Χ.Α+Markets (136): Πολλά μικρά και μεγάλα ενδιαφέροντα (23/6)

 • SPREADS

ΧΩΡΑΑΠΟΔΟΣΗ %Spread vs BUND
ΕΛΛΑΔΑ3,86+2,24
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ2,67+1,05
ΙΣΠΑΝΙΑ2,68+1,06
ΙΤΑΛΙΑ3,64+2,02
 • ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ, για να μην… ξεφεύγουμε:
Υπάρχουν (3) ειδών «χρηματιστηριακοί προφήτες»:
 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν…
 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν…
 • Και αυτοί οι οποίοι γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν, αλλά πληρώνονται αδρά για να προσποιούνται ότι γνωρίζουν.

****

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ…: Σε “equalweight”, από “overweight” υποβαθμίζει τη σύσταση για τη μετοχή του ΟΤΕ η Barclays. Ο Οίκος μειώνει και την τιμή – στόχο για τη μετοχή στα 17 από 19 ευρώ.

MΠΛEΚΕΔΡΟΣ: Και να δούμε που θα σταματήσει η κατηφόρα. Αλλά τι τους νοιάζει, ωραία την έκαναν όλοι την δουλίτσα τους. Οι… άμοιροι που τα φορτώθηκαν – κι ούτε που το ξέρουν – ας πρόσεχαν.

***

 • Advent Technologies to Host Investor Day on July 7, 2022

https://finance.yahoo.com/news/advent-technologies-host-investor-day-130000726.html

 • Advent Technologies to Speak at J.P. Morgan Energy, Power & Renewables Conference

https://finance.yahoo.com/news/advent-technologies-speak-j-p-144700787.html

****

Καλόν είναι να επισημάνουμε ξανά στους πολύ καλόπιστους μικροεπενδυτές των αγορών ότι απέναντι τους έχουν μία ξεχωριστή κάστα ανθρώπων… Αυτήν δηλαδή των μεγαλομετόχων και ταυτόχρονα διοικούντων τις εταιρείες με τις μετοχές των οποίων οι μικροεπενδυτές κατατρίβονται για τον άλφα ή βήτα λόγο. Αυτοί είναι και οι αντίπαλοί τους…

 • Κι αυτό, γιατί κοιτάνε μόνον την πάρτη τους και πως θα εκμεταλλευτούν το ο,τιδήποτε θα τους φέρει κέρδος ανεξαρτήτως αν κάποιος άλλος χάνει ή καταστρέφεται. Αυτή είναι η μοναδική σκέψη, αυτή είναι η κινητήριος δύναμη κάθε σκέψης και κίνησης τους. Το πως θα τα αρπάξουν από παντού.

 • ΑΜΙΜΗΤΟ ΜΗΝΥΜΑΤΑΚΙ: Κάποιοι μου χάρισαν μετοχές ΙΝΛΟΤ στα 0.5250 ευρώ. Βλαμμένοι είναι;

ΟΛΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΑ ΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΥΠΟΨΗ ΜΑΣ- ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ (ΒΝ): Μετά την ακραία σπατάλη όπου μια χώρα περίπου χρεοκοπημένη πετάει στο καλάθι των αχρήστων 44 δισεκ. για την αντιμετώπιση της πανδημίας, δανείζεται 13 δισεκ. από το Ταμείο Ανάκαμψης – εξαιρούμε τις επιδοτήσεις – και παράγει δημοσιονομικά ελλείμματα με το χρέος να φθάνει στα 394,5 δισεκ. και το συνολικό κρατικό και ιδιωτικό χρέος στα 635 δισεκ. ευρώ θα έρθει η στιγμή της πληρωμής… Η Ελλάδα κατασπατάλησε αλόγιστα χρήμα και θα κληθεί να πληρώσει… τώρα όλοι είναι επαναπαυμένοι ότι κανείς δεν θα ζητήσει τίποτε πίσω… αλλά αυτό αποτελεί μια ψευδαίσθηση.

BUFFETT – ΠΡΟ ΔIMHNOY ΠΕΡΙΠOY: Δεν θα έδινα ούτε 25 δολάρια για όλα τα Bitcoin στον κόσμο- Δεν ξέρω αν θα ανέβει ή θα υποχωρήσει τον επόμενο χρόνο, σε πέντε ή 10 χρόνια. Αλλά το μόνο πράγμα για το οποίο είμαι αρκετά σίγουρος είναι ότι δεν παράγει τίποτα.

 • Για να έχουν αξία τα περιουσιακά στοιχεία θα πρέπει να παράγουν κάτι σε κάποιον. Και υπάρχει μόνο ένα νόμισμα που είναι αποδεκτό. Μπορείς να επινοήσεις ένα σωρό πράγματα, μπορούμε να φτιάξουμενομίσματα Berkshire… αλλά τελικά, αυτά είναι χρήματα. Και δεν υπάρχει κανένας λόγος για την κυβέρνηση των ΗΠΑ… να αφήσει το νόμισμα της Berkshire να αντικαταστήσει τα δικά της χρήματα.

