Χ.Α + Markets: Πολλά, μικρά και μεγάλα ενδιαφέροντα (26/7)

MΙΚΡΟΥΛΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ (μέχρι 15 εκατ. κ/φσης)

  • ΤΡΙΑΝΤΑ ΟΙ ΔΙΚΕΣ ΤΗΣ ΕΙΣΗΓΜΕΝΕΣ (30) – Δεν υπολογίζεται η ΜΛΣ και δεν συμπεριλαμβάνονται οι υπό ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ (ασχολούμεθα μαζί τους μόνον αν έχουν κάτι το ενδιαφέρον να παρουσιάσουν και πάντα με την σημείωση-επισήμανση ότι αφορούν μόνον ριψοκίνδυνους επενδυτές με την διευκρίνηση… Και που ξέρουν και να χάνουν… Καθότι τα πάντα ρει και ουδείς μάγος στις αγορές…)

Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ γίνεται με βάση την τρέχουσα αποτίμηση τους και τα περιθώρια ανόδου – πτώσης και το ρίσκο που αναλαμβάνει ο εν δυνάμει αγοραστής των μετοχών τους σύμφωνα πάντα με τις προσωπικές εκτιμήσεις μας. Αφορά αποκλειστικά και μόνον τους φίλους αναγνώστες μας και κανέναν άλλο.

ΓΙΑ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ

  • ΕΚΤΕΡ- αν διορθώσει προς τα 1,2000- 1,1500 για τους μη κατέχοντες: Η δική της προσέγγιση γίνεται για συνειδητοποιημένους νοήμονες επενδυτές. Δεν μας αγγίζουν τα ανέκδοτα που διαβάζουμε. Η εταιρεία αποτιμάται σε 14,3 εκατ. ευρώ και ούτε μας ενδιαφέρει αν θα σπάσει τα 1,3000 για να κοιτάξει μετά υψηλότερα. Και αυτά είναι ανέκδοτα  για μας. (οι κατέχοντες… αραχτοί και light)

Κοιτάμε τον σχεδόν ανύπαρκτο δανεισμό της, τα έργα που συνεχώς αναλαμβάνει, το άριστο όνομα που κατέχει στην αγορά για την άψογη και πάντα έγκαιρη παράδοση των έργων που αναλαμβάνει. Επίσης τα έργα τα καινούργια που τις έχουν ανατεθεί, αυτά που αναλαμβάνει (αεροδρόμιο Πάρου κλπ), αλλά και την αναξιοποίητη για την ώρα ακίνητη περιουσία που διαθέτει. (320 στρέμματα, στον Αγιο Γιάννη, στην Πάρο).

  • ΚΑΙ ΓΙΑ NA ΤΟ ΕΜΠΕΔΩΣΟΥΝ οι περίεργοι, τους το επαναλαμβάνουμε:

ΕΚΤΕΡ: Συγκριτικά η φτηνότερη σε όλο τον κλάδο, η καθαρότερη & υγιέστερη, με σημαντικές προοπτικές

Με τις εκτιμήσεις για τις προοπτικές του κατασκευαστικού κλάδου να είναι εξαιρετικά θετικές, λόγω των ευρωπαϊκών κονδυλίων και του Ελληνικού, παρατηρείται μια έντονη κινητικότητα στον κλάδο, ειδικά στις μεγάλες εταιρείες (μετοχικές ανακατατάξεις σε ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ και Ελλάκτωρ, ΑΜΚ σε Άβαξ και φημολογία για εξαγορά, ΙΝΤΡΑΚΑΤ φημολογία για μετοχικές αλλαγές), ωστόσο κάτι ανάλογο δεν ισχύει για τις μικρότερες δυνάμεις (Δομική και ΕΚΤΕΡ), παρά το γεγονός ότι υπάρχει συγκριτικά έντονη κινητικότητα στις μετοχές.

  • Θα εστιάσω στην ΕΚΤΕΡ, η οποία παρουσιάζεται συγκριτικά η φτηνότερη σε όλο τον κλάδο, ενώ είναι η καθαρότερη και υγιέστερη, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα σημαντικές προοπτικές.

