Χ.Α + Markets (124): Πολλά μικρά και μεγάλα ενδιαφέροντα (9/6)

 • SPREADS
 • ΞΕΦΥΓΑΜΕ…
ΧΩΡΑΑΠΟΔΟΣΗ %Spread vs BUND
ΕΛΛΑΔΑ3,96+2,60
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ2,50+1,14
ΙΣΠΑΝΙΑ2,47+1,11
ΙΤΑΛΙΑ3,43+2,07

 


@10:10

ΝΙΚΟΣ ΚΑΥΚΑΣ – Λ.ΔΕΠΟΛΑΣ -Σημείωμα: Με αρνητικό πρόσημο έκλεισε χθες ο ΓΔΧΑ αλλά κινήθηκε περισσότερο με διάθεση συσσώρευσης καθώς η συναλλακτική δραστηριότητα παρέμεινε και πάλι ιδιαίτερα χαμηλή.
Η Ευρώπη εμφάνισε μικτή εικόνα, ενώ κέρδη κατέγραψαν οι αμερικανικοί δείκτες. Η επενδυτική κοινότητα φαίνεται να τηρεί στάση αναμονής μέχρι την συνεδρίαση της ΕΚΤ αύριο, αλλά και τα στοιχεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ την Παρασκευή.
Σήμερα, ωστόσο, βαρύτητα θα δοθεί στην τελευταία μέτρηση του ΑΕΠ Α΄ τριμήνου της Ευρωζώνης με τις εκτιμήσεις να συγκλίνουν για ανάπτυξη 0,3% σε τριμηνιαία βάση και 5,1% σε ετήσια βάση.
Στο πλαίσιο αυτό, δεν διαφαίνεται κατεύθυνση, αλλά ακόμη και αν οι ειδήσεις των επόμενων 2 ημερών έχουν κάποιο αντίκτυπο το εκτιμώμενο εύρος τιμών για τον ΓΔΧΑ οριοθετείται πιθανώς μεταξύ των 930 και 860 μονάδων για το επόμενο διάστημα.

@16:40

ΤΕΝΕΡΓ + ΓΕΚΤΕΡΝΑ: Εν αναμονή της τελικής έκβασης, με την άνοδο της ΓΕΚΤΕΡΝΑ να δίνει θετικό σήμα.
PROFILE: Και εδώ να αναμένουμε σημαντική επιχειρηματική κίνηση, σύντομα, πολύ σύντομα. Αψογη, υποδειγματική η συμπεριφορά της μετοχής εδώ και μία ολόκληρη 10ετία. Με απίστευτες αποδόσεις… Αλλά δείχνει ακόρεστη… Αν δεν έκανε το split, θα έγραψε και… διψήφιο νούμερο. Την συγχωρούμε…
@16:50
Η ΠΟΡΕΙΑ δεκάδων μετοχών και στη 10ετία και στη 5ετία και στη Tριετία και στη Διετία αλλά και Εφέτος δείχνει ότι το ελληνικό χρηματιστήριο – αυτό που λειτουργεί από έλληνες επιχειρηματίες διεθνούς κλάσης και αναγνώρισης – είναι ζωντανό και χαρίζει εξαιρετικά υψηλές αποδόσεις.
 • Ενα σωστά δομημένο χαρτοφυλάκιο -χωρίς τις γνωστές αμαρτωλές ιστορίες στη σύνθεση του – δεν βγήκε και δεν μπορεί να βγει χαμένο στο Χ.Α.
ΚΙ ΟΛΑ αυτά χωρίς την παραμικρή συμμετοχή των υποτιθεμένων αρμοδίων (τρομάρα τους) υπηρεσιών, που περί άλλων τυρβάζουν εδώ και έτη πολλά.

@16:55

ΘΑ ΞΑΝΑΒΓΕΙ σωστή η κίνηση των φανατικών Short, που έχουν αποκτήσει εξάρτηση με τις Συστημικές…
 
ΟΤΕ και ΟΠΑΠ πάντα στο ύψος των περιστάσεων…
 
Το ίδιο και ο Μυτιληναίος που θα ταράξει τα επιχειρηματικά ύδατα και ίσως σηκώσει”… τσουνάμι με την επόμενη επιχειρηματική κίνηση του που (εκ)τελείται χωρίς να έχουν διαρρεύσει περί τινος πρόκειται. Αν ευοδωθεί, τότε θα αλλάξει ο ρους της ιστορίας του…

@16:59

ΕΠΑΝΗΛΘΕ η ΕΥΔΑΠ που δείχνει να έχει σοβαρευτεί τερματικά και να μην επηρεάζεται από το γενικότερο κλίμα. Από τα 7,6200 προηγουμένως σήμερα,  στα 7,9000 ευρώ τώρα. Ενώ θυμίζουμε ότι ξεκίνησε το 2022 από τα 7,8200 ευρώ και πριν ένα έτος ακριβώς έγραφε… 8,9700 ευρώ.

