19/1(2)- Το χρηματιστηριακό σημειωματάριο του μικρομέτοχου από και για τον κόσμο του Χ.Α

 • Λίγα βάζεις, λίγα χάνεις. Ή λίγα βάζεις, πολλά έως πάρα πολλά βγάζεις

Με αυτή την προσέγγιση γίνονται οι κινήσεις σε υψηλού ρίσκου μετοχές, με την απαραίτητη προϋπόθεση κάποιου story ή σεναρίου που μπορεί να παιχθεί μελλοντικά. Τέτοιες περιπτώσεις δεν εμφανίζονται κάθε λίγο και λιγάκι. Μερικές φορές παίρνει και μήνες – αρκετούς έως και πολλούς – για να συμβούν.

 • Απλά, τώρα τελευταία και με την έντονη ανοδική τάση που ακολουθούσε η αγορά (not anymore) ήρθαν στην επιφάνεια ορισμένες δυνατές κινήσεις με χαρακτηριστικότερα τα παραδείγματα των Intralot, Βιοτέρ, Ιλυδα, Παίρης, Λαβιφάρμ, Δομική Κρήτης, Ιντεάλ και μερικά ακόμη (αναφερόμαστε σε μετοχές που πραγματοποιούσαν έναν αξιόλογο τζίρο (αναλογικά και συγκριτικά)…
 • Στην πορεία αποδεικνυόταν, ότι για όλες σχεδόν έπαιζε ένα αληθοφανές story που στις περισσότερες είχε την δυναμική να τις διατηρήσει στο προσκήνιο μέχρις ότου εμφανιστούν τα πρώτα δείγματα καθαρής γραφής. Που όντως ήρθαν, αλλά και που χρήζουν πάντα νέας επαναπροσέγγισης – ανάλυσης και τερματικής τακτικής.
 • Στην ανοδική πορεία μίας μετοχής και εφόσον την έχει πιάσει στον πάτο της (ή κάπου εκεί γύρω) ο επιθετικός ή ριψοκίνδυνος επενδυτής, θα πρέπει να ενθυλακώνει σημαντικό μέρος των λογιστικών κερδών του. Και να επιβραβεύει ο ίδιος την κίνηση του έμπρακτα αφενός, αλλά και να έχει την απόλαυση της υπόλοιπης διαδρομής που δεν είναι και δεδομένη.

ΣΧΟΛΙΑ – ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ – ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ – ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ 

 • ΥΨΗΛΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ

Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ γίνεται με βάση την τρέχουσα αποτίμηση τους και τα περιθώρια ανόδου – πτώσης και το ρίσκο που αναλαμβάνει ο εν δυνάμει αγοραστής των μετοχών τους σύμφωνα πάντα με τις προσωπικές εκτιμήσεις μας.

ΓΙΑ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ

!ΑLPHA ΒΑΝΚ:

!CENERGY:

ΓΙΑ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥΣ  ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ

!ΓΕΚΤΕΡΝΑ:

!ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ:

ΓΙΑ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ

!ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ:

!ΑΔΜΗΕ:

!QUEST HOLDINGS:

ΓΙΑ ΡΙΨΟΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ

!ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ:

!ΕΛΛΑΚΤΩΡ:

ΣΣ: ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΜΑΣ

 1. ΥΨΗΛΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ Από 300 εκατ. ευρώ και πάνω
 2. ΜΕΣΑΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ Από 150 εκατ. μέχρι 300 εκατ. ευρώ
 3. ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ: Από 50 εκατ. μέχρι 150 εκατ. ευρώ
 4. ΜΙΚΡΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ: Από 15 εκατ. μέχρι 50 εκατ. ευρώ
 5. ΜΙΚΡΟΥΛΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ: Μέχρι 15 εκατ. ευρώ

ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΙ ΜΕ ΦΙΛΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ή ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Βασίλη μερικές σκέψεις. 

Προχτές σου έγραψα ότι το deal της INLOT με άφησε με γλυκόξινες σχέσεις. Νομίζω πως ο Νρ.1 κερδισμένος είναι οι ομολογιούχοι του ομολόγου του 21 και αμέσως μετά οι ομολογιούχοι του ομολόγου του 24. Και φυσικά ερχονται τρίτοι σε σειρά οι μέτοχοι της Ιντραλοτ.

