Πέμπτη 24.3.2022 – Χ.Α (57): Πολλά μικρά και μεγάλα ενδιαφέροντα (;)…

 • SPREADS
ΧΩΡΑ ΑΠΟΔΟΣΗ % Spread vs BUND
ΕΛΛΑΔΑ 2,71 +2,26
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ 1,24 +0,79
ΙΣΠΑΝΙΑ 1,37 +0,92
ΙΤΑΛΙΑ 1,99 +1,54

ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Εστιάζοντας περισσότερο στο παρόν, από το 2020 και μετά εμφανίζονται δύο “σκληρές” πτωτικές περιόδους. Αναφερόμαστε στον Μάρτιο του 2020 και στον Μάρτιο του 2022. Η πτώση του Γενικού Δείκτη την περίοδο του 2020 ολοκληρώθηκε στις 469,55 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες 50,5% από το σημείο εκκίνησης της πτώσης. Φέτος η πτώση που ξεκίνησε από τα ψηλά των 970 μονάδων έχει καταγράψει μια πορεία απωλειών 19%, ως το χαμηλό των 788,8 μονάδων της 8ης Μαρτίου.

 • Η πτώση δεν είναι ίδιας έντασης σε ποσοστό, αλλά έχει ως κοινό γνώρισμα την γρήγορη και συνεχή πίεση του Δείκτη: Η Αγορά υποχώρησε μέσα σε δύο εβδομάδες, μια απόσταση που χρειάστηκε στο παρελθόν ένα χρόνο ανόδου για να την καλύψει.

Ακόμα και αν οι τοποθετήσεις δεν έγιναν στο χαμηλό της Αγοράς αλλά 10% υψηλότερα, όταν η Αγορά αποφορτίστηκε από τις έντονες διακυμάνσεις, η εικόνα ήταν και πάλι συντριπτικά ανοδική και οι αποδόσεις πολύ ικανοποιητικές. Εκ των υστέρων βέβαια όλα φαίνονται εύκολα και αυτονόητα, ωστόσο όταν “η μπάλα καίει” και οι πωλήσεις γίνονται στην λογική του “δεν υπάρχει αύριο”, η απόφαση για ανάληψη ρίσκου περιέχει μια τεράστια ψυχολογική υπέρβαση.

 • Τα χαμηλά του φετινού Μαρτίου φαίνεται ότι μπορεί να είναι τα χαμηλά έτους, με όσα είναι ήδη γνωστά. Το αρχικό μοτίβο των έντονων διακυμάνσεων έχει ξεθυμάνει και οι Εταιρείες που τα οικονομικά τους στοιχεία έχουν έκθεση στην Ουκρανική κρίση έχουν εντοπιστεί και σε πρώτο χρόνο έχουν ενσωματώσει το μεγαλύτερο μέρος από τις επιπτώσεις στην αποτίμηση τους.

Ευκαιρίες ακόμα υπάρχουν, μια ματιά στα μερίσματα που έρχονται ως το Καλοκαίρι, σε συνδυασμό με την προοπτική της χρονιάς, δίνει αμέσως κάποιες γρήγορες απαντήσεις.

@12:40

 • ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ: Την προσέχουμε ως κόρη οφθαλμού και ει δυνατόν την αυξάνουμε. 
 • MEΓΑΛΗ ΖΗΜΙΑ για την αγορά οι… θεσμικάριοι της. Ουσιαστικά είναι οι εν δυνάμει εκτελεστές της!
 • Παραμένουμε ανήσυχοι και στοχεύουμε στην προστασία του κεφαλαίου. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στις κινήσεις γιατί όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά. Συνεχίζουμε να εστιάζουμε στις καλές εταιρείες με μέρισμα και χαμηλό δανεισμό ή σε κραυγαλέα φθηνές στο ταμπλό.

