Βίαιη αποστρατεία εμβληματικών προσώπων της Αριστεράς σχεδιάζει ο Τσίπρας

Υπέρβαση της «επετηρίδας» σχεδιάζει να κάνει ο Αλέξης Τσίπρας, στέλνοντας στη σύνταξη όλους τους 60άρηδες και 70άρηδες του κόμματός του. Και, μπορεί αυτό να μην είναι πολύ εφικτό σε ό,τι αφορά στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ -οψέποτε στηθούν κάλπες – (γιατί ποιος μπορεί να πει στον Δραγασάκη να μην ξανακατέβει στον Δυτικό Τομέα ή στον Βούτση στην Α΄ Αθηνών…), όμως, η συγκρότηση ενός κυβερνητικού σχήματος αποτελεί απόλυτο προνόμιο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Καίτοι προς το παρόν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βλέπει κυβέρνηση ούτε… με το κυάλι, ο Αλέξης Τσίπρας έχει αρχίσει να σχεδιάζει την «επόμενη μέρα» με όρους… «πρόωρης συνταξιοδότησης» των κορυφαίων υπουργών της προηγούμενης κυβέρνησης: «Η δεύτερη φορά Αριστερά δεν μπορεί να είναι μία επανάληψη της πρώτης», είναι μία από τις φράσεις που ακούγονται στον 7ο όροφο της Κουμουνδούρου, με τον πρώην πρωθυπουργό να ψάχνει και να ψάχνεται:

Σχεδόν καθημερινά, νέοι βουλευτές, αλλά και στελέχη με «συστάσεις» στενών συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα, περνούν την πόρτα του γραφείου του 7ου ορόφου, συναντούν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και, αν τού κάνουν θετική εντύπωση, μπαίνουν στον κύκλο της «νέας φουρνιάς». Μία φουρνιά που δεν συγκροτείται μόνο με κριτήρια ηλικιακά αλλά και με βάση σε ποιον… αναφέρονται τα νέα στελέχη: με άλλα λόγια, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης φτιάχνει μία ομάδα πολύ δικών και πιστών του ανθρώπων, που δεν θα τον αμφισβητούσαν σε καμία περίπτωση και που θα τον πλαισιώσουν στην περίπτωση που κληθεί να ορκιστεί εκ νέου πρωθυπουργός.

Αυτό συνεπάγεται κάτι άλλο βεβαίως: ότι ακόμη και νέα ηλικιακά στελέχη, όπως οι «50άρηδες» που διάγουν την 6η δεκαετία της ζωής τους – όπως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος – θα οδηγηθούν στην πρόωρη συνταξιοδότηση. Όπως ακριβώς οδηγήθηκε ο πρώην «τσάρος» της οικονομίας εκτός του συντονιστικού των τομεαρχών, έτσι ακριβώς ο Αλέξης Τσίπρας σκοπεύει να τον αφήσει – όπως και πολλούς της γενιάς του. Και, μάλιστα, με τρόπο χειρουργικό: δεν του είπε ότι δεν τον συμπεριλαμβάνει στα σχέδιά του. Απλώς, τού πρόσφερε το χαρτοφυλάκιο Ενέργειας, καθιστώντας σαφές στον πρώην υπουργό του ότι μοιράζει μεν την τράπουλα σε όλους, αλλά εκείνος αποφασίζει ποιος θα πάρει ποιο φύλλο.

Τούτων δοθέντων, αν ο Αλέξης Τσίπρας κληθεί να ξανακυβερνήσει, θα το κάνει με μία «ομάδα κρούσης» που θα πληροί δύο κριτήρια: πρώτον, θα είναι συνομήλικοι ή μικρότεροι από τον ίδιο. Και, δεύτερον, θα αναφέρονται αποκλειστικά στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και δε θα διανοούνταν ποτέ να τον αμφισβητήσουν. Το προείκασμα της «δεύτερη φορά Αριστεράς» φαίνεται ήδη στην ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ: τα «κλειδιά» του κόμματος έχει ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, την προβεβλημένη θέση του εκπροσώπου Τύπου ο Νάσος Ηλιόπουλος, τις τρεις θέσεις αναπληρωτών έχουν στελέχη της γενιάς Τσίπρα, (Καραγιάννη, Νικολαΐδης) ή και μικρότερα (Καλπάκης), ενώ την οικονομία έχουν στα χέρια τους η Έφη Αχτσιόγλου και ο Αλέξης Χαρίτσης.

Το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο Εσωτερικών έχει ο «εκτοξευθείς» εσωκομματικά Κώστας Ζαχαριάδης, ενώ ταυτοχρόνως ο Αλέξης Τσίπρας προετοιμάζει και μία δεύτερη «φουρνιά» δικών του στελεχών για τις υπόλοιπες θέσεις: ο 30άρης Γιώργος Ψυχογιός διατήρησε το χαρτοφυλάκιο Μεταναστευτικής Πολιτικής, ο Μάριος Κάτσης την Ψηφιακή Πολιτική, ενώ αρκετοί νέοι βουλευτές έμειναν ή έγιναν «σκιώδεις αναπληρωτές υπουργοί», όπως ο Γιάννης Σαρακιώτης, η Νατάσα Γκαρά, ο Αλέξανδρος Αυλωνίτης, ο Μίλτος Χατζηγιαννάκης, ο Χάρης Μαμουλάκης.

Δημοσιεύθηκε στο «ΚΑΡΦΙ