 • Αν πετύχει το deal και αν υποθέσουμε ότι η αμερικάνικη θυγατρική αποτιμηθεί στα 450 εκ ευρω εκτιμάω ότι πολύ σύντομα θα δούμε αποτιμήσεις υψηλότερες. Τι θα συμβεί με τους ομολογιούχους του 24 και εστιάζω σε αυτούς μιας και ομόλογο του 21 δεν υπάρχει πλέον για προσφορά.

Ο ομολογιούχος του 2024 θα μετατρέψει περίπου το 50% των ομολόγων του σε μετοχές. Με δεδομένο το ότι σήμερα αποτιμάτε στο 44 % ουσιαστικά θα αγοράσει την αμερικάνικη θυγατρική με έκπτωση 56%.

 • Αν σπάσει ο διάολος το πόδι του και τρέξει όπως διάφορες αμερικάνικες του κλάδου δεν αποκλείεται σε πολύ σύντομο διάστημα ο ομολογιούχος αυτός να δει να τετραπλασιάζετε η αξία του, καταρχήν σίγουρα την πρώτη μέρα μιας και η τιμή εισαγωγής θα είναι ήδη διπλάσια αυτής που πλήρωσε αυτός. Το δε υπολοιπόμενο μη μετατρέψιμο ομόλογο επειδή η «νέα» Ιντραλοτ θα έχει απαλλαγεί από μεγάλο μέρος του χρέους πολύ πιθανώς να κάνει ράλι.

Βλέπω κάτι λάθος ?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ μ/μ: Πϊσω μου σε έχω σατανά…

ΜΕΡΟΣ 1 

ΑΤΥΧΩΣ, ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΤΑΙ η αρνητική προδιάθεση της στήλης τουλάχιστον για το ξεκίνημα του 2021. Ελπίζουμε, οι πιστοί φίλοι αναγνώστες να φρόντισαν κατάλληλα και έγκαιρα.

 • Δεν λέμε, ότι έρχεται ή ήρθε η καταστροφή… Απλά, προέχει η διατήρηση κατά το δυνατόν των κεκτημένων. Το πρόβλημα άλλωστε, πάντα το έχουν οι άπληστοι.

Οπου φτωχός και η μοίρα του, που λέει το λαϊκό παραμύθι. Που στη δική μας περίπτωση κάθε λίγο και λιγάκι επιβεβαιώνεται. Βέβαια, την μοίρα μας την φτιάχνουμε εμείς οι ίδιοι…

ΣΥΜΜΑΧΟΣ πάντως της Αγοράς η συνεχής ροή Ρευστοτητας, αλλά ατυχώς στο Ελλαδιστάν την Ρευστότητα την κρατούν για πάρτι τους, ξέρετε ποιοί…

ΜΑΚΑΡΙ να πέφτουμε έξω στις εκτιμήσεις μας, αλλά ***κάλλιο γαϊδουρόδενε, παρά γαϊδουρογύρευε…

***Γνωστή είναι η λαϊκή παροιμιώδης έκφραση «κάλλιο γαϊδουρόδενε, παρά γαϊδουρογύρευε», που θέλει να πει ότι πριν κάνεις το οτιδήποτε, να παίρνεις τις προφυλάξεις σου και να μετράς τις ικανότητες σου, διαφορετικά θα πάθεις μεγάλη ζημιά.

 • Ο Τάκης Νατσουλής φαίνεται πως επινόησε μια ιστορία για το πώς ο θυμόσοφος λαός έβγαλε την παροιμία. Η ιστορία είναι η εξής:

«Ο γερο-θυμόσοφος βλέπει τον συμπέθερό του που τρέχει δεξιά και αριστερά ψάχνοντας να βρει το γάιδαρό του. Κάθεται κάτω κάτω στον ίσκιο μιας βελανιδιάς και έχει προσέξει ότι ο συμπέθερός του είχε ξεσαμαρώσει τον γάιδαρο και μόλις του έβαλε σε ένα κουρούπι πίτουρο και σε ένα άλλο νερό, έφυγε αφήνοντάς τον εκεί .