GRAPHICS

FBMEZZ

 • 20.6.2022- ΦΒΜΕΖΖ: Θα επανέλθουμε μόλις ανακοινωθεί το μέρισμα, για να σας θυμίσουμε το… Σας τα λέγαμε.

EURO CONSULTANTS


FRIGOGLASS

 • 1η στη σχετική λίστα

22.6.2022- OAK: Δύο εξαιρετικά νέα σήμερα… ΦΒΜΕΖΖ και ΙΝΛΟΤ. Το καλό θα τριτώσει προσεχώς με την πιο “αμαρτωλή μετοχή” του ελληνικού χρηματιστηρίου (πλην Συστημικών και ΜΙΓ). Και η οποία μετοχή μας θυμίζει και έναν Οσιο (με το ξακουστό μοναστήρι του στην Βόρεια Εύβοια)…

21.6.2022: ΝΑΣΑΙ ΤΩΡΑ ο Χάρης ο Δαυίδ, να σου κάνουν πλάκα στο ταμπλό με 2 και 3 χιλιάδες ευρώ και να μην σου καίγεται καρφάκι… Μέγας είσαι Κύριε και θαυμαστά τα έργα σου…

20.6.2022: ΚΑΛΑ και η ΦΡΙΓΟ, αυτή κι αν δεν έχει ταράξει κόσμο και κοσμάκη από τα υψηλά της στα 20 ευρώ και εντεύθεν… Μαζί με την ΜΙΓ (πλην των Λατρεμένων που είναι εκτός συναγωνισμού) κόστισαν απώλειες μερικών δισ. ευρώ στο Χ.Α.

20.6.2022: ΦΡΙΓΟ: Είπαμε κύριε Χάρη… Ε, όχι και στα 9 σεντς… Αλήθεια, πως κοιμάστε τα βράδυα; Εμείς θα ντρεπόμαστε να κυκλοφορήσουμε. Και ο ύπνος μας… εφιάλτες!


***

TO ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 

 • Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΡΑΛΟΓΛΟΥ ΓΡΑΦΕΙ

Γιατί να κάνουν επενδύσεις;

 • Στο ερώτημα (τίτλος) του 3966 ο akroaristrerokentrodexios λέει “κράτος που δίνει σε επιχειρηματία 8 τρόπους πληρωμής φόρου δεν έχει σωτηρία”. Λάθος; Ακολουθεί ο καυστικός Panagiotis_A που μας παροτρύνει “…θα ήταν ένα ενδιαφέρον και πολύ κωμικό άρθρο…, η αναφορά στους λόγους που δεν γίνονται επενδύσεις…”.

Αυτά, μαζί με άλλα πολλά από τα σχόλια του forum στο χθεσινό μου σημείωμα για την κατάντια της βιομηχανικής Θεσσαλονίκης (και δεν κομπιάζω να το πω γιατί έζησα -δημοσιογραφικά- όλο το μεγαλείο της κάποτε βιομηχανίας της) επιβάλλουν, με κάποιο τρόπο, τη συνέχεια.

Και όπως ορθά σημειώνει ο Panagiotis_A, για να αναδειχθεί και το κωμικό μέρος της όλης υπόθεσης…

Πάμε λοιπόν στο καραγκιοζιλίκι που βγαίνει από τις ιστορίες της αθλιοβαλκανικής μας νοοτροπίας, κατά τη δήθεν εφαρμογή της πολιτικής μας για προσέλκυση επενδύσεων στο Ελλαδιστάν, για να διασκεδάσουμε και με την υπόθεση…

Στην καρδιά της κρίσης και των μνημονίων, το 2011, τι σκεφτήκαμε να κάνουμε.

Να ιδρύσουμε και υπουργείο επενδύσεων που θα υποδέχεται τους επενδυτές της χώρας. Τις χιλιάδες -υποτίθεται- που διαδίδαμε και τότε ότι έρχονται στην Ελλάδα… από όλο τον πλανήτη. Ειδικά από την Αμερική… Και τότε.

Το ιδρύσαμε και ορίσαμε και υπουργό επενδύσεων. Όλα αυτά στα χαρτιά βέβαια. Αλλά τα διαφημίσαμε μέχρι και στις πρεσβείες μας, μέσα από την οικονομική διπλωματία.

Πέρασε μια 12ετία και 4 κυβερνήσεις… Ούτε επενδυτές ήρθαν, ούτε υπουργείο επενδύσεων υπήρξε και υπάρχει για να τους υποδεχθεί… Βγάζει ή δεν βγάζει γέλιο η υπόθεση.

