Χ.Α + Markets(218): Πολλά μικρά και μεγάλα ενδιαφέροντα (25/9)

A mass of dollar notes flowing past the viewer on a black background.

AN συμβεί αυτό που φοβούνται οι περισσότεροι, τότε το… cash is the king, θα γίνει … cash confetti! Για να ξέρουμε και που πατάμε. Καλά για… κούρεμα, ούτε καν συζήτηση.

ΕΞΥΠΝΟ – ΣΗΜΕΙΟ ΕΠΑΦΗΣ ΜΙΑΣ ΜΕΤΟΧΗΣ: Και ενώ οι απόψεις για το σημείο G των γυναικών διίστανται, όσον αφορά τις μετοχές του Χ.Α. είναι ξεκάθαρες. Εκεί, που τα βρίσκουν μεταξύ τους ο μεγαλομέτοχος και ο θεσμικός διαχειριστής ή το Hedge Fund ανάλογα με την περίσταση… ‘Ολα τα άλλα είναι απλά… “Αλλα λόγια να αγαπιόμαστε…”

*
ΓΡΙΦΟΣ της απόδοσης των μετοχών είναι η ανεξήγητα υψηλή απόδοση που προσφέρουν ορισμένες μετοχές σε σχέση με αυτή που προκύπτει εάν χρησιμοποιηθούν ορθολογικά υποδείγματα αποτίμησης. Σύμφωνα με την θεωρία της αποτελεσματικής αγοράς, όσο μεγαλύτερο κίνδυνο έχει μια επένδυση, τόσο υψηλότερη θα πρέπει να είναι και η απόδοση που προσφέρει.

*

Η ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΗ ΠΡΟΣΟΧΗ: ‘Ομιλοι-βαρόμετρα με τα αποτελέσματα που εκάστοτε ανακοινώνουν δεν δικαιολογούν επ ουδενί τα τρέχοντα επίπεδα κ/φσεων στο ταμπλό του Χ.Α. Οι αναλυτές βέβαια προκαλούν με τον τρόπο που τα εμφανίζουν-εξωραίζουν, ενώ εξακολουθούν να σνομπάρουν αγρίως τα πραγματικά αξιόπιστα επιχειρηματικά σχήματα που κοσμούν το Χ.Α. Μην τσιμπάτε και προσέξτε που βάζετε τα χρήματα σας.

*

ΘΕΩΡΙΑ: Πρέπει να δίνουμε πρωτίστως ιδιαίτερη προσοχή στην τρέχουσα αποτίμηση της κάθε εταιρείας που μας ενδιαφέρει/απασχολεί. Μπορεί να είναι η καλύτερη, αλλά η κεφαλαιοποίηση της να έχει προεξοφλήσει ή και υπερ-προεξοφλήσει όλα τα καλά και… βέλτιστα! Και αντίθετα, μπορεί να είναι η χειρότερη αλλά η αποτίμηση της να απέχει παρασάγγας από την πραγματική αξία της…

****

ΕΥΡΩΣΥΜΒΟΥΛΟΙ: Απόλυτα έγκυρο είναι το ρεπορτάζ του Στέφανου Κοτζαμάνη στο γιουρο2 ο οποίος αναφέρει επί λέξει τα εξής (μας πρόλαβε, χαχαχα)