 • Ο γέρος, όμως, είχε παρατηρήσει όμως και κάτι ακόμη: ότι το ζώο ήταν λυτό, ότι ανέμιζε την ουρά του, και ότι, άμα η αλογόμυγα, τού χώθηκε στο ρουθούνι, άρχισε τις κλοτσιές και το έβαλε στα πόδια. Και την ώρα που ο απελπισμένος συμπέθερος ζυγώνει το γέρο και τον ρωτάει: «Μπας και είδες, συμπέθερε, κατά πού έκανε ο γάιδαρός μου;»»

Ο γέρος, αντί για άλλη απάντηση, του λέει και μάλιστα έμμετρα: «Κάλλιο γαϊδουρόδενε, παρά γαϊδουρογύρευε».


ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Οι συνεργάτες μας είναι ελεύθεροι να καταθέτουν τις απόψεις – εκτιμήσεις τους. Δεν πέφτει καμμία λογοκρισία, ούτε ποτέ θα τους ζητήσουμε… γράψε μου τούτο ή εκείνο. Δημοκρατία έχουμε άλλωστε. Οι δικές μας δίνονται πάντα από αυτή την στήλη και είναι πάντα ενυπόγραφες.


****

KOYIZ: Δεν γεμίζει το μάτι, όμως σε λίγο θα χρωστάει πολύ λίγα, κανείς δεν γνωρίζει ή κάνει πως δεν γνωρίζει ποιά είναι η πραγματική περιουσιακή της αξία, ενώ με μία και μόνον προυπόθεση θα χαρίσει απίστευτες αποδόσεις στα χρόνια που έρχονται.

 • ΣΣ: Μόνον αν καθίσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα σε μία μετοχή που την πιστεύεις θα μπορέσεις να δεις μεγάλες αποδόσεις. Η Προφάιλ ξεκίνησε από τα 0,1800 (ο μ/μ την ξεκίνησε από το ΒΝ), το ΠΠΑΚ από τα 0,3000 ευρώ (και πάλι ο μ/μ ήταν αυτός από το ΒΝ που την… λανσάρισε στα 0,1000 με 0,1200 αλλά μετά έκανε r.s 1/3), η ΣΠΕΙΣ από το ένα ευρώ, η ΚΟΥΕΣ από το ένα ευρώ επίσης (αναπροσαρμοσμένη) , η ΕΛΒΕ ΕΝΔΥΜΑΤΩΝ από τα 40 σεντς (αναπροσαρμοσμένη)…

Ο ΚΑΡΤΖ επίσης από το 1,00 ευρώ, η ΜΕΡΚΟ από τα 2 ευρώ επίσης και πόσες άλλες – αρκετές 10άδες- κι όλες από τον μ/μ στον πάτο τους κυριολεκτικά.

Αυτά, για να τα μαθαίνουν οι νέοι, οι παλαιότεροι απλά τα θυμούνται. Οπως θυμόμαστε εμείς τι μας έγραφαν στα σχόλια, τα πικρόχολα τους, οι… ξερόλες που όλα τα σφάζουν κι όλα τα μαχαιρώνουν. Αλλά ο χρόνος είναι ο αμείλικτος κριτής όλων μας…

 • ΣΥΝΟΔΟΙΠΟΡΟΣ μας σε ορισμένες εξ αυτών, ο φίλος συνεργάτης ΑΝαλήτης…

****

ΕΥΑΠΣ: Αποτιμάται σε 151,2 εκατ. ευρώ, με ταμειακά διαθέσιμα 74 εκατ. (30.9.2020) και δανεισμό ούτε καν 3 εκατ. ευρώ. Μπορείς κάλλιστα να θεωρήσεις την κ/φση της στα… 80 εκατ. ευρώ χωρίς να σε παρεξηγήσει κανείς…

 • EV/EBITDA (εκτιμώμενο 2021) περί τα 3 με 3,5… Και τι να λέμε τώρα και σε ποιούς;
 • Με γενναιόδωρη μερισματική πολιτική κάθε χρόνο…

