Καλλιόπη Βαρδάκα: Το καθημερινό σημειωματάριο του μικρομέτοχου (24.8.2021)

Αφγανιστάν: Πάνω από 5,5 εκατομμύρια οι εσωτερικά εκτοπισμένοι σύμφωνα με τον ΟΗΕ

****

Συλλείτουργο Βαρθολομαίου – Μητροπολίτου Κιέβου και Πάσης Ουκρανίας: Συμβολική κίνηση με γεωπολιτικές προεκτάσεις

ΤΗΝ Κυριακή 22 Αυγούστου 2021, στον Καθεδρικό Ναό Αγίας Σοφίας στο Κίεβο, τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντων του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου και του Μητροπολίτου Κιέβου και Πάσης Ουκρανίας κ. Επιφανίου. Σύμφωνα με το Βήμα Ορθοδοξίας, πρόκειται για το πρώτο Συλλείτουργο Βαρθολομαίου – Επιφάνιου επί ουκρανικού εδάφους.

Εκτός από κίνηση με τεράστια συμβολική αξία, το Συλλείτουργο έχει και γεωπολιτικές προεκτάσεις.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το 2018, συμφώνησε να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας σε μια κίνηση που χαιρετίστηκε από το Κίεβο αλλά καταδικάστηκε ως “καταστροφική” από τη Μόσχα. Η Ρωσία είχε προειδοποιήσει να μην επιτραπεί στην Ουκρανική Εκκλησία να διακόψει τους δεσμούς της με τη Μόσχα, με τον επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Πατριάρχη Κύριλλο, να ταξιδεύει στην Κωνσταντινούπολη σε μια ανεπιτυχή προσπάθεια αποτροπής αυτής της εξέλιξης.

Λίγο αργότερα, η Εκκλησία της Ελλάδας αναγνώρισε την αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας, μια κίνηση που προκάλεσε αντιδράσεις στη Μόσχα. Σε αμφότερες τις περιπτώσεις, το Πατριαρχείο της Μόσχας αντέδρασε σθεναρά στο θέμα της Ουκρανίας και έκανε λόγο για “σοβαρό ρήγμα” στον Ορθόδοξο Κόσμο.

Η χρήση των Πατριαρχείων σε γεωπολιτικές διαμάχες μεταξύ Ανατολής και Δύσης δεν είναι φυσικά τυχαία ούτε πρωτόγνωρη, καθότι η επιρροή τους στο ποίμνιο και η δυνατότητα επηρεασμού του είναι τεράστια. Ειδικά στην περίπτωση της Μόσχας, η Ορθόδοξη Πίστη έχει “οπλοποιηθεί” για την προώθηση των ρωσικών συμφερόντων, τόσο στην Ουκρανία, όσο και σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

Η προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014 και η κατάρριψη της πτήσης των Μαλαισιανών Αερογραμμών το 2015, είχαν προκαλέσει ρήξη στις σχέσεις Ρωσίας-Ουκρανίας. Ο τελευταίος “δεσμός” δεν ήταν άλλος από τον θρησκευτικό έλεγχο που ασκούσε η Ρωσική Εκκλησία και ο Πατριάρχης Κύριλλος επί της Ουκρανικής Εκκλησίας και κατ’ επέκταση, σε μεγάλη μερίδα του πληθυσμού.

Το Πατριαρχείο της Μόσχας, το οποίο στηρίζεται από το Κρεμλίνο, υποστηρίζει ότι τεχνικά επιβλέπει τις περισσότερες Ορθόδοξες ενορίες της Ουκρανίας και προειδοποιούσε ότι η ανεξαρτησία θα προκαλέσει ρήξη στην Ορθοδοξία. Η Μόσχα αντιδρούσε σθεναρά στην αυτοκεφαλία της Ουκρανικής Εκκλησίας, διότι έχασε σε μεγάλο βαθμό την τεράστια επιρροή που έχει το Ρωσικό Πατριαρχείο στην Ουκρανία.

