5 Ιουλίου 2021- Χ.Α: Στα γρανάζια της ανάλυσης (του Απόστολου Μάνθου)

Χ.Α: Στα γρανάζια της ανάλυσης (του Απόστολου Μάνθου)

Μια επιτυχημένη πορεία για πάνω από 80 έτη μετράει η εταιρεία συμμετοχών Viohalco S.A. (BIO), που πρωτοξεκίνησε με το όνομα Ελληνική Εταιρεία Χαλκού Α.Ε. το 1937 και εισήλθε στο Χρηματιστήριο Αθηνών τον Δεκέμβριο του 1947.

  • Ο όμιλος διαθέτει σήμερα ένα εύρωστο χαρτοφυλάκιο που περιλαμβάνει κορυφαίες ευρωπαϊκές εταιρείες παραγωγής προϊόντων αλουμινίου, χαλκού, καλωδίων, χάλυβαχ και σωλήνων χάλυβα, με παραγωγικές μονάδες σε Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ρωσία, Βόρεια Μακεδονία, Τουρκία, Ολλανδία και Ηνωμένο Βασίλειο, εταιρείες έρευνας και ανάπτυξης (R&D) που εστιάζουν σε νέα, καινοτόμα και υψηλής προστιθέμενης αξίας προϊόντα, εταιρείες τεχνολογίας, engineering, αυτοματισμών και πληροφορικής, καθώς και τη Noval Property, τη δεύτερη μεγαλύτερη ελληνική ΑΕΕΑΠ στον χώρο των ακινήτων.

Ο συγκεντρωτικός ετήσιος κύκλος εργασιών των θυγατρικών του ομίλου Viohalco φτάνει στο ύψος των 4,4 δισ. ευρώ. Η Noval Property, που πρόσφατα ολοκλήρωσε το νέο εμπορικό συγκρότημα 62.050 τ.μ. με την ονομασία River West Open, συνολικής επένδυσης 30 εκατ. ευρώ, διαθέτει άλλα 42 ακίνητα κατά κύριο λόγο στην Ελλάδα και επιλεκτικά στη Βουλγαρία, τα οποία περιλαμβάνουν κτίρια γραφείων, εμπορικά κέντρα, ξενοδοχεία και πρώην βιομηχανικά κτίρια συνολικής δομημένης επιφάνειας 453.000 τ.μ. περίπου. Η αξία αποτίμησης των ακινήτων στη λήξη της χρήσης του 2020 έφτανε τα 364,6 εκατ. ευρώ.

  • Η αιχμή του δόρατος για τον όμιλο Viohalco στον κλάδο των ακινήτων, που παρεμπιπτόντως θα προσφέρει έντονες συγκινήσεις στα επόμενα χρόνια, εμφάνισε στο δύσκολο 2020, όπου ίσχυαν τα κρατικά μέτρα στήριξης των πληττόμενων επιχειρήσεων λόγω της πανδημικής κρίσης, έσοδα από μισθώματα 13,9 εκατ. ευρώ και λειτουργικά κέρδη 2,7 εκατ. ευρώ, ενώ στο τέλος του έτους διέθετε και ταμείο 4,531 εκατ. ευρώ.

Η δε σχεδιαζόμενη είσοδος της ΑΕΕΑΠ στο Χρηματιστήριο Αθηνών θα προσδώσει σημαντικές υπεραξίες στη Viohalco, που το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει δώσει διορθωτική κίνηση της τάξεως του -17% από τα υψηλά του περασμένου Μαΐου των 5,26 ευρώ, προσεγγίζοντας πλέον την πολύ ενδιαφέρουσα κεφαλαιοποίηση των 1,16 δισ. ευρώ ή κάτι λιγότερο από 800 εκατ. ευρώ (!) αν αφαιρέσουμε την αξία της Noval Property.

  • Η δε μετοχή του ομίλου φαίνεται διαγραμματικά να έχει φτάσει την περιοχή πιθανών επενδυτικών τοποθετήσεων, καθώς λαμβάνει τιμές τόσο κοντά στον ανοδικό στροφέα “R” όσο και μέσα στη σημαντική ζώνη στήριξης των 4,50 με 4,40 ευρώ. Σθεναρή άρνηση περαιτέρω διολίσθησης θα ανάψει το πράσινο φως για μια ανοδική ανάταση προς τα 5,20 με 5 ευρώ.

pin

Η μετοχή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (ΤΕΝΕΡΓ) αποτυπώνει στο εβδομαδιαίο διάγραμμα τιμών έναν πολύ ενδιαφέροντα σχηματισμό ανάσχεσης των όποιων ρευστοποιήσεων, καλλιεργώντας, έτσι, συνθήκες έντονης μεσοπρόθεσμης ανοδικής κίνησης πάνω από την αντίσταση των 12,75 ευρώ και προς τη μεγάλη περιοχή που εκτείνεται από τα 13,40 έως και τα υψηλά του 2021 στα 14,80 ευρώ.