****

UNIBIOS- Απάντηση: Κολλημένη στο εύρος των 0,2500 με 0,2800 εδώ και πολλές, πάρα πολλές εβδομάδες. Με την κ/φση στα 4,4 εκατ., και με 3,75 εκατ. ευρώ η ΑΜΚ στα 0,3000 ευρώ. Ίσως κάπου εδώ τελειώνουν τα βάσανα των μικροεπενδυτών μετόχων της. Περισσότερα, λίαν προσεχώς…

****

ΜΗΝΥΜΑ:
Ένα μεγάλο ευχαριστώ για την τεράστια βοήθεια σας σε χρηματιστηριακά θέματα και όχι μόνο,τα οποία με βοήθησαν τα μέγιστα να ρεφάρω από παλιές μεγάλες απώλειες. Θα ήθελα να σας παρακαλέσω όταν θα μπορέσετε να αναφέρεται ποιο είναι το νέο που ακούγετε για την Δομική Κρήτης. Σας ευχαριστώ εκ τον προτέρων.
To: <press@mikrometoxos.gr>
 • ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Λόγοι δεοντολογίας δεν μας επιτρέπουν να το δημοσιοποιήσουμε, γιατί δεν είμαστε εμείς η Πηγή. Πάντως είναι πολύ καλό, αν μη τι άλλο, για την εταιρεία.

****

ΜΗΝΥΜΑ
Τι βλέπετε ότι παίζει με την μετοχή τηες ΔΡΟΜΕΑΣ; Από την μία ο ιδιοκτήτης έχει βάλει στόχο αύξηση πωλήσεων 400% την επόμενη διετία και από την άλλη έχουμε μπαράζ πωλήσεων. Σε τηλεφωνική επικοινωνία με το τμήμα μετόχων δηλώνουν ότι οι ιδιοκτήτες δεν έχουν πουλήσει καθόλου. Με αυτές της προοπτικές η μετοχή έπρεπε να είχε πάρει φωτιά.
Μία ανάλογη περίπτωση στο nasdaq η celcius turn around story που είχα κετέγραψε 800% κέρδος στο εξάμηνο.
 • ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Κάθε μετοχή έχει την δική της ιστορία, την δική της τύχη… Η συγκεκριμένη δεν ήταν αθώα περιστερά στο παρελθόν (θα μου πείτε και ποιά είναι…), εσωτερικές ίριδες και κόντρες, παιχνίδια λόμπι με την μτχ κλπ… Τώρα έχουν ξεκαθαρίσει όλα, η μτχ έχει δείξει πολύ καλή συμπεριφορά… Μην περιμένετε οι παλαβομάρες της Wall Str να γίνουν και εδώ. Εκεί οι άνθρωποι έχουν ξεφύγει, έχουν λαλήσει για τα καλά…

H ΛΕΓΑMENH – CELSIUS – παiζει με ένα P/e  800(!!!!) αποτιμάται σε 4 δισ. ευρώ, με τα κέρδη της να μην ξεπερνούν τα 8 εκατ. ευρώ και οι πωλήσεις της τα 60 με 65 εκατ. ευρώ. ΠΑΛΑΒΩΜΑΡΕΣ στη νηοστή δηλ.

****

ΕΛΠΕ – ΤΙΜΗ ΜΕΤΟΧΗΣ: 5,5200 ευρώ

 • ΒΟΟΚ VALUE ΜΤΧ: 5,9000 ευρώ
 • ΙΔΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ:  1,8 δισ. ευρώ
 • ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ:  1,69 δισ. ευρώ
 • ΣΧΕΣΗ P/BV:  0,93
 • EBITDA: (αρνητικά) -321,5 εκατ. ευρώ
 • ΚΑΘΑΡΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ:  2,32 δισ.ευρώ
 • ΣΧΕΣΗ ΝΕΤDEBT/ EBITDA:  ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΕΒΙΤDA
 • ΣΧΕΣΗ EV/EBIBTA:  ARNHTIKA EBITDA
 • ΔΕΙΚΤΗΣ ΔΑΝΕΙΑΚΗΣ ΜΟΧΛΕΥΣΗΣ:  1,29
 • ΜΕΡΙΣΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ:  ΜΗΔΕΝ
 • ΑΜΟΙΒΕΣ ΕΛΙΤ: 3,6 εκατ. ευρώ στο 9μηνο πάντα
 • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ: Περίπου 3000 άτομα