Στην καρδιά της σημερινής οικονομικής κρίσης (πανδημία, Ουκρανία, ενεργειακό) αναζητούμε ξανά επενδυτές να έλθουν στο Ελλαδιστάν, να φέρουν τα λεφτά τους. Να δώσουμε και εμείς ό,τι έχουμε από το Ταμείο Ανάκαμψης και τα ΕΣΠΑ.

Προσέξτε τώρα τι συμβαίνει. Μας είναι αδύνατον να δείξουμε πού και πώς, ακριβώς, θα οικοδομήσουν την επένδυση τους. Γιατί; Γιατί δεν έχουμε τελειώσει με το περιβαλλοντικό μας…

Δεν έχουμε χωροταξικό για όλη τη χώρα. Δεν έχουμε πολεοδομικά σχέδια ολοκληρωμένα σε όλες τις πόλεις του Ελλαδιστάν. Και, πάνω απ’ όλα, δεν είμαστε σε θέση να τους υποσχεθούμε ότι μόλις χτιστεί το εργοστάσιο ή αποθήκες ή το ξενοδοχείο τους δεν θα τους το γκρεμίσουμε…

Γιατί και εδώ; Γιατί όταν τελειώσει το χωροταξικό (το παλεύουμε μια 15ετία τώρα…) ίσως να μην προβλέπει χώρο για βιομηχανική ή οποιαδήποτε άλλη χρήση στη συγκεκριμένη περιοχή η οποία θα έχει χαρακτηριστεί οικιστική…

Οπότε η επένδυση θα πρέπει να τα μαζέψει και να φύγει… Είναι να γελάς ασταμάτητα και εδώ ή όχι…;

Σήμερα, που πήραμε πάλι τις επενδύσεις σκοινί, κορδόνι. Κανείς στο Κρατιστάν δεν είναι σε θέση να παραδώσει κρατική άδεια για ίδρυση και λειτουργία, βιομηχανίας, αποθήκης ή και ξενοδοχείου που να διασφαλίζει στον επενδυτή ότι δεν θα ανακληθεί. Οι λόγοι;

Πρώτον είναι ρευστό το σύστημα αδειοδότησης. Μένουν κενές διατάξεις γιατί απαιτούν υπουργικές αποφάσεις, εγκυκλίους και άλλες πράξεις, ώστε να είναι τυπικά εντάξει η εφαρμογή της νέας νομοθεσίας.

Δεύτερον παραμένει άγνωστο αν το σημερινό σύστημα και οι διαδικασίες απλοποίησης θα γίνουν αποδεκτές και δεν θα επιχειρηθούν αλλαγές από την κυβέρνηση των εκλογών, (πιθανότατα μετά από ένα 3μηνο).

Μη ξεχνάμε ποτέ ότι στο Ελλάδιστάν αυτά που αποφασίζει η μία κυβέρνηση ανατρέπονται πάντα από τη διάδοχό της.

Τρίτο ούτε η σημερινή κυβέρνηση, ούτε η αυριανή, όπως και καμιά κυβέρνηση, της ελληνικής σοβιετίας, δεν είναι σε θέση να τα βάλει με τους κομματικούς Δήμαρχους και τους Κοινοτάρχες που για λόγους ψηφοθηρικούς και μόνο αρνούνται τις επενδύσεις. Ακόμη και εκείνες που προβλέπουν θέσεις για εργαζόμενους από την περιοχή!!

Η περίπτωση με το ναυπηγείο στον Σκαραμαγκά τα λέει όλα. Ο “αγώνας” για τα μπάνια τους λαού στις πλαζ…, Σκαραμαγκά και Ασπρόπυργου βγάζει ασυγκράτητο γέλιο…

Και κλείνοντας, με το φορολογικό και στις επενδύσεις, που άνοιξε με εύστοχο σχόλιο ο akroaristrerokentrodexios, συμπληρώνω ότι αντί να αφήνουμε ασύδοτο το κράτος-τέρας θα το θρέψουμε πολύ πιο καλά με τολμηρά φορολογικά κίνητρα και για τις επενδύσεις (μακάρι σαν αυτά του πρώην Ανατολικού μπλοκ), με μείωση του άχρηστου μέρους (αποκρατικοποίηση) και με (αποτελεσματική) πάταξη της φοροδιαφυγής.

 • Το σύστημα πληρώστε τους άδικους και υπερβολικούς φόρους μας, αλλά με πολλές δόσεις…, δεν μας οδηγεί πουθενά. Είναι μόνο για γέλια…

george.kraloglou@capital.gr


***

World Indices


 • WALL STREET

***

ΟΙ ΠΛΕΟΝ ΑΝΟΔΙΚΕΣ

***

ΟΙ ΠΛΕΟΝ ΠΤΩΤΙΚΕΣ


ΚΡΥΠΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ

****

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:

 • Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάση νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα και το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

 • Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.