Η προσωπική γωνιά του μικρομέτοχου με τους φίλους αναγνώστες του (21 Απριλίου 2021)

———- Forwarded message ———
From: @@@@@@@@@@@@@@yahoo.gr>
Subject: Αγαπητέ κύριε Παπαθεοδώρου
To: [email protected] <[email protected]>
 • Αγαπητέ κύριε Παπαθεοδώρου
Διαβάζω εδώ και χρόνια τα σχόλιά σας τα οποία με βοηθούν πολύ στις επιλογές μου. Είμαι στο Χρηματιστήριο από το 1997, οπότε όπως καταλαβαίνετε έχω χάσει και κερδίσει αρκετά χρήματα. Αυτά τα χρόνια προσπαθώ να ανακτήσω το χαμένο μου κεφάλαιο και θα σας παρακαλούσα να μπείτε στον κόπο να μου απαντήσετε στα ερωτήματά μου.
Το χαρτοφυλάκιό μου αυτή τη στιγμή περιλαμβάνει τις μετοχές (με μεγάλη θέση): Φουρλής, ΕΧΑΕ, Λογισμός. έχω ρευστότητα και έρχομαι στο ερώτημά μου…
Προσπαθώ να έχω στο χαρτοφυλάκιό μου μετοχές που μπορούν να υπεραποδώσουν τα επόμενα χρόνια έχοντας και μία ασφάλεια, με απώτερο σκοπό τον τριπλάσιασμό της τιμής τους έτσι ώστε να καλύψω τις ζημιές ετών.
Σκοπεύω να αγοράσω προσεχώς μερικές εκ των Αβαξ, Ιντρακόμ (σε διόρθωση) Εκτέρ, Ελλάκτωρα  (να μπώ στην αύξηση) Λύκο, Λάμδα. Θα παρακαλούσαν να μου αναφέρετε αν είναι δυνατόν σε ποιές από τις ανωτέρω μαζί με το υπάρχον χαρτοφυλάκιο ( Φουρλής,, ΕΧΑΕ, Λογισμός)   θα βλέπατε τη δυνατότητα τριπλασιασμού τιμής με ορίζοντα 4-5 ετών.
Επίσης ποια είναι η γνώμη σας για τα παράγωγα και ιδίως για τα Options γιατί ασχολούμαι και με αυτά. Ευχαριστώ για το χρόνο σας
Με εκτίμηση
Ε.Γ.
 • ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αγαπητέ Γιώργο,

Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Να αρχίσω να απαντώ με αντίστροφη σειρά. Τα παράγωγα είναι εργαλεία για μεγάλα παιδιά με γνώσεις και «τύχη». Θα σας απέτρεπα να τα χρησιμοποιήσετε μιας και μεγάλο μέρος (95%) των χρηστών χάνει. Τα options ακόμα χειρότερα περιέχουν τον παράγοντα χρόνου στην εκτέλεση τους. Να το γράψω πιο απλά, μπορείτε να αγοράσετε ένα option για αγορά πχ της μετοχής RDSA στην αμερική στην τιμή των 20 δολλαρίων ημερομηνίας Ιουνίου, μπορεί η μετοχή τον ιουνιο να εχει αξία 19 ευρω και να εχετε χασει το 100% των κεφαλαιων σας ενώ τον Ιούλιο η μετοχή να πάει στα 25 αλλα εσείς έχετε μηδενίσει ήδη γιατί εχει εκπνεύσει η προθεσμία. 