https://www.ptisidiastima.com/sylleitourgo-vartholomaiou-epifaniou/


Ερχονται δύσκολες μέρες για τους ανεμβολίαστους

Εκείνο που λέει ο Πρωθυπουργός στους συνομιλητές του είναι ότι θα επιμείνει, χωρίς καμία έκπτωση, στον υποχρεωτικό εμβολιασμό για ορισμένες κατηγορίες και ότι δεν πρόκειται να επιβληθεί ξανά οριζόντιο lockdown. Μέσω τηλεδιασκέψεων γίνονται τελευταίως διβουλεύσεις κυβερνητικών παραγόντων, ώστε να καθοριστούν μια σειρά από μέτρα που θα αγγίζουν όλο το φάσμα της κοινωνικής και οικονομικής ζωής και που μόλις εφαρμοστούν, από τα μέσα Σεπτεμβρίου, αναμένεται να αλλάξουν τις συνήθειες όλων μας. Θα είναι το θέμα συζήτησης όταν στις 23 Αυγούστου (εκτός απροόπτου) ανακοινωθούν αυτά τα μέτρα, πυρήνας των οποίων, όπως μαθαίνω, θα είναι ο περιορισμός της παρουσίας ανεμβολιάστων σε κλειστούς χώρους. Μάλιστα τα μέτρα δεν θα αφορούν μόνο τον τομέα της διασκέδασης που τον χειμώνα θα αποτελεί προνομιακό πεδίο για όσους έχουν εμβολιαστεί, καθώς εστιατόρια, κινηματογράφοι, θέατρα, καφετέριες, μπαρ, νυχτερινά κέντρα και γήπεδα θα δέχονται στους κλειστούς χώρους τους μόνο εμβολιασμένους, αλλά και την εκπαίδευση.


Στα ύψη εκτινάσσονται οι τιμές των βασικών ειδών διατροφής εξαιτίας της ανόδου του πληθωρισμού σε όλο τον κόσμο από την Αφρική και την Ασία έως τη Μέση Ανατολή και τις ΗΠΑ, φέρνοντας στον νου τις ημέρες του 2008 και του 2011.

 • Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, τον Ιούλιο, οι τιμές των τροφίμων σημείωσαν άνοδο 31% και οι οικογένειες με τα χαμηλότερα εισοδήματα σε πολλές χώρες αρχίζουν να πεινάνε.

Η εικόνα είναι κοινή και συχνή είτε πρόκειται για τα σούπερ μάρκετ είτε για τις λαϊκές αγορές, όπως αναφέρει το Bloomberg. Λόγω της ακρίβειας το κρέας είναι συνήθως το πρώτο που φεύγει από το τραπέζι, αφήνοντας χώρο για πιο φθηνές πρωτεΐνες όπως τα αυγά, το γάλα ή τα φασόλια. Σε ορισμένα νοικοκυριά ένα ποτήρι γάλα θεωρείται πολυτέλεια και το γεύονται μόνο τα παιδιά, ενώ και τα φρέσκα φρούτα, που λογίζονταν αναγκαία, τώρα λείπουν.

 • Ενα μέρος της ανόδου τιμών έχει μεταβατικό χαρακτήρα και πυροδοτείται από τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα. Αν και ορισμένες περιπτώσεις συμφόρησης στην αλυσίδα προκλήθηκαν από την πανδημία και σταδιακά υποχωρούν, οι δομικοί παράγοντες όπως η κλιματική αλλαγή και η αδιάκοπη ζήτηση για εισαγωγές από την Κίνα φαίνεται πως θα παραμείνουν.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι οι κεντρικές τράπεζες αρκετά συχνά παραβλέπουν τον πληθωρισμό που δημιουργείται στις τιμές τροφίμων και καυσίμων, όταν έρχεται η ώρα να χαράξουν την πολιτική τους, διότι θεωρούνται τα πιο ευμετάβλητα στοιχεία στο τυπικό καλάθι καταναλωτικών αγαθών και υπηρεσιών.

 • «Εντούτοις, όταν οι καθημερινοί άνθρωποι σκέφτονται τον πληθωρισμό, ουδόλως θέλουν να εξαιρέσουν τα τρόφιμα και τα καύσιμα», επισημαίνει ο Σανγκ-Τζιν Ουέι, καθηγητής Οικονομικών και Χρηματοπιστωτικών στο Πανεπιστήμιο του Κολούμπια. Δεδομένης της ανόδου του πληθωρισμού που βιώνουν οι καταναλωτές, «θεωρώ ότι υποτιμούμε την ευκαιρία που έχουν οι κεντρικές τράπεζες να λάβουν δραστικότερα μέτρα από όσα οι ίδιες προβλέπουν».

Η Ρωσία, μία από τις μεγαλύτερες εξαγωγείς σιτηρών, άρχισε να φορολογεί τις εξαγωγές σίτου τον Φεβρουάριο για να ανακόψει την εγχώρια άνοδο τιμών. Τον Μάιο η Αργεντινή προσωρινά απαγόρευσε τις πωλήσεις βόειου κρέατος στη διεθνή αγορά για τον ίδιο λόγο. Το 2008 και το 2011 οι αυξημένες τιμές στα βασικά είδη διατροφής προκάλεσαν διαδηλώσεις και ταραχές σε 30 και πλέον χώρες στην Αφρική, στην Ασία και στη Μέση Ανατολή, συμβάλλοντας στην πολιτική κινητοποίηση της Αραβικής Ανοιξης.