@12:50

ΠΕΤΡΟΣ ΣΤΕΡΙΩΤΗΣ: Καλημέρα φίλοι αναγνώστες του ΜΜ,
Αποποιώντας κάθε ευθύνη (στην Ελλάδα ζούμε), καθώς οι αποφάσεις είναι των επενδυτών και μόνον των ίδιων των επενδυτών, γνωρίζουμε κι άλλα “χαρτιά” εντός της κρίσης.
 
ΕΥΡΩΣΥΜΒΟΥΛΟΙ
Στο “κουτί τιμών” του τελευταίου εννιαμήνου, έκανε το “μπαμ” της λόγω πολεμικού κλίματος, αλλά δεν παραγνωρίζουμε την προηγηθείσα ανοδική τάση (βλ. γράφημα).
CENTRIC
Penny stock σε γενική ανοδική τάση, που χωνεύει τα κέρδη του εντός σχηματισμού “σημαίας” και αναμένοντας την επόμενη μεγάλη κατεύθυνση (βλ. γράφημα).
….

@15:50

ΜΗΝΥΜΑ από φίλο αναγνώστη: Βλέπω ΟΠΑΠ στο +3% και ΠΕΤΡΟ στο -5%(!!) και αναρωτιέμαι αν είναι πραγματικά τα αποτελέσματα που με σερβίρουν η πόσο χάλια είναι το ΧΑΑ για να μην μπορεί να αναδείξει αξίες. Σε άλλα χρηματιστήρια ο ΠΕΤΡΟ θα είχε 10 ευρώ σήμερα, αλλά και η διοίκηση δεν φαίνεται να την ενδιαφέρει η μετοχή…


Γ.ΚΑΤΙΚΑΣ – Το πετρέλαιο καλπάζει, οι τιμές των πρώτων υλών επίσης, τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα αντί να λύνονται αυξάνονται και συνολικά δεν ξέρουμε πως θα τελειώσει όλο αυτό. Περιμένουμε καλή πορεία στον τουρισμό φέτος, λένε πολλοί και μέχρι πριν λίγο καιρό το συμμεριζόμασταν και εμείς. Μπορεί να πάει καλά, όμως θα αφήσει κέρδη; Με αυτές τις τιμές θα βγάλουν κέρδη οι ξενοδόχοι; Και δεν είναι μόνο το ενεργειακό. Τα τρόφιμα θα επιβαρύνουν σημαντικά το κόστος. Από την άλλη, καράβια και αεροπλάνα με τέτοιες τιμές μπορούν να βγάλουν κέρδος;
Γ.ΚΑΤΙΚΑΣ – Δημόσια έργα, επενδύσεις κ.α. μπορούν να γίνουν με αυτές τις τιμές στα υλικά; Κατασκευαστές λένε ότι δεν μπορούν να ρίξουν άσφαλτο γιατί μέσα σε λίγες μέρες αυξήθηκε τρομερά το κόστος. Χαλυβουργίες στο εξωτερικό μειώνουν παραγωγή. Τα τσιμέντα έχουν υψηλά κόστη παραγωγής και αυξάνονται και εκεί οι τιμές. Το μίγμα συνολικά θα πούμε πως είναι εκρηκτικό. Θεωρούμε επομένως πως η επιφυλακτική στάση απέναντι στις μετοχές είναι επιβεβλημένη.
****

ΧΑΡΑΚΟΛΟΓΙΟΝ – ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΟΠΑΠ: Όσο ο τίτλος δίνει κλεισίματα υψηλότερα της ζώνης 12,84 – 12,59 (την υπερασπίζονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών), θεωρείται απόλυτα εφικτή η κίνηση προς τα 13,30 και 13,80 ευρώ. Αρνητική έκπληξη με κλείσιμο χαμηλότερα των 12,59, μπορεί να δώσει πίεση προς τα 11,93 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

 • ΕΥΔΑΠ: Ο μοναδικός τίτλος της υψηλής κεφαλαιοποίησης που κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, (+1,46%). Αν η μετοχή υπερβεί τη ζώνη 6,95 – 7,15 (συνωστίζονται οι δύο ΚΜΟ 200 εβδομάδων και το ημερήσιο “stop short”), μπορεί να ελπίζει σε κίνηση προς τα 7,46 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 7,63 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Πρώτη σημαντική στήριξη στα 6,61 ευρώ.

