2 Απρ.2022 – Χ.Α + Μarkets (61): Πολλά μικρά και μεγάλα ενδιαφέροντα(;)…

Ο πληθωρισμός πήγε 8%…

ΟΑΚ: Ο Αληθωρισμός πόσο άραγε; Ποιο 8% βρε αθεόφοβοι; Πήγα να βάλω πετρέλαιο στο τζίπ και παραλίγο να αφήσω τα κλειδιά στο ταμείο, στο ΣΜ πας πλέον με συνοδεία Security τα ψώνια στο αυτοκίνητο γιατι κινδυνεύεις μην σε κλέψουν…

  • ΦΩΣ ΝΕΡΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ας τα αφήσουμε καλύτερα, γιατί κάθε λογαριασμός και ένα ενοίκιο. Λεφτόδεντρα δεν υπάρχουν όπως είπε και ο κ.Στουρνάρας, αλλά μήπως ήρθε η ώρα να γίνει ένα εθνικό σχέδιο αμοιβών και να ξαναμοιραστεί η τράπουλα γιατί με 600 και 1000 ευρώ μισθοδοσίες σε λίγο καιρό θα βγούν και οι νοικοκυραίοι να ζητιανεύουν.

***

ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ – απάντηση: Περιμέναμε αρκετά καλύτερα νούμερα. Μας είχαν προδιαθέσει για κάτι τέτοιο. Εχει όμως όλο το μέλλον μπροστά της για να ενισχύσει τα μεγέθη της. Στο ξεκίνημα βρίσκεται άλλωστε, στην νέα δραστηριότητα που προσέθεσε εξαγοράζοντας την SIXT.

  • Μην περιμένετε πάντως συγκριτικό τεστ με την Autohellas. Εντελώς διαφορετικές οντότητες, δεν θα ήταν “δίκαιο” να τις συγκρίνουμε. Η μία θυμίζει BRIGHTON και η άλλη LIVERPOOL…

***

ΚΕΚΡΟΠΑΣ – απάντηση: Μόνον πρωταπριλιάτικο αστείο δεν ήταν η χθεσινή κίνηση της μετοχής.

***

EPSILON NET- απάντηση: Επειδή ανεβαίνει αλματωδώς, δεν σημαίνει ότι υποχρεωτικά πρέπει να ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες του κλάδου, όσο και να δείχνουν (;) ότι χρηματοοικονομικοί δείκτες τους  είναι καλύτεροι έως αρκετά καλύτεροι. Τα πάντα στο ελληνικό χρηματιστήριο (ή σχεδόν τα πάντα) εξαρτώνται από τους μεγαλομετόχους και τους διαθέτοντες το χρήμα που τους ακολουθεί. Ολα τα άλλα έπονται.

***

GOLDMAN SACHS – ΣYΣTHMIKEΣ: Ευκαιρίας δοθείσης λόγω των αποτελεσμάτων 2021,οι αναλυτές της άλλαξαν τις τιμές – στόχου για το 12ΜΗΝΟ

  • Στα 1,7500 ευρώ για την ΑΛΦΑ από τα 1,68 ευρώ πριν
  • Στα 1,8000 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς από 1,7000 ευρώ πριν
  • Για τη Eurobank είναι στα 1,50 ευρώ και
  • Για την Εθνική εξακολουθεί να μη θέτει τιμή – στόχο για τη μετοχή, λόγω εμπλοκής της σε κάποιο deal(?)
  • Οι συστάσεις είναι “ΑΓΟΡΑ”, πλην της Πειραιώς που είναι “ΟΥΔΕΤΕΡΟΤΗΤΑ”.

goldman6_1.JPG

***

MEVACO- απάντηση: Οσοι πρόλαβαν αγορές πέριξ των 2 ευρώ, πρόλαβαν.Τώρα δεν βγάζουν κομμάτια οι εν δυνάμει πωλητές, γιατί την πήραν είδηση την δουλειά…

9ΜΗΝΟ 2021 – Θεαματική η βελτίωση, αλλά τα καλυτερότερα έρχονται…

****

ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Πέρα από τις εξελίξεις στο πολεμικό μέτωπο η έλευση του Απριλίου υπόσχεται πάντως μια πυκνή ροή νέων εντός και εκτός συνόρων. Στο διεθνές πεδίο ξεχωρίζουν οι γαλλικές προεδρικές εκλογές οι οποίες θα πραγματοποιηθούν σε δύο γύρους στις 10 και 24 Απριλίου. Στην Αμερική οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων για το α’ τρίμηνο του 2022 ξεκινούν με τις τράπεζες να ανοίγουν την αυλαία την δεύτερη εβδομάδα του μήνα.

  • Στην Ελλάδα εκτός από την ολοκλήρωση των αποτελεσμάτων χρήσης του 2021 έως το τέλος του μήνα η αξιολόγηση της S&P την Μ. Παρασκευή 22 Απριλίου ξεχωρίζει από τις προγραμματισμένες ανακοινώσεις.