Συμμετέχει ενεργά στον τομέα των έργων υποδομής, στις ειδικές κατασκευές, όπως νοσοκομεία, αεροδρόμια κλπ., στους τομείς των ξενοδοχείων, της διαχείρισης απορριμμάτων, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των σιδηροδρομικών έργων, ενώ επεκτείνει όλο και περισσότερο τις δραστηριότητές της στο εξωτερικό με έμφαση στην περιοχή των Βαλκανίων.

  • Ειδικότερα, η μετοχή διαπραγματεύεται στο 75% της λογιστικής της αξίας, όταν οι υπόλοιπες εταιρείες διαπραγματεύονται σημαντικά υψηλότερα της λογιστικής τους και δεν κάνω κάποια αναφορά στις κερδοφορίες, καθώς δεν μπορεί να γίνει κάποια πρόβλεψη, λόγω της έντονης μεταβλητότητας των αποτελεσμάτων του κλάδου.

 

Στις 31/12/20 η εταιρεία εμφάνισε €15 εκ. κύκλο εργασιών και είχε ανεκτέλεστο υπόλοιπο €20 εκ., ενώ μέχρι τις 30/6/21 είχε αναλάβει και νέα έργα ύψους €4 εκ. και επίκειται, με βάση τα δημοσιεύματα, η ανακοίνωση του πολύ σημαντικού έργου της αναβάθμισης του αεροδρομίου της Πάρου.

  • Να σημειωθεί ότι η εταιρεία έχει πάρει τα εύσημα το τελευταίο διάστημα, καθώς κατάφερε σε ελάχιστους χρόνους να κατασκευάσει άρτιες νοσηλευτικές μονάδες, εν μέσω αυτής της εξαιρετικά δύσκολης περιόδου.
  • Επιπλέον, η εταιρεία διαθέτει το μεγαλύτερο ακίνητο έκτασης 322 στρ. στον Αγ. Ιωάννη στην Πάρο, το οποίο θα πρέπει επιτέλους οι τοπικές αρχές να δώσουν τις απαραίτητες εγκρίσεις, προκειμένου να αξιοποιηθεί, απόφαση η οποία θα έχει καταλυτική επίδραση στην αποτίμηση της εταιρείας.

Ο εύλογος προβληματισμός που έχει προκληθεί με βάση το γεγονός ότι η εταιρεία από καθαρή ταμειακή θέση 4-5 εκ. πριν από περίπου 2-3 έτη, βρέθηκε να είναι με καθαρό δανεισμό €1,5 εκ., δεν θα πρέπει να μας ανησυχεί καθόλου (τι να πούμε για τους κολοσσιαίους δανεισμούς των υπόλοιπων εταιρειών του κλάδου!!!).

  • Σίγουρα κάποιες κακές επιλογές (κατασκευή 2 ξενοδοχείων, όπου στην μία περίπτωση υπήρχε και υπάρχει σημαντική διαφορά στην τιμολόγηση του έργου και στην δεύτερη υπάρχει ακόμα σημαντική απαίτηση ύψους €4,5 εκ.) συνετέλεσαν στην εν λόγω εξέλιξη.

Ωστόσο έχουμε:

  • 1) Αρχικά ολοκληρώνεται στην Ρουμανία, η ανέγερση οικοδομής (άλλος ένας επιβαρυντικός παράγοντας της ταμειακής θέσης) και με την εκκίνηση της διαδικασίας πώλησης των διαμερισμάτων, θα αντιστραφεί η εικόνα, αν και λογικά η αντλούμενη ρευστότητα θα διατεθεί για την αξιοποίηση και του 2ου οικοπέδου που διαθέτει η εταιρεία στην Ρουμανία, όπου παρατηρείται οικοδομικός οργασμός.
  • 2) Η εταιρεία κέρδισε ένα σεβαστό ποσό από την εκκρεμοδικία για το 1ο ξενοδοχείο περίπου €300 χιλ., ενώ επίκειται η κατακύρωση και άλλων €400 χιλ. , για την ίδια υπόθεση.
  • 3) Η εταιρεία αναμένεται να εισπράξει άμεσα ποσό €360 χιλ. παρακρατηθέντων φόρων, με την εκκαθάριση της φετινής φορολογικής δήλωσης.
  • 4) Στις 28/1/21 εισέπραξε επιστροφή ΦΠΑ ύψους €1,34 εκ., για εκτελεσμένο έργο. Κάνοντας τις πράξεις, μόνο με αυτά τα κονδύλια η εταιρεία γυρίζει σε καθαρό ταμείο €900 χιλ.!!!

Το κονδύλι όμως που αναμένεται να κάνει την διαφορά, είναι η προαναφερθείσα απαίτηση των €4,5 εκ., που προέκυψε από την κατασκευή του 2ου ξενοδοχείου.

Μπορεί πολλοί να παραπονιούνται, ωστόσο στην συγκεκριμένη περίπτωση η εταιρεία έχει κάνει κίνηση ματ, καθώς έχει προσημειώσει το εν λόγω ακίνητο, το οποίο είναι πολλαπλάσιας αξίας (θα συνέφερε τρελά την εταιρεία να πάρει την ιδιοκτησία του!!), ενώ το 2020 εισέπραξε €120 χιλ., ως τόκους υπερημερίας, με βάση σχετικό συμφωνητικό!!! Οπότε…..

Υ.Γ. Μέσα σε όλα τα καλά, θα πρέπει να επισημάνουμε αρνητικά όμως και την κίνηση ενός εκ των μεγαλομετόχων να διαθέσει εξωχρηματιστηρικά 410.000 μετ. (περίπου 4%) Στην τιμή του €1,1.

Υ.Γ (1): Να μην ξεχνάμε…

ΕΧΕΙ αναδειχθεί προσωρινός μειοδότης για το νέο αεροδρόμιο της Πάρου ο διαγωνισμός για την επέκταση του οποίου, ύψους 46,2 εκατ. ευρώ, ολοκληρώθηκε πριν 2 εβδομάδες. Από τα 46,2 εκατ ευρώ τα 43 εκατ. έχουν εξασφαλιστεί από τα επιχειρησιακά προγράμματα ενώ τα υπόλοιπα θα καλυφθούν από κρατικούς πόρους.
  • Η ανάδειξη της ΕΚΤΕΡ ως προσωρινού μειοδότη- αναδόχου του έργου θεωρείται έκπληξη υπό την έννοια ότι δεν αναμένονταν τόσο μεγάλες εκπτώσεις. Αλλά η εταιρεία δεν πέφτει έξω σε κάτι τέτοιες δουλειές, αλλού έπεσε …. ΟΜΩΣ εκεί που έπεσε θα ξανασηκωθεί, το αιτιατόν βαίνει προς επίλυση, αν δεν έχει ήδη επιλυθεί.
ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ να μην ξεχνάμε και την συνεχή ανάληψη έργων που αναλαμβάνει στην εκτέλεση των οποίων απλά είναι ασυναγώνιστη. Και τι δεν έχει φτιάξει στο παρελθόν, έρχονται τώρα και τα νέα έργα…

ΓΙΑ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥΣ  ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ

  • ΔΟΜΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ – αν διορθώσει προς τα 0,7500- 0,7000 για τους μη κατέχοντες…
  • ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ – αν διορθώσει προς τα 1,2000-1,1500 για τους μη κατέχοντες…

ΓΙΑ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ

  • ΒΟΣΥΣ, ΜΕDICOΝ, ΤΖΙΡΑΚΙΑΝ, ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ

ΓΙΑ ΡΙΨΟΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ

  • ΦΙΕΡΑΤΕΞ (υστερεί της Αγοράς, υπό έλεγχον, θα επανέλθουμε)
  • ELGEKA: Μετά την ΑΜΚ πήρε προαγωγή, στα 26.2 εκατ. ευρώ τώρα, ή στα 16,2 εκατ. πριν την ΑΜΚ. Εχοντας ξεκινήσει την διαφθγή της από τα 0,2400 και με +58% πριν την έναρξη της Α ΜΚ σε διάστημα 3μηνου.