 • ΙΔΟΥ ΛΟΙΠΟΝ: Σε προχωρημένο στάδιο -σύμφωνα με πληροφορίες- βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις της διοίκησης των Ευρωσυμβούλων με αμερικανικό fund και στο βαθμό που οι συζητήσεις αυτές καταλήξουν σε συμφωνία, οι Αμερικανοί θα επενδύσουν σε διάφορους κλάδους στην Ελλάδα μέσω της εισηγμένης εταιρείας.
ΕΣΥΜΒ: Ως γνωστόν πλέον μετά την δημοσίευση του 6μηνου, ελάχιστη συνεισφορά είχε στα οικονομικά μεγέθη, η υλοποίηση του έργου της Τεχνικής Υποστήριξης της Δράσης «Εξοικονομώ 2021» (την ανάληψη του οποίου η εταιρία έχει ήδη ανακοινώσει). Το έργο αυτό ήδη υλοποιείται και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το Α’ εξάμηνο του 2024.
 • ΕΝΩ ο Όμιλος έκλεισε το πρώτο εξάμηνο του 2022 έχοντας ανεκτέλεστο συμβατικό αντικείμενο υπογεγραμμένων συμβάσεων περίπου 7,5 εκ. ευρώ. Επίσης τελεί σε διαδικασία υπογραφής συμβάσεων για επιπλέον 4 εκ. ευρώ, ενώ συμμετέχει σε διαγωνισμούς και προετοιμάζει προσφορές για έργα, ο συνολικός προϋπολογισμός των οποίων υπερβαίνει τα 20 εκ. ευρώ.

ΤΙΜΗ: 0,6040 ευρώ και κ/φση 8,96 εκατ.ευρώ


****

AEGEAN AIRLINES: Απαρατήρητο πέρασε από την αγορά το γεγονός ότι κατά το β’ τρίμηνο του έτους η εταιρεία κατέγραψε επιδόσεις που ήταν πιο κοντά στα προ πανδημίας επίπεδα, σημειώνοντας σημαντική βελτίωση και προσεγγίζοντας τα μεγέθη του 2019. Ενώ στο τρίτο 3μηνο, το δυνατότης χρήσης, τα… πράγματα έχουν απογειωθεί. Μάλιστα και ο Οκτώβριος θυμίζει… Ιούνιο.AEGEAN AIRLINES: Την τιμή-στόχο των 6,3000 ευρώ και την σύσταση “AΓΟΡΑ” για την μετοχή της ΑΡΑΙΓ διατηρεί η Eurobank Equities.

 • Στα 6,3500 ευρώ τον Φεβρ. 2022 και στα 4,9500 τώρα, αλλά τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα από το τότε.
 • Στη διατήρηση της πιστοληπτικής ικανότητας στο Α προχώρησε η ICAP Crif για τη μετοχή της Aegean. Μάλιστα, η ICAP απέσυρε το καθεστώς under surveillance από το outlook της αεροπορικής εταιρείας.

Η ΔΙΑΦΟΡΑ του δικού μας ΧΑΑ με τις υπόλοιπες αγορές, εκτός όλων των άλλων…

 • ΕΑΝ σε αυτές ανακοινώνονταν τα αποτελέσματα των δεκάδων εταιρειών του που εκπλήσσουν και τον πλέον ουδέτερο παρατηρητή, θα είχαν σαν συνέπεια οι τιμές των μετοχών των περί ου ο λόγος εταιρειών να κατέγραφαν – αν μη τι άλλο – θεαματική άνοδο ανεξαρτήτως του γενικότερου κλίματος.
 • Μία ζωή μίζεροι, μία ζωή ουραγοί, μία ζωή άβουλοι, ηττοπαθείς και υπόδουλοι!
 • Οι εξαιρέσεις φυσικά και υπάρχουν για να επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Τι να σου κάνουν άλλωστε απέναντι σε όλον αυτόν τον… ορυμαγδό;

Από τον Λογικό: Δεν χρειάζεται να επαναλάβω τα κέρδη του 6μηνου για την ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, απλά θα επισημάνω ότι αν καταλάβατε καλά, η ΕΛΧΑ δικαιολογεί αποτίμηση πολύ παραπάνω από 1 δις €.