 • Χαρακτηριστικό παράδειγμα του τι σημαίνει πληθωρισμός είναι η πενταμελής οικογένεια της μοδίστρας Ναφισάτ Εκερίν, στο Λάγος της Νιγηρίας. Στο νοικοκυριό μπαίνουν δύο μισθοί, αλλά δεν επαρκούν, ενώ το μεγαλύτερο μέρος τους πηγαίνει στα τρόφιμα. «Πηγαίνω στην αγορά και κάνω παζάρια με τους εμπόρους, κάτι που δεν συνέβαινε την περίοδο της πανδημίας», λέει.

Και αυτό είναι μάλλον αναμενόμενο, εάν σκεφθεί κανείς ότι τον Ιούλιο στη χώρα ο ετήσιος πληθωρισμός βρισκόταν στο 17% και ο πληθωρισμός των τιμών τροφίμων στο 21%. Τα τέσσερα κιλά φασόλια κοστίζουν 6,8 δολάρια, τριπλάσια από τον Δεκέμβριο, κι ενώ η Ναφισάτ Εκερίν τα μαγείρευε δύο φορές την εβδομάδα, τώρα πλέον δεν υπάρχουν στο τραπέζι.

https://www.kathimerini.gr/


 • Αλληλένδετοι κόσμοι: Το αληθινό και επίκαιρο μήνυμα της πτώσης της Τροίας

Η πτώση και η λεηλάτηση της Τροίας από τους Έλληνες, είναι μια ιστορία που περνά από γενιά σε γενιά εδώ και περίπου 3.000 χρόνια. Μέσα σε αυτή, περιλαμβάνονται μηνύματα μιας ευρύτερης οικονομικής κατάρρευσης και μαθήματα για τον 21ο αιώνα.

 • Πρόκειται για την εποχή που όλοι οι Πολιτισμοί του Χαλκού (1600-1200 π.Χ.), που είχαν αναπτυχθεί στη λεκάνη της ανατολικής Μεσογείου και στη Μεσοποταμία καταρρέουν σαν ντόμινο. Μίνωες, Μυκηναίοι, Χετταίοι και Βαβυλώνιοι χάνονται από την ιστορία.

Μήπως και αυτοί δέχθηκαν εισβολή από τους Λαούς της Θάλασσας ή μήπως η πτώση τους οφείλεται σε συνδυασμό διαφόρων παραγόντων;

  • Μετάφραση άρθρου του BBC.
 • Στο αποκορύφωμα της Εποχής του Χαλκού, οι μεγάλες δυνάμεις της εποχής όπως η Αίγυπτος, οι Χετταίοι, οι Μυκηναίοι, οι Βαβυλώνιοι και τα κράτη της Μέσης Ανατολής, φάνταζαν ασφαλείς προορισμοί για τα εμπορικά πλοία της Μεσογείου.

Ένα ασφαλές λιμάνι ήταν αυτό της Τροίας, όπου τα πλοία αναγκάζονταν πολλές φορές να περιμένουν τους ευνοϊκούς ανέμους, για να πλεύσουν στη Θάλασσα του Μαρμαρά και τη Μαύρη Θάλασσα. Επομένως η Τροία θα είχε τη δυνατότητα να συγκεντρώνει φόρους από το εμπορεύματα που διέρχονταν από αυτή. Περίπου 100 χρόνια αργότερα, περί το 1170 πΧ, σχεδόν όλοι οι ανεπτυγμένοι πολιτισμοί θα καταρρεύσουν.

Στην Ελληνική Μυθολογία, η ιστορία της Τροίας έφτασε στις μέρες μας μέσα από τα έπη της Ιλιάδας και της Οδύσσειας, που αποδίδονται στον Όμηρο και γράφτηκαν περίπου 400 χρόνια μετά από τα γεγονότα. Αν και δεν έγραφε ιστορία, είναι προφανές πως η Τροία ήταν ένα σημαντικό οχυρό, σύμφωνα με τον υπεύθυνο ελληνικών και ρωμαϊκών αρχαιοτήτων J Lesley Fitton του Βρετανικού Μουσείου.