Επιπλέον μέσα στο μήνα θα τρέξουν οι πρώτες τακτικές γενικές συνελεύσεις της χρονιάς ενώ θα επανεκκινήσουν οι παρουσιάσεις στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών γεμίζοντας με περισσότερη πληροφόρηση για την προοπτική της χρονιάς την ειδησεογραφία.

  • Επιχειρηματικά τέλος, η 20η Απριλίου είναι ως τώρα το χρονικό ορόσημο για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για την ανανέωση της σύμβασης παραχώρησης της Αττικής Οδού. Άρα υπάρχει πολύ υλικό που θα κρατήσει ζωντανή την Αγορά παρά τις τέσσερις αργίες που έχει ο μήνας.


****

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ: Η χθεσινή συνεδρίαση μπορεί να ήταν η πρώτη του μήνα, αλλά ταυτόχρονα ήταν και η τελευταία της εβδομάδας, που έδωσε στον Γενικό Δείκτη εβδομαδιαία κέρδη 5,64%. Στο ίδιο διάστημα ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών σημείωσε κέρδη 7,54%. Από την αρχή του χρόνου ο ΓΔ καταγράφει υποχώρηση 0,30% και ο ΔΤΡ άνοδο 13,19%.

  • Στις καλύτερες αποδόσεις του 2021 προηγείται η ΥΑΛΚΟ (+220%), ακολουθούμενη από ΕΥΠΙΚ (+50,6%), ΑΑΑΠ (+39,35%), ΚΟΡΔΕ (+38,46%), ΤΡΑΣΤΟΡ (+35,2%) και ΕΠΣΙΛ (+34,36%).

****

Η ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ: Με τα αποτελέσματα της ΔΕΗ, των Αστικών Ακινήτων και της Ευρωπαϊκής Πίστης την προσεχή Τρίτη συνεχίζεται η ροή των δημοσιεύσεων των αποτελεσμάτων του 2021. Την Τετάρτη ακολουθούν οι Lamda
Development και Quest Holdings ενώ την ίδια ημέρα είναι προγραμματισμένη η παρουσίαση του επικαιροποιημένου επιχειρηματικού πλάνου της Τράπεζας Πειραιώς. Η εβδομάδα θα κλείσει με τα αποτελέσματα της Premia Properties την ερχόμενη Παρασκευή.

  • Από το μέτωπο των τακτικών γενικών συνελεύσεων ξεχωρίζουν οι Autohellas (5/4 Μέρισμα €0,46) Γενική Εμπορίου (6/4 Μέρισμα €0,055) και Τράπεζα Ελλάδος (7/4 Μέρισμα €0,672) με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στην ανάγνωση των προβλέψεων για τους βασικούς μακροοικονομικούς δείκτες του 2022. Τέλος επισημαίνεται ότι στις 6 και 7 Απριλίου ολοκληρώνεται η περίοδος αποδοχής για τις δημόσιες προτάσεις της Καραμολέγκος και της Νίκας αντίστοιχα.


ΤΡΑΠΕΖΑ ΒΕΛΓΙΟΥ**: ΚΑΘΑΡΟ ΜΕΡΙΣΜΑ €96,628/ΜTX., ΑΠΟΔΟΣΗ ΣΧΕΔΟΝ 6%

  • H BNAB ανακοίνωσε χτες αποτελέσματα έτους. Τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν στα €355 εκ. (κεφ/ση €680 εκ.!!!), έναντι €661 εκ., λόγω των αρνητικών παρεμβατικών επιτοκίων (ζημία €380 εκ.) και των μειωμένων χρηματοοικονομικών εσόδων κατά €27 εκ., τα οποία αντισταθμίστηκαν μερικώς από τα κατά €55 εκ. αυξημένα έσοδα τόκων.

Παρά την μειωμένη κερδοφορία, η ΒΝΑΒ θα διανείμει μικτό μέρισμα €138,04/μετ. και καθαρό μέρισμα €96,628/μετ., καθώς εισέπραξε πέρσι ξανά μέρισμα από την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (δεν εισέπραξε το 2020, για πρώτη φορά) και πούλησε μέρος του χαρτοφυλακίου των προς πώληση ακινήτων, έναντι €18,1 εκ.