COCA COLA HBC: Με πωλητή από την αρχή της συνεδρίασης, με αποτέλεσμα να κινηθεί μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, η μετοχή της ΕΕΕ (-3,77%). Αν χαθεί η στήριξη στα 19,01 ευρώ (ημερήσιο “stop long”), δεν μπορεί να αποκλειστεί υποχώρηση προς τα 18,00 και 17,40 ευρώ. Οι πρώτες αντιστάσεις στα 21,23 και 22,10 ευρώ.

 • ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για τη μετοχή της ΕΛΧΑ (-3,54%). Η ανακατάληψη της ζώνης 1,73 – 1,76 αποτελεί ελάχιστη προϋπόθεση για τη σχετική αποκατάσταση της τεχνικής εικόνας, με τις επόμενες αντιστάσεις να εντοπίζονται στα 1,798 (ημερήσιο “stop short”), 1,87 – 1,90 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών) και 2,10 ευρώ. Σε αντίθετη περίπτωση, οι στηρίξεις στα 1,63 και 1,50 ευρώ.

ΠΑΡΟΥΣΙΟΛΟΓΙΟΝ – ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

 • Στην κούρσα για τις καλύτερες αποδόσεις από την αρχή του χρόνου, προηγείται η ΥΑΛΚΟ (+190%), ακολουθούμενη από ΕΥΠΙΚ (+51,39%) και ΤΡΑΣΤΟΡ (+35,2%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις: “Καρέ” ανοδικών συνεδριάσεων για την Τεχν. Ολυμπιακή (+2,98%), με αυξημένες συναλλαγές. Με θετική μεταβολή, αλλά δεν έπεισαν οι αγοραστές σε ΑΝΔΡΟ (+1,45%), ΦΙΕΡ (+6,94%), ΣΙΔΜΑ (+0,78%), ΜΕΒΑ (+4%), ΛΑΜΨΑ (+2,02%), ΝΑΚΑΣ (+1,83%), ΜΟΝΤΑ (+0,72%), ΥΑΛΚΟ (+16%) και ΒΙΟΤ (+3,26%).

 • Κάποιο μικρό “bid” βγήκε στα 1,75 ευρώ, για το Κτήμα Λαζαρίδη (+2,94%). Αύξησε συναλλαγές η Ιντρακάτ (+1,90%). Τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για Revoil (-0,83%), Q&R (-5,52%), Realcons (-1,57%), Frigoglass (-2,97%) και ΑΛΜΥ -3,75% (-3,75%).

Κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σε Τζιρακιάν (-2,49%), Centric (-0,68%), AVE (-1,22%), Profile (-1,27%), Unibios (-2,78%) και Byte (-2,2%). Εντυπωσιακά άνευρη η χρηματιστηριακή εμφάνιση του Πετρόπουλου (-4,08%), μετά τα, τουλάχιστον, ικανοποιητικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Εισηγμένη. Πιθανές ρευστοποιήσεις από Θεσμικό χαρτοφυλάκιο.

Παρουσία πωλητή σε ΟΠΤΡΟΝ (-7,34%), ΚΥΡΙΟ (-2,94%), ΚΟΡΔΕ (-1,69%), ΒΙΟΚΑ (-2,96%), ΑΝΕΚ (-7,69%) και ΜΕΡΚΟ (-1,78%). Σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε η Epsilon Net (+0,71%

Η πιο επιθετική ρητορική που υιοθετούν όλο και περισσότερο τις τελευταίες ημέρες αξιωματούχοι της Federal Reserve, οι γεωπολιτικές ανησυχίες αλλά και το νέο ράλι των τιμών της ενέργειας επανέφεραν την Τετάρτη τις πιέσεις στην αμερικανική αγορά μετοχών, οι οποίες μάλιστα εντάθηκαν στο κλείσιμο με αποτέλεσμα οι δείκτες να κλείσουν στα χαμηλά ημέρας.