 

 • ΓIA ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΕΠΕΝΔΥΤΕΣ  φίλους του μ/μ

Η συγκεκριμένη 5άδα έχει όλα τα εχέγγυα να διακριθεί ιδιαίτερα στα χρόνια που έρχονται…
 • ΔΗΛΑΔΗ η γνωστή των EXALCO (BIOKA), ΓΕΒΚΑ, ΜΕΒΑΚΟ, ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ και ΜΑΘΙΟΣ
 • ΗΔΗ ΕΧΕΙ αναλυθεί η περίπτωση της ΓΕΒΚΑ…

ΦΥΜΑΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ για όσους ασχολούνται με δείκτες, στηρίξεις, αντιστάσεις, κεριά, κεράκια, σαμπουάν, ποτάμια και ρυάκια επί των Δεικτών πάσης φύσης και προέλευσης. Το Χ.Α προσφέρεται αυτή την περίοδο αποκλειστικά σε συνειδητοποιημένους επενδυτές που ψάχνουν την λεπτομέρεια που κρύβεται πίσω από την γλώσσα των αριθμών. Οι φίλοι αναγνώστες μας αντιλαμβάνονται το νόημα.
 • Βλέπετε, εμείς δεν πιστεύουμε σε χάρακες, δείκτες και τα τοιαύτα. Αλλά δημοκρατία έχουμε και σεβόμεθα τους συμπαθέστατους λάτρεις της τεχνικής ανάλυσης που έχουν σαν πυξίδα τους την πορεία των δεικτών. Απλά, δεν ταιριάζουν τα χνώτα μας. Άλλωστε υπάρχουν καθημερινά συνεχείς αναφορές και γι αυτούς. Να διευκρινίσουμε εδώ, ότι χρησιμοποιούμε πάντα την τεχνική ανάλυση όταν αυτή αφορά μετοχικές αξίες. Συνδυαστικά…

29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2020

ΙΝΤΡΑΚΟΜ – 6μηνο

 

 • ΤΡΕΧΟΥΣΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ: 49,7 εκατ. ευρώ
 • ΤΙΜΗ ΜΕΤΟΧΗΣ: 0,6540 ευρώ
 • ΒΟΟΚ VALUE: 3,1880 ευρώ
 • ΙΔΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ – ΚΑΘΑΡΗ ΘΕΣΗ: 242,3 εκατ. ευρώ
 • ΣΧΕΣΗ P/BV: 0,205
 • ΚΑΘΑΡΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ: 118,4 εκατ.
 • ΔΕΙΚΤΗΣ ΔΑΝΕΙΑΚΗΣ ΜΟΧΛΕΥΣΗΣ: 0,49

Τόσο ΤΖΑΜΠΑ μετοχή στο ταμπλό πρέπει να πάμε πίσω πολλά χρόνια για να την ξαναβρούμε. Μας θυμίζει εποχές ΜΥΤΙΛ στα 2 ευρώ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ στα 1,5000 ευρώ, ΚΡΙ ΚΡΙ στα 1,5000 ευρώ κ.ο.κ.

ΕΙΝΑΙ εμφανέστατο ότι υπάρχει πωλητής – θεσμικός που προ λίγες εβδομάδες κατείχε το 3,7% του μετοχικού κεφαλαίου. Τώρα θα πρέπει να έχει κατέλθει του 2,50%, οπότε οι φίλοι αναγνώστες του μ/μ μπορούν να το εκμεταλλευτούν. Γιατί ο θεσμικός πουλάει, θα μας ρωτήσετε και η απάντηση μας είναι ” Ούτε μας ενδιαφέρει, ούτε μας νοιάζει”.

ΕΜΕΙΣ ΕΚΕΙΝΑ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ και δεν διαψεύδονται είναι αυτά…

ΙΝΤΡΑΚΟΜ – 6μηνο: Το σύνολο των Ιδίων Κεφαλαίων του Ομίλου ανέρχεται σε € 242,3 εκατ. έναντι € 236,6 εκατ. την 31/12/2019. Το σύνολο του τραπεζικού δανεισμού του Ομίλου ανέρχεται σε € 158,7 εκατ., έναντι € 202,0 εκατ. την 31/12/2019, συν μισθώσεις 22,6 εκατ. Τα ταμειακά διαθέσιμα σε 62,8 εκατ. ευρώ.