****

Λίγα βάζεις, λίγα χάνεις. Ή λίγα βάζεις, πολλά έως πάρα πολλά βγάζεις

Με αυτή την προσέγγιση γίνονται οι κινήσεις σε υψηλού ρίσκου μετοχές, με την απαραίτητη προϋπόθεση κάποιου story ή σεναρίου που μπορεί να παιχθεί μελλοντικά. Τέτοιες περιπτώσεις δεν εμφανίζονται κάθε λίγο και λιγάκι. Μερικές φορές παίρνει και μήνες – αρκετούς έως και πολλούς – για να συμβούν.

  • Απλά, στο τελευταίο χρονικό διιάστημα και με την έντονη ανοδική τάση που ακολουθούσε η αγορά (not anymore) ήρθαν στην επιφάνεια ορισμένες δυνατές κινήσεις με χαρακτηριστικότερα τα παραδείγματα των Intralot, Βιοτέρ, Ιλυδα, Παίρης, Λαβιφάρμ, Δομική Κρήτης, Ιντεάλ, ΒΥΤΕ (εκτός παντός συναγωνισμού οι ΕΠΣΙΛ και ΕΝΤΕΡ) και μερικά ακόμη (αναφερόμαστε σε μετοχές που πραγματοποιούσαν έναν αξιόλογο τζίρο (αναλογικά και συγκριτικά)…

Στην πορεία αποδεικνυόταν, ότι για όλες σχεδόν έπαιζε ένα αληθοφανές story που στις περισσότερες είχε την δυναμική να τις διατηρήσει στο προσκήνιο μέχρις ότου εμφανιστούν τα πρώτα δείγματα καθαρής γραφής. Που όντως ήρθαν, αλλά και που χρήζουν πάντα νέας επαναπροσέγγισης – ανάλυσης και τερματικής τακτικής.

  • Στην ανοδική πορεία μίας μετοχής και εφόσον την έχει πιάσει στον πάτο της (ή κάπου εκεί γύρω) ο επιθετικός ή ριψοκίνδυνος επενδυτής, θα πρέπει να ενθυλακώνει σημαντικό μέρος των λογιστικών κερδών του. Και να επιβραβεύει ο ίδιος την κίνηση του έμπρακτα αφενός, αλλά και να έχει την απόλαυση της υπόλοιπης διαδρομής που δεν είναι και δεδομένη.

****

  • ΕΛΓΕΚΑ – απάντηση: Επαναλαμβάνουμε το προ 3 εβδομάδων σχόλιο μας

Τι να σχολιάσουμε βρε παιδιά; Τις γραφικότητες του καθενός; Η ΑΜΚ είναι καλυμμένη, αν σας λέει αυτό κάτι. Αν ήθελαν μάλιστα την συμμετοχή του… κοινού, δεν θα έβαζαν την τιμή στα 0,3800 αλλά πολύ χαμηλότερα. Μόνον αγορές εδώ και συμμετοχή στην ΑΜΚ. Και τα ξαναλέμε προσεχώς… (Οταν γράφει ο μ/μ… “Τα ξαναλέμε προσεχώς” αντιλαμβάνεστε τι θα συμβεί μελλοντικά. Αρκεί όχι μπες – βγες εδώ, αγορές και διακράτηση)

  • ΣΧΟΛΙΟ – ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ ΑΥΤΟ: H Αγορά μπορεί να δείχνει… ψόφια, αλλά στη πραγματικότητα μόνον… ψόφια δεν είναι. Αυτά τα περί 900 μονάδων κλπ ανέκδοτα είναι για αυτούς που δεν έχουν τι να γράψουν και πως να τα δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα… Πιο μαϊμού δείκτης, πιο παραπλανητικός και πιο καταγέλαστος, απλά πεθαίνεις…

Να λάβουμε υπόψη, ότι πολλοί κωδικοί αυξομειώνουν την ρευστότητα τους έχοντας κατοχυρώσει μεγάλο μέρος των σημαντικών κερδών τους και μπορούν να κινηθούν χωρίς άγχος έχοντας προκαθορισμένους στόχους.

