώσουμε ξανά το ίδιο παιχνίδι, όπου τα κράτη θα διασώζουν τις τράπεζες με τα χρήματα των φορολογουμένων πολιτών τους.

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Στην κεφαλαιοποίηση των 238,3 εκατ. ευρώ, παίζει με P/BV 0,7 και είχε στο εννεάμηνο του 2015 ελεύθερες ταμειακές ροές 34,12 εκατ. ευρώ, που συνιστά απόδοση 14,5%. Συγκεντρώνει βέβαια και όλα τα στοιχεία για να επιβεβαιώσει τις θετικές της προοπτικές κατά το 2016. Στα 4,7000 ευρώ η τιμή στόχος που έδωσαν προχθές οι αναλυτές της Alpha Finance και στα 2,1800ευρώ στο ταμπλό… Από τις πολύ μεγάλες απογοητεύσεις του ΧΑΑ, μπορεί να απαλύνει κάπως τις πληγές που έχει προκαλέσει…

ΤΙΤΑΝ: Στα 30 εκατ. ευρώ θα ανέλθουν τα καθαρά κέρδη του Τιτάνα το 2015 προβλέπει η Deutsche Bank σε έκθεση με ημερομηνία 19 Ιανουαρίου (απλά ενημερωτική αναφορά…). Ο διεθνής οίκος διατηρεί την τιμή-στόχο των 19,40 ευρώ και τη σύσταση ΔΙΑΚΡΑΤΗΣΗ για τη μετοχή του. Τα έσοδα του ομίλου εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στα 1,36 δισ. ευρώ. Η μετοχή ολοκλήρωσε χθες την συνεδρίαση στα 18,14 ευρώ.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Η ΕΚΤ δεν έχει την πολυτέλεια να διακινδυνεύσει μία ακόμη κρίση στην Ευρωζώνη, η οποία θα ήταν καταστροφική για το τραπεζικό της σύστημα – οπότε, πιθανότατα, θα αυξήσει και θα διευρύνει το πρόγραμμα ποσοτικής διευκόλυνσης, οδηγώντας τα χρηματιστήρια σε ανοδική πορεία. Πιστεύουμε πως η Fed δεν θα προλάβει να φτάσει το βασικό επιτόκιο στο 1%, αρχίζοντας ξανά να το μειώνει – αφού δεν θέλει να προκαλέσει μία παγκόσμια κρίση. Σε κάθε περίπτωση, ποτέ μέχρι σήμερα η Fed δεν αύξησε τα βασικά της επιτόκια σε περίοδο ύφεσης – οπότε επρόκειτο ασφαλώς για μεγάλο της λάθος. Η δε κεντρική τράπεζα της Κίνας προβλέπεται επίσης πως θα αυξήσει τη ρευστότητα, οπότε θα βιώσουμε ίσως μία ακόμη μεγέθυνση της φούσκας – με αποτέλεσμα να αναβληθεί για αργότερα η καταιγίδα, η οποία όμως θα είναι πολύ πιο ισχυρή.

ΦΡΙΓΟ: Τα μεγέθη παραμένουν σε πίεση παρά την μείωση του δανεισμού. Το ντηλ θα έρθει μέσα στο α’ τρίμηνο του 2016 ωστόσο ο κλάδος ψυγείων δεν δείχνει ακόμα ισχυρός να αναπληρώσει το χαμένο έδαφος.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ: Είναι υπερτιμημένα – κυρίως ως αποτέλεσμα της πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης των κεντρικών τραπεζών. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα του DAX, ο οποίος από τα χαμηλά των 3600 μον. εν έτει 2009 π έ τ α ξ ε (ούτε πύραυλος νάτανε) στις 12.300+ μονάδες!! Τουτέστιν αυξήθηκε 2,5 φορές όταν το ΑΕΠ της Γερμανίας, από 3,747 τρις το 2008, ανήλθε πέρυσι στα 3,852 τρις δολ. (αυξήθηκε μόλις 3%)…

ΨYXΡAIMIA(πόση άραγε; για το πόσο αλήτες είναι): Η «τραπεζική βόμβα νούμερο ένα», το ίδρυμα με το μεγαλύτερο ρίσκο παγκοσμίως, η DeutscheBank, θεωρήθηκε ασφαλής – όταν, σύμφωνα με το κέντρο διαχείρισης ρίσκου της Λωζάννης η τράπεζα βρίσκεται στην πρώτη θέση, με ένα «συστημικό ρίσκο» κυριολεκτικά ανυπολόγιστο!

Αποτέλεσμα εικόνας για milan stock exchange

ΩΧ ΩΧ στα… ιταλικά: Την προσωρινή αναστολή της διαπραγμάτευσης τριών Τραπεζικών μετοχών αποφάσισαν οι Χρηματιστηριακές Αρχές της Ιταλίας, λόγω της ραγδαίας πτώσης που κατέγραφαν. Η πιθανή ΔΙΚΑΙΛΟΓΙΑ: Στον απόηχο της έρευνας της ΕΚΤ επί των μη εξυπηρετούμενων δανείων που διαχειρίζονται. Πρόκειται για τις μετοχές των Τραπεζών “Monte dei Paschi”, “Intesa Sanpaolo” και “UBI Banca”.

 

  • Με την υπογραφή του μικρομέτοχου