5.4.2021- Wall Street: Rocket Lab , με την υπογραφή του… αμερικάνου

 

Rocket Lab …. εδώ ….  

Διαπραγματεύεται στο Nasdaq με τον κωδικό VACQ … εδώ …. και μετά τη συγχώνευση το ticker θα είναι RKLB
Αριθμός μετοχών : 482,7 εκατομμύρια μετοχές (όταν εισαχθεί στο Nasdaq)

Presentation Rocket Lab 
 … εδώ 

Το SPAC του VACQ
Στις 28 Ιουλίου 2020 ιδρύεται η εταιρεία
 Vector Acquisition Corporation και δημιουργήθηκε το Spac – VACQ. Εκδόθηκαν για τον χορηγό 8.000.000 κοινές μετοχές κατηγορίας Β.
Τα Μερίδια Κατηγορίας Β θα μετατραπούν αυτόματα σε κοινές μετοχές Κατηγορίας Α την πρώτη ημέρα μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης του Spac με την εταιρεία που θα επιλεγεί.

Στις 24 Σεπτεμβρίου 2020, η εταιρεία ολοκλήρωσε την αρχική δημόσια προσφορά, όπου εκδόθηκαν 32.000.000 μετοχές, στα 10 δολάρια, δημιουργώντας ακαθάριστα έσοδα 320.000.000 δολάρια.
Η εταιρεία SPAC – VACQ εισάγεται στον Nasdaq, παράλληλα κάθε αρχική μονάδα εδικαιούτο και το ένα τρίτο ενός εξαγοράσιμου εντάλματος. Κάθε ένταλμα (WARRANT) δίνει στον κάτοχο του την δυνατότητα να αγοράσει μία κοινή μετοχή σε τιμή άσκησης 11,50 δολάρια ανά μετοχή.
Ταυτόχρονα η Εταιρεία ολοκλήρωσε την πώληση 5.333.333 ενταλμάτων στην τιμή των 1,5 δολαρίων, ανά ένταλμα, στον χορηγό και 266.667 ιδιωτικών ενταλμάτων, επίσης στο 1,5 δολάριο ανά ιδιωτικό ένταλμα, στους ασφαλιστές.

Η συμφωνία συγχώνευσης με την Rocket Lab 
Στις 1 Μαρτίου 2021 το spac VACQ, σύνηψε οριστική συμφωνία για να συγχωνευτεί με την εταιρεία Rocket Lab.
Η Rocket Lab θα συγκεντρώσει, καθαρά, 740 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά μέσω του συνδυασμού των επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένου ενός πλήρως δεσμευμένου PIPE ύψους 470.000.000 δολαρίων
, που θα καλυφθεί από θεσμικούς επενδυτές, όπως η Vector Capital, BlackRock και Neuberger Berman.

Η συνδυασμένη εταιρεία θα παραμείνει εισηγμένη στο NYSE με το νέο σύμβολο “RKLB
Ο συνδυασμός επιχειρήσεων αποτιμά την Rocket Lab, με την τιμή της μετοχής στα 10 δολάρια, σε περίπου 4,827 δισεκατομμύρια δολάρια.
 Μετά τη συγχώνευση η Rocket Lab θα έχει 745 εκατομμύρια δολάρια στο ταμείο της και η επιχειρηματική της αξία θα ανέρχεται σε 4,082 δισεκατομμύρια δολάρια
Υποθέτοντας ότι κανένας δημόσιος μέτοχος της VACQ δεν ασκήσει τα δικαιώματα εξαγοράς του, η ιδιοκτησία της συνδυασμένης εταιρείας αμέσως μετά τη συγχώνευση θα αποτελείται από τους τρέχοντες κατόχους μετοχών της Rocket Lab (82%), τους μετόχους της VACQ (7%), τον χορηγό της VACQ (2%) και τους επενδυτές PIPE (10%).