  • Οπότε, για το 2022 ξεκινάμε με -€12/μτχ περίπου, ωστόσο αναμένουμε στα επόμενα 2-3 έτη να πουληθούν τα υπόλοιπα ακίνητα, από τα οποία θα πρέπει να αναμένουμε €40-50 εκ., τα οποία αντιστοιχούν σε €25-30/μτχ. τουλάχιστον!!!! Το σημαντικότερο όλων όμως είναι: Η ΒΝΑΒ μείωσε τα ελάχιστα απαιτούμενα δεσμευμένα κεφάλαια στα €5,8 δις, έναντι €6,5 δις, ενώ το συνολικό κεφαλαιακό μαξιλάρι ανέρχεται στα €7,1 δις, καθώς αναμένεται εντός του έτους χαλάρωση των προγραμμάτων αγορών ομολόγων.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα μπορεί να μοιράζει μεγαλύτερο ποσοστό των κερδών – αποθεματικών στο μέλλον. Αν και τα κέρδη μπορεί να πιεστούν περαιτέρω από την άνοδο των επιτοκίων λόγω του χαρτοφυλακίου των ομολόγων, η υιοθέτηση τουλάχιστον μηδενικών παρεμβατικών επιτοκίων, αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά την κερδοφορία. Με βάση την κατανομή των κερδών, εκτιμώ ότι τα ίδια κεφάλαια ανέρχονται στα €7,4 δις., τα οποία αντιστοιχούν σε €18.500/μετ., με την τιμή να κυμαίνεται στα €1.700.

**Τι να τους εξηγείς τώρα, τζάμπα κόπος…

Τεχνική Ολυμπιακή- Ειδικού Συνεργάτη μ/μ: Παρόλο που έβγαλε την άσχημη είδηση για την αναβολή της ολοκλήρωσης της συμφωνίας πώλησης του Πόρτο Καρράς, η μετοχή δείχνει εξαιρετική συμπεριφορά, σε σχέση με τις προηγούμενες αντίστοιχες ανακοινώσεις, δεδομένου και του κλίματος.

  • Η εταιρεία πραγματοποίησε σημαντικές αγορές ιδίων μετοχών στα πρόσφατα χαμηλά (110 χιλ.τμχ) σε καθημερινή βάση και πιθανότατα θα συνεχίσει μόλις λήξει η ευαίσθητη περίοδος πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, οπου αναμένεται να εκπλήξει θετικά την αγορά ανακοινώνοντάς τα πολύ πριν τις 30/4, όταν συνήθως ανακοίνωνε κυριολεκτικά στο και πέντε (πολλές φορές και τα μεσάνυχτα).

Ασφαλώς και η αλλαγή της οικονομικής διεύθυνσης συνετέλεσε σε αυτή την εξέλιξη. Εάν συνυπολογίσουμε την έναρξη ειδικής διαπραγμάτευσης από τις 4/4, σε συνδυασμό με την εξευτελιστική αποτίμηση της μετοχής, τότε κάτι πολύ καλό φαίνεται να είναι στα σκαριά!

ΟΑΚ – ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ: Διπλασιασμός Ebitda (και κάτι παραπάνω), αύξηση τζίρου 20% και κέρδη μ.φ 5 εκατ. ευρώ. Μειωση δανεισμου στα 10 απο 19 εκατ. και ισως το πιο σημαντικό στοιχείο η αυξηση των εσοδων απο την Sixt κατα 70% που δειχνει και την δυναμικη της νέας συνεργασίας. Λογικά θα συνεχίσει ετσι και φέτος ειδικά μετα τις εκτιμήσεις για τον τουρισμό.

  • Παντως το Ebitda 14 εκατ. σε συνδυασμό με 10 εκατ. χρέος ( οποτε μιλάμε για ουτε 400 χιλιαρικα τόκους ) σημαίνει ότι με κεφαλαιοποίηση 65 εκατ. σε 5 χρήσεις θα εχεις βγάλει το σύνολο της εταιρίας και θα σου μείνουν και οι μετοχές.

Να θυμίσω ότι η διαφορά μεταξύ EBITDA και Κέρδη μετά φόρων είναι ότι στα πρώτα δεν συμπεριλαμβανονται τόκοι, αποσβέσεις και φόροι. Μια εταιρία με μικρό δανεισμό προφανώς έχει μικρούς τόκους.

  • Οι αποσβέσεις από την άλλη είναι καθαρά λογιστικό νούμερο, που μένει στην τσέπη του μετόχου. Επί της ουσίας η εταιρία βγάζει καθαρές χρηματοροές, με τις οποίες μείωσε τον δανεισμό της κατά 9 εκατομμύρια.  Αναρωτηθείτε, αν θέλετε να εισαστε μέτοχοι σε μια εταιρία που πάει κάθε χρόνο ταμείο 9 εκατομμύρια και κοστίζει 65.

***

ΚΕΚΡΟΠΑΣ – Εναπόθεση μπάζων και σκουπιδιών χωρίς άδεια από το Δασαρχείο, παρακάμπτοντας κάθε έννοια νομιμότητας και φυσικά τζάμπα. Η “εύκολη” λύση!!

  • Α, ρε Δημόσιο με τα ωραία σου… Και οι τοπική αρχή εεε; Αρκεί να ψοφήσει η… Κατσίκα του Γείτονα!!







  • ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ, για να μην…ξεφεύγουμε: 
Υπάρχουν (3) ειδών «χρηματιστηριακοί προφήτες»:
  • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν…
  • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν…
  • Και αυτοί οι οποίοι γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν, αλλά πληρώνονται αδρά για να προσποιούνται ότι γνωρίζουν.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

  • Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάση νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα και το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.