****

ΧΑΡΑΚΟΛΟΓΙΟΝ (Θαν. Σταυρόπουλος)

Ο Γενικός Δείκτης θα συνεχίσει να αποφεύγει τα χειρότερα όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 749 μονάδων (ημερήσιο “stop long”, ενώ από εκεί διέρχονται και οι δύο ΚΜΟ 200 εβδομάδων), με ενδιάμεσες στηρίξεις στις 786 – 780 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών) και 765 μονάδες. Για να επιστρέψουν οι προσδοκίες στο “στρατόπεδο των buyers”, είναι ζητούμενο η άμεση επιστροφή με κλείσιμο υψηλότερα της ζώνης 824 – 828, κίνηση που δίνει περιθώρια αναρρίχησης προς τις 836 – 846 μονάδες.

 • Η μέχρι πρότινος στήριξη των 1909 μονάδων (απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων) έχει μετατραπεί σε βραχυπρόθεσμη αντίσταση για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, απομακρύνοντας το σενάριο άμεσης υπέρβασης των 1962 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 200 εβδομάδων), με ενδιάμεση αντίσταση στις 1934 μονάδες. Οι αγοραστές δεν θα ήθελαν το κλείσιμο της εβδομάδας, να βρει τον εν λόγω δείκτη χαμηλότερα των 1870 μονάδων, καθώς σε μία τέτοια περίπτωση, θα μπουν σε δοκιμασία οι επόμενες στηρίξεις στις 1863 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), 1852 και 1784 μονάδες (ημερήσιο “stop long”).

Επιστροφή των αγοραστών και λόγω ανοίγματος του Λιανεμπορίου, στον τίτλο του Fourli  (+1,29%), έστω και αν αυτός υποχώρησε αισθητά από το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 4,01 ευρώ (+3,22%). Η μετοχή θα ήθελε κλείσιμο υψηλότερα των 4,19 ευρώ, για να διεκδικήσει υψηλότερες αποτιμήσεις. Μέγιστη αποδεκτή διόρθωση, στα 3,67 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

 • Η επανεκκίνηση του Λιανεμπορίου, έφερε προσδοκίες των Αναλυτών για κάποια καλύτερη συμπεριφορά στην μετοχή της Jumbo (-2,08%), αν συνυπολογιστούν και οι πιέσεις που είχαν προηγηθεί. Αντ΄αυτού ο τίτλος παρουσίασε εναλλαγές προσήμων, με ιδιαίτερα διστακτική κίνηση και τελικό κλείσιμο στα χαμηλά ημέρας. Σε κάθε περίπτωση, οι επόμενες αντιστάσεις στα 13,57 – 13,72, 13,96 και 14,36 ευρώ (ημερήσιο “stop short”). Δεν πρέπει να παραβιαστεί η στήριξη στα 12,70, για να μην μπει σε δοκιμασία η επόμενη στήριξη στα 12,18 ευρώ.

Για πολλοστή συνεδρίαση, οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών άλλαξαν και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, με την τελική εικόνα να επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις, για δριμεία επιστροφή της επιφυλακτικότητας (Alpha Bank -1,97% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας, Εθνική -0,13%, Eurobank -0,69%, Πειραιώς -4,38% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας).

 • Τεχνικά και ξεκινώντας από την ΑΛΦΑ, οι πρώτες αντιστάσεις εντοπίζονται στα 0,86 – 0,88, 0,9096 (ημερήσιο “stop short”) και 0,918 – 0,9288 ευρώ, ενώ μεγάλος στόχος παραμένει η υπέρβαση των 1,00 ευρώ, όπου καιροφυλακτεί αυξημένη προσφορά. Πλησιέστερη στήριξη στα 0,835 και αμέσως επόμενη στα 0,77 ευρώ.

Στην περίπτωση της ΕΤΕ, η μέχρι πρότινος στήριξη των 2,00 ευρώ, έχει μετατραπεί σε βραχυπρόθεσμη αντίσταση, με την αμέσως επόμενη να εντοπίζεται στα 2,14 ευρώ. Αν χαθούν οι στηρίξεις στα 1,872 (ημερήσιο “stop long”), 1,85 και 1,78 ευρώ, δεν μπορεί να αποκλειστεί η δοκιμασία της επόμενης στήριξης στα 1,70 ευρώ.