Η μείωση αυτή του δανεισμού προέρχεται κατά € 26,7 εκατ. από την πώληση της K-WIND καθώς ο δανεισμός της εταιρίας δεν συμπεριλαμβάνεται στις οικονομικές καταστάσεις του Ομίλου. Αντίστοιχα, ο καθαρός δανεισμός + μισθώσεις διαμορφώνεται σε € 118,4 εκατ. έναντι € 169,2 εκατ. την 31/12/2019.

Ο Όμιλος στις 30/6/2020 απασχολούσε 2.969 άτομα (2.765 άτομα 30/6/2019) και η Εταιρεία 16 άτομα (17 άτομα 30/6/2019). Το επιστημονικό προσωπικό αποτελεί την πλειοψηφία του συνόλου των εργαζομένων.

Καθαρές ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες 24.675.000 (από -16.974.000)

Κατά το Α’ εξάμηνο η εταιρεία εμφάνισε: 

* Υποχώρηση των πωλήσεων κατά 5,5% στα € 216,6 εκατ. (Η κ/φση…49,7 εκατ.)
* Υπογραφή σημαντικών νέων συμβάσεων ύψους € 570 εκατ.!!!! (Η κ/φση… 49,7 εκατ.)
* Ανεκτέλεστο υπόλοιπο συμβάσεων την 30/6/2020: € 1,2 δισ.!!!! πλέον € 205 εκατ. έργων προς υπογραφή (Η κ/φση… 49,7 εκατ.)
* Κέρδη μετά φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας € 6,7 εκατ. (Η κ/φση…49,7 εκατ.)

Με νέες συμβάσεις € 570 εκατ. εξασφαλίζει ισχυρή προοπτική ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια. (Η κ/φση… 49,7 εκατ.)


 • ΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ… ” ΠΕΡΦ” στα πολύ καλύτερα της!!!, αναφορικά με τις προοπτικές απόδοσης.
 • ΕΚΤΙΜΟΥΜΕ ότι προσεχώς (όχι στο πολύ μακρινό χρονικό διάστημα) το νούμερο δίπλα στην Κ/φση της θα γράψει μέγεθος άνω των 100 εκατ. ευρώ και θα είναι και φθηνή.
 • ΣΤΗΝ ΠΑΙΑΝΙΑ ΠΝΕΕΙ ΑΛΛΟΣ ΑΝΕΜΟΣ, ΟΥΡΕΙΟΣ… Με management first class που κοιτάζει πολύ μπροστά.

ΔΤΡ@601,48 μονάδες

 • ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΥΨΗΛΟ ΤΟΥ: 1.650.000 μονάδες!!
 • ΣΚΥΛΕΨΑΝ όλα σχεδόν τα χαρτοφυλάκια, ιδιωτών και μη…
 • ΠΟΤΕ δεν θα ξεχάσουμε την καταστροφή που έφεραν, στον κοσμάκη ειδικότερα.
 • Το να καμαρώνουν μερικοί επειδή κερδίζουν από δαύτες και να επαίρονται αυτοθαυμαζόμενοι μεταξύ τους (σιγά το κατόρθωμα, και ένα μικρό παιδάκι θα μπορούσε να το βρει) αποτελεί βάναυση προσβολή προς τα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα.
 • Εντάξει, όλοι στις Αγορές κοιτάζουν για το κέρδος και απόλυτα θεμιτό είναι. Αλλά υπάρχουν κάπου και όρια.
 • Μας τα έχουν ζαλίσει με αυτές – λες και είναι ΕΞΩΓΗΙΝΕΣ. Πράγματι εξωγήινες είναι, αλλά για εντελώς διαφορετικούς λόγους…
 • ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΑ αξίας από μερικές χιλιάδες μέχρι και εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ τα έφεραν όλα στο να αποτιμώνται στα 10 ευρώ το πολύ(!!).
 • ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΣΟΥ ΓΡΑΦΟΥΝ ότι το Χ.Α δεν ανεβαίνει χωρίς αυτές(!!)… Πανάσχετοι και επικίνδυνοι ταυτόχρονα, απλά εμείς θα τους αποκαλούσαμε άσχετους με το αντικείμενο…
 • Χ.Α δεν είναι οι συστημικοί εξολοθρευτές του, αλλά όλοι εκείνοι οι ΑΠΙΣΤΕΥΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ Επιχειρηματίες που το κράτησαν ΑΝΟΙΚΤΟ και οι συνειδητοποιημένοι επενδυτές που τους στήριξαν.. Αφού αλλιώς δεν θα υπήρχε, θα είχε εξαφανιστεί από τον χάρτη.