Η αγορά κινήθηκε από την αρχή της συνεδρίασης στο “κόκκινο” καθώς πληθαίνουν τις τελευταίες ημέρες οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ που τάσσονται υπέρ πιο επιθετικής αύξησης των επιτοκίων για την χαλιναγώγηση του πληθωρισμού, που συνεχίζει να καλπάζει καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία επιδεινώνει τις ανατιμήσεις σε ενέργεια, τρόφιμα και καύσιμα.

Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, δήλωσε τη Δευτέρα ότι η επόμενη αύξηση των επιτοκίων θα μπορούσε να είναι 0,5% έναντι του 0,25% που είχε ανακοινωθεί προηγουμένως. Την Τρίτη, ο πρόεδρος της Fed του Σεντ Λούις, Τζέιμς Μπούλαρντ, δήλωσε επίσης ότι η ομοσπονδιακή τράπεζα πρέπει να κινηθεί πιο επιθετικά όσον αφορά τις αυξήσεις επιτοκίων, ενώ ακολούθησε η πρόεδρος της Fed του Κλίβελαντ, Λορέτα Μέστερ, δηλώνοντας ότι η Fed θα πρέπει να αυξήσει το βασικό επιτόκιό της σε περίπου 2,5% φέτος.

Την Τετάρτη, τη σκυτάλη πήρε η πρόεδρος της Fed του Σαν Φρανσίσκο, Μέρι Ντάλι, σημειώνοντας ότι “όλα είναι στο τραπέζι” τον Μάιο, συμπεριλαμβανομένης μιας αύξησης κατά 50 μονάδες βάσης.


Η κεντρική τράπεζα πραγματοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα την πρώτη αύξηση των επιτοκίων της από το 2018, κάνοντας το πρώτο βήμα για να αντιμετωπίσει τον υψηλότερο πληθωρισμό των τελευταίων 40 ετών. Η αύξηση ήταν κατά 25 μ.β. όπως είχε προεξοφλήσει η αγορά.


Οι φόβοι για αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων αυξήθηκαν σήμερα και από το νέο ράλι στις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, την ώρα που τα αποθέματα αργού και βενζίνης των ΗΠΑ σημείωσαν νέα υποχώρηση και μάλιστα μεγαλύτερη της αναμενόμενης.

Εν τω μεταξύ, οι επενδυτές έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στη διήμερη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ που ξεκινά αύριο στις Βρυξέλλες, στην πρώτη ημέρα της οποίας θα συμμετάσχει και ο Αμερικανός πρόεδορς Τζο Μπάιντεν, καθώς οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους αναμένεται να ανακοινώσουν νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και να αυστηροποιήσουν το υφιστάμενο πλαίσιο των κυρώσεων, εξέλιξη που αναμένεται να εντείνει τη γεωπολιτική αβεβαιότητα και κατά συνέπεια της αναταράξεις στις διεθνείς αγορές.

Στο ταμπλό, ο Dow Jones κινήθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας στο “κόκκινο” με τις πιέσεις στον δείκτη να αυξάνονται προς το τέλος της συνεδρίασης, με αποτέλεσμα να κλείσει τελικά 448,96 μονάδες χαμηλότερα, στις 34.358,50 μονάδες, με απώλειες 1,29%.

Αντίστοιχη πορεία ακολούθησε και ο ευρύτερος S&P 500, ο οποίος τερμάτισε στις 4.456,86 μονάδες, με πτώση 1,26%.

Σημαντικές απώλειες κατέγραψε και ο Nasdaq, ο οποίος μάλιστα έχασε και το επίπεδο των 14.000 μονάδων. Συγκεκριμένα, ο τεχνολογικός δείκτης έκλεισε 186 μονάδες χαμηλότερα, στις 13.922,60 μονάδες, με πτώση 1,32%.

