4.9.2021- Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο (από τον ΟΑΚ)

ΟΣΟΙ έχουν περάσει τα 40 και έχουν μεγαλώσει με τις καλές παλιές ελληνικές ταινίες, θα θυμούνται ότι τα πιο Hot stories του Ελληνικού κινηματογράφου ήταν τα προβλήματα των φτωχών. Λατέρνα φτώχεια και φιλότιμο, με τον Βασίλη Αυλωνίτη στην ομώνυμη ταινία του 1955.

  • Πλέον, είμαστε στο 2021 και τα προβλήματα των φτωχών λιγο πολύ δεν εχουν αλλάξει. Αυτό που αλλαξε, είναι ότι προβληματα πλέον εχουν και οι πλούσιοι, το τελευταιο διαστημα μαλιστα και οι πιο πλουσιοι των πλουσίων με επίκεντρο τα family offices, τα private equity και τα Hedge funds.

Αλήθεια, τι πόνος και οδυρμός είναι το να εχεις Hedge fund με 300-400 εκατομμύρια, να μπορείς να σηκώσεις οσα μετρητά θέλεις και να μην μπορείς να βρεις τιποτα με αποδοση για να προσφέρεις σους μετόχους σου;

  • Tα hedge funds διαχρονικά εχουν αποδειχτεί καλή επένδυση και ας παρουσιαζονται κατά καιρους ιστορίες για μηδενισμό διαφόρων εξ αυτών. Ναι, φυσικα τα Hedge funds δεν είναι κατ΄ανάγκη τα πιο συντηριτικά επενδυτικά μαγαζιά, αλλα ας μην γελιόμαστε, ο κόσμος δεν εχει πλαστεί για να εχεις μονο ομολογα του αμερικάνικου δημοσίου.

Το τελευταίο λοιπόν διάστημα παρατηρείται μια ανάγκη για εξεύρεση αποδοτικών επενδύσεων.

  • Ο λόγος είναι, ότι αφενός οι αποδόσεις των ομολόγων εχουν μειωθεί, τα χρηματιστήρια ναι μεν τρέχουν αλλα το ρισκο οσο ανεβαινουμε αυξάνει και δυστυχώς ο πληθωρισμός, ειδικά στον τομέα των υπηρεσιων, αρχίζει να τσιμπάει τιμες.

Σε αυτό το περιβαλλον, τα hedge funds Θα κληθούν να βρουν ισοροπίες μεταξύ των χρεώσεων τους και στις αποδοσεις των επενδυσεων τους. 

  • Τι σημαινει αυτό για την Ελλάδα; Πολλά. Αρχικά, τα μικρομεσαια hedge funds (δηλαδη 100-400 εκατομμύρια ) θα αρχίσουν ή μαλλον το εχουν ηδη κανει, να ψαρευουν Ελληνικά επιχειρηματικα σχηματα που παλιοτερα δεν θα τα κοιταγαν καν.

Μπορεί να διαβάζουμε για deals σαν την Wind αλλα συντομα θα αρχισουμε να διαβαζουμε και για deals σε μικρομεσαιες ελληνικές (και εισηγμένες ) εταιρίες. Όταν το Free cash flow μιας εταιρία είναι 7-8-10% της κεφαλαιοποιησης της, γιατι να μην γινει στοχος εξαγοράς;

  • Μέχρι τωρα, σαν ανασταλτικός παράγοντας σε ολες τις προσπάθειες καθίσταται το παλαιομοδίτικο μετοχικό σχήμα, οπου διοικηση και βασικός μέτοχος είναι το ιδιο πραγμα. Η επόμενη όμως γενια πολύ πιθανον να θελήσει να διαφοροποιήσει αυτή την κατάσταση. Ακόμα και μεγαλύτερα σχηματα όπως πχ η ΜΠΕΛΑ θα μπορουσαν να αποτελέσουν καλη επενδυτική λυση. Αν μη τι άλλο, από μονη της είναι τράπεζα.

Να εισαστε σιγουροι λοιπόν ότι το χρήμα κινει τα πάντα και αλλάζει ακόμα και κουλτουρες. Και αν δεν αλλάξει κατι προς το χειροτερο το 2022 στην διεθνη αγορά, ας αναμένουμε πολλές κινήσεις μέσα στους επόμενους 24 μήνες στην χώρα μας. 

Φιλικά

ΟΑΚ