Η ΖΩΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΦΥΣΙΚΑ, απλά εμείς δεν ξεχνάμε… Κι ας είχαμε πάρει χαμπάρι τα τραγικά χάλια τους πολύ έγκαιρα…

 • ΟΙ ΙΔΙΕΣ ΠΑΝΤΩΣ το γύρισαν τώρα σε… ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ και ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ!!!

 • Capital Economics: Η βουτιά της τουρκικής λίρας θα γράψει ιστορία- Η προκλητική στάση Ερντογάν σε ΝΑΤΟ και Ελλάδα διώχνει τους επενδυτές
 • ΟΟΣΑ για Ελλάδα: Βλέπει επιβράδυνση της ανάπτυξης στο 2,8% για φέτος και στο 2,5% το 2023. Απαισιόδοξος για την ανάπτυξη της Ελλάδας εμφανίζεται ο ΟΟΣΑ λόγω πληθωρισμού και αύξησης επιτοκίων από την ΕΚΤ.
 • ΙΟΒΕ: Ο πληθυσμός της Ελλάδας προβλέπεται να υποχωρήσει στα 8,1 εκατ. έως το 2100

Τις μικρές μετοχές και ιδιαίτερα τις μικρούλες οι περισσότεροι τις ειρωνεύονται και επικεντρώνονται στο κάθε τι το αρνητικό, μεγενθύνοντας το. Δεν προσφέρονται βλέπετε για συγγραφή σεναρίων, και κυρίως δεν πληρώνουν για… διαφημιστικές καταχωρήσεις.

 • Χ.Α – Η γωνιά του μικροεπενδυτή

ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΜΕΤΟΧΕΣ προσφέρονται στον ΜΙΚΡΟΕΠΕΝΔΥΤΗ των ολίγων χιλιάδων ευρώ που ΜΕ ΤΑ ΛΙΓΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ που διαθέτει θέλει να βγάζει καλές αποδόσεις εκμεταλλευόμενος τις τάσεις της εκάστοτε μετοχής.
 • Και ο οποίος μικροεπενδυτής με 5-6 τέτοιες κινήσεις μπορεί νόμιμα και τίμια να ανεβάζει το βιοτικό επίπεδο του στις τόσο δύσκολες ημέρες που βιώνουμε για τις γνωστές αιτίες. Και σε αυτόν τον επενδυτή ο μ/μ βγάζει το καπέλο και πάντα θα τον βοηθάει. Γι αυτόν άλλωστε νοιάζεται και για κανένα άλλον.
ΥΓ: Οι αγορές μας δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 1500 ευρώ ανά περίπτωση, άντε το πολύ τις 2.000 ευρώ αν σας “γυαλίζουν” στο μάτι.
 • ΕΚΤΟΣ κι αν αφορούν περιπτώσεις εταιρειών υπό εμφανή εν δυνάμει δυναμική, οπότε μπορείτε να ανεβάζετε το πλαφόν έως εκεί που δεν θα έχετε το παραμικρό άγχος…
ΥΓ1: Οι μετοχές δεν μπορούν να εκτιμώνται μόνον με βάση το p/e ή το p/bv… Η συνισταμένη της τιμής μίας μετοχής προσδιορίζεται από πολλές παραμέτρους.

ΧΑΡΑΚΟΛΟΓΙΟ από τον Θανάση Σταυρόπουλο

ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+3,32%): Ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε υψηλά 6μηνου, αλλά υποχώρησε αισθητά από το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 10,60 ευρώ (+6,75%). Για την περαιτέρω ανοδική κίνηση, προς την επόμενη αντίσταση των 10,62 ευρώ, ο τίτλος δεν πρέπει να χάσει τις στηρίξεις στα 10,00, 9,59 – 9,40 (στριμώχνονται οι ΚΜΟ 60 και 200 ημερών) και σε ακρότητα τα 9,14 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

 • ΔΕΗ: Ο τίτλος της Επιχείρησης Ηλεκτρισμού βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 5,83 ευρώ (-4,19%) και σε νέα χαμηλά μηνών, για να επιστρέψει και να κλείσει στα 6,00 ευρώ, με ημερήσιες απώλειες 1,4%. Στα 6,35 ευρώ το ημερήσιο “stop short”, ενώ αν οι “sellers” συνεχίσουν με τον ίδιο “ενθουσιασμό”, οι επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στα 5,83 και 5,50 ευρώ.