 • Αλληλένδετοι κόσμοι

Η Εποχή του Χαλκού χαρακτηριζόταν από ανακτορικά κράτη που αλληλεπιδρούσαν και αλληλοεξαρτώντουσαν, κατάσταση που μοιάζει πολύ με τη δική μας εποχή, με την αλληλοσυνδεμένες οικονομίες, αγορές και τις διεθνείς αλυσίδες διανομής προϊόντων.
Τα βασικά αγαθά της εποχής της Τροίας ήταν ο χαλκός και ο κασσίτερος, χωρίς τα οποία, μια χώρα δεν μπορούσε να εξοπλίσει το στρατό της. Ο χαλκός προερχόταν από τη Κύπρο και ο κασσίτερος έπρεπε να ταξιδέψει 4.000 χιλιόμετρα από το Αφγανιστάν, κατόπιν έφτανε μέσω ξηράς σε λιμάνια της Συρίας και μέσω θαλάσσης στην υπόλοιπη Μεσόγειο.  Είχε την ίδια σημασία που έχει σήμερα για εμάς το πετρέλαιο.

Σύμφωνα με τη Dr Carol Bell του UCL, η απόκτηση επαρκών ποσοτήτων κασσίτερου για τη παραγωγή όπλων, θα απασχολούσε τα μυαλά των ηγετών της εποχής, όπως απασχολεί το μυαλό του σημερινού Προέδρου των ΗΠΑ η παροχή βενζίνης στους Αμερικανούς οδηγούς σε λογικές τιμές.

Στον 21ο αιώνα, είμαστε ακόμη ευάλωτοι στις διακοπές του παγκοσμίου εμπορίου. Το 2012, οι τιμές του πετρελαίου εκτοξεύτηκαν όταν το Ιράν απείλησε να κλείσει τα Στενά του Ορμούζ, μέσω των οποίων διακινείται το 20% της παγκόσμιας ποσότητας πετρελαίου. Το Ιράν έλεγε τότε πως αυτό θα προκαλούσε ένα σοκ στις αγορές, το οποίο καμία χώρα δεν θα μπορούσε να διαχειριστεί.

Το περασμένο χρόνο, μια αναφορά του think tank Chatham House, παρότρυνε τις κυβερνήσεις να λάβουν μέτρα προστασίας των σημείων “στραγγαλισμού” σε εμπορικές οδούς. Για παράδειγμα, τα Δαρδανέλια είναι ένα τέτοιο κρίσιμο σημείο, διότι το 1/5 της παγκόσμιας παραγωγής σιταριού, περνάει από τα στενά. Μια διακοπή σε ένα τέτοιο σημείο, θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρές ελλείψεις και αύξηση τιμών, με συστημικές συνέπειες που θα είχαν προεκτάσεις πέρα από την αγορά τροφίμων.

Στην Εποχή του Χαλκού, κάποιες μικρές διακοπές στη τροφοδοσία αγαθών και περιβαλλοντικά προβλήματα, προκάλεσαν οικονομικό χάος, σύμφωνα με τον  Andrew Shapland του Βρετανικού Μουσείου. Όπως και σήμερα, έτσι και τότε, η κλιματική αλλαγή ήταν κρίσιμος παράγοντας που οδήγησε σε πείνα σύμφωνα με το καθηγητή Eric Cline του George Washington University.

Αναλύσεις γύρης, δεδομένα ισοτόπων κτλ, αποκάλυψαν πως υπήρξε μια περίοδος ξηρασίας 300 ετών. Η Μεσόγειος βίωσε μείωση θερμοκρασίας που με τη σειρά της προκάλεσε μείωση βροχοπτώσεων στα ηπειρωτικά.

Υπήρξαν και άλλα καταστροφικά γεγονότα όπως ηφαιστειακές εκρήξεις, σεισμοί, αναταραχές, μετακινήσεις πληθυσμών, διακοπές στο εμπόριο και πόλεμοι. Εάν ένα καταστροφικό συμβάν λάβει χώρα, μπορείς να επιβιώσεις, με ένα, δύο, τρία και τέσσερα γεγονότα, οι επιπτώσεις είναι πολλαπλές και δεν μπορείς να επιβιώσεις, σημειώνει ο καθηγητής Cline.

Μπορεί ο δικός μας σήμερα να είναι πιο ανθεκτικός, αλλά ακόμη και σήμερα, σεισμοί μπορούν να προκαλέσουν οικονομικό χάος, όπως συνέβη με τους σεισμούς και τα τσουνάμι στο Τοχκούκου και τη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας, που είχαν επιπτώσεις σε όλες τις ασιατικές αγορές.