 • OI ΠΛΕΟΝ ΑΝΟΔΙΚΕΣ 

Σημαντικές απώλειες κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές αγορές την Τετάρτη, με τους επενδυτές να αξιολογούν από τη μία τις ανησυχίες όσον αφορά τον πληθωρισμό και από την άλλη να περιμένουν την αυριανή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για την Ουκρανία, που θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή και του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν.

 • Οι ηγέτες της ΕΕ κατά τη διήμερη Σύνοδο Κορυφής που ξεκινά αύριο στις Βρυξέλλες θα συζητήσουν τις εξελίξεις στην Ουκρανία και τη συνεχιζόμενη επίθεση της Ρωσίας στη χώρα, την ασφάλεια και την άμυνα, αλλά και το θέμα της ενεργειακής κρίσης. Στην πρώτη ημέρα της συνόδου θα συμμετάσχει μαζί με τους ηγέτες της Ε.Ε. και ο Αμερικανός πρόεδρος, ενώ θα λάβει μέρος και στη έκτακτη σύνοδο του ΝΑΤΟ και σε συνάντηση με τους ηγέτες της G7.

Οι ηγέτες της Ε.Ε. έχουν ήδη συμφωνήσει για τη σταδιακή απεξάρτηση από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, πετρελαίου και άνθρακα το συντομότερο δυνατό. Μια συμφωνία στη Σύνοδο για τον άμεσο τερματισμό των εισαγωγών από τη Ρωσία, όπως έχουν ήδη κάνει ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο, δεν φαίνεται πολύ πιθανή, λόγω της μεγάλης εξάρτησης της Ευρώπης στα ρωσικά ενεργειακά προϊόντα και της απουσίας εναλλακτικών που θα μπορούσαν να καλύψουν το κενό.

 • Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε σήμερα ότι η Ευρώπη θα τερματίσει την ενεργειακή της εξάρτηση από τη Ρωσία, αλλά το να γίνει αυτό από τη μία μέρα στην άλλη θα την οδηγούσε σε ύφεση, θέτοντας σε κίνδυνο εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας και ολόκληρους βιομηχανικούς κλάδους.
“Οι κυρώσεις δεν θα πρέπει να πλήξουν τις ευρωπαϊκές χώρες πιο σκληρά από τη ρωσική ηγεσία”, δήλωσε ο Σολτς μιλώντας στην Bundestag, την Κάτω Βουλή του γερμανικού κοινοβουλίου, όπως μεταδίδει το Reuters.
 • Η Σύνοδος πάντως αναμένεται να καταλήξει και σε νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας καθώς και στην αυστηροποίηση του υφιστάμενου πλαισίου για τις κυρώσεις, όπως έχει ζητήσει άλλωστε και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Την επενδυτική ψυχολογία επιβαρύνουν σήμερα και οι συνεχιζόμενες ανησυχίες για την επέλαση του πληθωρισμού, καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν ενταθεί και λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Σήμερα, άλλωστε, ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ ανακοίνωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο προχωρά σε άμεση μείωση των φόρων στα καύσιμα, ενώ προανήγγειλε πιο μακροπρόθεσμη μείωση φόρων για τους εργαζόμενους, σε μια προσπάθεια του Λονδίνου να μετριάσει το πλήγμα που υφίσταται το βιοτικό επίπεδο των Βρετανών.

Σημειώνεται ότι ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο έφτασε στο 6,2% τον Φεβρουάριο, σε ετήσια βάση, σκαρφαλώνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 1992, καθώς η εκτίναξη των τιμών των τροφίμων, των καυσίμων και της ενέργειας πλήττει όλο και περισσότερο το κόστος ζωής.

Άλλωστε, και ο πρόεδρος της Federal Reserve Τζερόμ Πάουελ δήλωσε νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ πρόκειται να κινηθεί πιο επιθετικά για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, με τους επενδυτές να στοιχηματίζουν πλέον ότι θα αυξήσει ακόμη πιο γρήγορα τα επιτόκιά της.

 • Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 ολοκλήρωσε τις συναλλαγές της Τετάρτης με πτώση 1,01% στις 454,02 μονάδες, με σχεδόν όλους τους κλαδικούς δείκτες αλλά και τις επιμέρους αγορές να τερματίζουν την ημέρα σε αρνητικό έδαφος.

Ο κλάδος των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας ηγήθηκε της σημερινής υποχώρησης, με τον σχετικό δείκτη να καταγράφει απώλειες 2,5%, με τον κλάδο πετρελαίου και αερίου να παρέχει ωστόσο στηρίξεις, σημειώνοντας άνοδο 2%.

Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX τερμάτισε την ημέρα στις 14.283,65 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 1,31%, ενώ στο Παρίσι, ο CAC 40 έκλεισε στις 6.581,43 μονάδες, με απώλειες 1,17%. Καλύτερη εικόνα εμφάνισε ο FTSE 100 στο Λονδίνο, ο οποίο ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 7.460,63 μονάδες, 0,22% χαμηλότερα.

 • Στην περιφέρεια, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο έκλεισε με απώλειες 0,96% στις 24.298,66 μονάδες, ενώ στη Μαδρίτη ο IBEX 35 κατρακύλησε 1,87% χαμηλότερα, στις 8.328,40 μονάδες.

Νέο ράλι κατέγραψαν την Τετάρτη οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, καθώς οι εξελίξεις στο μέτωπο του ρωσο-ουκρανικού πολέμου αυξάνουν τους φόβους για ενδεχόμενα προβλήματα ενεργειακού εφοδιασμού παγκοσμίως.

Την άνοδο των πετρελαϊκών τιμών σήμερα τροφοδότησαν οι αναφορές ότι ΗΠΑ και ΕΕ κατά την αυριανή πρώτη ημέρα της διήμερης Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, όπου θα συμμετάσχει και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, πρόκειται να ανακοινώσουν νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας αλλά και να αυστηροποιήσουν το πλαίσιο των υφιστάμενων κυρώσεων, προκειμένου να αυξήσουν την πίεση προς το Κρεμλίνο να τερματίσει την εισβολή στην Ουκρανία.

Εξέλιξη που εντείνει τους φόβους για προβλήματα στον ενεργειακό εφοδιασμό, την ώρα μάλιστα που η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας ανακοίνωσε σημαντική μείωση των αμερικανικών αποθεμάτων πετρελαίου και βενζίνης. Σημειώνεται ότι τα αποθέματα αργού των ΗΠΑ υποχώρησαν κατά 2,508 εκατ. βαρέλια έναντι μείωσης 3,61 εκατ. την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μείωση κατά 1,85 εκατ. βαρέλια. Το ίδιο διάστημα, τα αποθέματα βενζίνης υποχώρησαν κατά 2,9 εκατ. βαρέλια, φτάνοντας τα 238 εκατ. βαρέλια, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν πτώση στα 1,5 εκατ. βαρέλια.

Πρόσθετη ώθηση στις πετρελαϊκές τιμές παρείχε η προειδοποίηση της Ρωσίας για μείωση των εξαγωγών μέσω του Caspian Pipeline Consortium (CPC) έως και κατά 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ή κατά 1% της παγκόσμιας παραγωγής, λόγω ζημιών από τις καταιγίδες σε θέσεις ελλιμενισμού.

Οι εξαγωγές πετρελαίου μέσω του CPC διακόπηκαν πλήρως την Τετάρτη, ενώ ο αγωγός μπορεί να παραμείνει εκτός λειτουργίας προς αποκατάσταση των ζημιών για χρονικό διάστημα έως και 2 μηνών, όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ.


Έτσι, την Τετάρτη, ο αργό τύπου West Texas Intermediate, παράδοσης Μαΐου, σημείωσε “άλμα” κατά 5,66 δολάρια ή 5,2% και έκλεισε μια ανάσα από τα 115 δολάρια το βαρέλι, στα 114,93 δολάρια.