  • Η βασίλισσα της καθαρής ενέργειας, με χαρτοφυλάκιο έργων συνολικής ισχύος περίπου 2.000 MW (σε λειτουργία ή υπό κατασκευή) σε Ελλάδα και εξωτερικό και με επενδύσεις στο παρελθόν και στο μέλλον που φτάνουν ή ξεπερνούν τα 2+2 δισ. ευρώ, έχει πραγματοποιήσει από τα μέσα του περασμένου Φλεβάρη και κάτω από το επίπεδο ανοδικής αφετηρίας των 12,75 ευρώ τον ισχυρότατο όγκο συναλλαγών των 26 εκατ. τεμαχίων ή σχεδόν το 22% του συνολικού αριθμού των μετοχών με μέσο όρο τα 12,30 ευρώ.

Τα δε “δυνατά” χέρια που έχουν μπει σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα των 126 ημερών δίνουν το στίγμα της μετέπειτα πορείας της εταιρείας, που δραστηριοποιείται στην αιολική ενέργεια, τα υδροηλεκτρικά έργα, την ηλιακή ενέργεια, καθώς και τη διαχείριση και ενεργειακή αξιοποίηση των απορριμμάτων, των αποβλήτων και της βιομάζας. Πολύ απλά, σε ό,τι αναμένεται επενδυτικά να πάρει “φωτιά” κερδοφορίας στο γιγάντιο εξελισσόμενο παγκόσμιο δεκαετές project της πράσινης ενέργειας (Green Deal).

pin

Υπό τη σκιά της επιτυχίας της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου κατά 800 εκατ. ευρώ της Alpha Υπηρεσιών και Συμμετοχών (ΑΛΦΑ), η μετοχή της δείχνει να είναι αντιμέτωπη με την ισχυρή ζώνη στήριξης των 1,05 με 1 ευρώ. Περιοχή η οποία θα παίξει σημαντικότατο ρόλο για τη μετέπειτα βραχυχρόνια κυρίως πορεία της τιμής της μετοχής.

  • Έτσι, σύμφωνα και με τους διαγραμματικούς σχηματισμούς των Fibonacci Speed Fan & Arcs, η σθεναρή διακράτηση της εν λόγω ζώνης θα επιβάλει την επαναπροώθηση της μετοχής προς την περιοχή των 1,20 με 1,2450 ευρώ. Αντιθέτως, η καθοδική διάλυση του ορίου του 1 ευρώ θα δώσει κατηφορικό περιθώριο προς τα 0,92 με 0,89 ευρώ, κίνηση η οποία υπό τις τωρινές συνθήκες δύσκολα θα μπορούσε να εξελιχθεί στο ταμπλό.

Επίσης, ας μην ξεχνάμε ότι, πέρα από το γεγονός ότι η Alpha μπαίνει πλέον σε ένα υγιές πλαίσιο ανάπτυξης, η αύξηση της κεφαλαιοποίησής της με την είσοδο των νέων μετοχών θα αλλάξει ριζικά και το “παιχνίδι” συμμετοχής της τόσο στους διεθνείς όσο και στους ελληνικούς δείκτες, σέρνοντας αναγκαστικές αγοραστικές αναδιαρθρώσεις από τα μεγάλα θεσμικά χαρτοφυλάκια.

pin

Κλείνω με την εταιρεία-φαινόμενο, τα Πλαστικά Θράκης (ΠΛΑΘ), που στα τέλη του περασμένου Μαΐου την είχαμε εντοπίσει στα 5,92 ευρώ, κάνοντας μια εκτενή αναφορά στα “εξωγήινα” αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2021, με πιο χαρακτηριστικό στοιχείο την αύξηση +749,2% στα κέρδη μετά φόρων, τερματίζοντας στα 24,54 εκατ. ευρώ, από 2,89 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου του 2020.

  • Είχαμε επίσης αναφέρει ότι ο δρόμος είναι ανοιχτός για μια αρχική κίνηση από τα 5,92 στα 6,50 ευρώ. Τώρα η μετοχή συλλαμβάνεται από την τεχνική ανάλυση να έχει αποδράσει και από τα 6,50 ευρώ, ανοίγοντας πλέον τον ανηφορικό δρόμο για τα… 8 ευρώ. Ίδωμεν.

pin

 

*Ο Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης & επενδυτικής στρατηγικής

** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα “Κεφάλαιο”