 • Πολλαπλά χτυπήματα

Το 1250 πΧ, τα προβλήματα άρχισαν να συσσωρεύονται. Μια βασίλισσα των Χετταίων, έστειλε επιστολή βοήθειας στην Αίγυπτο, λέγοντας πως δεν έχει καθόλου σιτηρά. Ένας έμπορος από τη Συρία προειδοποιούσε πως η πείνα έχει φτάσει στο σπίτι του και πως αν κάποιος δε κάνει κάτι, θα πεθάνουν. Οι Αιγύπτιοι έστειλαν φορτία τροφίμων στους γείτονές τους και ένας Φαραώ θα γράψει πως τα πλοία του φορτωμένα με σιτηρά, θα κρατήσουν ζωντανή τη γη των Χετταίων.

Είναι άγνωστο πως ακριβώς ξεκίνησαν οι εμφύλιοι πόλεμοι, αλλά πιθανότατα η έλλειψη τροφίμων και εργασίας έπαιξαν σημαντικό ρόλο και προκάλεσαν αναταραχές και μετακινήσεις πληθυσμών.

 • Όμηρος: Αλήθεια ή μύθος;

Ο Δούρειος Ίππος που χρησιμοποίησαν οι Έλληνες για να εκπορθήσουν τη Τροία, μπορεί να ήταν μια πολιορκητική μηχανή, σαν αυτές των Ασσυρίων. Σύμφωνα με την Ιλιάδα, ο έρωτας του πρίγκηπα Πάρι με την Ωραία Ελένη, ήταν η αφορμή του πολέμου. Στη πραγματικότητα, σύμφωνα με αρχεία των Χετταίων, οι Έλληνες πραγματοποίησαν μια σειρά εκστρατειών στη Μικρά Ασία, σύμφωνα με τον Σπύρο Μπάκα του Συλλόγου Ιστορικών Μελετών Κορυβάντες. Ένας Έλληνας βασιλιάς “οδήγησε 100 άρματα και πεζικό εναντίον ενός Χετταίου πρίγκηπα“.

Οι δυο πλευρές συγκρούστηκαν στη Τροία, που εκείνη την εποχή ήταν πόλη των Λουβίων, περιστασιακών συμμάχων των Χετταίων. Κάποια στιγμή, η βασιλική οικογένεια εκθρονίστηκε και υπάρχει ένα γράμμα από τους Χετταίους προς Έλληνα βασιλιά, με μια πρόταση ειρήνευσης.

Τίποτα από όλα αυτά δεν αποδεικνύει την ακρίβεια των ομηρικών διηγήσεων, αλλά είναι σίγουρο πως η Τροία κάποια στιγμή λεηλατήθηκε. “Η Τροία ήταν ένα μέρος που συγκέντρωνε πολύ πλούτο επομένως θα προσέλκυε ανθρώπους που θα ήθελαν να την λεηλατήσουν” σύμφωνα με τον J Lesley Fitton.

Περί το 1200 πΧ, η Τροία καταστράφηκε αν και τα αρχαιολογικά ευρήματα εκεί, αλλά και στην Ελλάδα, δεν μπόρεσαν να ρίξουν φως στο τι ακριβώς συνέβη. Στη Συρία όμως, οι φωνές των ανθρώπων που βίωσαν τη καταστροφή επέζησαν.

Ο βασιλιάς της Ούγκαριτ, αντιμετώπισε δυο σοβαρά γεγονότα και ζήτησε βοήθεια λέγοντας “Όλα τα στρατεύματά μου και τα άρματά μου είναι στη γη των Χετταίων και τα πλοία μου στη Λυκία. Η χώρα μου έχει εγκαταλειφθεί”. Η έκκλησή του δεν εισακούστηκε, επειδή πιθανότατα και οι γείτονες του αντιμετώπιζαν ανάλογα προβλήματα, ή η βοήθεια έφτασε πολύ αργά, σύμφωνα με μια από τις τελευταίες πήλινες πινακίδες που βρέθηκαν στη πόλη. “Όταν ο αγγελιοφόρος σου έφτασε, ο στρατός ήταν ταπεινωμένος και η πόλη λεηλατημένη. Το οριακό απόθεμα φαγητού μας κάηκε και τα αμπέλια επίσης καταστράφηκαν. Η πόλη μας λεηλατήθηκε. Να το μάθεις! Να το μάθεις!
Όσοι επέζησαν, πιθανότατα πωλήθηκαν ως σκλάβοι, ή προστέθηκαν στον αυξανόμενο αριθμό προσφύγων και ληστρικών συμμοριών, καθώς οι κοινωνίες κατέρρεαν.