ΜΠΕΛΑ: Η μετοχή της Jumbo (0%) κινήθηκε χωρίς να έλθει σε επαφή με το θετικό πρόσημο, αλλά ανέκαμψε από τα χαμηλά ημέρας των 14,91 ευρώ (-1,91%). Το ημερήσιο “stop long” στα 14,31, με ενδιάμεση στήριξη στα 14,64 – 14,55 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 60 ημερών). Κλείσιμο χαμηλότερα των 14,31, θα ανοίξει την “καταπακτή” προς τα 14,06 – 13,64 ευρώ, ζώνη την οποία υπερασπίζονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών. Η επόμενη σημαντική αντίσταση στα 15,81 ευρώ.

 • ΕΥΔΑΠ: Μετά από τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, ακολούθησαν δύο πτωτικές και σήμερα, παρά το επιφυλακτικό ξεκίνημα, επέστρεψαν οι αγοραστές στη μετοχή της (+2,21%), με τις φήμες για σημαντική επιστροφή κεφαλαίου να επιμένουν και την Εισηγμένη να συνεχίζει να τηρεί “σιγή ασυρμάτου”, αν εξαιρεθεί το γεγονός ότι μετέφερε την τακτική γ.σ. από τις 7/6/2022, στις 20/7/2022.

Οι στηρίξεις στα 7,44 – 7,34 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών), 7,21 – 7,07 (σπεύδουν οι δύο ΚΜΟ 60 ημερών) και 6,93 ευρώ (ημερήσιο “stop long”). Ο τίτλος θέλει επιβεβαιωμένο κλείσιμο υψηλότερα των 7,95 – 8,12 για δώσει minimum κίνηση προς τα 8,356, 9,40 και 10,00 ευρώ.

 • TITC: Έδωσε μία διόρθωση από τα 12,70 ευρώ (κλείσιμο 30/5) η μετοχή του (-1,47%), στη συνέχεια δείχνει αδυναμία ουσιαστικής αντίδρασης, ενώ έχει διαθέσεις για χαμηλότερη συναλλακτική δραστηριότητα. Στα 12,02 ευρώ το ημερήσιο “stop long”, ενώ για την ουσιαστική βελτίωση της τεχνικής εικόνας, πρέπει να υπερκεράσει τη ζώνη 13,33 – 13,57, την οποία υπερασπίζονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών.

********

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ – ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ – ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ

ΦΗΜΗ – ΥΠΕΡΑΞΙΑ μίας Επιχείρησης: Για το δικό μας καλό,… καλό θα ήταν να την προσμετράμε έστω κατά προσέγγιση.

 • Μία εταιρεία, πόσο μάλλον έναν όμιλο δεν είναι δυνατόν να τον αποτιμούμε μόνον με βάση των διαφόρων γνωστών χρηματοοικονομικών δεικτών (ev/ebitda, p/bv, p/e etc) αλλά πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη και να υπολογίζουμε και την Φήμη-Υπεραξία μίας Επιχείρησης (το λεγόμενο Goodwill).
 • Goodwill είναι η αξία μιας επιχείρησης που υπερβαίνει τα καθαρά στοιχεία του Ενεργητικού της. Αντανακλά την αξία των άυλων περιουσιακών στοιχείων όπως τη φήμη, το εμπορικό σήμα, τις καλές σχέσεις με τους πελάτες, την επαγγελματικότητα και ηθική των υπαλλήλων της όπως και άλλους παράγοντες που βελτιώνουν την προς τα έξω εικόνα της επιχείρησης.

Διακρίνεται σε:

(1) Συμφυή φήμη (inherent goodwill) η οποία αντανακλά τα θετικά χαρακτηριστικά της επιχείρησης και είναι δύσκολο να αποτιμηθεί. Αυτό το είδος της φήμης δεν εμφανίζεται στον ισολογισμό και σε

 • (2) Εξαγορασθείσα φήμη (purchased goodwill) η οποία είναι η επιπλέον αξία πέραν του ευλόγου τιμήματος εξαγοράς των καθαρών περιουσιακών στοιχείων μιας επιχείρησης.

Η υπεραξία (αγγλ. Goodwill) μιας επιχείρησης: Προκύπτει από τη διαφορά που τυχόν παρατηρείται μεταξύ του κόστους επένδυσης σε αυτήν (σε μια πιθανή εξαγορά της), ήτοι του χρηματικού αντιτίμου στο οποίο συμφωνείται η συναλλαγή και της εσωτερικής αξίας απόκτησης…

 • Δηλαδή της λογιστικής αξίας στην οποία αποτιμάται βάσει των βιβλίων της (εφαρμόζοντας το ποσοστό συμμετοχής στα Ίδια Κεφάλαιά της). Η υπεραξία αυτή μπορεί να προκύπτει από πιθανώς υποτιμημένα ή υπερτιμημένα στοιχεία του Ενεργητικού ή και των Υποχρεώσεων, ή να οφείλεται στην υπεραξία απόκτησης, δηλαδή τη φήμη και πελατεία.

 • ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Γράφει ο Cihan Tugal

Η Τουρκία δείχνει τι πραγματικά είναι το ΝΑΤΟ

 • Το ΝΑΤΟ, που έχει συναινέσει επί μακρόν στις διώξεις των Κούρδων, απέχει πολύ από το να είναι μια δύναμη ειρήνης. Και η Τουρκία, μέλος του από το 1952, το αποδεικνύει.
  Τον Απρίλιο, που ο κόσμος ήταν απασχολημένος με την εισβολή του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία, ένα μέλος του ΝΑΤΟ εξαπέλυσε επίθεση σε δύο από τις γειτονικές του χώρες. Η Τουρκία στόχευσε με βομβαρδισμούς τα στρατόπεδα Κούρδων μαχητών στο Ιράκ και τη Συρία, επιφέροντας πλήγματα σε καταφύγια, αποθήκες πυρομαχικών και βάσεις.

Η ειρωνεία πέρασε σε μεγάλο βαθμό απαρατήρητη. Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη: Για πολύ καιρό, ο δυτικός κόσμος έκανε τα στραβά μάτια στη σκληρή μεταχείριση των Κούρδων από την Τουρκία. Εδώ και δεκαετίες, το τουρκικό κράτος καταδιώκει την κουρδική μειονότητα (περίπου το 18% του πληθυσμού της) με καταστροφικό ζήλο. Χιλιάδες Κούρδοι έχουν εξοντωθεί και περίπου ένα εκατομμύριο έχουν εκτοπιστεί σε μια εκστρατεία σκληρής καταστολής στο εσωτερικό. Ωστόσο, τα δυτικά έθνη, πέρα από μια σύντομη περίοδο κατά την οποία η κουρδική αντίσταση συγκρατούσε το ανερχόμενο Ισλαμικό Κράτος, σπάνια έδειξαν να νοιάζονται.

 • Η μεταχείριση των Κούρδων από την Τουρκία έχει βρεθεί σήμερα στο επίκεντρο – αλλά όχι επειδή οι σύμμαχοι αφυπνίστηκαν από την αδικία της συστηματικής καταπίεσης των Κούρδων. Απεναντίας, είναι επειδή η Τουρκία απειλεί αποτελεσματικά να μπλοκάρει την είσοδο της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, εκτός εάν συμφωνήσουν να πατάξουν τους Κούρδους μαχητές. Για τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που είδε μια ευκαιρία να εδραιώσει περαιτέρω την εθνικιστική του ατζέντα, ήταν ένα τολμηρό ποντάρισμα. Η χλιαρή μέχρι τώρα αντίδραση των συμμάχων του ΝΑΤΟ υποδηλώνει ότι μπορεί να είναι επιτυχημένο.

Όπως και να καταλήξει η κατάσταση, είναι βαθιά κατατοπιστική. Για την Τουρκία, υπογραμμίζει για ακόμα μία φορά το σθένος με το οποίο ο κ. Ερντογάν επιθυμεί να εξοντώσει τους Κούρδους, την ώρα που διεκδικεί για τη χώρα του θέση περιφερειακής δύναμης. Για την ίδια τη συμμαχία, το αδιέξοδο φέρνει στο φως γεγονότα που συγκαλύπτονταν επί του παρόντος από τον μετασχηματισμό της σε αμιγώς αμυντικό οργανισμό. Το ΝΑΤΟ, που έχει συναινέσει επί μακρόν στις διώξεις των Κούρδων, απέχει πολύ από το να είναι μια δύναμη ειρήνης. Και η Τουρκία, μέλος του από το 1952, το αποδεικνύει.

 • Η σύγκρουση της Τουρκίας με τους Κούρδους χρονολογείται τουλάχιστον από τα τέλη του 19ου αιώνα, όταν ο οθωμανικός συγκεντρωτισμός οδήγησε σε φυλετικές εξεγέρσεις. Οι πρώτες δύο δεκαετίες της Τουρκικής Δημοκρατίας, που ιδρύθηκε το 1923, περιλάμβαναν την άρνηση κουρδικής ταυτότητας, αυτονομίας και γλώσσας, που ήταν όλα θεμελιωμένα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Ακολούθησαν εξεγέρσεις αλλά καταπνίγηκαν βίαια. Αφότου παρέμεινε κατά βάση αδρανής στις δεκαετίες του 1940 και του 1950, η κουρδική μαχητικότητα είδε μια αναβίωση, κάτω από επαναστατικά σύμβολα. Το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν, ή P.K.K., αναδύθηκε μέσα σε αυτή την ατμόσφαιρα.

