Τι χάνει ο Ερντογάν που δεν θα ‘ρθει Θεσσαλονίκη

Τι χάνει ο Ερντογάν που δεν θα ‘ρθει Θεσσαλονίκη

  • Ο Τούρκος Πρόεδρος δεν θα παραστεί στη Διάσκεψη για την Νοτιοανατολική Ευρώπη που θα γίνει σε λίγες ημέρες στη Θεσσαλονίκη

ΒΗΜΑτοδότης

04.06.2022, 07:20

Σίγουρα ο Ερντογάν δεν υπολόγισε κάποιες πολιτικές συνέπειες όταν αποφάσιζε μονομερώς να διακόψει κάθε δίαυλο διαλόγου με την Ελλάδα. Ή όταν δήλωνε το «Μητσοτάκης γιοκ», μετά την ομιλία του Πρωθυπουργού στο Κογκρέσο. Επίσης δεν υπολόγισε σωστά (αν και το γνώριζε) όταν δήλωνε πως δεν πρόκειται να παραστεί στη Διάσκεψη για την Νοτιοανατολική Ευρώπη που θα γίνει σε λίγες ημέρες στη Θεσσαλονίκη.
  • Και θα σας πω το γιατί:
Στη Διάσκεψη θα παραστεί ο Καγκελάριος της Γερμανίας Ολαφ Σολτς, που τον προσκάλεσε ο κ. Μητσοτάκης. Θα ήταν ίσως μια μοναδική ευκαιρία για τον Ερντογάν να συναντηθεί μαζί του για να ακούσει δια ζώσης και την άποψη των Γερμανών (και γενικότερα) των Ευρωπαίων για τη στάση της Τουρκίας έναντι της Ελλάδος, αλλά και έναντι της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

Ο Τούρκος Πρόεδρος χάνει επίσης την ευκαιρία να συναντηθεί με τους ηγέτες των βαλκανικών χωρών που θα έρθουν στη Θεσσαλονίκη, αλλά κυρίως χάνει την ευκαιρία να συναντηθεί και με τους τρεις ηγέτες της Βοσνίας, που θα βρεθούν μαζί εκτός της χώρας τους, ίσως για πρώτη φορά.

  • Ήταν, πώς να το κάνουμε, μοναδική ευκαιρία, να συναντηθεί με τον Σερβοβόσνιο, τον Βόσνιο και τον Κροάτη- Βόσνιο ηγέτη, τους οποίους προσκάλεσε ο κ. Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη. Επιπλέον, μαθαίνω ότι στη Θεσσαλονίκη θα έρθουν και αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως ο κ. Μπορέλ, δηλαδή, κάτι που δεν κατάλαβε ο κ. Ερντογάν, είναι ότι στην συμπρωτεύουσα για δύο ημέρες θα κτυπά η καρδιά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων.

Πού να ήξερε ακόμα ότι είχε προσκληθεί στη Θεσσαλονίκη και ο Πρόεδρος Μακρόν; Του πρότειναν μάλιστα ως γαλλική προεδρία να διοργανώσει από την Ελλάδα μια Διάσκεψη για τα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά την τελευταία στιγμή προτίμησε να την κάνει στις Βρυξέλες. Ο κ. Σολτς θα διανυκτερεύσει στη Θεσσαλονίκη, από όπου την επόμενη ημέρα θα μεταβεί στην Βόρεια Μακεδονία και ακολούθως στη Βουλγαρία. Θα έχουν προηγηθεί επισκέψεις του κ. Σολτς την Παρασκευή στο Κόσοβο και στη Σερβία.