 • Κατηγορώντας τους ξένους

Για τους Αιγυπτίους, η απάντηση για το τι προκάλεσε τη μαζική κατάρρευση ήταν προφανής. Έφταιγαν διάφορες ομάδες που προέρχονταν από όλη τη Μεσόγειο και έμειναν γνωστοί ως Λαοί της Θάλασσας. Ο Ραμσής Γ’ τους πολέμησε στο δέλτα του Νείλου. Φαίνεται πως η Αίγυπτος είχε χρόνο για να αμυνθεί και να απωθήσει τους Λαούς της Θάλασσας και ο Φαραώ Ραμσής Γ’, διακήρυξε “Εξεδίωξα αυτούς που εισέβαλαν από τη γη τους… τους έκανα να μην υπάρχουν“.

Πολλοί αναρωτιούνται αν οι Λαοί της Θάλασσας ήταν υπεύθυνοι για την κατάρρευση της Εποχής του Χαλκού, ή ήταν και αυτοί θύματα. Σύμφωνα με τον Andrew Shapland, ο Ραμσής ενδέχεται να παρουσίασε του μετανάστες ως επιτιθέμενους για πολιτικούς λόγους. “Μήπως συμπεριφέρθηκε όπως ένας ακροδεξιός πολιτικός σήμερα και βρήκε έναν εξωτερικό εχθρό για να επιρρίψει τις ευθύνες της οικονομικής δυσπραγίας;

 • Πύρρεια Νίκη

Αν οι Έλληνες πράγματι κατέστρεψαν τους Τρώες, η νίκη τους δεν διάρκεσε πολύ. Τα περισσότερα ελληνικά παλάτια, σύντομα καταστράφηκαν ή εγκαταλείφθηκαν. Οι Χετταίοι, τα βασίλεια της Συρίας, οι Ασσύριοι και οι Βαβυλώνιοι, επίσης καταρρεύσαν. Μόνο η Αίγυπτος επιβίωσε, αλλά οριακά.

Σε αντίθεση με τους ηγεμόνες της αρχαιότητας που το μόνο που μπορούσαν να κάνουν ήταν να προσευχηθούν για να βρέξει, σήμερα γνωρίζουμε πολύ καλύτερα τα παγκόσμια προβλήματα και έχουμε πολλά τεχνικά μέσα για να τα αντιμετωπίσουμε, σύμφωνα με το καθηγητή Cline. Αλλά η ιστορία του Ομήρου είναι μια προειδοποίηση προσθέτει. Όλοι οι πολιτισμοί στο τέλος καταρρεύσαν. “Θα ήταν μεγάλη ύβρις να πιστέψουμε πως ο δικός μας πολιτισμός θα είναι ο μοναδικός που θα επιβιώσει

https://www.ptisidiastima.com/troy-bronze-age-collapse/


 • Αφγανιστάν: Πάνω από 5,5 εκατομμύρια οι εσωτερικά εκτοπισμένοι σύμφωνα με τον ΟΗΕ

Ο αριθμός των εσωτερικά εκτοπισμένων ανθρώπων στο Αφγανιστάν αυξήθηκε μαζικά από την αρχή της χρονιάς ως τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου, σύμφωνα με δεδομένα του ΟΗΕ.

Πάνω από 550.000 άνθρωποι στη χώρα σε κρίση εγκατέλειψαν τα χωριά και τις πόλεις τους εξαιτίας των εχθροπραξιών, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) των Ηνωμένων Εθνών. Τα στοιχεία αυτά αφορούν την περίοδο προτού οι Ταλιμπάν καταλάβουν πρακτικά ολόκληρη τη χώρα.

Την αντίστοιχη περίοδο του 2020, οι εσωτερικά εκτοπισμένοι ήταν περίπου 165.000.

Ειδικά αφότου άρχισε στις αρχές του Μαΐου η διαδικασία αποχώρησης των ξένων στρατευμάτων και ταυτόχρονα οι Ταλιμπάν εξαπέλυσαν την ολομέτωπη επίθεσή τους εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων, ο αριθμός των εσωτερικά εκτοπισμένων Αφγανών αυξήθηκε αλματωδώς.

 • Αρχικά, οι ισλαμιστές αντάρτες κατέλαβαν αχανείς περιοχές στις επαρχίες. Κάτοικοι διέφυγαν στα αστικά κέντρα, κυρίως σε πρωτεύουσες επαρχιών. Όταν άρχισαν οι μάχες στις μεγάλες πόλεις, πολλοί κατέφυγαν στην πρωτεύουσα, την Καμπούλ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, οι περισσότεροι εσωτερικά εκτοπισμένοι εγκατέλειψαν το βορειοανατολικό τμήμα της χώρας. Πέρα από τους νέους εκτοπισμούς μέσα στο 2021, άλλοι 5 εκατομμύρια Αφγανοί χαρακτηρίζονται μακροχρόνια εσωτερικά εκτοπισμένοι και πρόσφυγες.