H Rocket Lab είναι μία αμερικάνικη εταιρεία κατασκευαστής αεροδιαστημικής, που εξιδεικεύεται στις εκτοξεύσεις πυραύλων.
Η εταιρεία ιδρύθηκε στη Νέα Ζηλανδία το 2006 από τον μηχανικό Peter Beck και μετέφερε την έδρα της στην Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών το 2013.
Επί του παρόντος χρησιμοποιεί έναν ελαφρύ τροχιακό πύραυλο γνωστό ως Electron , ο οποίος παρέχει ειδικές εκτοξεύσεις για smallsats και CubeSats. Παράλληλα σκοπεύει να αναπτύξει ένα νέο πύραυλο εκτόξευσης που θα ονομάζεται Neutron.

Στις 25 Μαΐου 2017, η Rocket Lab έγραψε ιστορία με την επιτυχημένη εκτόξευση του πρώτου της πυραύλου Electron, «It’s a Test» από το Rocket Lab LC-1 στη Mahia της Νέας Ζηλανδίας, ενώ στις 21 Ιανουαρίου 2018, έφτασε επιτυχώς σε τροχιά με τη δεύτερη δοκιμαστική πτήση του τροχιακού οχήματος εκτόξευσης Electron, «Still Testing» από το Rocket Lab LC-1. Μάλιστα, στην 2η εκτόξευση, ο Electron ανέπτυξε επιτυχώς ωφέλιμα φορτία από τους πελάτες εκτόξευσης Planet και Spire Global.

Η εταιρεία συνεργάζεται με ιδιωτικούς και δημόσιους οργανισμούς για την εκτόξευση δορυφόρων σε τροχιά και μέχρι αυτή τη στιγμή έχει τοποθετήσει 104 δορυφόρους σε τροχιά, έχοντας 19 επιτυχημένες εκτοξεύσεις πυραύλων.

Από την πρώτη τροχιακή εκτόξευση της Rocket Lab, το 2018, ο πύραυλος εκτόξευσης Electron έγινε ο δεύτερος πιο συχνά εκτοξευμένος αμερικανικός πύραυλος κάθε χρόνο. Μέχρι σήμερα, η Rocket Lab έχει παραδώσει 104 δορυφόρους σε τροχιά για περισσότερους από 20 δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς και κορυφαίους τεχνολογικούς φορείς του διαστήματος. 

Η πελατειακή βάση της Rocket Lab κατανέμεται ομοιόμορφα σε κυβερνητικούς και εμπορικούς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένης της NASA, του National Reconnaissance Office (NRO) και της Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA).

Οι 19 επιτυχημένες αποστολές της Rocket Lab όπως αναφέρονται από την εταιρεία είναι :

Η Rocket Lab διαθέτει δύο περιοχές από όπου μπορεί να εκτοξεύει τους πυραύλους της.
Η βασική της εγκατάσταση βρίσκεται στην χερσόνησο Mahia της Νέας Ζηλανδίας όπου έχει την δυνατότητα να εκτοξεύει ετησίως έως και 120 πυραύλους, καθώς διαθέτει άδεια για εκκίνηση ενός πυραύλου κάθε 72 ώρες και για 30 χρόνια.
Σε αυτήν την περιοχή κατασκευάζει και μια δεύτερη βάση εκκίνησης. Οι εργασίες στο Pad B θα ολοκληρωθούν εντός του 2021 και θα υπάρχει η δυνατότητα να γίνονται ταυτόχρονες εκκινήσεις πυραύλων από το Launch Complex 1 εντός των επόμενων 12 μηνών.

Η δεύτερη περιοχή από όπου μπορεί να εκτοξεύει τους πυραύλους της είναι το Wallops Island στη Βιρτζίνια των Ηνωμένων Πολιτειών.
Σε αυτή την εγκατάσταση η Rocket Lab μπορεί να υποστηρίξει έως και 12 αποστολές ετησίως.

Η εταιρεία σκοπεύει να αναβαθμίσει τον τρέχοντα στόλο των μικρών πυραύλων της Electron, καθένας από τους οποίους έχει την δυνατότητα να μεταφέρει 225 κιλά (496 λίβρες) σε ωφέλιμο φορτίο, με μια νέα κατηγορία πυραύλων Neutron μεσαίας εκτόξευσης που μπορούν να μεταφέρουν έως 8 τόνους ωφέλιμου φορτίου σε τροχιά Γης και 1,5 τόνο σε πορεία προς την Αφροδίτη/Άρη.