Το σενάριο του θέλω αποδοση 300% δεν είναι ούτε ευκολο ουτε αυτονόητο.  Παρόλα αυτά σε κάποια χαρτιά ( πχ Intracom ) είναι εφικτό, αν και εφόσον. Δεν μπορώ να σας πω από σήμερα τι θα γινει σε 5 χρόνια. Αγοράστε σήμερα ότι πιστευετε ή κατά καιρούς γράφουμε αλλά δυναμικά παρακολουθήστε και αλλάξτε απόψεις αν αλλάξουν οι συνθήκες. Πολύ λίγα χαρτιά είναι για μπαούλο. Φιλικά


———- Forwarded message ———
From: Π@@@@tlook.com>
Subject: ΦΡΙΓΟ
To: [email protected] <[email protected]>


Καλησπέρα
Ελληνική δικαιοσύνη – επενδύσεις  1-0 για άλλη μι φορά… Πως θα ήταν η πατρίδα μας αν είχαν γίνει όλες οι επενδύσεις που σκόνταψαν στην Θέμις…
Τοποθέτηση στην φριγο για το επόμενο 6μηνο ;;;;
 • ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Καλησπέρα φιλε Παναγιώτη, 

Νομίζω πως όσο η μετοχή είναι κάτω από 20 λεπτά είναι μικρό το ρίσκο σου να αγοράσεις ΦΡΙΓΟ και αν πανε τα πραγματα καλα, θα είναι και μεγάλη η απόδοση. Για τις ελληνικές επενδύσεις τι να σχολιάσουμε. Απλά, αστεία τα πράγματα. Λες και έχουμε μανία αυτοκαταστροφής.


———- Forwarded message ———

From: ΔΔ <[email protected]@@@@gmail.com>
Subject: Ξεκαθάρισμα για Cener
To: <[email protected]>
 • Κε Βασίλη μπορείτε να μας δώσετε μια γνώμη για Ικτίνο και Λύκο???

  Παρατηρώ οτι οι συναναγνώστες σας έχουν διχαστεί με την περίπτωση της Cener. Οκ να δεχθώ οτι έχει προοπτική (πόσο κ πότε?? είναι ενα θέμα…αν μπορείτε πείτε μας) αλλά παρακαλώ εξηγείστε μας γιατί αυτή η πτώση της μετοχής. Παίζονται παιχνίδια με το αδερφάκι της την Ελχα?? Μελέτησα τις αριθμητικές σας εξηγήσεις κ συμφωνώ. Ακριβώς γι’αυτό μοιραστήτε την εμπειρία σας μαζί μας. Ευχαριστώ…προκαταβολικά
  Δ.Δ.
 • ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Φιλε Δημήτρη, 

ΓΙΑ ΠΟΙΑ ΠΤΩΣΗ της μτχ της CENER μιλάμε;; Με υψηλό 2,5400 και με επίμονη επισήμανση του μ/μ από τα 0,8500-0,9000 ευρώ βρίσκεται τώρα στα 2,4500. Αλλά και 2,3000 να ήταν ή και 2,2000 με τέτοια ανοδική διαφυγή (είναι και βαρύ χαρτί πλέον) πάλι θα δικαιολογούνταν.

 • Για τον Ικτίνο είμαστε πολύ αισιόδοξοι. Σκέψου, ότι κατέχει ένα Αιολικό Πάρκο αξίας 20+ εκατομμυρίων, μια υπό ανάπτυξη ξενοδοχειακή επένδυση αξίας 30+ εκατομμυρίων, μερικά λατομεία και μια δραστηριότητα στον τομέα του μαρμάρου που πρόπερσι προ κρίσης, της χάρισε ένα Ebitda 20 εκατομμυρίων. Συντομα θα επανέλθει στα προηγούμενα επίπεδα.
 • Σχετικά με τον ΛΥΚΟ γνωρίζετε την άποψη μας, όπως και για το θέμα της CENER. Υπομονή και θα δειξει ο βασικός μέτοχος που το πάει το γράμμα. 

———- Forwarded message ———

From: [email protected]@@@@@@@@@@@ail.com>
Subject: ΟΛΠ και Ευχαριστώ!!
To: <[email protected]>


Καταρχάς Ευχαριστώ και για τα καράβια (ΑΤΤΙΚΑ) Και για το διαμάντι (ΙΝΤΚΑ)!!