 • Καθώς δεν αναφέρονται μεγάλης κλίμακας μάχες αφότου οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν την περασμένη εβδομάδα, εκπρόσωπος του OCHA σημείωσε πως υπάρχουν κάποιες πρώτες πληροφορίες περί επιστροφής εκτοπισμένων στον τόπο τους, κυρίως στην επαρχία Κανταχάρ.

Δεν είναι σαφές, με δεδομένο το χάος που επικρατεί, ειδικά στην Καμπούλ, το πώς θα επηρεάσει η κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν τους αριθμούς των εσωτερικά εκτοπισμένων και των προσφύγων.

https://www.ptisidiastima.com


Επιχείρηση στον Καναδά θα φυτέψει με drones 1 δισεκατομμύριο δέντρα μέχρι το 2028

 • Κι όμως είναι εφικτό να γίνει με την τεχνολογία.

Το πρόβλημα με τις πυρκαγιές και το περιβάλλον είναι πλέον προφανές στον κόσμο. Ο πλανήτης υποφέρει και κανείς δεν είναι ικανός να κάνει κάτι γι’ αυτό. Εκτός από την εταιρία Flash Forest που θέλει τελικά να επιτύχει το ακατόρθωτο.

Παγκοσμίως, τα δάση καταστρέφονται με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι αναπληρώνονται και η Flash Forest θέλει να το διορθωθεί αυτό επιστρατεύοντας τη βοήθεια drones.

Μπορεί να ακούγεται σαν σενάριο από ταινία αλλά πλέον τα drones χρησιμοποιούνται  ευρέως σε πολλές καινοτομίες της τεχνολογίας.

Η καναδική startup με έδρα το Τορόντο φιλοδοξεί να φυτέψει ένα δισεκατομμύριο δέντρα μέχρι το 2028, οπότε συγκέντρωσε μια ομάδα βοτανολόγων για να επιμεληθούν τους σπόρους ταχέως αναπτυσσόμενων δέντρων και μηχανικούς για να προγραμματίσουν drones, που θα τους «μοιράσουν».

Τα δέντρα θα είναι από είδη που μεγαλώνουν πολύ γρήγορα και είναι ανθεκτικά στο κρύο αλλά και στη ζέστη, χρειάζονται λίγο νερό και μπορούν να αναπαραχθούν την άνοιξη.

 • Οι παραδοσιακές μέθοδοι φύτευσης περιλαμβάνουν θερμοκήπια γεμάτα σπόρους και εργάτες με φτυάρια, που ο καθένας φυτεύει ίσως 2.000 σε μια ημέρα. Εδώ όμως έχουμε να κάνουμε με μία ταχεία μέθοδο που θα χρησιμοποιηθεί η αιχμή της τεχνολογίας.

Η Flash Forest βρήκε τρόπο να μοιράζει περίπου 40.000 «πακέτα», που περιλαμβάνουν τους σπόρους και ουσίες βοηθητικές στην ανάπτυξη, ημερησίως ανά drone. Κάθε εργάτης μπορεί να επιβλέπει τρία drones.

https://www.ratpack.gr


 • Ο κίνδυνος μόλυνσης μέσω χρημάτων

Ο κίνδυνος μόλυνσης ενός ανθρώπου από κορονοϊό μέσω μετρητών -κερμάτων και χαρτονομισμάτων- είναι γενικά πολύ χαμηλός. Αυτό είναι το συμπέρασμα μίας μελέτης ειδικών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και το Τμήμα Ιατρικής και Μοριακής Ιολογίας του γερμανικού πανεπιστημίου Ruhr-Universitat του Μπόχουμ.

Το ερώτημα πόσο καιρό ο ιός μπορεί να μείνει πάνω στα χρήματα και πόσο είναι δυνατό να μεταδοθεί μέσω αυτών απασχόλησε ειδικούς και μη από την αρχή της πανδημίας. Η νέα μελέτη ανέπτυξε μία νέα μέθοδο που ελέγχει συγκεκριμένα πόσα μολυσματικά ιικά σωματίδια μπορούν να μεταφερθούν από τα μετρητά στο δέρμα σε πραγματικές συνθήκες.