Αντίστοιχη άνοδο κατέγραψε και το αργό τύπου Brent, με το συμβόλαιο Μαΐου να σκαρφαλώνει 6,12 δολάρια υψηλότερα ή 5,3% και να τερματίζει και πάλι πάνω από τα 120 δολάρια το βαρέλι, στα 121,60 δολάρια.

Πρόκειται για το υψηλότερο κλείσιμο και για τα δύο συμβόλαια από τις 8 Μαρτίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Dow Jones Market Data.

Νέο άλμα και για τις τιμές του φυσικού αερίου
Νέο άλμα κατέγραψαν την Τετάρτη και οι τιμές του φυσικού αερίου σε Ολλανδία και Βρετανία, μετά τις δηλώσεις του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ότι η Ρωσία θα αρχίσει να πουλά φυσικό αέριο σε ρούβλια στις “μη φιλικές χώρες”, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση προωθεί νομοθεσία που θα θεσπίσει ελάχιστα επίπεδα αποθεμάτων αποθηκευμένου φυσικού αερίου.

Ειδικότερα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία σκοπεύει να στραφεί στο ρούβλι στις συναλλαγές για την πώληση φυσικού αερίου σε “μη φιλικές”, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα δώσει εντολή στη Gazprom να προβεί στις αντίστοιχες αλλαγές στα συμβόλαια.

Ο Πούτιν ζήτησε από την κεντρική τράπεζα και από την κυβέρνηση να δημιουργήσουν “μέσα σε μία εβδομάδα” το νέο σύστημα που πρέπει να είναι “σαφές, διαφανές” και να ρυθμίζει τη διεξαγωγή πληρωμών περιλαμβανομένης “της απόκτησης ρουβλίων στη ρωσική αγορά συναλλάγματος”.

Η δήλωση του Ρώσου προέδρου οδήγησε την τιμή του βρετανικού συμβουλαίου παράδοσης την επόμενη ημέρα σε άλμα 18%, στις 259,50 πένες ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες, σύμφωνα με το Reuters.

Αντίστοιχα, στην Ολλανδία το συμβόλαιο φυσικού αερίου για τον επόμενο μήνα εκτινάχθηκε κατά 15% στα 114 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ η τιμή για το δεύτερο τρίμηνο σημείωσε “άλμα” κατά 16% στα 113,65 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Ο Πούτιν πρόσθεσε βέβαια ότι “η Ρωσία θα συνεχίσει, φυσικά, να προμηθεύει φυσικό αέριο σύμφωνα με τους όγκους και τις τιμές…που καθορίζονται σε προηγούμενα συμβόλαια”, εξηγώντας ότι “οι αλλαγές θα επηρεάσουν μόνο το νόμισμα πληρωμής, το οποίο θα αλλάξει σε ρωσικά ρούβλια”.

Όπως σημειώνει το Reuters, από τις 27 Ιανουαρίου, οι πωλήσεις φυσικού αερίου της Gazprom στην Ευρώπη και σε άλλες χώρες διακανονίζονται κατά κύριο λόγο σε ευρώ, περίπου στο 58%.

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει νομοθεσία που απαιτεί από τις χώρες της ΕΕ να διατηρούν στις αποθήκες φυσικού αερίου τους αποθέματα τουλάχιστον στο 80% της δυναμικότητάς τους φέτος, και τουλάχιστον 90% έως τις 1η Νοεμβρίου κάθε έτους από το 2023 και μετά.

 • Η νομοθεσία θα χρειαστεί την έγκριση των χωρών της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ωστόσο οι traders τονίζουν ότι ο στόχος αυτός είναι δύσκολο να επιτευχθεί ακόμη και σε περιόδους που η ζήτηση είναι χαμηλότερη.