Σε μια εβδομάδα έβγαλα παραπάνω από ότι όλο το υπόλοιπο 2021.
Εάν μπορείτε σας παρακαλώ μια μικρή ανάλυση ή συμβουλή για τον ΟΛΠ.
Έχω 150 τεμάχια με σημείο ισορροπίας 17.00€ εδώ και 12 μήνες περίπου. Αν και πιστεύω θα έχει περαιτέρω άνοδο σκέφτομαι να κάνω cash out για να αυξήσω παραπάνω θέση σε ΑΤΤΙΚΑ και ΙΝΤΚΑ. Ευχαριστώ εκ των προτέρων .
Χρήστος απο Κω.
 • ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Την καλησπέρα μου στην ΚΩ. Άλλο Λωζάνη και άλλο Κοζάνη φίλε μου. Ο ΟΛΠ είναι οικόπεδο γωνία, αλλά όπως σε όλα τα οικόπεδα θα περάσουν χρόνια για να δεις υπεραξία. Αυτό δεν σημαίνει, ότι δεν είναι ωραίος για τοποθέτηση. Τα κεφάλαια στον ΟΛΠ είναι ασφαλή και χωρίς πολλά πολλά πάνω κάτω. ΤΟ αν θες να αφήσεις το κρουαζιερόπλοιο και να ανέβεις στο ταχύπλοο δικιά σου η απόφαση. Αποψη μας: Καλό είναι να έχεις και γρήγορα και αργά χαρτιά.


———- Forwarded message ———
From: [email protected]@@@mail.com>
Subject: άποψη για MLS
To: [email protected] <[email protected]>
Αγαπητέ κ. Παπαθεοδώρου,
Σας παρακολουθώ εδώ και αρκετά χρόνια με κάποιες διακοπές, και στην πορεία κατάλαβα και έμαθα να υπολογίζω σοβαρά τις απόψεις σας!
Ασχολούμαι από το 2011 με το Χρηματιστήριο, δυστυχώς όχι πάντα με σωστό τρόπο (υπήρξαν περίοδοι που απλά κρατούσα μετόχες χωρίς να παρακολουθώ τις εταιρείες
στενά. Έτσι έχω πέσει σε αρκετά λάθη…. Αγόρασα ΚΡΙ ΚΡΙ στο 1,00 ευρώ και πούλησα στα 2,00 γιατί θεώρησα ότι βάλτωσε, αγόρασα ΤΕΡΝΑ στο 2.5 πούλησα στο 5, για τον ίδιο λόγο, και άλλα τέτοια παραδείγματα, ευτυχώς χωρίς να βγαίνω χαμένος, αλλά χάνοντας πολλά κέρδη. Τα τελευταία  2 χρόνια είχα “κλειδώσει” το χαρτοφυλάκιο μου σε μετοχές από Μυτιληναίο, τον οποίο αγόρασα στα  8.5 ευρώ, και ΑΛΦΑ με μέση τιμή κτήσης το 1.3 ευρώ. Δυστυχώς ένα μεγάλο μέρος του κεφαλαίου μου επενδύθηκε στην MLS, εταιρεία την οποία πίστευα πολύ, αγόρασα στα 4 ευρώ, και εθελοτυφλώντας δεν απομακρύνθηκα όταν το καράβι βούλιαζε. Όχι μόνο αυτό αλλά αγόρασα και σε χαμηλές τιμές προσπαθώντας να πιαστώ απ τα μαλλιά μου…. Ήθελα να ρωτήσω τη γνώμη σας για το μέλλον της εταιρείας και ποια πιθανά σενάρια προβλέπετε για εμάς τους μικρομετόχους. Σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας και συνεχίστε το εξαιρετικό έργο σας!
Με σεβασμό,
ΧΛ
 • AΠANTHΣH

Αγαπητέ Χρήστο,

Καμιά φορα δυσκολευόμαστε να γράψουμε όλη την άποψη μας γιατι ξέρουμε ότι πληγώνει. Δυστυχώς όμως στο ΧΑΑ δεν υπάρχει συναίσθημα. Η εταιρία έχει τεράστια προβλήματα, έχει ομόλογα απλήρωτα και δεν βλέπω μέλλον για τους Μικρομετόχους. Πρώτοι θα πληρωθούν οι ομολογιούχοι και μετά ότι μείνει θα πάει στους μετόχους.  Δεν ξέρω αν πρέπει να περιμένεις γενικώς κάτι. Το επιχειρηματικό σκέλος της εταιρίας δυστυχώς δεν εφερε αυτά που πίστευαν και η εταιρία δεν ξέρω αν ποτέ ξαναγυρίσει στα παλαιά.