Ο πύραυλος  Neutron θα έχει την δυνατότητα μεταφοράς ωφέλιμου φορτίου κατά 35 φορές περισσότερο από το ωφέλιμο φορτίο του Electron. Σύμφωνα με τη Rocket Lab, ο νέος πύραυλος θα είναι επαναχρησιμοποιήσιμος (όπως και οι πύραυλοι Falcon που κατασκευάζει η SpaceX) και θα μπορεί να μεταφέρει αστροναύτες στο διάστημα. Οι πύραυλοι Neutron θα είναι έτοιμοι το 2024.

Η Rocket Lab το 2018 παρουσίασε πωλήσεις 13,5 εκατομμύρια δολάρια, το 2019 τα έσοδα της έφθασαν στα 48 εκατομμύρια δολάρια, ενώ για τα 2020 και 2021 η πρόβλεψη είναι ότι οι πωλήσεις θα ανέλθουν σε 35 και 69 εκατομμύρια δολάρια αντίστοιχα.

Επίσης, η Rocket Lab προβλέπει ότι θα δημιουργήσει θετικά προσαρμοσμένα EBITDA το 2023, θετικές ταμειακές ροές το 2024 και περισσότερα από 1 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα το 2026.

Η Rocket Lab, με την τιμή της μετοχής στα 10 δολάρια, μετά τη συγχώνευση με το spac VACQ, θα έχει επιχειρηματική αξία 4,082 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ η ASTRA 2,123 δισεκατομμύριο δολάρια. Αυτό η διαφορά στις αποτιμήσεις φαντάζει ως λογική καθώς η Rocket Lab είναι παλιότερη και εμπειρότερη εταιρεία, σε σχέση με την ASTRA, με αναγνωρίσιμο Brand name. Όμως η ASTRA εμφανίζει πολύ πιο αισιόδοξες προβλέψεις από την Rocket Lab. Για παράδειγμα η ASTRA προβλέπει πωλήσεις 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια το 2025, όταν η Rocket Lab προβλέπει αντίστοιχες πωλήσεις το 2027.

Αυτό είναι παράδοξο και χρήζει αυξημένης προσοχής …

Με την τιμή της μετοχής στα 10 δολάρια και μετά την ενοποίηση η Rocket Lab θα αποτιμάται 4,827 δισεκατομμύρια δολάρια, με την επιχειρηματική αξία της (ΕV) να ανέρχεται σε 4,082 δισεκατομμύρια δολάρια, έχοντας καθαρό ταμείο 745 εκατομμύρια δολάρια, συνεπώς θα έχουμε EV/ πωλήσεις

 • 2,59 φορές τα εκτιμώμενα έσοδα, των 1,571 δισεκατομμυρίων δολαρίων, του 2027.
 • 3,52 φορές τα εκτιμώμενα έσοδα, των 1,159 δισεκατομμυρίων δολαρίων, του 2026.
 • 5,44 φορές τα εκτιμώμενα έσοδα, των 749 εκατομμυρίων δολαρίων, του 2025.
 • 9,07 φορές τα εκτιμώμενα έσοδα, των 450 εκατομμυρίων δολαρίων, του 2024.
 • 15,28 φορές τα εκτιμώμενα έσοδα, των 267 εκατομμυρίων δολαρίων, του 2023.
 • 23,19 φορές τα εκτιμώμενα έσοδα, των 176 εκατομμυρίων δολαρίων, του 2022.

και EV/EBITDA 

 • 8,08 φορές τα εκτιμώμενα EBITDA του 2027.
 • 12 φορές τα εκτιμώμενα EBITDA του 2026.
 • 24,29 φορές τα εκτιμώμενα EBITDA του 2025.
 • 34,3 φορές τα εκτιμώμενα EBITDA του 2024.

Mε την υπογραφή του… αμερικάνου


ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

 • Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

 • Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.