Στο υψηλότερο επίπεδο σχεδόν μιας εβδομάδας έκλεισε ο χρυσός την Τετάρτη, παρά την ολοένα πιο επιθετική ρητορική της Federal Reserve για τα επιτόκια, καθώς παραμένει η γεωπολιτική αβεβαιότητα δεδομένου αφού δεν διαφαίνεται κάποια διπλωματική λύση που θα μπορούσε να οδηγήσει στον τερματισμό της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ “έχει σηματοδοτήσει ότι επίκειται σειρά προγραμματισμένων αυξήσεων στα επιτόκια καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, επομένως ο χρυσός πιθανότατα θα αντιμετωπίζει ένα όλο και λιγότερο ευνοϊκό μακροοικονομικό περιβάλλον”, σημειώνει ο Ρούπερτ Ρόουλινγκ, αναλυτής αγοράς στην Kinesis Money, προσθέτοντας ωστόσο ότι ο μόνος παράγοντας που θα μπορούσε να αντισταθμίσει αυτές τις πιέσεις είναι η περαιτέρω κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία, όπως και συμβαίνει προς ώρας.

Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ δήλωσε τη Δευτέρα ότι η επόμενη αύξηση των επιτοκίων θα μπορούσε να είναι 0,5% έναντι του 0,25% που είχε ανακοινωθεί προηγουμένως. Την Τρίτη, ο πρόεδρος της Fed του Σεντ Λούις, Τζέιμς Μπούλαρντ, δήλωσε επίσης ότι η ομοσπονδιακή τράπεζα πρέπει να κινηθεί πιο επιθετικά όσον αφορά τις αυξήσεις επιτοκίων, ενώ ακολούθησε η πρόεδρος της Fed του Κλίβελαντ, Λορέτα Μέστερ, δηλώνοντας ότι η Fed θα πρέπει να αυξήσει το βασικό επιτόκιό της σε περίπου 2,5% φέτος.

Την Τετάρτη, τη σκυτάλη πήρε η πρόεδρος της Fed του Σαν Φρανσίσκο, Μέρι Ντάλι, σημειώνοντας ότι “όλα είναι στο τραπέζι” τον Μάιο, συμπεριλαμβανομένης μιας αύξησης κατά 50 μονάδες βάσης.

Οι δηλώσεις της Fed “προκάλεσαν μια απότομη αύξηση στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων και λοιπόν τίτλων, γεγονός που καθιστά λιγότερο ελκυστική τη διατήρηση περιουσιακών στοιχείων που δεν προσφέρουν αποδόσεις, όπως τα πολύτιμα μέταλλα, σύμφωνα με τους αναλυτές.

 • Ωστόσο, όπως σημειώνουν, η γεωπολιτική αβεβαιότητα που προκαλεί ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανίας, την ώρα που επίκεινται ακόμη πιο σκληρές κυρώσεις από τη Δύση, κρατούν ζωντανό το επενδυτικό ενδιαφέρον για τα ασφαλή καταφύγια όπως ο χρυσός.

Έτσι, την Τετάρτη, ο χρυσός επανήλθε σε ανοδική πορεία, με το συμβόλαιο Απριλίου να ενισχύεται κατά 15,80 δολάρια ή 0,8% και να ολοκληρώνει την ημέρα στα 1.937,30 δολάρια η ουγγιά. Πρόκειται για το υψηλότερο κλείσιμο του πολύτιμου μετάλλου από τις 17 Μαρτίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet.

Κέρδη σημείωσε σήμερα και το ασήμι, με το συμβόλαιο Μαΐου να προσθέτει 29 σεντς ή 1,1% και να κλείνει στα 25,189 δολάρια η ουγγιά.

Στα υπόλοιπα μέταλλα, ο χαλκός παράδοσης Μαΐου σημείωσε αύξηση 1,6% στα 4,777 δολάρια η λίβρα, το συμβόλαιο Ιουνίου για το παλλάδιο ενισχύθηκε κατά 1,7% και έκλεισε στα 2.519,30 δολάρια, ενώ αντίθετα πτώση 0,4% κατέγραψε η πλατίνα παράδοσης Απριλίου, ολοκληρώνοντας την ημέρα στα 1.021 δολάρια η ουγγιά.

****

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

 • Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάση νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα και το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.