 • Και αν η ΕΛΧΑ αξίζει πολύ παραπάνω από 1 δις ευρώ, η  Βιοχάλκο που κατέχει το 85% αυτής είναι δυνατόν να διαπραγματεύεται σήμερα στα 870 εκατ.ευρώ;

Πραγματικά πολύ θα ήθελα να γνωρίσω τους πωλητές των τίτλων ΕΛΧΑ και ΒΙΟ σε αυτές τις αποτιμήσεις!****

ΜΕ ΑΡΚΕΤΟΥΣ αποδέκτες, μην τους δώσουμε και αξία ονοματίζοντας τους… Γνωστοί και μη εξαιρετέοι άλλωστε.


****
ΕΡΩΤΗΜΑ: Πως τα καταφέρνουν τα περισσότερα Λαμόγια, να προβιβάζονται μετά σε Αρχιλαμόγια, μετά σε Καρχαρίες και κατόπιν σε υψηλά αξιώματα λευκών κολλάρων βρε παιδιά; Την απάντηση ποτέ δεν θα την βρούμε εμείς οι κοινοί θνητοί. Πρέπει να το έχει κανείς στο αίμα του, να είναι σκέτος killer χωρίς το παραμικρό συναίσθημα, να τρέχει πράσινο, καταπράσινο αίμα στις φλέβες του, να πατά επί πτωμάτων, να μην ορρωδεί προ  ουδενός φραγμού!!
 • Την έχουν καταληστέψει την Ελλαδ(ίτσα) μας και εξακολουθούν να πουλούν νταβατζιλίκι ξεδιάντροπα και ανερυθρίαστα. Λες και τους ανήκει, λες και είναι ιδιοκτησία τους. Και όλοι μαζί στο κόλπο. (ΣΣ: Αναφερόμαστε σε επιχειρηματίες και όχι σε πολιτικούς. Γιατί για τους τελευταίους, όλοι μας ξέρουμε τι καπνό φουμάρουν).

 

ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ – Υπάρχουν (3) ειδών «χρηματιστηριακοί προφήτες»:

 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν…
 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν…
 • Και αυτοί οι οποίοι γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν, αλλά πληρώνονται αδρά για να προσποιούνται ότι γνωρίζουν.

Η αγορά θέλει καθημερινή πολύωρη ενασχόληση, όποιος δεν μπορεί να την μελετά και να την παρακολουθεί τότε πολύ δύσκολα θα βγει στο τέλος κερδισμένος από αυτήν. Απαιτείται πολύ διάβασμα, διεισδυτικότητα στις λεπτομέρειες και στα ψιλά γράμματα που κρύβουν οι χρηματοοικονομικές καταστάσεις που δημοσιεύουν οι εταιρείες.

 • Χρειάζονται συχνά γρήγορες κινήσεις, ρευστοποιήσεις θέσεων ακόμα και με ζημιά (για να προλάβουμε πολύ μεγαλύτερη αργότερα), όχι κυνήγι του υποσχόμενου εύκολου κέρδους που δεν (υπο)στηρίζεται από πουθενά και μία ροπή προς τα Θεμελιώδη της κάθε υπό εξέταση περίπτωσης.

ΑΓΟΡΑ Χ.Α: ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ 

 1. ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΧΡΗΣΗ Stop Loss
 2. ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΚΕΡΔΩΝ ΕΦΟΣΟΝ ΕΥΝΟΕΙ Η ΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΜΤΧ
 3. ΔΕΝ ΚΥΝΗΓΑΜΕ ΤΙΜΕΣ
 4. Αγοράζουμε μόνον σε πτωτικά γυρίσματα την μετοχή που μας ενδιαφέρει…

ΣΧΟΛΙΟ: Στις αγορές δεν χωρούν συναισθηματισμοί, δεν είναι ποδοσφαιρικές ή αθλητικές ομάδες για να μην αλλάζουμε τις… αγάπες μας. Οι μετοχές είναι αναλώσιμες… Και Long θα βγεις και Short θα γίνεις, αν το επιβάλλουν ή συνηγορούν σε κάτι τέτοιο οι συνθήκες.

****

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα + το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.