———- Forwarded message ———
From: [email protected]@@@@@o.com>
Subject: ΕΧΑΕ
To: <[email protected]>
Κύριε Παπαθεοδωρου καλησπέρα σας
Σας διαβάζω πάντα με μεγάλο ενδιαφέρον.
Θα ήθελα σας παρακαλώ την άποψη σας για την ΕΧΑΕ.
Είμαι αγορασμένος στα 3.40 αλλά την βλέπω να δυσκολεύεται αρκετά.
Τα 4.10 έχουν γίνει βουνό για την μετοχή.
Περιμένω ή την κάνω με ελαφρά πηδηματάκια ;
Ευχαριστώ εκ των προτέρων
 • ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αγαπητέ Λευτέρη,

Τρένο που πάει όπως πάει το ΧΑ η ΕΧΑΕ. Θα λαμβάνεις πάντα μερισμα και θα είσαι πάντα κερδισμένος αρκεό το χρηματιστήριο να έχει τζίρο. Δεν την κοιτάμε κάθε μέρα εκτός και αν θες πιο γρήγορα αποτελέσματα. Οπότε, πας σε άλλα χαρτιά. Keep reading…


———- Forwarded message ———
From: [email protected]@@@mail.com>
Subject: ΕΔΡΑΣΗ-ΨΑΛΛΙΔΑΣ
To: <[email protected]>

Καλησπέρα σας, κ. Παπαθεοδωρου.

Σας συγχαίρω για την πλούσια πληροφόρηση που μας προσφέρετε από τις στήλες του Μικρομετοχου καθώς και για τα εύστοχα και χιουμοριστικα σχόλια σας.
Σας γράφω για ένα θέμα που πιστεύω ότι αφορά πολλούς από τους αναγνώστες σας. Κάποιοι από εμάς είχαμε στα χέρια μας μετοχές εταιριών που κάποια στιγμή αποχωρησαν από το ΧΑΑ. Εγώ, συγκεκριμένα, είχα μετοχές της Εδραση-Ψαλλιδας. Από την στιγμή, λοιπόν, της φυγής τους από το ταμπλό, είναι σαν να τις έφαγε το μαύρο σκοτάδι!
Ουδεμία ενημέρωση από τις διοικήσεις τους προς τους μετόχους τους και για τα πιο απλά θέματα, πχ ημερομηνία Γενικής Συνέλευσης, εταιρικά συμβάντα κλπ. Το ερώτημα μου, όπως και πολλών άλλων είναι : εξακολουθούμε να είμαστε μέτοχοι αυτών των εταιριών και να έχουμε τα ίδια δικαιώματα όπως τότε που αυτές ήταν εισηγμένες στο ΧΑΑ; Σας ευχαριστώ πολύ.
 • ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Φίλε Βασίλη, Δικαιώματα έχετε ακριβώς τα ίδια. Ενημέρωση δεν έχετε την ίδια, γιατί για μη εισηγμένες εταιρίες η ενημέρωση περιορίζεται στην ετήσια ΓΣ. ‘Αποψη μας, μιλήστε με τον βασικό μέτοχο μήπως σας εξαγοράσει το μερίδιο σας εκτός ταμπλό.


 • ΣΗΜΕΡΑ τις απαντήσεις είναι σαν να τις λάβατε από μένα, αλλά ουσιαστικά δόθηκαν από τον φίλο μου τον ΟΑΚ (λίγες πινελιές έβαλα)… Και μεγάλο μυαλό και μεγάλη βοήθεια… Να έβαζε και κανένα τόνο, τι καλά που θα ήταν…. Χαχαχα