  • Και στο κάτω κάτω της γραφής, αυτήν την αγορά έχουμε, αυτούς τους επενδυτές διαθέτουμε. Οπότε, οι συνειδητοποιημένοι και γνώστες του αντικειμένου δεν έχουν κανένα άλυτο σταυρόλεξο να λύσουν.

****

ΓΡΑΦΤΗΚΑΝ ΓΙΑ ΣΑΣ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ

  • ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΠΑΝΩ ΣΤΟΝ ΤΙΤΛΟ όσοι δεν τα διαβάσατε


ΟΑΚ (από την παραλία): ΕΛΠΕ 1,75 ΔΙΣ και ΜΥΤΙΛ 2 ΔΙΣ… Απο την παραπάνω συγκριση μπορεί κανεις να βγάλει συμπέρασμα για την αξια μιας διοικησης στην πορεια του ομιλου. Πριν απο 20 χρόνια είχα περάσει απο τα ΕΛΠΕ και είχα εντυπωσιαστεί με το μέγεθος των εγκαταστάσεων. Ουσιαστικά μιλάγαμε για μια εταιρία κολοσσό. Ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ήταν συγκριτικά μαζί τους ΣΥΝΟΙΚΙΑΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟΝ απέναντι στον ΑΒ. Ακομα και πριν μία 10ετία δεν μπορούσε να συγκριθει με τα ΕΛΠΕ που ηταν κράτος εν κράτει.

  • Φτάνουμε το 2022 και η ανικανότητα της ομαδας Κράτος-κ. Σπ.Λατση να μεγαλώσουν την εταιρία (ουσιαστικά όλη αυτή η εικοσαετία πέρασε από πάνω της χωρίς καμία ουσιαστική μεγένθυση) και η ταυτόχρονα εξαιρετική ικανότητα του κ. Ευάγγελου Μυτιληναίο να δημιουργήσει με μεθοδικές κινήσεις και λελογισμένες ενέργειες ένα όμιλο κολοσσό σχεδόν από το μηδέν, έφερε το αποτέλεσμα τα ΕΛΠΕ να βλέπουν για τα καλά την πλάτη του.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: ΕΠΕΝΔΥΟΥΜΕ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ. Οι εταιρειες οσο μεγαλες και αν ειναι, αν δεν μπορει η διοικηση, με τα χρόνια θα ξεφτισουν και εσεις θα εχετε επιβιβαστει στο υπερωκεανιο για σιγουρια.

  • Αλλα αυτο δεν θα λεει να φυγει απο το λιμανι, γιατι ο συνταξιουχος καπετανιος προτιμαει να καθεται στην στερια. Την ιδια ωρα αλλοι εχουν ανοιξει πανια και πανε τρεχοντας να ανακαλυψουν τον πλανητη.

ΤΟ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ είναι, να παρουσιάζεις κάτι όταν οι άλλοι… Είτε δεν έχουν πάρει χαμπάρι περί τίνος πρόκειται, ΕΙΤΕ περιμένουν πρώτα να δουν που θα κάτσει η βάρκα.


*****

TO ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 

Από ποιόν άλλο;

Μήπως μιλάμε για 200.000 διορισμούς στο κράτος;

  • Του Γιώργου Κράλογλου

Το 2008 δεν είδαμε χρεoκοπία. Την είδαμε το 2010. Θα μας έσωζαν επενδύσεις 150.000 θέσεων εργασίας. Δεν ήρθαν. Θα έρθουν τώρα; Και με 200.000 θέσεις; Θα έρθουν, μας λέει το πρόγραμμα Ελλάδα 2.0 που συμφωνήθηκε στις Βρυξέλλες την Παρασκευή. Θα έρθουν και θα κινητοποιήσουν 60 δισ. ως το 2027, εξασφαλίζοντας 180-200.000 εργασιακές θέσεις, ζηλευτές και για τους 650.000 Έλληνες εργαζόμενους εκτός Ελλάδας.