Η οργάνωση έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική από την Τουρκία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση – και οι μέθοδοί της είναι πράγματι βίαιες. Σε τέσσερις δεκαετίες συγκρούσεων, το PKK έχει συμβάλει στην αιματοχυσία και ευθύνεται για τους θανάτους αμάχων καθώς και στελεχών σωμάτων ασφαλείας. Ωστόσο, η μιλιταριστική προσέγγιση της Τουρκίας στο κουρδικό ζήτημα έχει αφήσει ελάχιστο χώρο για άλλες, πιο διαλλακτικές κουρδικές οργανώσεις.

 • Η χώρα βίωσε μια άνθιση του κουρδικού ακτιβισμού στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και του 1970, όταν πολλά αριστερά τουρκικά κινήματα και οργανώσεις εξέφρασαν επίσης την αλληλεγγύη τους στους Κούρδους. Αλλά ένα πραξικόπημα το 1980 συνέτριψε τις δυνάμεις αυτές, με εξαίρεση το PKK, του οποίου τα περισσότερα στρατόπεδα βρίσκονταν ήδη εκτός Τουρκίας. Στα χρόνια μετά το πραξικόπημα, τα σκληρά βασανιστήρια που υπέστησαν Κούρδοι ακτιβιστές διαφόρων οργανώσεων διόγκωσαν τις τάξεις του PKK. Πιο πικραμένοι από ποτέ απέναντι στο τουρκικό κράτος, πολλοί ακτιβιστές δεν έβλεπαν άλλη αποτελεσματική εστία για τον αγώνα τους.

Τα πράγματα σήμερα δεν είναι πολύ καλύτερα. Ειρηνικές μορφές κουρδικού ακτιβισμού – όπως αυτές που οργανώνονται από το νόμιμο Δημοκρατικό Κόμμα του Λαού ή H.D.P. – βρίσκονται υπό διαρκή επίθεση, με κατηγορίες για δεσμούς με το PKK. Η κυβέρνηση υποστηρίζει επίσης ότι το PKK βρίσκεται σε σύμπραξη με το κίνημα του Γκιουλέν, πρώην σύμμαχο του κυβερνώντος κόμματος που η κυβέρνηση κατηγορεί για ενορχήστρωση της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος του 2016. Πρόκειται για μέλη αυτών των δύο ομάδων που ο κ. Ερντογάν απαιτεί να παραδώσουν η Σουηδία και η Φινλανδία.

 • Πού ήταν το ΝΑΤΟ σε όλα αυτά; Της στρατιωτικής επέμβασης του 1980, που επιδοκιμάστηκε τουλάχιστον έμμεσα από τη συμμαχία, ηγήθηκε ο Κενάν Εβρέν, διοικητής δυνάμεων του ΝΑΤΟ απέναντι στο αντάρτικο. Οι δυτικές χώρες συνέχισαν να παρέχουν άφθονη υποστήριξη σε επιχειρήσεις κατά των Κούρδων τα επόμενα χρόνια, ακόμη και κατά τη διάρκεια των εξαιρετικά βίαιων συγκρούσεων του 1993-95. Όταν επαναλήφθηκαν οι εχθροπραξίες τη δεκαετία του 2010, η Δύση αγνόησε σε μεγάλο βαθμό τα κύματα καταστολής στο εσωτερικό και τις επανειλημμένες εισβολές της Τουρκίας στη Συρία και το Ιράκ, όπου Κούρδοι είχαν αναζητήσει καταφύγιο από καιρό.

Εφόσον μια τέτοια ένοχη σιωπή είναι τόσο επίμονη, γιατί ο κ. Ερντογάν επέλεξε αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή για να κλιμακώσει τις στρατιωτικές του περιπέτειες; Η απάντηση είναι απλή: Οι εκλογές είναι προ των πυλών και η κυβέρνηση, που ηγείται της χειρότερης οικονομικής κρίσης της χώρας εδώ και δύο δεκαετίες, ποντάρει στον επιθετικό εθνικισμό για την αποκατάσταση των εθνικών πληγών. Το κυβερνών κόμμα έχει εντείνει αντίστοιχα τις κινήσεις του κατά των Κούρδων, με φυλακίσεις πολιτικών και δημοσιογράφων, με στρατιωτικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό και με απαγορεύσεις συναυλιών και παραστάσεων στο εσωτερικό.

 • Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία προφανώς ενθάρρυνε παραπάνω τον κ. Ερντογάν. Επέτρεψε στην Τουρκία να εμφανιστεί ως φίλη της Δύσης, αποσπώντας επαίνους για τον γρήγορο αποκλεισμό της Μαύρης Θάλασσας, ενώ συνεχίζει να προωθεί την κατασταλτική της ατζέντα. Ακόμα παραπάνω, σπρώχνοντας προς το ΝΑΤΟ τη Σουηδία και τη Φινλανδία – που θεωρούνται ως χρόνια καταφύγια Κούρδων μαχητών – ο πόλεμος παρείχε στην Τουρκία μια χρυσή ευκαιρία.

Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες πιέσουν τις δύο χώρες να αποδεχθούν τις απαιτήσεις της Τουρκίας, όπως έχει υποδηλώσει ότι μπορεί να συμβεί ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, αυτό θα ήταν κάτι περισσότερο από μια νίκη της καταστολής. Θα ήταν ένας σπάνιος θρίαμβος σε συμβολικό επίπεδο. Οι βομβαρδισμοί και οι πολιτιστικές απαγορεύσεις δεν θα ήταν τίποτα σε σύγκριση με μια διεθνή παραδοχή, την οποία θα έχει επισφραγίσει η πιο ισχυρή χώρα του κόσμου, ότι τα δικαιώματα των Κούρδων μπορούν να παραμεριστούν.

 • Είναι δελεαστικό να βλέπουμε την Τουρκία ως ένα εξαιρετικά πολεμοχαρές κράτος. Χαρακτηρισμένη ως ο “ασθενής της Ευρώπης” στις τελευταίες ημέρες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η χώρα εμφανίζεται να είναι τώρα ο φιλοπόλεμος της ηπείρου. Αλλά είναι λάθος να βλέπουμε τη χώρα μεμονωμένα. Η επιθετικότητα του κ. Ερντογάν δεν οφείλεται μόνο στον ίδιο. Καθίσταται εφικτή, ενθαρρύνεται και υποστηρίζεται από τις δυτικές χώρες, καθώς και τη Ρωσία.

Στην Τουρκία, υπάρχει μια εκνευριστική αξίωση: Οι αρχές θέλουν οι πολίτες τους και ο κόσμος να πιστεύουν ότι οι “ξένοι” και οι “εξωτερικές δυνάμεις” υποστήριζαν ανέκαθεν τον κουρδικό αυτονομισμό. Αυτή η αρκετά δημοφιλής αλλά πολύ στρεβλή αντίληψη της πραγματικότητας δεν λέει τίποτα για τα όπλα, την υλικοτεχνική υποστήριξη και τη συγκατάθεση που έχουν παράσχει αφειδώς άλλες χώρες στη δολοφονία των Κούρδων.

 • Όντως, οι Ηνωμένες Πολιτείες παρείχαν όπλα στους Κούρδους της Συρίας κατά τη διάρκεια του αγώνα τους εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Αλλά αυτό υποσκελίζεται από το επίπεδο και τον όγκο του στρατιωτικού εξοπλισμού που εξασφαλίζει η Τουρκία, η έδρα του δεύτερου μεγαλύτερου στρατού του ΝΑΤΟ, χάρη στο ότι είναι μέρος της δυτικής συμμαχίας.

Η αλήθεια είναι ότι η επιθετικότητα της Τουρκίας έχει πορευτεί χέρι – χέρι με την αποδοχή του ΝΑΤΟ, ακόμα και τη συνενοχή του. Δεν έχει νόημα οι δυτικές χώρες να επιπλήττουν την Τουρκία ή η Τουρκία να παραπονιέται για δυτική υποκρισία: Είναι στην ίδια πλευρά σε αυτό. Οτιδήποτε και αν συμβεί με την επέκταση της συμμαχίας – είτε θυσιαστούν οι Κούρδοι στο βωμό της γεωπολιτικής σκοπιμότητας είτε όχι – αυτή θα πρέπει να είναι μια στιγμή αφύπνισης. Σε έναν κόσμο πολέμου, καμία χώρα δεν έχει το μονοπώλιο της βίας.

* Ο Cihan Tugal είναι καθηγητής κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια (Μπέρκλεϋ) και συγγραφέας, μεταξύ άλλων βιβλίων, του “The Fall of the Turkish Model: How the Arab Uprisings Brought Down Islamic Liberalism.”

© 2022 Διατίθεται από το “The New York Times Licensing Group”

ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ στο capital.gr

WORLD INDICES

 • Οι φόβοι επιβράδυνσης της ανάπτυξης και το ράλι του αργού έριξαν τη Wall

Πτώση 270 μονάδων για τον Dow Jones. Απώλειες άνω του 1% ο S&P 500. Στο -0,73% ο Nasdaq.MOST ACTIVE

LOOSERS

WINNERS

CRYPTOS


ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

 • Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάση νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα και το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

 • Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.