 • Χωρίς ουσιαστικές αλλαγές τα τεχνικά δεδομένα για την μετοχή της ΕΥΡΩΒ. Οι πρώτες αντιστάσεις στα 0,6096 και 0,633 ευρώ και οι επόμενες στηρίξεις στα 0,5704 (ημερήσιο “stop long”), 0,56 – 0,55, 0,51 και 0,4498 – 0,444 ευρώ.

Με σταθερά πλαγιοκαθοδική διάθεση ο τίτλος της ΠΕΙΡ. Για την σχετική αποκατάσταση της τεχνικής εικόνας, θα ήθελε κλείσιμο υψηλότερα των 1,17 ευρώ και για να προβληματίσει τους “short” κλείσιμο υψηλότερα των 1,20 ευρώ (ημερήσιο “stop short”). Σε μία τέτοια περίπτωση, δεν θα μπορούσε να αποκλειστεί αναρρίχηση προς τα 1,27 – 1,30 ευρώ. Αντίθετα, περαιτέρω επιδείνωση της εικόνας, δείχνει το σημερινό κλείσιμο χαμηλότερα των 1,1295 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 60 ημερών), που αφήνει περιθώρια υποχώρησης προς τα 1,04 – 0,98 ευρώ.

 • Και τα δύο πρόσημα, άλλαξε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κινούμενος μεταξύ 483,63 (+1,29%) και 470,23 μονάδων (-1,51%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 471,53 (-1,24%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 471,49 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,25%, σημειώνοντας το χαμηλότερο κλείσιμο των τελευταίων 23 συνεδριάσεων (το αμέσως χαμηλότερο στις 10/12 και στις 471,07 μονάδες).

Αν ο εν λόγω δείκτης χάσει την στήριξη στις 456 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 60 εβδομάδων), θα είναι σημαντική έκπληξη να μην μπει σε δοκιμασία η επόμενη στήριξη στις 408 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων). Σε περίπτωση επιστροφής των αγοραστών, η πρώτη σημαντική αντίσταση στις 496 (ημερήσιο “stop short”) και οι αμέσως επόμενες στις 554 και 573 μονάδες.

****

ΠΑΡΟΥΣΙΟΛΟΓΙΟΝ (Θανάσης Σταυρόπουλος)

Στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, θα ήθελε κλείσιμο υψηλότερα των 0,88 ευρώ για να διεκδικήσει κάτι καλύτερο η ΒΙΟΚΑ (+5,13%), τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Intralot (+8%), δίπλωσε τις ανοδικές συνεδριάσεις η Q&R (+2,05%, είχαν προηγηθεί έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις), επιστροφή αγοραστών στην Pasal (+3,23%), παραμένει αδύναμη η μετοχή του Ικτίνου (-0,45%), μικρός πωλητής στον Μουζάκη (-0,82%), ενώ σε νέα υψηλά 81 μηνών έκλεισε η Ίλυδα (+1,30%).

 • Τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την ΕΥΑΘ (-1,68%), ευδιάκριτη η παρουσία πωλητή σε Cairo Mezz (-2,62%), Performance (-3,89%) και MIG (-5,12%), ξαφνική αύξηση των συναλλαγών σε Forthnet (-1,35%), Unibios (+4,07%) και Ελλάδος (-0,38%), “καρέ” πτωτικών συνεδριάσεων για την Epsilon Net (-2,56%), το “bid” χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο για Ελινόιλ (+4,12%) και Ιντερτέκ (+3,06%), ενώ διατηρεί επαφή με τα πρόσφατα υψηλά η Δομική Κρήτης (+1,86%).

****

ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ, για να μην…ξεφεύγουμε: 

Related image
Υπάρχουν (3) ειδών «χρηματιστηριακοί προφήτες»:
 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν…
 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν…
 • Και αυτοί οι οποίοι γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν, αλλά πληρώνονται αδρά για να προσποιούνται ότι γνωρίζουν.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

 • Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

 • Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.