  • Τι να πούμε τώρα εμείς;

Ότι και πάλι δεν βλέπουμε να έρχονται επενδυτές ή Έλληνες του εξωτερικού, αν δεν ανατραπούν (οριστικά όμως) οι αιτίες για τις οποίες το 2008 της χρεοκοπίας,  το 2010 των μνημονίων και το 2015 των capital controls,  “έθαψαν” επενδυτικά την Ελλάδα.

  • Ότι την 12ετία, 2010-2021, τίποτε δεν άλλαξε στην καθολική παρέμβαση της πολιτικής στην οικονομία που έδιωξε από τις Τράπεζες 40 δισ. καταθέσεων (επιχειρήσεων και νοικοκυριών), προκάλεσε επιχειρηματική μετανάστευση,  έστειλε 650.000 νέους εκτός Ελλάδας, επιτάχυνε αποεπένδυση και αποβιομηχάνιση. Και επισφράγισε τον 30ετή (μέχρι τη χρεοκοπία του 2010) κρατικοδιαιτισμό, ως μοντέλο της μεσαίας και μικρής οικονομίας μας σε παραγωγή, τουρισμό και υπηρεσίες.

Ότι το πολιτικό μοντέλο του κρατικοδιαιτισμού στην οικονομία δεν θα αλλάξει ούτε μετά το 2022,  αφού κόμματα εξουσίας και αντιπολίτευσης συνολικά είναι αντίθετα σε μεταβολές του οικονομικού μας μοντέλου και δεσμεύονται να ακυρώσουν την αντίθετη νομοθεσία που ψήφισε μόνη της η σημερινή κυβέρνηση.

  • Ότι κανείς σοβαρός επενδυτής δεν προσελκύεται να επενδύσει σε μια χώρα όπου οι αλλαγές και οι διορθώσεις στην οικονομικής πολιτική,  ιδίως στα φορολογικά και τα άλλα αναπτυξιακά κίνητρα έχουν διάρκεια μια 2ετία, λόγω των δεσμεύσεων όλων των άλλων κομμάτων να τα ανατρέψουν, ως πιθανή κυβέρνηση,  το καλοκαίρι του 2023.

Ότι οι 68 μεταρρυθμίσεις για τις οποίες δεσμεύθηκε η κυβέρνηση στις Βρυξέλλες (προκειμένου να εξασφαλίσει τα 32 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης) είναι κυριολεκτικά στον αέρα αφενός γιατί δεν επαρκεί η 2ετής θητεία της και αφετέρου γιατί οι πάντες στη Βουλή, εκτός της κυβέρνησης, αρνούνται τις μεταρρυθμίσεις του Ελλάδα 2.0 και προειδοποιούν για δικό τους πρόγραμμα. Εντελώς αντίθετο.

  • Ότι κανείς δεν μπορεί να προγραμματίσει επένδυση σε μια χώρα όπου η κυβέρνηση (2ετούς θητείας) παρουσιάζει προθέσεις για μεταρρύθμιση στους μηχανισμούς δικαστικών παρεμβάσεων στη λειτουργία των επιχειρήσεων που αρνούνται όμως (από σήμερα), να εφαρμόσουν οι πιθανές μελλοντικές κυβερνήσεις της αντιπολίτευσης.

Ότι ο επενδυτής μακροπρόθεσμων επενδύσεων δεν έρχεται να επενδύσει αν δεν γνωρίζει (σε βάθος 15ετίας τουλάχιστον) το φορολογικό καθεστώς που θα ισχύει και τους στόχους της αναπτυξιακής πολιτικής (της συγκεκριμένης χώρας) τουλάχιστον για μια 10ετία.