 • Οι ερευνητές εξέθεσαν διάφορα κέρματα και χαρτονομίσματα του ευρώ σε διαλύματα με διαφορετικές συγκεντρώσεις κορονοϊού και στη συνέχεια παρατήρησαν για πόσες ημέρες ο ιός SARS-CoV-2 ήταν ανιχνεύσιμος πάνω στα χρήματα, χρησιμοποιώντας για λόγους σύγκρισης ως επιφάνεια ελέγχου μία επιφάνεια από ανοξείδωτο χάλυβα.

Τα ευρήματα είναι -σε γενικές γραμμές- μάλλον καθησυχαστικά. Διαπιστώθηκε ότι ενώ στον ανοξείδωτο χάλυβα ο μολυσματικός κορονοϊός είναι ακόμη παρών μετά από επτά ημέρες, στο χαρτονόμισμα π.χ. των δέκα ευρώ έχει εξαφανιστεί τελείως σε τρεις ημέρες.

Όσον αφορά τα κέρματα, ο ιός δεν είναι πλέον ανιχνεύσιμος (συνεπώς ούτε μεταδοτικός) μετά από έξι ημέρες στο κέρμα των 10 λεπτών, μετά από δύο ημέρες στο κέρμα του ενός ευρώ και μετά από μόλις μία ώρα στο κέρμα των πέντε λεπτών. Η γρήγορη εξαφάνιση από το τελευταίο κέρμα οφείλεται στο ότι αυτό είναι φτιαγμένο από χαλκό, πάνω στον οποίο είναι γνωστό ότι οι ιοί είναι λιγότερο βιώσιμοι.

 • Μολονότι ο ιός μπορεί να παραμείνει για μέρες, ιδίως πάνω στα χαρτονομίσματα, εκτιμάται ότι είναι σπάνιο να μολυνθεί ένας άνθρωπος μέσω αυτής της οδού, καθώς -μεταξύ άλλων- απαιτείται υψηλό ιικό φορτίο, κάτι που συνήθως δεν υπάρχει πάνω στα μετρητά.

Ο επικεφαλής ερευνητής Ντάνιελ Τοντ ανέφερε ότι «υπό ρεαλιστικές συνθήκες, η μόλυνση με κορονοϊό από τα μετρητά είναι πολύ απίθανη».

Αυτό συνάδει με τα ευρήματα άλλων μελετών ότι στη συντριπτική πλειονότητα των κρουσμάτων η λοίμωξη Covid-19 έχει συμβεί αερογενώς. Παρά τους αρχικούς φόβους, οι μολύνσεις από επιφάνειες φαίνεται να είναι σχεδόν ανύπαρκτες.

Μολονότι η μελέτη αφορούσε την παραλλαγή Άλφα του κορονοϊού («βρετανική»), οι ερευνητές εκτιμούν ότι και η παραλλαγή Δέλτα («ινδική») συμπεριφέρεται ανάλογα πάνω στα χρήματα.

Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση: https://www.cell.com


Κύριε διευθυντά

//www.kathimerini.gr/opinion/561471115/min-pyrovoleite-ton-mitsotaki/

Η κοινή γνώμη, τουλάχιστον όπως τη βλέπω μέσω των ελληνικών ΜΜΕ (της εφημερίδας σας συμπεριλαμβανομένης), εδώ και μέρες έχει βρει τον αποδιοπομπαίο τράγο στην κυβέρνηση και ειδικότερα στον κ. Μητσοτάκη για όσα δεινά υποφέρει η χώρα μας λόγω των φοβερών πυρκαγιών…

 • Πριν από αυτές είχαμε ήδη δει με πόση άγνοια της πραγματικότητας και υστερόβουλα κίνητρα έγιναν προσπάθειες φτηνής κριτικής όσον αφορά την πανδημία…
  Εύχομαι από καρδιάς στον πρωθυπουργό, στην ομάδα του, σε όλους τους συμπατριώτες μας που –ενωμένοι– αγωνίζονται για μια καλύτερη Ελλάδα, δύναμη, κουράγιο και καλή επιτυχία σε όλες τους τις προσπάθειες!

Επειδή αποδεικνύεται –και πάλι…– ότι η χώρα μας δεν θέλει τέτοιους πολιτικούς και τέτοιες κυβερνήσεις, ελπίζω ολόψυχα ότι ο κ. Μητσοτάκης θα εγκαταλείψει την πολιτική μετά την τετραετία αυτή και θα αφιερώσει τον χρόνο του στην οικογένειά του και στην ιδιωτική του καριέρα! Ας ξαναγυρίσουμε στους Τσιπράδες, Βαρουφάκηδες, Καμμένους κ.τ.λ… Αυτοί μας αξίζουν!

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Καλλιόπη Βαρδάκα