  • Ότι ο επενδυτής και ο κεφαλαιούχος δεν μεταφέρει κεφάλαια σε μια χώρα με άγνωστες στοχεύσεις στην περιβαλλοντική πολιτική, την αδειοδότηση, την πολεοδομική και χωροταξική πολιτική, βασιζόμενος μόνο στις κατευθύνσεις μόνο ενός κυβερνητικού προγράμματος,  του Ελλάδα 2.0,  για το οποίο είναι αδύνατον να εγγυηθεί η Πολιτεία, καθώς τα πάντα στην οικονομία της χώρας ελέγχονται από τις επιλογές και τις ψηφοθηρικές ανάγκες κομμάτων.

Ότι κανείς επενδυτής δεν ρισκάρει επενδύσεις σε μια χώρα όπου το εργασιακό,  το ενεργειακό και το εισφοροδοτικό κόστος είναι εντελώς ρευστό η δε προοπτική μεγάλων ανακατατάξεων είναι σαφέστατα δεδομένη μετά την ολοκλήρωση αποκρατικοποιήσεων σε νευραλγικούς τομείς της οικονομίας όπως είναι η ενέργεια ή το μισθολογικό, η τύχη του οποίου συνδέεται με άγνωστη (για την επόμενη 2ετία) κοινωνική πολιτική.

  • Ότι ακόμη και ο μικρομεσαίος και μικρός ντόπιος ή ξένος επενδυτής δεν θα κινητοποιηθεί όσο δεν αισθάνεται τι θα συμβεί τελικά με τον στόχο της κυβέρνησης, (στο Ελλάδα 2.0) για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με απόκτηση εξοπλισμού, υπηρεσιών cloud και διαδικτυακών υπηρεσιών, όπως οι νέες τεχνολογίες ηλεκτρονικών πληρωμών, η εργασία από απόσταση, το ψηφιακό γραφείο και άλλα παρόμοια.

Και ας μείνουμε σε αυτή, την τελευταία, επιφύλαξή μας, καθώς ο ψηφιακός μετασχηματισμός των μικρομεσαίων στην Ελλάδα θα αφορά τουλάχιστον 600-650.000 επιχειρήσεις από τις 700.000 του συνόλου (98,5% της παραγωγής και υπηρεσιών) που θα ζητήσουν συνδρομή του κράτους όχι μόνο για να ψηφιοποιήσουν την δράση τους αλλά (κυρίως) για να σταθούν στα πόδια τους. Και αυτό θα το δούμε από τον Σεπτέμβριο του 2021. Υπό την προϋπόθεση βέβαια πως δεν θα οδηγηθούν σε νέο lockdown, έστω και 48ωρης διάρκειας. Να γιατί “υποπτευόμαστε” τις 200.000 θέσεις εργασίας.

[email protected]


  • Δείκτης Άμεσης Ρευστότητας (Acid-test ratio / Liquid ratio)

Δείκτης άμεσης ρευστότητας είναι ένας από τους κυριότερους χρηματοοικονομικούς δείκτες που χρησιμοποιούν οι επενδυτές για να εκτιμήσουν την ικανότητα μιας επιχείρησης να ανταποκριθεί στις τρέχουσες υποχρεώσεις της.

Με τη χρήση του δείκτη άμεσης ρευστότητας γίνεται σύγκριση μεταξύ των άμεσα ρευστοποιήσιμων στοιχείων Ενεργητικού και τις τρέχουσες Υποχρεώσεις.

Για να θεωρηθεί επαρκής μιας εταιρεία, θα πρέπει τουλάχιστον τα άµεσα ρευστοποιήσιµα στοιχεία Ενεργητικού να ισούνται µε τις τρέχουσες Υποχρεώσεις.


  • Ενεργητικό / Περιουσιακό Στοιχείο (Asset)

Ενεργητικό είναι το σύνολο των οικονομικών πόρων οι οποίοι ανήκουν σε μία επιχείρηση και έχουν χρηματική αξία, ενώ αναμένεται να προσφέρει οικονομικά και άλλα οφέλη η εκμετάλλευση τους.

Οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούν τους πόρους με σκοπό την παραγωγή και τη διάθεση προϊόντων ή την παροχή υπηρεσιών.

Το Ενεργητικό στον Ισολογισμό μιας εταιρίας δηλαδή, καταγράφει το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων που κατέχει, συνήθως σε τιμές κόστους, καθώς και το σύνολο των Απαιτήσεων της έναντι τρίτων δανειστών.

Για να είναι ένας οικονομικός πόρος στοιχείο του Ενεργητικού πρέπει:

  • Να ανήκει στην κυριότητα της επιχείρησης ή η επιχείρηση να το ελέγχει σαν να ήταν δικό της
  • Το κόστος ή η αξία του να υπόκειται σε αντικειμενική μέτρηση με βάση τη χρηματική μονάδα (ευρώ)
  • Να προσδοκώνται μετρήσιμα οικονομικά οφέλη για την επιχείρηση από την χρησιμοποίηση ή την εκμετάλλευση του.
  • Παράδειγμα:
    Τα μετρητά, οι επενδύσεις, τα αποθέματα, τα μηχανήματα, η γη, τα κτίρια, τα οχήματα, οι καταθέσεις, τα εμπορεύματα, οι εισπρακτέοι λογαριασμοί κτλ θεωρούνται στοιχεία του Ενεργητικού.

KAI KATI ΠΟΥ ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ το προσέχουν κι ακόμη χειρότερα, … ελαχιστότατοι του δίνουν σημασία!

Υπάρχουν στοιχεία μιας εταιρίας, η αντικειμενική αξία των οποίων δεν μπορεί να προσδιοριστεί χρηματικά και ως συνέπεια των παραπάνω προϋποθέσεων, δεν καταγράφονται στον Ισολογισμό και δεν συμπεριλαμβάνονται στο Ενεργητικό της.

  • Παράδειγμα:
    Η τεχνογνωσία (know-how), οι εργαζόμενοι, το πελατολόγιο, η φήμη και η αφοσίωση των πελατών, παρόλο που αποτελούν πολύ σημαντικό κομμάτι ενός οργανισμού, δεν συμπεριλαμβάνονται στον Ισολογισμό του.

Ουμπέρτο Έκο: «Οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης έδωσαν δικαίωμα λόγου σε λεγεώνες ηλιθίων, που άλλοτε δεν μίλαγαν παρά μόνο σε καφενεία»

****
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ
  • ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΓΟΡΑ είμαστε
  • Δεν μας αναγκάζει κανείς να αγοράζουμε τις επιλογές του άλλου.
  • Διαβάζουμε
  • Αναλύουμε
  • Σκεφτόμαστε
  • Επιλέγουμε
  • Αποφασίζουμε
  • Κερδίζουμε ή χάνουμε μόνοι μας.
  • Χρειαζόμαστε να διαβάζουμε αναλύσεις.
  • Μην είμαστε καχύποπτοι.
  • Και αν πάλι είμαστε καχύποπτοι, καλύτερα να μη διαβάζουμε και να λήγει εκεί το θέμα.
  • Και να μην πηγαίνουμε αλλού και τα… χώνουμε γι αυτά που πιθανόν υποπτευόμαστε.
  • Μη διαβάζετε… αν υποπτεύεστε.
  • Οι αποφάσεις αγοράς και πωλήσεις είναι δικές σας.
  • Εσείς κρίνετε, εσείς εξετάζετε, εσείς και αποφασίζετε.
  • Και φυσικά εσείς αποφασίζετε και ποιούς να εμπιστεύεστε.
  • Αν δεν μπορείτε να τα κάνετε όλα αυτά, μην ασχολείσθε με το Αντικείμενον.
  • Δεν έχετε καμία τύχη να βγείτε κερδισμένοι από αυτό.

****

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ(Ι):

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

  • Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάση νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

  • Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.